Hlavní navigace

Názory k článku Jak získat certifikát BFW

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2001 12:22

    Pavel Hnilicka (neregistrovaný)
    to je teda fakt sila!

    zkuste si Zive treba v Lynxu a bude jasno! To je zmatek nad zmatek, neda se v tom vyznat, ani kdyz clovek vidi...

    Fakt nechapu :O

    prece handicapovani lidi jsou uplne normalni, jenom jim treba nefunguje videni. ale MOZEK maji UPLNE v poradku!

    Tak jak muzou dat nekomu takovymu nejakej certifikat? Ja bych si predstavoval usporadani jako ma treba http://text.underground.cz !
  • 19. 7. 2001 16:15

    RNDr. Hana Bubeníčková (neregistrovaný)
    Nemohu souhlasit s někým, kdo s největší pravděpodobností nikdy neviděl, jak s internetem pracuje nevidomý uživatel, kdo si možná ani nepřečetl metodický návod a asi neprovedl test stránek zveřejněný na www.blindfriendly.cz.

    Každá testovaná stránka na závěr dostává stručné písemné hodnocení :
    www.zive.cz
    - výborné
    - téměř nechybějí popisky obrázků, jsou vhodně zvoleny
    - stránky počítají i s menším rozlišením, jsou přehledné i při přizpůsobení Exploreru pro slabozrakého čtenáře
    - přehledné řazení

    - jejich nevýhodou je opět poměrně velká rozsáhlost stránek a spousta navigačních odkazů a textu
    - přístupnost: 95%

    Naši první nevidomí spolupracovníci se velmi zajímají o problematiku počítačů a internetu a je to často navštěvovaný server nevidomými uživateli.

    Hana Bubeníčková
  • 19. 7. 2001 16:37

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Pani Bubenickova, zkusila jste nekdy toto URL: http://validator.w3.org/check?uri=www.zive.cz? Co si myslite, ze vyleze a bude zobrazitelne v prohlizecich, ktere budou treba strong-nevidomy-friendly? Mate pravdu, pokyny jsem si necetl, priznavam, na druhou stranu vim o aktivitach BrailSystemu a vim, jakym zpusobem pomahaji v praci s pocitacem nevidomym... - a zkuste si 'prehledne razeni' zobrazit v textovem browseru a nechte si to vyspelovat ceskym kecalkem, jsem zvedav, jake informace (ono tech hodnotnych na tom serveru budete hledat opravdu hodne tezko) a jak prehledne k Vam doputuji... jsem moc rad, ze se o mne zatim nemusi starat organizace podobneho zamereni...

    Mimochodem, jak muze certifikat ziskat server, ktery prohlasuje (resp. jeho zastupci), ze MS IE je standard a nic jineho nas nezajima (parafrazuji skoro doslovne p. Hlavenku)? Nevidomy friendly se s tim opravdu dost silne neshoduje...

  • 19. 7. 2001 18:13

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Váš odkaz vede na validaci Živě z hlediska srovnání s normou HTML. Pokud se podíváte na první řádek zdrojového kódu, zjistíte, že Živě nedistribuuje své stránky v HTML, a proto je Vaše srovnání bezpředmětné.

    <HTML XMLNS:IE>

    Z toho lze vyčíst, že se nejedná o HTML, protože to nezná atribut XMLNS, nejedná se ani o XHTML, protože to nepoužívá verzálky ve značkách a názvech atributů a nakonec se nejedná ani o obecné XML, protože není deklarováno. Živě je stejně jako naprostá většina ostatních českých serverů distribuováno ve zcela vlastním jazyce, který má mnoho společného s HTML.

    Mimochodem, Živě jsem _slyšel_ asi před měsícem. Platformou byl MSWin32 MSIE 5.x a k tomu český screenreader s českým syntetizerem hlasu. Několik prvních okamžiků jsem byl dezorientován, nepodařilo se mi úspěšně vyhledávat, ale jinak jsem se k informacím dostal.

