Hlavní navigace

Jak vytvořit logo, obrázek s citátem, koláž, infografiku? Užitečné nástroje 2.0

1. 10. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Nabízíme tipy na služby a pomůcky, které se vám možná budou hodit, pokud děláte do (web)designu, pracujete s fotkami, vytváříte infografiky a podobně.

Pokračujeme v tipech na programy a aplikace, které vám mohou usnadnit život. Pár (desítek) užitečných služeb, ať už jednoduchých nebo sofistikovanějších a složitějších. Ve všech případech jde o pomůcky, které se vám mohou hodit, pokud se pohybujete někde okolo designu či webdesignu. První verze tohoto přehledu z června 2014 je zde.

POZNÁMKA: Pokud máte nějaký tip na službu zde neuvedenou (což je velmi pravděpodobné, na výběr jich budou stovky), dejte vědět v komentářích nebo přímo autorovi. Stejně jako u předchozích tipů na zdroje obrázků zdarma (aktualizované druhé vydání) i zde máme v plánu čas od času vydat aktualizaci.

CopyPasteCharacter.com – copypastecharacter.com – je přesně tím, co název říká. Vyberete si nějakou tu sadu specifických znaků, zejména takových, které nejdou snadno napsat na klávesnici, a odtud si je zkopírujete tam, kde je potřebujete mít. Stačí kliknout a můžete si do textu vložit třeba ☃. Což se v létě rozhodně hodí.

Lorem Ipsum - www.lipsum.com – je generátor tolik potřebných (a tak škodlivých) „lorem ipsum“ textů. Ty se používají často jako „výplň“ návrhů webových stránek. Na Lipsum.com je hezké, že umí dokonce i česky. Samozřejmě ne že by tedy „lorem ipsum“ bylo přeložené – což doufám tušíte, že dost dobře nejde. A že to žádná latina není.

Pinstamatic – www.pinstamatic.com – míří na uživatele Pinterestu a pomáhá vytvářet nástěnky. Ale umí i leccos dalšího, třeba vytvořit Pin z vašeho účtu na Twitteru a vytvářet obrázkovou podobu nějakých těch chytrostí (tipy na další podobné služby viz dále).

Vizualize.me – vizualize.me – je specialista na vytváření životopisu v podobě infografiky. NOVÉ

Design

SquareSpace Logo – www.squarespace.com/logo – je tak trochu ukryté v spleti daleko širších možností samotného SquareSpace, ale tady jde jenom o jednu jedinou věc. Snadnou cestu, jak vytvořit logo.

Canva – www.canva.com – je jednou ze služeb, která se mně osobně v poslední době líbí opravdu hodně. Navrhnout v této službě můžete spoustu věci – grafické prvky pro sociální média, prezentaci, plakáty, vizitky,  pozvánky… Užitečné je, že máte k dispozici dostatek příkladů, se kterými můžete začít.

ReciteThis – www.recitethis.com – se bude hodit pro vytváření tolik oblíbených obrázků s citáty. Což, jak známo, je jedna z hojně sdílených a šířených věcí na sociálních sítích.

Quozio – www.quozio.com – je totéž, co předchozí tip, ale podstatně jednodušší. Takže pokud třeba hodně spěcháte a prostě nutně potřebujete tu jednu větu do obrázku, tady to půjde rychle.

Pinwords – www.pinwords.com – je třetí tip z kategorie „vezmi text a udělej z něj obrázek“. Obrázek si můžete nahrát sami, případně si pořídit zdejší. A na výběr je pár efektů pro text. Výsledek můžete uložit přímo na této službě a sdílet na sociální sítě.

Barvy, barvy a barvičky

Adobe Kuler – kuler.adobe.com/create/color-wheel – je jedna z mnoha pomůcek pro výběr barev. Pomůže k určité barvě vybrat odpovídající doplňující barvy. Tak, aby to dávalo smysl.

Color Picker – www.colorpicker.com – je uplně jednoduchý nástroj na výběr barvy a získání potřebných numerických vyjádření.

Color Scheme Designer – www.colorschemedesigner.com – od Petra Staníčka je už třetí generace téhle praktické pomůcky, která stejně jako již zmíněný Kuler od Adobe umí velmi pomoci při výběru správných kombinací i odstínů barev. Color Scheme Designer nové generace je Paletton – www.paletton.comNOVÉ

Fotografie a práce s nimi

Pic Monkey – www.picmonkey.com – je jedna z mnoha a mnoha služeb pro úpravu fotografií (za stejným účelem můžete nakonec třeba prostě začít používat Google+).

Photovisi – www.photovisi.com – slouží k vytváření koláží z fotografií.

BeFunky – www.befunky.com – je dalším editorem fotografií. Sám o sobě tvrdí, že je nejlepší na světě, je zadarmo a není potřeba se registrovat. Může se například hodit pro vytvoření záhlaví stránky na Facebooku, protože má pro tuto činnost přímo ořezovou funkci. Ale vychytávek je tam podstatně víc.

Compressor.io – compressor.io – vám pomůže pořádně stlačit velikost fotek a zároveň ještě stále zachovat jejich původní kvalitu. Umí JPG/PNG/GIF a SVG a dokáže ušetřit desítky i stovky KB.

Dráťáky a složitější design

Balsamiq Mockups – balsamiq.com/products/mockups – si můžete vyzkoušet zadarmo a pak koupit. Na výběr máte mezi softwarem do počítače a webovou aplikací. Jak název trochu napovídá, jde o drátové modely, wireframe. A samozřejmě jde ještě dál, nejde jen o jednoduché malování.

