Hlavní navigace

O2 otevírá v Pardubicích vývojové centrum, investuje stovky milionů

23. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Pardubické vývojové centrum O2 zaměstná 60 lidí. Český operátor bude spolupracovat s univerzitami z Pardubic a Hradce Králové.

Budovat se začalo na podzim loňského roku a firma do něj chce v průběhu několika prvních let investovat až 200 milionů korun. A dnes O2 Czech Republic vývojové a IT centrum na Masarykově náměstí v Pardubicích oficiálně otevřelo. Firma využila už fungující budovu pardubické pobočky O2 vedle sportovní arény, kde sídlí i oddělený CETIN.

Projekt v Pardubicích je součástí velké interní proměny operátora. Jak jsem nedávno podrobně psal, O2 rozjelo největší akci v historii společnosti a za stovky milionů reformuje IT systémy. Do toho spadá i důraz na interní a pružnější vývoj a co nejmenší závislost na externích dodavatelích.

České O2 se nyní profiluje jako technologická firma. „Jsme technologové. O2 už není tradiční telco. Po vyčlenění CETINu nemáme téměř žádné dráty a vše děláme nad IP vrstvou,“ uvedl už dříve pro Lupu Radim Woznica. Firma chce zároveň více působit jako IT dodavatel.

Tahat lidi z Prahy

O2 má zájem o absolventy vysokých škol, v Pardubicích ale zaměstná i zkušenější lidi. Spolupracovat chce i se studenty, konkrétně z technických oborů z univerzit v Pardubicích a Hradci Králové. Firma s oběma školami v březnu podepsala memorandum. Úzká spolupráce proběhne například v rámci nového studijního oboru kybernetické bezpečnosti, včetně praxe.


Autor: Jan Sedlák

O2 zvažovalo i centrum v Plzni, nakonec ale vyhrál ekosystém kolem Pardubic, který se mimo jiné točí kolem firem zaměřených na vývoj radarových technologií. Společnost chce alespoň do určité míry zamezit odlivu absolventů a IT mozků z kraje do tradičních center typu Brno, Ostrava a Praha. Láká nazpět i lidi pracující v hlavním městě, několik už jich přišlo. Poptávka po „ajťácích“ je podle pardubického úřadu práce značná, v evidenci se údajně „příliš neohřejí“.

Jen univerzita v Hradci Králové ročně „vyprodukuje“ kolem 300 absolventů točících se kolem informačních technologií. Ta v Pardubicích je rovněž počítá na stovky.

Centrum O2 do budoucna zaměstná přes 60 lidí. Náběh lidí byl pomalý, nyní už má firma každopádně domluveno 40 zaměstnanců a 20 už jich nastoupilo.

Součástí akce je náborová kampaň a web, kde je aktuálně vypsáno patnáct volných pozic, kromě vývojářů jsou to také UX designéři či systémoví analytici. Pracovat se zde bude mimo jiné na projektech typu Moje O2, O2 Active, internet věcí či na webu společnosti. Klíčové budou i práce na CRM systému, e-shopu a softwaru zákaznického centra.

„Velká část našich technologií běží na Javě, na tu se budeme hodně orientovat i v Pardubicích. Zároveň budeme lidi posílat na různé projekty, aby nezamrzli na jednom,“ říká šéf IT v českém O2 Michal Dvořák. Mělo by to být pružné – O2 v rámci změn rozjelo vývoj rozdělený do menších časových horizontů.

BRAND24

Samotné prostory rozdělené do dvou místností jsou více méně zařízeny ve stylu moderních IT pracovišť, je zde třeba papírový James Bond či náborové plakáty s Darth Vaderem. Na televizích pak běží O2 TV a stanice O2 Sport, kterou se operátor snaží propagovat, sladěný s tím je i stolní fotbálek či balóny.

Hlavní sídlo O2 je v Praze na Brumlovce, pobočky jsou vedle Pardubic rovněž v Brně, Ostravě a Ústí nad Labem. O2 v Pardubicích na 30. března chystá den otevřených dveří. Láká také na benefity typu neomezená data, nejnovější chytré telefony a podobně. Vedle vývoje v Pardubicích pro O2 pracuje kolem 400 zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).