    Pokud si přečtete můj minulý článek o bezbarierovém webu, zjistíte, žejsem použil právě tu platformu, kterou obvykle slabozrací a nevidomí mají v Čechách k dispozici. Certifikát BFW neříká nic jiného, než že se český zrakově postižený uživatel Internetu má možnost dostat k informacím uvedeným na certifikovaném serveru.

    Nechci vystupovat jako obhájce paní Bubeníčkové, ale po vyzkoušení screenreaderů jsem vcelku pochopil, že většina mých předsudků o potřebách nevidomých, se nezakládala na skutečnosti.
  • 20. 7. 2001 19:01

    Vaclav Kabat (neregistrovaný)
    hezky receno... ale presto, z technickeho hlediska, ne prilis zajimave, je tedy velmi zvlastni jak je IE generickym prohlizecem jakehokoli, jakkoli strukturovaneho, jazyka, protoze ja si v nem zive ctu...
  • 20. 7. 2001 21:10

    Jerry III (neregistrovaný)
    Sila? Byla by pokud by nevidomi pouzivali Lynx. Jenze oni nepouzivaji (to je prekvapko, co :) Protoze je podstatne jednodussi napsat reader co bude zpracovavat stranku zobrazenou v IE (a nekdy casem i v Mozille jestli bude nekdy hotova) nez v Lynxu. A co sem videl tak zrakove postizeni pouzivaji bezne Windows, prevod na text totiz neni jednodussi u textove konzole ale u systemu ktery je "deravy" a umoznuje aplikacim se napichnout na vsechno mozny (treba prave IE umoznuje externim aplikacim traverzovat HTML coz Lynx pokud je mi znamo neumi, tam by screen reader pouze cetl obrazovku coz neni idealni).
  • 21. 7. 2001 11:01

    Pavel (neregistrovaný)
    v dnesni dobe se rika *nevidomi*

    slepce jsme zrusili spolu s postizenymi (dnes handicapovanymi), hluchymi (neslysicimi), cernochy (afro-americany) atd.

    Tim se nijak nechci vysmivat. Fakt si na to zvyknete a sami uvidite, ze v tech starych slovech byla znacna cast pejorativniho zabarveni!
  • 21. 7. 2001 11:07

    Pavel (neregistrovaný)
    no neeeeeeeeee! fakt? To je SAKRA prekvapko!

    ja to myslel spis tak, ze co vypada dobre v Lynxu, bude vypadat dobre v cemkoliv (takze urcite i v IE)...

  • 23. 7. 2001 4:40

    Jerry III (neregistrovaný)
    Myslis ve smyslu ze co bude dobre vypadat v Notepadu bude vypadat perfektne vytiskly v novinach? Zajimava teorie ...
  • 20. 7. 2001 8:43

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Rypava poznamka, uvodniho nestandardniho tvaru jsem si vsiml, bohuzel jiz jsem si na Zive nikde nevsiml, ze by se svymi informacemi dodavali rovnez Browser pro podporovane platformy tak, aby si jejich znackovaci jazyk mohli ctenari spravne vysazet...

    Nyni k te platforme Win32 + MSIE 5.X pro nevidome - je tato informace skutecne pravdiva? Bohudik nejen dle meho nazoru, ale i dle nazoru siroke odborne verejnosti (mysleno svetove vyzkumne) je graficke prostredi, byt s vychytavkami jako jsou Win32 predstavene ve Win95 + drobna kosmeticka zlepseni Win98, Win2k, Apple OS verze 9 ci ruzna X-Window based GUI, pro automatizovane zpracovani (nejen automaty, ale treba prelozeni do 'zvukoveho formatu') nejmene vhodne (tim ale zaroven odbornici nerikaji, ze grafickeho prostredi nelze s uspechem vyuzit, ale ne ve stylu Windows, ale spise ve stylu poradace), proto mne mrzi, ze i nasim nevidomym je toto predkladana jako standardni platforma se standardnimi problemy, kdyz alespon dle informaci cca 4 roky stare (jeste na VS, kdy o GUI systemech mel dizertacku jeden nas Dr.) je vyvoj trosku nekde jinde a moznosti ponekud hodne sirsi a vzhledem k tomu, ze se vesmes nejedna o produkty komercnejsich Research laboratori jako Xerox apod., ale o ciste akademickou pudu, vysledky prace urcite nebudou tezce komercne licencovane ci patentovane.

