Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jakou hodnotu poskytuje Internet uživatelům? od Ëva Pilikova - Skutecne nejde o zminovanych 15,60 Kc na hodinu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2001 15:40

    Ëva Pilikova (neregistrovaný)
    Skutecne nejde o zminovanych 15,60 Kc na hodinu - jak clanek ukazal, jsme prilis vnoreni do problemu internetove komunity, ze zapominame na schopnost "imaginace" -tedy vnimani i ostatnich skupin - v tomto pripade skupiny "nepripojenych". Hlavni brzdou (predevsim zminovana kategorie domacnosti) jsou stale pomerne vysoke porizovaci naklady na pocitac a ostatni vybaveni (monitor, modem).

    Dovolim si take souhlasit a empiricky potrvdit domnenku, ze byt pripojen/pouzivat internet je generacni zalezitost. Podle vyzkumu uzivatelu ceskeho internetu, ktery jsme provadeli v lonskem roce (blize viz www.vyzkuminternetu.cz), je na ceskem internetu 78% muzu a 22% zen. Pomer se radikalne zmeni, podivame-li se na uzivatele do 20-ti let veku: ve vekove kategorii do 15ti let je pomer zen k muzum 40:60 a v kategorii 16-20 let 30:70 a postupne se pomer snizuje s vekem v neprospech zen.
    Jak data ukazuji,lze ocekavat priliv uzivatelu, resp. uzivatelek predevsim z mladsich vekovych kategorii.
  • 27. 2. 2001 16:25

    Petr K. (neregistrovaný)
    Generacni zalezitost je to nepochybne. Ale nez dospeje dalsi generace, skrachuji i posledni vytrvalci (zustane jen Lupa :-) ).
    Neco musi existovat, co dostane k PeCku i tatku, jehoz deti denne surfuji po pisnickach. A nemusi to byt zrovna xxx!
  • 27. 2. 2001 17:49

    Petr S. (neregistrovaný)
    Souhlasím, že cena přístupového zařízení musí jít dolů. Hlavní to ale nebude. Spousta rodin dnes kupuje PC pro děti a INET přijde skoro automaticky.

    S tím věkem taky myslím, že je to zjednodušený pohled. Hlavní je čas nutný na naučení se příslušnou věc ovládat a taky možnost udržet získané v hlavě. Kolik rodin plně využívá možnosti na videu nebo jen telefonu se záznamníkem? Děti mají dnes vpodstatě jen volný čas, ale přístrojů bude přibývat...
    IMHO bude platit za 10 let stejný poměr jako dnes. Prostě vdaná ženská s dvěma děckama nebude denně na Internetu. Navíc když u domácího PC většinou sedí taťka. Kdyby se dělaly průzkumy struktury sportujících, dopadnou stejně. Myslím, že u všeho, co lze brát jako zábavu. Je to věc domácí rovnoprávnosti. U PC i strachu z ovládání nepřívětivé techniky.

    Musí se nám holt do tý domácnosti nějak bokem vplížit jiné, přívětivější zařízení.

  • 28. 2. 2001 10:41

    Eva Pilikova (neregistrovaný)
    O cem se zde diskutuje - jake jsou moznosti, postupy, aby se internet stal standardem - komunikacnim a informacnim kanalem pro nejsirsi verejnost.

    V teto souvislosti jsem vyslovila hypotezu,- kterou jsem castence dolozila udaji o slozeni struktury muzu a zen na ceskem internetu z hlediska veku-, o tom, ze je velmi nepravdepodobne, aby se internet (ve sve soucasne podobe) stal standardem pro dnesni "tatky a mamky" (jak uz nekdo tady masu nepripojenych nazval). Zaroven jsem chtela naznacit zasadni vliv skolstvi na rozvoj internetu v CR (tedy, ze za 10 let bude prave "vdana zenska se dvema deckama" pouzivat internet, protoze ze skoly bude znat jeho vyhody).

    Resenim soucasne situace pak je, jak jiz tady bylo receno, -
    bud a) "zduveryhodneni" obsahu internetu, zejmena ze strany statnich instituci (podporit aktivni slozku internetove komunikace - elektronicke podavani zadosti, priznani, formularu apod.)
    nebo b)privetivejsi zarizeni.

    V teto souvislosti bych si zaroven dovolila oponovat nazoru, ze "pristroju bude pribyvat" - naopak bude dochazet k postupne konvergenci komunikacnich kanalu a pristroju - a sanci(ukolem) internetu je - stat se platformou pro ono "privetivejsi zarizeni".





  • 28. 2. 2001 16:34

    Petr K. (neregistrovaný)
    Vyborne!

    k bodu b).
    Co premyslet o privetivejsim obsahu? O privetivejsim interface (nemyslim technicky, ale obsahove!). Zkuste posadit cloveka, ktery nema velkou zkusenost s Internetem, pred home page vetsiny nasich portalu nebo zpravodajskych serveru!!!!
  • 28. 2. 2001 19:27

    Petr S. (neregistrovaný)
    Cestou dál je IMHO jen zpřirozenění použití všeho. (Budou to aplikace pro přístroje s hlasovým ovládáním na dálku?)

    Nechtěl jsem se dotknout vašeho výzkumu, ani ho zpochybňovat. Šlo mi o to, že každý člověk rád získává užitečné dovednosti, které ale čím dál rychleji zastarávají. Pokud nemám čas i motivaci trvale vstřebávat novinky, přestanu je využívat, dokonce o jejich existenci i přestanu vědět. Proto píšu, že dokud se v rodinách nezrovnoprávní "přístup k volnému času", poměry ženy/muži a staří/mladí se nezmění. (Taky umím pracovat s BBSkami a opravit starší auto. Moje mamka zvládne ještě odmocňování na papíře. K čemu to dnes je?) Kolik důchodců dnes požívá mobil nebo jen teletext? Tedy, k čemu budou znalosti aplikací a postupů ze současného internetu za 10 let?

    Jinak si pořád nejsem jistý, o čem se diskutuje. Jestli o zmnožení uživatelů v nejbližší budoucnosti nebo o tom, kdo zaplatí ten skok k hustšímu propojení věcí, aby se NET :-) dal používat přirozeně - jen jako nejlevnější přenosová cesta.
    Pokud chceme odtrhnout dnešní nováky od TV, asi jim lze nabídnout jen digitální TV, zpočátku možná stačí přístup k videoarchivům. Za to IMHO rádi zaplatí (20 za film na den i 5000 za krabičku k TV. Nebo korunu za spuštění hry).
    Jestli ale hledáme za čí peníze se dostaneme do stavu, kdy uvidíme jestli je v oblíbené restauraci volné místo u rohového stolku nebo jestli je před námi na silnici nehoda nebo uzavírka a za co dostal dneska kluk tu pětku, tak to vážně netuším. :-(

    Z aplikací blízké budoucnosti bych platil za natažení knížky nebo obrazu, ale ne na disk PC. Lákavá je pro mě vidina rozšíření "digitálního papíru" nebo i něčeho, co mi to pak kdekoliv přečte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).