Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jana Večerková (Data4You): Evropské startupové scéně chybí úspěšné příklady od BoodOk - "Problémem evropské scény podle ní není nedostatek peněz,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 3. 2016 13:12

    BoodOk (neregistrovaný)

    "Problémem evropské scény podle ní není nedostatek peněz, ale spíše nedostatek motivace. „Je tu málo úspěšných pozitivních příkladů – lidí, kteří vychází z lokálního prostředí a kteří by ukázali dalším, že to opravdu jde,“ říká v rozhovoru pro Lupu."

    Samozřejmě, pro mladé je totiž daleko snažší založit nevládní organizaci, přilepit se na prs EU a potom rozdávat okolo sebe rozumy. Tahle je paní je součástí problému, ale alespoň jej umí pojmenovat. Opravdu úspěšný startup nikdy nevznikne na dotazcích a v inkubátorech, protože jakákoliv poskytnutá podpora ničí jeho schopnost zocelit se na trhu.

  • 12. 3. 2016 0:37

    Laika (neregistrovaný)

    "Za nekolik poslednich let jsem jen na matfyzu videl desitku softwarovych projektu, ktere si o kapital vyslovene rikaly."

    Co to je proboha za kecy? Kde se vzala ta rovnice startup=nasypte mi prachy?

    Startup je obecné označeí firmy do cca tří let po založení. A ta demagogie, že se firma nerozjede bez půjček/dotací/ka­pitálu je fakticky morová.

    Skutečné firmy se bez těchto křivítek vždy obešly a pokud jich využily, tak jaksi nesystémově při expanzi a ne v kolíbce.

  • 13. 3. 2016 12:09

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Investování do startupů je ekonomická patologie, příčinou jsou nekryté peníze natisknuté státy, které investoři alokují do burzy (skrytá inflace) a do startupů, kde počítají, že většina z nich stejně shoří, ale jelikož ty peníze nejsou kryty reálnými výkony, stejně by o ně přišli, tak mají malou naději, že se z nich něco vrátí.

    Ale aby stát tiskl další nekryté peníze (půjčoval si) a ty dával do startupů je přímo ekonomický zločin, za který by zodpovědní lidé měli být zavření, až by zčernali.

  • 13. 3. 2016 15:54

    Tomas3 (neregistrovaný)

    Ano, jenomze co s tim udelate, kdyz ekonomika EU bezne vyuziva podobnych steroidu a nejenom v oblasti startupu? V nasem state kontroluje tok penez z prevazne miry jen tzv. "politicka zodpovednost", coz je z ekonomickeho pohledu jen eufemismus pro "nezodpovednost". Domnivam se, ze za teto situace se tezko najde jednoduche reseni.

  • 25. 3. 2016 9:51

    Peter Fodrek (neregistrovaný)

    To co ste napisali, je uradnicke zjednodusenie toho, co je startup a vobec nesedi
    A Startup Is A State Of Mind, Not A Word That Can Be Defined

    Alyson Shontell

    Feb. 27, 2014,
    hat is a startup?

    The dictionary defines it as "the action or process of setting something in motion."

    Warby Parker co-CEO Neil Blumenthal has another definition: “A startup is a company working to solve a problem where the solution is not obvious and success is not guaranteed,” he told Forbes' Natalie Robehmed.

    Perhaps the most precise definition of a startup is that there isn't one. Being a startup, a lot of founders believe, is a state of mind. It's not a word that's restricted by the number of years a company has been in business, or the amount of revenue a business pulls in.

    "I think [a startup is] not connected not with time," he told journalist Nastya Chernikova (Google translated from Russian). "They say that age - it's not the number, but how it feels. For example, I do not feel like I'm 38. [Our] company is five years old but we are moving quickly and make decisions quickly, we build products, so we are still a startup. We do not have meetings, conferences etc."

    Another entrepreneur stated it more bluntly. Homejoy CEO Adora Cheung tells Forbes, "[A] startup is a state of mind. It’s when people join your company and are still making the explicit decision to forgo stability in exchange for the promise of tremendous growth and the excitement of making immediate impact.
    http://www.businessinsider.com/what-is-a-startup-2014-2

  • 12. 3. 2016 13:27

    Tomas3 (neregistrovaný)

    Pokud by tyto penize sly (stejne jako rizikovy kapital) vyhradne do novych napadu, tak to trhu i projektum prospeje. Jinak to ma presne ty negativni aspekty, ktere popisujete.

    Uvazte, ze jsou dotacni penize alokovany a stat je rozpusti at chcete nebo ne. Resenim tedy neni ten balik ignorovat, ale dostat k nemu skutecne zajimave tymy a projekty.

  • 12. 3. 2016 1:26

    Tomas3 (neregistrovaný)

    Rovnice je samozrejme zcela jina nez jste zvladl pochopit. Vyborny napad i prototypova realizace = podpora komercializace.

    Je jedno jestli skrze buzzwords jako start-up nebo spin-off.

    Snad vam nevezmu sny nezkuseneho mladi, ale skutecne firmy se v kapitalismu bez kapitalu neobejdou a to rano, v poledne i vecer...

  • 12. 3. 2016 10:48

    BoodOk (neregistrovaný)

    Pokud na to svoje podnikání potřebovali dotace, tak možná a jen proto, že ty dotace dostali jiní, kteří pak firmu bez dotací zadusí (protože mohou platit vyšší mzdy, prodávat služby pod cenou, vysávat kvalitní lidi z trhu, slibovat světlé zítřky). Jakmile ale dotace vyschnou, tak se celý domeček z karet zhroutí (být v platební neschopnosti, protože nebyly vypsány dotační projekty není nic mimořádného). Dotace jsou přímou příčinou toho, že se zde startupům nedaří.

    Jestli někdo neumí podnikat bez dotací, ať nepodniká a najde si neinstitucionálního již dříve úspěšného investora a partnera zároveň. Ušetří si spoustu zklamání.

  • 11. 3. 2016 13:52

    Tomas3 (neregistrovaný)

    Penize jsou penize, pricemz je startup potrebuje jako kazda jina firma. V nasich koncinach drzi velky balik prave stat/EU. Cast problemu vidim v lidech ridicich toky techto penez. Pro urednika je dulezite mit uspesne odskrtnuto, takze se penize smeruji na miliontou variantu neceho drive uspesneho. Stejne tak oponenti a konzultanti navazani kolem lidi, kteri rozhoduji, maji sve zajmy a odklaneji toky takovym tymum "kterym rozumeji". Urednik je rad, ze mu nekdo radi, protoze pak ma zduvodneni proc rozhazel (treba i znacne neefektivne) sverene penize. Nikdo v tomto kolobehu nema faktickou odpovednost.

    Za nekolik poslednich let jsem jen na matfyzu videl desitku softwarovych projektu, ktere si o kapital vyslovene rikaly. A rozhodne ti studenti nevypadali, ze by se chteli prilepit na prs EU. Spis neslo najit cecek, ktery by jim dal penize a pozitivni impuls... dokud je to jeste bavi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).