LucidPress – www.lucidpress.com – je poměrně hodně komplexní webová (online) aplikace pro tvorbu věcí, které se běžně dělají například v Adobe Illustratoru. Včetně vychytávek, jako je práce více lidí či napojení na Dropbox. Ze stejné dílny je ještě www.lucidchart.com pro tvorbu grafů, ten už ale zadarmo není.

Webflow – www.webflow.com – slouží k budování webů. Až tak, že pomocí prostého Drag&Drop by měl umožnit vybudovat kompletně funkční web, bez nutnosti cokoliv kódovat.

Infografiky

Ïnfografiky milují média i sami čtenáři či návštěvníci. Dobře vytvořené infografiky dokáží vysvětlit věci, které jsou jinak obtížně vysvětlitelné a vyžadovaly by příliš mnoho čtení. Pokud chcete vytvářet složité infografiky, uděláte samozřejmě nejlíp, když si najdete někoho, kdo je umí dělat. Pro menší výtvory ale můžete využít řadu online nástrojů.

Infogr.am – www.infogr.am – se hodí tam, kde máte graf a malé nároky (jak to funguje, můžete vidět třeba zde). Možnosti přizpůsobení jsou menší, ale pro jednoduché a rychlé věci je tato služba ideální. Případně ji můžete využít jenom pro zpracování nějakého toho grafu a ten poté použít jinde.

Piktochart.com – www.piktochart.com – umí nejenom infografiky, ale obecně jakékoliv letáky, zprávy, prezentace či plakáty. Při mých pokusech se mi podařilo vytvořit i něco podstatně delšího a obsáhlejšího než obvyklý „jeden graf a trochu textu“ (viz zde).

Many Eyes od IBM není až tak přímo na vytváření infografik, jde spíše o zdroj a nástroj na zpracování dat pro infografiky a vizualizace. Má i novější podobu s trochu lepším uživatelským rozhraním.

Creately – www.creately.com – nabízí hlavně vytváření grafů a diagramů. Stejně jako LucidChart – www.lucidchart.com – který je ale hlavně placenou službou.

Vennův diagram je zapeklitá záležitost, kterou vám může pomoci vytvořit pomůcka od ClassTools.net. Ať už jde o diagram dvou- či tří kruhový.

Easel.ly – www.easel.ly – poslouží nejenom pro infografiky, ale pro cokoliv, co můžete zařadit mezi vizualizace či plakáty. Je zde navíc plnou příkladů a inspirací.

Dipity – www.dipity.com – je mírně specifický nástroj, vytváří časové osy (timeline) a asi spíš počítá s tím, že je použijete online přímo na jejich webu. Ale přesto se vám třeba může hodit. NOVÉ

Chartsbin – www.chartsbin.com – není až tak na vytváření infografik jako zdroj grafů, statistických údajů, informací. Grafy a vizualizace samozřejmě i vytvářet umí a vzniká tak užitečná kolekce informací ve vizualizované podobě. NOVÉ

SIMILE Widgets – www.simile-widgets.org – nabízí pár způsobu vizualizací – časovou osu (timeline) či časové grafy. NOVÉ

Visme – www.visme.co – je pomůckou nejenom pro infografiky, ale  třeba i prezentace. V základní podobě použitelné pro tři projekty, jinak bude vyžadovat nějaké to placení. NOVÉ

Word Cloud

Wordle – www.wordle.net – je asi nejznámější nástroj na vytváření word cloud vizualizací. Tedy „mraku slov“.

Tagxedo – www.tagxedo.com – je možná trošičku pokročilejší nástroj. Nebo je možná taky vhodný tam, kde chcete udělat Word Cloud z účtu na Twitteru, RSS a některých dalších zdrojů.

Word Cloud Generator – www.jasondavies.com/wordcloud – je jednoduchý, ale možná o to snáze použitelný.

Tagul - www.tagul.com – toho umí docela dost, ale asi vás trochu odradí tím, že na něco tak prostého se musíte přihlašovat.

WorditOut – worditout.com/word-cloud/make-a-new-one – umí to, co většina ostatních.

Fonty NOVÉ

Google Fonts – www.google.com/fonts je něco, co možná znáte, ale každopádně připomenout zaslouží. Nabídka fontů použitelných pro vaše webové úlety. NOVÉ

Font Squirrel – www.fontsquirrel.com – nabízí „ručně vybrané“ fonty, které jsou dostupné pro použití zdarma. NOVÉ

Nějaké drobnosti pro Photoshop NOVÉ

Psddd – www.psddd.co – aneb Beautiful Dribbble freebies je to, co název napovídá, věci dostupné zdarma z Dribbble vyzobávané a tříděné tak, abyste se v nich lépe vyznali. NOVÉ

Best PSD Freebies – www.bestpsdfreebies.com – se hodí, pokud hledáte něco pro inspiraci, pro rychlé vyrobení či třeba pro naučení se. NOVÉ

Creative VIP - www.creativevip.net – píší něco o tom, že jsou vlastně exklusivní klub s více 600 stovkami věcí. Ale měli byste vědět, že za to budou chtít 49 USD za rok. NOVÉ

BRAND24

Brusheezy – www.brusheezy.com – se zaměřuje na štětce (brushes) a vzory (patterns) i textury. Ale najdete tam toho více. NOVÉ

POZNÁMKA: Pokud máte nějaký tip na službu zde neuvedenou (což je velmi pravděpodobné, na výběr jich budou stovky), dejte vědět v komentářích nebo přímo autorovi. Stejně jako u předchozích tipů na zdroje obrázků zdarma (aktualizované druhé vydání) i zde máme v plánu čas od času vydat aktualizaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).