Hlavní navigace

Jaké ceny nabídnou registrátoři domén?

6. 10. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V záložce Seznam registrátorů na webové stránce správce národní domény .cz, sdružení CZ.NIC, se v současnosti nachází pouze jediný akreditovaný registrátor - Last Resort Registrator, LRR. Tato tabulka by se však měla brzy rozšířit o dalších osm subjektů, které mají s CZ.NIC od minulého týdne podepsánu smlouvu.

Konkrétně se jedná o společnosti Czech On Line, General Registry, Globe Internet, Internet CZ, Ignum, ha-vel, Miramo a Zoner software. Několik firem již v této souvislosti vydalo tiskovou zprávu, ačkoli status akreditovaného registrátora jim bude CZ.NIC přidělen až po absolvování tzv. akceptačních testů (jejichž podrobný popis lze nalézt v Pravidlech komunikace – PDF, 424 kB) – na jejich projití mají tři pokusy, a všechno by mělo vypuknout již dnešní den.

V rozmezí mezi 10. a 12. říjnem by poté mělo dojít k převedení domén, u nichž je daný registrátor uveden jako plátce, z LRR k příslušnému registrátorovi. Pondělí 13. října (což je za týden) by poté mělo být oním dnem D, kdy bude všechno uvedeno do provozu.

Ačkoli žádný z žadatelů o status registrátora dosud nemá od CZ.NIC oficiální požehnání, takřka všichni již mají k dispozici ceník registrace domén a udržovacích poplatků. Ze všech společností, které jsem v pátek obeslal mj. s dotazy na cenovou politiku, neodpověděly pouze ha-vel a Internet CZ, jinak lze ceny považovat za potvrzené. U Ha-vel a Internet CZ byly převzaty z návrhu na jejich webových stránkách. Czech On Line zatím ceník tají.

Pro větší přehlednost byly u všech jmenovaných zvoleny základní varianty (mají-li jich více než jednu.), některé firmy přitom mají dražší řešení v závislosti na požadovaném komfortu služeb, u jiných se lze naopak dostat na nižší maloobchodní sazbu například registrací domény na delší dobu (řada společností), případně registrací většího počtu domén (zatím především General Registry).

Registrace domény Udržovací poplatek „Pořizovací náklady“
Velkoobchodní cena 400 600 1000
LLR 3200 2400 5600
Czech On Line N/A N/A N/A
General Registry 670 770 1440
Globe Internet 500 699 1199
Internet CZ 400 680 1080
Ignum 500 699 1199
ha-vel 499 699 1198
Miramo 429 690 1119
Zoner software 500 699 1199

* Platí od 1. ledna 2004
Tabulka: Základní sazby registrátorů domén

Asi nikoho nepřekvapí, že nejnižší ceny má firma Internet CZ, tedy společnost spojená s P.E.S. Consulting (třebaže vzájemný vztah nemusí být na první pohled zřejmý.) – o tom se v zákulisí hovořilo již delší dobu. Nakonec to však vypadá, že ani Internet CZ nebude prodávat striktně za nákupní ceny, a maloobchodní sazba udržovacího poplatku se pohybuje zhruba dvacet korun pod mediánem (celkový průměr totiž značně zvyšuje General Registry).

Kde Internet CZ dostál původním zvěstem a skutečně prodává (resp. pravděpodobně bude prodávat) za nákupní ceny, je registrace domény.

Až na dvě výjimky (General Registry, Miramo) jsou ceníky registrátorů takřka identické, mezi firmami Globe Internet, Ignum a Zoner software to dokonce vypadá na slušnou „kartelovou dohodu“, protože všechny zmíněné subjekty nabízí registraci domén za rovných 500 korun a udržovací poplatek 699 korun. Globe Internet a Ignum mají taktéž velice podobný systém slev v závislosti na počtu předplacených let.

Z řady zatím vybočují již zmíněný General Registry a Miramo. General Registry je zbrusu nový registrátor (tj. nefiguroval nijak ve starém systému registrace domén), jenž vznikl proto, že jeho majitelé spatřují v decentralizovaném systému správy národní domény .cz obchodní příležitost. Jeho ceny jsou dosti vysoké, uvidíme, jak se mu bude dařit.

Miramo zase z oné pomyslné řady vybočuje opačným směrem, jeho ceny jsou v porovnání s ostatními nižší (ačkoli o něco vyšší než u Internet CZ); v případě registrace domény o nějakých sedmdesát korun proti mediánu, u udržovacího poplatku to již je pouhá desetikoruna. Miramo se hlavně snaží nabízet zázemí pro menší webhostingové společnosti.

V souvislosti s registrací domén by asi nebylo dobré zapomenout na jediného akreditovaného registrátora, LRR, u něhož bude do konce letošního roku možné registrovat si domény ještě za původní ceny (tj. 800 korun registrace domén, 800 korun udržovací poplatek). Počínaje 1. lednem 2004 se tyto sazby zvýší na 3200, resp. 2400 korun.

BRAND24

Většina oslovených firem považuje jeho existenci za nutnou, avšak na druhé straně by uvítaly, kdyby došlo ke změněn podmínek tak, aby nemohl konkurovat ostatním registrátorům, jako je to například v domény .eu, kdy správci domény tuto možnost zapověděla přímo Evropská komise.

Mezi registrátory totiž panuje obava, že ani zvýšení cen k 1. lednu 2004 není dostatečně razantním krokem a řada velkých společností by (ať už z lenosti nebo z nedůvěry k novým registrátorům) mohla zůstat v područí CZ.NIC.

Měla by být registrátorská funkce LRR zapovězena?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).