Hlavní navigace

Jaké budou internetové encyklopedie?

29. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Britannica se chce otevřít pro redakčně upravené příspěvky, Wikipedia naopak postupně přichází stále k pevnějšímu redakčnímu řízení se články. Jediným svobodným v oboru tak zůstane možná Knol, který ale nenaplňuje očekávání týkající se jeho návštěvnosti i rozsahu.
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

V tomto týdnu se na Lupě objevila zajímavá dvojzprávička (/zpravicky/bri­tannica-se-castecne-otevira/), týkající se Wikipedie a Britannici. Zdá se, že obě se svým konceptem navzájem přibližují a ani jedna to nechce přiznat. Pro první by to znamenalo onálepkování na klasickou encyklopedii a nikoli na komunitní projekt a hit web 2.0 éry. Pro druhou pak ztrátu pocitu výjimečnosti, prestiže a konzervativismu. Dnes se jistě každý rád pochlubí spíše tím, že napsal heslo do Britanniky než do Wikipedie.

Přitom přístup obou se zdá být logický a pro encyklopedii nevyhnutelný, pokud chce zůstat encyklopedií. Jasné a průhledné redakční řízení může a mělo by mít za následek odstranění všech manipulativních a ideologicky podbarvených článků. Pro Britannicu to může znamenat výrazné rozšíření týmu autorů o úzce specializované odborníky, kteří mohou posunout rozsah a kvalitu celého projektu o značný kus dál. Pro Wikipedii pak odstranění problémů s hesly, které mají blíže ke stranickým tiskovinám či PR bulletinům než k objektivní encyklopedii.

Wikipedie tím možná vyřeší svůj vleklý dlouhý problém. Nespokojenost řadových „wikistů“ s tím, že jejich články někdo maže a rozhoduje o jejich kvalitě. Již to nebude tajný a skrytý cenzor, jehož práce je v očích mnohých vnímána jako práce „zloducha“, ale běžný šéfeditor a garant kvality toho kterého tématického celku. Otázka je, zda se na tuto činnost podaří Wikipedii zajistit opravdové odborníky a nebo zda zůstane u osvědčené praxe, kdy tuto činnost zastávají především ti, co mají spoustu času pro psaní. Ostatně shánět odborníka by bylo drahé (musel by být placen) a navíc by nebyl náš (rozuměj komunitní).

Zdá se tedy, že v pomyslné soutěži konceptů tahá za delší konec Britannica. Její problém ale leží v poněkud nepřehledném placeno/neplaceném přístupu a také v jazykové omezenosti. Pokud by se jí podařilo rozšíření alespoň do hlavních světových jazyků (čínština či japonština by návštěvnost jistě hodně zvedly) mohla by mít Wikipedie vážný problém. Takto se v celosvětovém měřítku bát nemusí.

Tipy C

Třetím vzadu zůstává Knol. Projekt od kterého si mnozí hodně slibovali, se ale utápí ve vlastních problémech. To co jsem považoval za prozatímní řešení, než bude více obsahu, se změnilo v trvalou hlavní stránku. Ano, Knol je více než encyklopedie obrovským odborným multidisciplinárním sborníkem. Ale s tím asi nemá mnoho šancí uspět. Pokud ovšem nenabídne možnosti recenzních řízení, přidělování ISSN či ISBN a podobné motivační prvky pro odbornou komunitu. V opačném případě ji hrozí postupné umírání, vlivem utichajícího počátečního nadšení. Ostatně 100 000 článků za půl roku není žádný hvězdný výkon.

Oblast online encyklopedií bude i nadále v oblasti zájmu jak čtenářů, tak vydavatelů. Mám jen pocit, že se jedná možná o zbytečně krkolomný počin, a to ze všech stran.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).