Hlavní navigace

Jaké jsou požadavky internet-bankingu?

4. 6. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Banky se v současné době předbíhají v tom, kdo nabízí rozsáhlejší služby v oblasti internetového bankovnictví. Komunikace se svou bankou přes Internet není již něco neobvyklého a tuto službu může využívat stále větší spektrum klientů. Jak se však o své klienty starají samotné ústavy a jaké technické vybavení člověk musí mít, když chce k jejich aplikaci přistupovat?

Pojem internetového bankovnictví, jehož fungování v praxi si ještě před čtyřmi roky jen málo lidí dokázalo představit, je v současné době všem znám. Pod komunikací s určitou bankou, která službu nabízí, si dnes každý představí možnost získávání informací o stavu a pohybech na svých účtech či zadávání platebních příkazů přes Internet z jakéhokoli počítače a na jakémkoli místě na světě (prostě jak praví reklama – v bance kdekoli a kdykoli). Stačí vám k tomu se jen přihlásit na web vaší banky a zadat přístupové kódy. Pak už můžete libovolně operovat na svém účtu (tedy jen v rámci možností, které daná banka nabízí).

Veškeré banky působící na českém internetovém trhu (v současné době je jich celkem deset – Citibank, Česká Spořitelna, ČSOB, eBanka, GE Capital Bank, Hypovereinsbank, Komerční banka, Raiffeisenbank, Union Banka a Živnostenská banka) využívají moderní zabezpečovací technologie, které minimalizují takřka na nulu úspěšnost případného neoprávněného pokusu o napadení při přenosu dat veřejnou sítí Internet. To je tedy pro ně podle jejich slov prvořadý úkol (jen pro příklad: když produkt spouštěla Česká spořitelna v zájmu „maximální bezpečnosti“ odložila jeho zahájení o dva měsíce). Jaké však banky mají požadavky na technické podmínky samotných jejich klientů? Udělali jsme mezi deseti jmenovanými ústavy anketu, jaké člověk musí mít vybavení, když chce k jejich aplikaci přistupovat. (Na samotný článek by byly útrapy, kterými jsem musel projít, než jsem některé z nich přiměl k odpovědi. Úsměvná mi také přišla zpráva od České spořitelny, která mi i se svou odpovědí nabízela zvýhodněné testování jejich Internet bankingu na dobu dvou měsíců.)

Požadavky bank na vybavení počítače pro zavedení internetového bankovnictví se ve většině případů shodují. Stačí osobní počítač s pamětí 32 MB (České spořitelně postačí paměť 16 MB), procesorem 486, vybavený Windows – alespoň verzí 95 (České spořitelně opět stačí nižší verze 3.11). U internetového prohlížeče se požadované údaje začínají teprve více lišit. Polovině bankovních ústavů postačí mít na počítači alespoň Internet Explorer 4.00 či 4.01, ostatní chtějí po svých klientech minimálně Internet Explorer 5.01. Některým také vyhovuje Netscape Navigator 4.0 či vyšší, přitom je možné si vybrat z obou prohlížečů. Odpovědi z tiskových oddělení přišly zpracované do různých forem. Rozepsala se pouze eBanka spolu s Komerční bankou. Jejich vyjádření proto přinášíme celé. Konkrétní požadavky všech bank najdete níže v tabulce.

Požadované softwarové platformy u eBanky jsou tyto: MS Windows 95, 98, ME, NT 4.0, 2000 nebo XP, Microsoft Internet Explorer 5.0 a vyšší (u verze řady 4 je nutné doinstalovat service-packy) nebo Netscape Navigator 6.1 a vyšší. Doporučenou hardwarovou konfigurací je procesor Pentium II nebo Celeron 400 Mhz a rychlejší, 128 MB RAM. Banka podporuje Microsoft Internet Explorer verze řady 5 a výše (u verze řady 4 je opět nutné doinstalovat service-packy), Netscape řady 4.5 a výše. „Fungování v ostatních typech prohlížečů eBanka negarantuje a nepodporuje – v Opeře systém nefunguje, v Mozille systém funguje u její ostré verze, ale provoz není garantován,“ sdělila PR manažerka banky Lenka Petroncová.

Požadavky na počítač klienta Komerční banky jsou: nejméně Windows 95 procesor 486DX/66 MHz, 32 MB RAM, 400 MB HDD (optimálně přitom Windows 2000). Prohlížeč by měl být minimálně MS Internet Explorer verze 5.x. Klient nadále musí mít povolené Java applety a nainstalováno šifrování síly danou délkou použitého šifrovacího klíče Dále pak nainstalován Java Virtual Machine 5.0 3000. Banka požaduje modem minimálně 14.4 kb/s a nastavenou jazykovou sadu Windows 1250.

