Hlavní navigace

Jak vypadá první česká školka na Internetu?

11. 5. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Internet se už dokázal propracovat do lecjakého prostředí, dokonce i tam, kde bychom ho věru neočekávali. Nejnovějším přírůstkem z tohoto soudku je jedna mateřská školka, o níž píše Marek Blahuš. Děti je tu možné sledovat po Internetu - otázkou je, zda to rodiče skutečně ocení.

Internet se už dokázal propracovat do lecjakého prostředí, dokonce i tam, kde bychom ho věru neočekávali. Nejnovějším přírůstkem z tohoto soudku je jedna mateřská školka, o níž píše Marek Blahuš. Děti je tu možné sledovat po Internetu – otázkou je, zda to rodiče skutečně ocení.

Internet se tedy dostal už i do školek. Ne však jako pomůcka dětem při výuce (na to jsou děti ze školky ještě moc malé), ale jako pomůcka rodičům dětí, které školku navštěvují. Na místní rádiové stanici občas uslyším zajímavou reklamu. Mluví ji malé děvčátko a zní asi takto: „Chodím do nové školky Kačka ve Zlíně. Moc se mi tam líbí. Je tam hodně zábavy a kroužků, na maminku a tatínka si ani nevzpomenu. A když je smutno jim, podívají se na mně přes Internet.“

Reklama mě zaujala, a tak jsem se podíval na stránky školky na adrese www.kacka.cz. Kliknul jsem na ikonku On-line přenos. Zahájení této služby je však plánováno až na 15. srpna 2000, jak mě poučil nápis na stránce. No, co se dá dělat, budu muset počkat.

Služba takovéhoto typu je v naší zemi jedinečná, tedy alespoň nic podobného neznám. Když sledujeme přes Internet americké studentky, čapí hnízda nebo kancelář nějaké firmy, proč bychom nemohli přes internet sledovat své vlastní děti? Už bychom nemuseli nosit v peněženkách jejich fotografie, ale mohli bychom je sledovat živě na internetových stránkách. Jedinou nevýhodou takovýchto služeb je asi problém s pouze lokálním uplatněním, tedy že jej mohou využít pouze lidé žijící v určité oblasti. Ale pokud se služba setká se zájmem, asi nebude problém v jejím rozšíření do dalších školek po celé republice.

Zavedení této služby, myslím, není zase tak náročné. Webcam si dnes může pořídit téměř každý. Zakoupení jedné kamery a její připojení na Internet by nemělo být tak drahou záležitostí. Psal jsem do školky Kačka email s dotazem na podrobnější informace o celém projektu, ale bohužel jsem nedostal žádnou odpověď. Předpokládám, že bude buď instalováno několik kamer, z nichž každá bude snímat určitý kout místnosti, kde si děti hrají, a nebo jedna kamera, která bude měnit své natočení.

BRAND24

Otázkou zůstává také vyřešení přístupu k obrázkům z kamery. Někteří rodiče by asi nebyli rádi, kdyby mohl přes Internet sledovat jejich hrající si dítě celý svět. Očekávám tedy, že přístup k fotografiím bude přes heslo. Věřím, že možnost sledování vlastních dětí přes Internet, když jste v zaměstnání nebo třeba na služební cestě, bude pro rodiče ale i český Internet určitě přínosem. Jen držím palce organizátorům, aby to do 15. srpna stihli. Spojení Internetu a pískoviště, o kterém se tolik debatovalo na stránce názorů na můj článek o dětské konferenci o Internetu, tak nabude konečně smyslu.

Marek Blahuš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Marek Blahuš žije v Uherském Hradišti, kde studuje na osmiletém gymnáziu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).