Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jaroslav Winter: Internet jako nástroj, nikoliv cíl od Nevermind - BMI je komorní záležitost pouze pro omezený počet...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2007 8:27

    Nevermind (neregistrovaný)
    BMI je komorní záležitost pouze pro omezený počet lidí. Je samozřejmě hezké, že si organizátoři našli každoroční příležitost jak prosadit své blízké, ale naštěstí se jim to stejně nedaří. Letošní Březen byl stejně neviditelný jako řada předchozích.
  • 14. 5. 2007 8:40

    Jan Rylich
    Já nevím, ale Vám se zdá série akcí, které se účastnilo přes 100.000 lidí, jako neviditelná záležitost?

    Pravdou ovšem je, že aktivity BMI jsou nejvíce "profláknuté" právě v průběhu března (a dubna, kdy vycházejí souhrnné zprávy). Zbytek roku většinou není o BMI moc slyšet - což je i jedním z důvodů tohoto a minulého článku (plus je tady desetileté výročí, a to si nějakou vzpomínku zaslouží).

    Ale s tou komorní záležitostí bych si opravdu tak jistý nebyl. Jen na Noci s Andersenem bylo 20.000 dětí. Já si komorní akce představuji trochu jinak :-)
  • 14. 5. 2007 10:50

    Nevermind (neregistrovaný)
    odhlédnu-li od toho, že 100 tisíc je číslo poskytnuté organizátorem a není ničím podložené, tak stačí těch 100k srovnat proti 4.5M co používá Internet. Jaký to má význam? Oslovuje to někoho kdo NENÍ na Internetu, atd. A Noc s Andersenem není o Internetu, to je o čtení knížek.
  • 14. 5. 2007 18:14

    Jan Rylich
    To číslo je výsledkem dílčích statistik. Proběhlo něco přes 300 akcí - kupříkladu kurzy základní práce s počítačem a internetem pro děti, nezaměstnané, seniory a podobně. Samozřejmě si na každé takové akci spočítali, kolik mají účastníků, sečetli pár set akcí dohromady a vylezlo číslo sto tisíc. Zcela přesné to asi nebude, ale ono je víceméně jedno, jestli to je 90 nebo 110, ale je to zkrátka docela hodně. Rozhodně to je víc, než by se dalo nazvat "komorní akcí".

    A rovnou k té druhé poznámce: třeba ty zmíněné rekvalifikační kurzy navštěvovali lidé, kteří před tím s internetem (a někdy i počítačem) nepracovali. Takže se to tito lidé naučili, a tedy "oslovilo to někoho, kdo nebyl na internetu". Mimochodem, v průběhu Noci s Andersenem se také chatuje, surfuje a posílají maily, takže se ty děti s internetem také potkají (a pár z těch 20k ho také možná vidí poprvé).
  • 14. 5. 2007 18:35

    anonymní
    Už to začíná připomínat paskvil typu "řidičák na počítač".
    To také pár zamindrákovaných umělých inteligentů, kteří své jméno propůjčili špatně počeštěným úkolům pro MS-Office.
    Já si opravdu myslím, že tak pojatá propagace práce s Internetem je přímo škodlivá. Učit lidi pouze klikat v Internetu bez dalšího vysvětlení, co to obnáší, jenom a pouze způsobuje rozšiřování virů a hacknutých počítačů.
    To opravdu nemá smysl, když se tady někdo veze na vlně Internetu a ještě si šíření svých diletanstských postupů bere jako zásluhu. To je totiž stejné, jako byste propagovali třeba jízdu na kole a zcela opomíjeli minimální znalost dopravních předpisů.
    Já jsem prostě přesvědčen, že lidé jako J.Rylich skutečnému rozvoji Internetu více škodí než prospívají.
  • 14. 5. 2007 18:52

    Jan Rylich
    Inu, většina lidí se s internetem a počítačem naučila a učí pracovat právě stylem "klikání". Ti první se s ním setkali před x lety třeba u kamaráda (a ten jim ukázal co to umí, a jak na to klikat), jiní ve školách (kde jim ukázali co to umí, a jak klikat) a někteří na rekvalifikačních kursech (opět to samé). Co internet obnáší? Ale to se přeci musí člověk naučit sám. Na pedagogické fakultě Vás také nenaučí co to obnáší vyučovat třídu plnou dětí. Tam máte teorii a poučky, ale tu samotnou práci se člověk musí naučit praxí (a často se učí celý život - a s internetem to je stejné).

    /mimochodem, na kole se učí jezdit i malí caparti, a věřte mi, že se neučí silniční předpisy. Na jízdu po dvorku to ale bohatě stačí. Jistě, až budou staší a pojedou dál a dál, tak se alespoň bez jistých znalostí neobejdou. Ale zpočátku ano. Řidičské zkoušky třeba na tříkolky se neskládají ani v zahraničí.../

    Takže já jsem zase naopak rád, že takové akce jsou. Je důležité, aby se o internetu dozvědělo jakýmkoliv způsobem co nejvíce lidí. A je pak jen na nich, zdali se budou chtít tomuto novému médiu dále věnovat, a sami poznávat "co to obnáší".
  • 14. 5. 2007 21:48

    J (neregistrovaný)
    No, smutny spis je, ze spousta tehle kurzu probiha tak, ze pro "absolventy" je pak internet "to modre e" a taky "jen tam to porno s malejma detma".

    Netvrdim ze se ma BFUckum vysvetlovat jak co funguje, ale meli by mit alespon zakladni predstavu a hlavne zakladni trivialni znalosti. Kdyz mi nekdo tvrdi, ze umi pracovat s PC a pak mi tipne screen do DOC a to mi posle jako prilohu mailem bez subj ... tak je zralej na vyhazov/preshubu.
  • 15. 5. 2007 15:08

    anonymní
    A teď to snad pochopí novináři. Právě proto, že bez znalosti dopravních předpisů může někdo jezdit jenom na dvorku, tak se objevují inictivy jako poslance J.Kasala, jak udělat v internetu dvorek pro neprosté začátečníky.
    Právě v tom je takto pojímaná inicitiva BMI škodlivá. Nezasvěceným se snaží vysvětlit, jak stačí jenom klikat.
    Takže dříve nebo později si někdo vzpomene, že některá klikací místa raději zakážeme - konečně jako na to přistoupil Google v Číně. Ale třeba o to právě jde - zatáhnout do Internetu nejnevzdělanější vrstvy společnosti, aby pak právě ty bylo nezbytné před škodlivými vlivy (zvláště některých serverů) ochránit.
  • 16. 5. 2007 13:39

    Jan Rylich
    Když už jsme u těch paralel... pak byste tedy zakázal prodej tříkolek a dětských kol, a kdo by chtěl jezdit, musel by mít řidičák a znát všechny předpisy?

    A ano, není nic špatného zatáhnout do Internetu i "nevzdělané vrstvy". Internet je globální komunikační a informační platforma a každý má právo alespoň vyzkoušet, co to vlastně je. A i kdyby se někdo naučil byť jen otevřít IE, a na Seznamu si vyhledávat pracovní nabídky, i to je úspěch. Pokud někoho svět kyberprostoru zaujme, naučí se s ním pracovat, chránit se před viry, ovládat netiketu... a když ne, je to jeho volba. Škodlivý je spíše názor "uzavřeme Internet jen pro VyVolené".
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).