  • 20. 7. 2001 19:41

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Nejsem speciální pedagog a nejsem ani zrakově postižený, ale dovolil bych si drobný přípodotek. Samozřejmě, že by mi při čistě zvukovém/hmatovém přístupu k počítači vyhovoval řádkový operační system ve spojení s textovým browserem. Čím jsem v ovládání počítače zběhlejší, tím více využívám i v grafickém prostředí alternativní ovládání pomocí klávesových zkratek a řádkových příkazů. Z MacOS X jsem nadšen, protože má konečně konsoli.

    TyfloCentra se ale snaží připravit nevidomé pro začlenění do běžné populace. Běžná populace používá grafické ovládání, a tak se s tím nevidomí musí umět vyrovnat. Když jsem si před třemi měsíci přečetl požadavky pro BFW, byl jsem překvapený, že jsou velmi měkké, ale na druhou stranu, pokud byste trvali na požadavcích WAI, zjistili byste, že neexistuje browser (vyjma Amayi, která není vhodná pro běžné použití), který by je byl s to využít.

    Napsal jsem (i pro Lupu) hodně článků o strukturovaném dokumentu pro web, o kaskádových stylech (a využití skinování pro bezbarierový přístup k informacím), ale to jsou všechno krásné ideály, na které "průmysloví" webdesigneři kašlou. Vždyť se podívejte třeba na PHP Nuke! To je OpenSource, a jak je plný barier! BFW je první krok k bezbarierovosti.

    (Snad neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že když jsme s Mirkem Zemanem a Adamem Haunerem před dvěma měsíci došli k závěru, že jestli bude Lupa bezbarierová, trak v textové verzi.)

    Pro vás nebo pro mě asi nemá smysl dělat nějaký kompromis. Pro zrakově postiženého uživatele (a tím nemyslím jen slepce!) to smysl má, a velký. Proto chvála buď BFW.
  • 21. 7. 2001 16:01

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    ...a v dnešní době se také říká "nicméně", "je to o" nebo "komunikovat něco", a já to prostě říkat nechci.

    Slova jako jsou nevidomí, hendikepovaní, neslyšící nebo dokonce Afroameričané (ten spojovník tam být nemá, protože v politicky korektní angličtině označuje Američany původem z Afriky, nikoli o Afričany s afrem) patří podle lingvistického rozdělení do kategorie eufemismů. Eufemismus je protipól vulgarismu (nebo pejorativum), někde uprostřed je slovo bezpříznakové. Čeština tvoří celé synonymické řady od silných eufemismů, přes slabší, ke skupině slov neutrálních, až ke slovům vulgárním různého kalibru (skonal---zesnul---zemřel---zdechnul---zkapal).

    V češtině, narozdíl od americké angličtiny není tolik patrný tlak na "politickou korektnost", proto se tu vedle eufemismů setkáme častěji než v americké angličtině právě se slovy nepříznakovými. Afroameričan v našem socio-kulturním prostředí zní poněkud nepatřičně, proto o "lidech tmavé pleti" můžeme zcela bez strachu z nekorektnosti hovořit jako o černoších, protože to slovo u nás nemělo v historii kdy nabrat pejorativní přídech --- narozdíl od (latinského) vulgarismu negr.

    Snažím se být především upřímný, nic nezastírat, nezlehčovat. Proto až budu psát o "penězích", určitě ne slovy "finanční prostředky", až budu psát o "zdražování", nenajdete v mém článku výraz "rebalancování" ani "narovnání cen", místo "taktického přeskupení vojsk" klidně napíšu, že prostě "ustupujeme". Když budu psát, že král je "nahý", dozajista ho neoznačím za "neoblečeného".