Jméno banky Minimální konfigurace Operační systém Prohlížeč
Citibank 32 MB Windows 95 a výše MS Explorer 4.0 nebo vyšší či Netscape Navigator 4.0 a vyšší
Česká spořitelna 16 MB Windows 3.11 a výše Explorer 4.0 a výše
ČSOB 32 MB Windows 95 a výše Explorer 5.01 nebo vyšší
eBanka 32 MB Windows 95 a výše Explorer 5.01 nebo vyšší či Netscape Navigator 4.5 a vyšší
GE Capital 32 MB Windows 95 a výše Explorer 5.01 nebo vyšší či Netscape verze 4.5 a vyšší
HVB 32 MB Windows 95 a výše Explorer verze 4.01 nebo vyšší či Netscape Navigator verze 4.07 až 4.79
Komerční banka 32 MB Windows 95 a výše Explorer 5.01 nebo vyšší
Raiffeisenbank 32 MB Windows 95 a výše Explorer 5.01 nebo vyšší
Union Banka 32 MB Windows 95 a výše či MAC OS verze 7 a vyšší Explorer verze 4.01 nebo vyšší či Netscape verze 4.07 a vyšší
Živnobanka 32 MB Windows 95 a výše Explorer 5.01 nebo vyšší

Když se podíváme na údaje uvedené v tabulce, zjistíme jednu skutečnost. Až na světlou výjimku v podobě Union banky požadují všechny bankovní ústavy vybavení počítače od firmy Microsoft. Je bezesporu jisté, že se jedná o firmu, jejíž produkty využívá přes devadesát procent českých uživatelů. Nejedná se však přesto o diskriminaci uživatelů jiných produktů než od firmy Microsoft? Odpověď je pro většinu bank jednoduchá: Nejrozšířenější je Microsoft, takže se proto orientujeme na něj. Někteří jsou mírnější – jako například Česká spořitelna: „Technické podmínky máme jako ostatní banky. Nejrozšířenější – tedy více než 95 procent – je Microsoft, používáme tedy jeho systémy. Fungujeme však i na jiných, ale většinou to dělá problémy, takže to nedoporučujeme,“ řekla Věra Čarná. Ostatní mluví podobně. „Z pohledu operačního systému garantujeme fungovaní na produktech firmy Microsoft a zatím nemáme negativní reakce od uživatelů ostatních operačních systemů,“ tvrdí Renata Pintravová z HVB. Stejně mluví i zástupce Citibank, podle kterého se zatím nikdy nesetkali se stížnostmi klientů. Že tito uživatelé banku přece jen navštěvují, přiznává pouze GE Capital bank. „Vzhledem k optimalizaci pro systém Windows nebudou moci Internet Banking používat majitelé počítačů Apple Macintosh. Nyní tvoří necelá dvě procenta návštěvníků webových stránek GE Capital Bank,“ uvedl mluvčí banky Miloš Suchan.

BRAND24

Banky si tedy většinou diskriminace uživatelů menšinových OS vědomy jsou. (Kouzelná také byla věta Věry Čarné, která v této souvislosti řekla: „Pět procent našich uživatelů je orientováno jinak.“ Jestli myslela orientaci sexuálni či na počítačový systém, těžko říci (-:) Je zcela nepochybné, že finanční instituce v současné době skutečně preferují a ve většině případů dokonce striktně vyžadují používání MSIE při vzdálené správě účtu svými klienty. Jedním z hlavních důvodů, který vede k tomuto stavu, jsou peníze – co jiného se však dá čekat od finančních ústavů. Pokud by totiž banky chtěly vyhovět všem svým klientům, musely by vytvořit zcela samostatnou aplikaci komunikující po Internetu, nebo vyvíjet specifická řešení pro každý jednotlivý prohlížeč. Je proto zcela pochopitelné, že směřují spíše k omezení těchto řešení. Na ránu jim tak přicházejí uživatelé ostatních systému než Windows, kteří jsou ve velké menšině.

I když je nabídka internetového bankovnictví nemalá a stále více se rozšiřuje, existují i uživatelé, kteří na jejich aplikace nemohou vzhledem ke svému menšinovému operačnímu systému dosáhnout. (Není však pravda, že by se bankám žádní „Pětiprocentní“ uživatelé neozvali. Do redakce nám například dorazil e-mail od klienta České spořitelny, který volal na infolinku 0800129921 s d­otazem na internetové bankovnictví. Tam mu odpověděli, že službu nelze používat jinak, než za pomoci browseru IE. Zbyla mu tak jen možnost službu nepoužívat nebo si kvůli ní koupit Windows. Odešel tedy s prázdnou.) Můžeme pouze doufat, že se začnou banky orientovat i na jiné systémy než od firmy Microsoft. Snad se také postupně podaří zvýšit důvěryhodnost celého jejich systému, ve kterém je klient odkázán pouze na operační systémy počítačů. Na to si však budeme muset ještě počkat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je editorem zpravodajského serveru iDNES....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).