Hlavní navigace

Jaké je IOL Platinum?

31. 5. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Kolik stojí IOL Platinum? Kolik zaplatíte navíc za pronájem ADSL modemu? Jaká data se počítají a jaká ne? Jaký obsah dostanete v rámci IOL Platinum? Jaké jsou zaváděcí ceny? Jak dlouho si na zavedení počkáte? Jakému okruhu zákazníků jsou služby ADSL Českého Telecomu určeny? Zde jsou přehledné faktografické údaje.

Do včerejšího článku ADSL se již nevešly podrobnější specifikace samotných služeb IOL Platinum. Proto jsou zde, ve formě samostatného materiálu.

Průběžná cena

Průběžná část ceny, kterou budou uživatelé ADSL platit každý měsíc, je tvořena nejméně dvěma složkami:

  • měsíčním paušálem podle zvolené varianty služby (256/64, 512/128, 1024/256)
  • poplatkem za pronájem modemu (není možné si jej koupit ani používat vlastní)

Měsíční paušál jsem uváděl již včera, proto jen stručně:

  • IOL Platinum 256/64: 1.900 korun měsíčně, zahrnuje 0,5 GB dat
  • IOL Platinum 512/128: 2.800 korun měsíčně, zahrnuje 1 GB dat
  • IOL Platinum 1024/256: 7.500 korun měsíčně, zahrnuje 3 GB dat

Poplatek za pronájem modemu je závislý na tom, který si vyberete:

  • za jednodušší Alcatel SPEED TOUCH Home či USB zaplatíte 100 korun měsíčně
  • za Alcatel SPEED TOUCH Pro s routerem zaplatíte 500 korun měsíčně

Zde si dovolím rýpnout do představitelů Českého Telecomu, kteří na středeční tiskovce sami vůbec nezmínili nutnost platit samostatně za pronájem modemu (a v odpovědi na jednu otázku jsem se dokonce dozvěděl, že zapůjčení modemu je zahrnuto v instalačních poplatcích).

Počítat musíte ale i s tím, že ADSL lze zřídit jen nad existující (a řádně placenou) telefonní linkou, buď analogovou nebo ISDN. Po ní můžete či nemusíte telefonovat, ale v každém případě za ni musíte platit příslušný měsíční paušál (podle zvoleného cenového programu). Toto placení je sice nezávislé na ADSL, ale je nutnou podmínku jeho dostupnosti.

Další složkou průběžné měsíční ceny ADSL je poplatek za data přenesená nad limit obsažený v měsíčním paušálu (počítá se „samozřejmě“ přenos v obou směrech). Opět jen stručně:

  • IOL Platinum 256/64: 3 koruny za každý 1 MB nad limit 0,5 GB
  • IOL Platinum 512/128: 2,50 koruny za každý další 1 MB nad limit 1 GB
  • IOL Platinum 1024/256: 2,25 koruny za každý 1 MB nad limit 3 GB

Další složkou průběžné ceny může být poplatek za pevnou IP adresu: pokud ji chcete, můžete si ji objednat přes službu OFFICE ONLINE. Bude vás to stát dalších 399 korun měsíčně.

Zřízení a instalace

Na středeční tiskovce, v odpovědi na cenu jednorázových instalačních úkonů, zaznělo, že tyto se pohybují od jednoho do devíti tisíc korun. To je sice pravda, ale je třeba k tomu dodat, že ke zřízení fungující přípojky potřebujete alespoň dva úkony:

  • zřízení přípojky
  • instalaci ADSL modemu

Za zřízení jednotlivých typů přípojek ADSL jsou tyto jednorázové poplatky:

  • IOL Platinum 256/64: 2.300 korun
  • IOL Platinum 512/128: 4.600 korun
  • IOL Platinum 1024/256: 9.500 korun

Za instalaci ADSL modemů zaplatíte podle vámi zvoleného typu:

  • Alcatel SPEED TOUCH Home (pro HTS): 1.000 korun
  • Alcatel SPEED TOUCH Home (pro ISDN): 1.000 korun
  • Alcatel SPEED TOUCH USB (pro HTS): 1.000 korun
  • Alcatel SPEED TOUCH Pro (pro HTS, jde o modem s routerem): 2.000 korun

Nejnižší možnou jednorázovou částkou, za kterou můžete pořídit novou přípojku ADSL, je 3.300 korun (2.300 za zřízení a 1.000 za modem).

Podle údajů na webu Internet OnLine se instalací rozumí zprovoznění ADSL modemu a předvedení jeho funkčnosti pomocí výpočetní techniky Českého Telecomu. „Poskytovatel v žádném případě neposkytuje vícepráce spojené s konfigurací a instalací zařízení (např. PC), které jsou ve správě majetku uživatele nebo třetí strany.“

Jak jsem již psal ve včerejším článku, prozatím lze zřídit přípojku ADSL jen v částech Prahy, Brna a Ostravy. Konkrétní dostupnost můžete zjistit skrze online formulář. Zřízení by mělo být provedeno do cca 21 dnů.

