Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jaký je vztah vlád k jejich národním doménám? od DOTAZ - DOTAZ NA JEDNU ZAJÍMAVOST: Dne 12.12. se na stránkách...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2003 18:55

    DOTAZ (neregistrovaný)
    DOTAZ NA JEDNU ZAJÍMAVOST:
    Dne 12.12. se na stránkách www.lrr.cz objevila tato informace:
    Prohlášení CZ.NIC
    12.12.2003 zdroj CZ.NIC
    V těchto dnech se objevila nabídka databáze doménových jmen druhé úrovně na nosiči CD. Je nabízena e-mailem z adresy dominik@formanek.cz.
    Sdružení CZ.NIC prohlašuje, že není autorem tohoto CD, nedalo svolení k jeho vytvoření a podniká příslušné právní kroky v této věci. Autorizovaná data o doménách druhé úrovně pod .cz jsou k dispozici na www.nic.cz.
    "Databáze" byla spamem nabízena panem Formánkem za 10.000,- Kč. Navíc, pan Formánek postrádá jakékoli živnostenské opravnění k podnikání v obotu IT. Nicméně, poněkud nepovšimnuta zůstala nabídka stejné databáze ze strany "firmy" Internet Info, s.r.o. inzerovaná na adrese http://www.iinfo.cz/text/databaze_vlastniku_domen/ pro změnu za 40.000,- Kč (zřejmě proto, že firma má oprávnění podnikat v oboru IT je cena 4 násobná). Je s podivem, že nabídka zmizela v den zveřejnění oznámení CZ-NIC. Znamená to tedy, že když smažu na internetu včas, nic jsem neudělal? Nebo je důvod proč nabídka stejné databáze zůstala bez povšimnutí jiný? Nebo je to tím, že LUPA a Internet info s.r.o. mají stejného vlastníka? PAKLIŽE JE LUPA OPRAVDU NOSITELEM MORÁLNÍHO KREDITU NA INTERNETU, předpokládám, že tento dotaz nebude administrátorem serveru smazán, ale bude zodpovězen.
  • 15. 12. 2003 19:26

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Muze to znamenat to napriklad to, ze IINFO to zapomenute URL na sluzbu, o kterou nikdo nejevil zadny zajem, smazalo :-)

    Jinak nevidim duvod, proc by mela LUPA usilovat o titul "nositel moralniho kreditu na Internetu". IINFO je organizace jako jakakoliv druha a nedelam si zadne iluze o tom, ze Marek Antos je Mirek Dusin.

    Faktem je, ze hodnotit moralni kredit v pripade, ze se sam nechci podepsat, take o leccems svedci.

  • 16. 12. 2003 6:31

    DOTAZ (neregistrovaný)
    K tomu, aby někdo vznesl dotaz je třeba dodat i ověřené rodné číslo?? Oni zase vyhráli komunisti? A zapomenutý odkaz na "službičku" za 40.000,-? Službičku, která je porušením zákona a to nikoli přestupkem? A copak že si na tu zapomenutou službičku tedy M. Antoš vzpoměl zrovna v souvislosti s oznámením CZ-NIC? :-). A stažení věřejně přístupných dat správce národní domény, jejich vypálení na CD a jejich následnén nabízení za 40.000,- Kč je v pořádku? Bez souhlasu CZ-NIC? A tedy když o ně nikdo neprojevil zájem, pak se vlastně nic nestalo, že? K ničemu nedošlo. Tedy, pokud to vezmu touto logikou, může kdokoli nabídnout že vyloupí banku, někoho za poplatek zastřelí a podobně, ale bude beztrestný, pokud o službu nikdo neprojeví zájem? Jde o "služby" které jsou ve stejné kolizi (s vyšší trestní sazbou) se zákonem, jako je prodej veřejně přístupných dat. Kam se najednou vytratilo zde skloňované "poslání" internetu? Kam se podělo to nádherné a čisté volání po morální očistě v okamžiku, kdy volající nejen že nedodržuje tzv. morální kodex internetu, ale nedodržuje ani zákon? To mi připadá jako kauza H-system - vinen je jediný jednatel, ostatní, včetně banky a jejího vedení které úvěr podepsalo se dopustili omylu. Nebo jako tolik čtivé spekulace s doménami - dobré tema, pokud se týkalo lidí z ulice. Nicméně, v okamžiku, kdy se z některých spekulantů stali registrátoři a tedy 99,99% ostatních užovatelů má dnes již opravdu smůlu tema utichlo, že? Dělají li dva totéž, není to totéž. Tedy předpokládám, že pokud bude ze strany CZ-NIC, respektive ze strany justice ohodnocena činnost pana Formánka, pak bude nabídka databáze domén inzerovaná na dnes již smazané www označena jako omyl že? :-). A pokud by, jak píšete byla IINFO byla organizace jakákoli druhá, pak by měla být na titulce www.lrr.cz vedle pana Formánka nemyslíte? Ale ona tam není a asi nikdy nebude, protože nikdo panu Dohnalovi neposlal upozornění? A co se smazalo, to se nestalo? Zajímavý výklad práva. Jak vidno, nejen v politice a ekonomice, ale už i na internetu jsou ti, co mohou a pak ten zbytek že? Tedy nabídka databáze domén pana Formánka za 10.000,- Kč skončí asi tak jako jednatel H-systemu a nabídka databáze domén IINFO za 40.000,- skončí jako privatizace IPB, výběrové řízení na stavbu dálnice nebo na prodej stihaček. Paráda.................
    Předpokládám, že CZ-NIC tuto druhou nabídku přejde mlčením, nebo v lepším případě konstatováním, že o ni neví :-).
  • 16. 12. 2003 11:14

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    "To, ze jsem paranoidni, neznamena, ze po mne nejdou :-)" Ale jinak se predpokladam citite docela zdrav.

    Podotykam, ze s tou nabidkou IINFO nemam ni spolecneho a pripadny komentar je na managementu IINFO. Tezko mohu predejimat, jak se bude chovat CZ.NIC, respektive soudy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).