    Eufemismy pro tělesná postižení (znevýhodnění, protože hendikep je pejorativní ;-) určitě nechci zavrhnout zcela, rád tahle synonyma používám v okamžicích, kdy by text byl opakováním neutrálních slov neadekvátně přetížen. Ale určitě z nich nechci dělat kánon. (Z čeho usuzujete, že člověk prosazující BFW používá slovo "slepec" s pejorativním nádechem)
  • 22. 7. 2001 16:57

    RNDr. Hana Bubeníčková (neregistrovaný)
    Ó nikoliv slepce nikdo nezrušil, ani postižené nikdo nezrušil. Oni mezi námi jsou a dokonce si tak i říkají. A nevidomí nám vidícím, říkají viďoši. A pokud slyší charakteristický zvuk myši (myšleno PC myši), říkají nám klikaři.

    Ale nyní vážně. Velmi záleží na kontextu v psaném projevu a na intonaci v projevu mluveném, zda si tento termín (slepec) vypůjčíme k přesnému označení nebo jako nadávku či výraz opovržení či lítosti. Ale opět se vracíme k těmto termínům. Pojem zrakově postižený v sobě zahrnuje celou škálu těžkých zrakových vad.
    Např. lidé s tunelovým viděním jsou považováni za "prakticky slepé". Na monitoru svého PC přečtou 2 až 3 písmenka textu ("vidí" je naráz) v kontrastním zobrazení (ne zvětšení), ale orientace na obrazovce, nebo vůbec v jakémkoliv prostoru (byt či ulice) jim činí neskonalé problémy (hlasový výstup pro práci s PC nutností). Takového člověka na ulici pravděpodobně uvidíte s bílou holí, ale pokud mu číslo tramvaje "padne" do jeho zúženého zorného pole, přečte je.
    Zato lidé s výpadkem centrálního vidění se na ulici budou relativně dobře orientovat (patrně bez slepecké hole), zato vás nepoznají, nepřečtou číslo na domě, tramvaji a na monitoru PC se jim míhají je barevné fleky (nevidí detaily), musí mít hlasový výstup pro práci s PC.

    Nejen z důvodu výstižného označení, ale také z důvodu běžného užívání v cizích jazycích se používá slovo slepec, slepý, slepota. Zkuste se podívat do anglicko-českého slovníku na slovo blind (běžně používané k označení organizací nevidomých v zahraničí, např. EBU - European Blind United, RNIB - Royal National Institute for the Blind /UK/, American Council of the Blind, ONCE - Spanish National Organisation of the Blind), překlad zní slepý nikoliv nevidomý (sightless). Samozřejmě, že při překladu použijeme nevidomý (RNIB - Královský národní Institut pro nevidomé). I název Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých je překládán jako Czech Blind United.

    Slovo slepý se objevuje v názvech pro mnoho termínů a pomůcek, např. slepecké písmo (nechceme-li použít Braillovo písmo), slepecká hůl (ne hůl pro nevidomé) atd. Říká se slepota ne nevidomost.
    Seznámíte-li se s nevidomým, klidně Vám při vašem setkání řekne, "to jsem rád, že tě vidím" (myšleno potkávám, slyším, cítím, vím o tobě, jsi blízko, můžu si s tebou povídat). Před nevidomým nemusím skrývat, že je dnes krásně, nebo že tamhle vidím krásné červené auto. Určitě se vás se zájmem zeptá, jaká je to značka a jestli má metalízu.

    Dokonce nový název celostátní platformy zdravotně postižených zní Národní rada zdravotně postižených (ne handicapovaných). Viz. www.braillnet.cz/nrzp
    Podobně se používají jako odborné termíny "později osleplý", "ohluchlý", vyjadřující nabytí tohoto postižení v průběhu života.

    Hana Bubeníčková
  • 19. 7. 2001 9:42

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    O opravdu vecnosti tohoto certifikatu bych si dovolil silne polemizovat. Pokud jej jiz nyni ziskaly servery typu Zive, kde i 'zdravy' clovek ma obcas pocit, ze asi spatne vidi, servery, ktere nerespektuji ani za mak z nekolik let platnych internetovych standardu a stranky nejsou obcas zobrazitelne ani v tzv. CPressem podporovanych prohlizecich (rozumej MSIE, ale jen verze A a B build X a Y) - HTML neni o browserech!!!! - pak se desim, az mi tyto organizace budou servirovat a nabizet informace az mi zrak skutecne dojde...:-((((
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).