Hlavní navigace

Java: Open@Source.net

22. 5. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vypadá to, že vývojová platforma Java bude po letech dohadů a tahanic přeci jen nakonec uvolněna pod licencí s otevřeným zdrojovým kódem. Můžeme to chápat jako vítězství, nebo znamení blížící se katastrofy?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

O tom, že by vývojové prostředí Java mohlo být zařazeno mezi software s otevřeným kódem, se spekuluje již poměrně dlouho. Společnost SUN Microsystems (které Java patří) uvolnila mnoho svých technologií, protože na nich prý dokáže profitovat, aniž by šlo o proprietární software (zlé jazyky říkají, že hlavním cílem bylo snížení nákladů na vývoj). Díky tomu je tak možné pracovat například s otevřeným operačním systémem Solaris, který je stabilní a kvalitní, ale nerozšířený. Solaris je nicméně špička podstatně rozsáhlejšího ledovce.

Ať už si o open source aktivitách Sunu myslíme cokoliv, jedna věc zůstávala tabu, byť šlo z hlediska zastánců otevřených technologií o bonbónek z nejlákavějších: Java. Platformně nezávislý programovací jazyk, který je masivně využíván v online technologiích, který znají i běžní neuživatelé IT ze svých mobilních telefonů a který je díky své univerzalitě takřka všudypřítomný. Systém virtuálních strojů, jež tomuto jazyku umožňuje jeho flexibilitu, mu také zajišťuje relativně vysokou bezpečnost. Spekulace o možném uvolnění Javy byly jednou podporovány, jindy popírány a obnovovány a nyní to vypadá, že by Java přeci jen mohla být uvolněna (otázkou zůstává, pod jakou licencí a v jakém rozsahu). Svět svobodného softwaru by se tak mohl rozrůst o opravdu kvalitní a využívanou technologii.

BRAND24

Z možných efektů, které by to na Javu mohlo mít, je nutné jmenovat především možnost explozivního nárůstu webových aplikací postavených na této platformě a vůbec nástrojů, které slouží pro komunikaci s informačními systémy. Mnoho vývojářů a softwarových společností se při volbě platformy pro své aplikace rozhoduje mezi Javou a technologií .NET. Dosavadní předností Javy je její multiplatformnost (.NET je svázán s Windows, nebereme-li v úvahu projekt Mono). Předností .NET byla větší variabilita programovacích prostředí a v některých případech vyšší výkon. Nyní by se mnohé mohlo obrátit. V případě uvolnění kompletní Javy by totiž bylo možné přinejmenším teoreticky ji rozšířit o jazykovou různorodost (podobně jako je nyní v .NET možné pracovat s C#, VB, C++). A vůbec ji dostat na místa, kde dosud není, i když by mohla být.

Na druhé straně ale bývají uvolňovány také technologie, jejichž využití klesá. Těžko říct, zda je to případ Javy, nicméně pravdou je, že jí .NET bere mnoho potenciálně velmi zajímavých projektů. Pokud SUN svou technologii skutečně uvolní, pak jde bezesporu o vítězství zastánců open source. Obrovské vítězství. Jenomže běžní uživatelé tento úspěch nejspíše v dohledné době nijak nepocítí. O to více by je však mohl zajímat v budoucnosti, především s ohledem na nárůst klientských zařízení s alternativními operačními systémy. Takové přechody, ke kterým již nyní v praxi dochází, se přitom dále očekávají, především kvůli otázkám bezpečnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).