Hlavní navigace

Trend Micro v Praze rozjede výzkumné centrum, investuje i do obchodu

5. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Passer Invest
V Praze se rozšíří další vývojové centrum. Po akvizici TippingPoint od HP ho začíná budovat japonské Trend Micro.

Japonská společnost Trend Micro, která ročně vygeneruje tržby přes miliardu dolarů, v Česku rozjede výzkumné centrum pro kybernetickou bezpečnost. Jde o koncept takzvaných Digital Vaccine Labs (DVLabs), které firma získala v rámci nedávného odkupu divize TippingPoint od Hewlett-Packard za 300 milionů dolarů. Praha je jedno ze dvou míst, kde tyto laboratoře sídlí, druhá je v Austinu v Texasu.

DVLabs už v Česku nějakou dobu funguje, pobočka zde zakořenila ještě jako součást HP. Pracuje zde 15 lidí, Trend Micro každopádně chce počty rozšířit o další zhruba tři desítky. „TippingPoint byl za dob HP poněkud poddimenzovaný a my ho bereme jako strategickou záležitost,“ říká pro Lupu Václav Petrželka z Trend Micra.

Laboratoře budou součástí nových kanceláří společnosti v budově Delta na Brumlovce, kde už nově sídlí Microsoft a právě obě části rozděleného HP. Stěhování DVLabs tak nebude nikam daleko. Prostory se mají otevírat v červnu.

Praha místo Sofie

Vývojový tým se v Praze usadil díky dobré lokalitě, stále příznivým cenám a bezpečnému prostředí. I proto ve finále vyhrála nad hlavním bulharským městem Sofií. Trend Micro navíc díky lokalitě v Evropě obsáhne více časových zón. DVLabs slouží k odchytávání a analyzování bezpečnostních hrozeb, což vyžaduje nonstop přístup.

Hrozby se odchytávají i díky cloudu Smart Protection Network, který Trend Micro provozuje a který sbírá data od zákazníků z celého světa. V Praze se pak provádí analýzy a připravují filtry pro IPS systém bývalého TippingPointu. Kromě tradičních „releasů“ se občas píší i filtry na míru.

Brumlovka, budova Delta, sídlo českého Microsoftu, HP Inc., Hewlett Packard Enterprise a Trend Micro.
Autor: Jan Sedlák

Brumlovka, budova Delta, sídlo českého Microsoftu, HP Inc., Hewlett Packard Enterprise a Trend Micro.

Společnost chce lidi do DVLabs hledat zejména na českých univerzitách. Vedoucí pobočky Jiří Gogela mimo jiné dělá oponentury studentských prací, kde je možné na mozky narazit.

TippingPoint je prozatím spíše oddělenou součástí Trend Micra. Akvizice byla uzavřená teprve letos v březnu a právě probíhá větší integrace. Česká DVLabs je tak řízená z centrály, prozatím se firmy propojují spíše produktově.

V Česku i obchodní růst

Společně s nákupem každopádně do zdejšího regionu střední a východní Evropy včetně Česka a Slovenska mají přijít nové investice a aktivity. „Do regionu teď přišlo dost nových lidí a v podstatě se sem vracíme. Budeme teď chtít být vidět,“ navazuje Petrželka.

To zatím znamená třeba to, že Trend Micro má v Česku po dvou letech nepřítomnosti lidi zaměstnance pro rozvoj byznysu. „Nějakou dobu se zde v podstatě jenom udržovala instalovaná báze,“ říká Petrželka. Trend Micro s TippingPointem od HP přebralo i zákazníky, kterým se teď vysvětlovalo, že pod novým majitelem se bude nadále pokračovat. Mezi klienty patří i státní správa.

Vedle samotného výzkumu se tak počítá i s tím, že v Česku postupně poroste i samotná obchodní část japonského podniku. Trend Micru, které je u nás často známé především skrze tradiční antivir, doposud chyběl zásadní díl skládačky, což by měl TippingPoint vyřešit. V obchodních číslech a cílech ale ještě letos TippingPoint v Česku nefiguruje.

BRAND24

Trend Micro má v Česku dva distributory, vedle Arrow ECS je to nově také Veracomp, integrátorů je pak kolem deseti. Příchod na poměrně dost obsazený trh každopádně bude výzva.

Trend Micro se obchoduje na burze v Tokiu, kde je také sídlo společnosti. Akcie za posledních pět let vyrostly o 80 procent, letos nastal výkyv. Hodnota firmy přesahuje pět miliard dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).