Cena za pozastavení

Pokud se rozhodnete službu ADSL dočasně nevyužívat (např. budete přes letní prázdniny pryč), můžete IOL Premium dočasně „pozastavit“. Za to zaplatíte jednorázově 500 korun, a za každý měsíc takovéhoto „nepoužívání“ zaplatíte dalších 500 korun. Nesmí to ale trvat déle než šest měsíců.

Co je součástí služby IOL Platinum?

Základem je samozřejmě trvalá IP konektivita do veřejného Internetu. Kromě ní však všechny tři varianty služby IOL Platinum poskytují také následující:

  • poštovní schránku: uživatel získává jednu poštovní schránku s objemem 30 MB, což Český Telecom prezentuje jako „nadstandardní kapacitu“. Místo zdůrazňování velikosti (kterou nepovažuji za nic světoborného) by Český Telecom raději měl upozornit na něco podstatnějšího: že přenos dat z této schránky k uživateli po přípojce ADSL (a zřejmě i odesílání pošty k místnímu SMTP serveru) se NEPOČÍTÁ do objemu přenesených dat
  • prostor pro WWW stránky: uživatel získává „nadstandardní prostor“ 20 MB pro vlastní WWW prezentaci. Přenos dat z/do tohoto prostoru se opět nepočítá do objemu přenesených dat

Obsah poskytovaný v rámci služby

Český Telecom klade velký důraz na to, že služby IOL Platinum nejsou jenom „přístupové“, nabízející připojení k Internetu, ale také „obsahové“, poskytující vlastní obsah. To má zřejmě dále oslabit výtky, že zneužívá svého postavení – v poskytování obsahu nemá žádnou exkluzivitu, ale v přístupových službách ADSL ano.

„Obsahové služby“, které Český Telecom poskytuje v rámci jednotlivých variant IOL Platinum, jsou:

  • asp1000 – ASP služby
  • iBase – obchodní informace – portál internetových služeb pro malé a střední podniky, firemní katalog, telefonní seznam, IT zpravodajství a bezpečnost IT/ITC, download
  • Store OnLine – vlastní internetový obchod
  • eLearning – multimediální kurzy online
  • GameZone – přístup na herní server
  • Media OnLine – video streaming (živé zpravodajství programu ČT1, archiv pořadů ČT1, tv.idnes.cz)

Pozor ale, není to myšleno tak, že by tyto služby byly poskytovány zdarma! Zdarma bude pro uživatele IOL Platinum pouze přenos dat spojených s jejich užíváním. Pro představu: v rámci eLearningu si zaplatíte nějaký kurz a budete se s ním učit. Přitom k vám budou přitékat data, ale ta se nebudou započítávat do vašeho limitu dat, který máte obsažen v ceně měsíčního paušálu. Podobně třeba pro online obchod, který si zřídíte v rámci Store OnLine – za jeho provoz platíte tak jako kdokoli jiný, pouze vaše komunikace s tímto obchodem po přípojce ADSL (například když do něj zadáváte nějaká nová data apod.) se nezapočítává do objemu přenesených dat. Stejnou výhodu samozřejmě mají všichni, kteří používají přípojku bez omezení objemu přenesených dat.

Asi nejvýznamnější je nezapočítávání přenesených dat u multimediálního obsahu (Media OnLine), tedy například u sledování zpravodajských pořadů ČT1 či TV.idnes.cz.

Světový unikát

Počítání objemu přenesených dat u přípojek ADSL sice jde zcela proti duchu snah o poskytování tzv. širokopásmových služeb, ale pravdou je, že není úplnou raritou (viz druhý dnešní článek o ADSL). Ovšem to, s čím přišel Český Telecom – tedy s tím, že některá data se do objemu započítávají a jiná ne – je zřejmě úplným světovým unikátem. Ostatně, na středeční tiskové konferenci říkali sami představitelé Českého Telecomu, že jim není známo, že by něco podobného dělal i někdo jiný.

Obávám se, že jde o jedinečné řešení problému, který jinde nemají. Tam totiž buď provozují ADSL bez omezení přenesených dat, nebo alespoň s tak velkým objemem dat přímo v ceně (a nízkým poplatkem za „data navíc“), že se jim nevyplatí podnikat složitá opatření a mást zákazníky. Jestlipak budou všichni uživatelé IOL Platinum vždy a za všech okolností správně vědět, co se jim do objemu přenesených dat počítá a co ne? Bude Český Telecom schopen všechny své zákazníky v tomto ohledu náležitě „vzdělat“? Nebo je to jen chytrá past na uživatele, který se splete a pak se nedoplatí? A jak to bude třeba u stránek, které obsahují některé objekty (například obrázky apod.) pocházející ze serverů „mimo“ a jiné ze serverů „zevnitř“?

BRAND24

Cílová skupina zákazníků

Podle prezentace jsou služby ADSL IOL Platinum určené především malým a středním firmám, s masovým nasazením a oslovením rezidenčního segmentu se počítá až později.

V tiskových materiálech Českého Telecomu je IOL Platinum prezentováno jako:

vhodná alternativa k bezdrátové technologii nebo k připojení do Internetu prostřednictvím rozvodů kabelové televize".

Shledáváte ADSL služby v podobě IOL Platinum výhodnější alternativou k vašemu stávajícímu připojení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).