Hlavní navigace

Java v Androidu je v rámci férového užití. Google vyhrál, Oracle má smůlu

30. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Google
Vleklý soudní spor, ve kterém Oracle chtěl získat dost zásadní peníze za to, že Google v zásadě „okopíroval“ (část) API, je u konce.

Minulý týden konečně skončil soudní spor, ve kterém se Oracle dožadoval zaplacení 9,3 miliardy dolarů za „Javu v Androidu“. Základem celého sporu mělo být paradoxně to, že Google neměl od Oraclu (respektive ještě od tehdejšího Sunu) svolení k používání API. Google namítal, že API nemůže mít ochranu srovnatelnou s ochranou autorského díla.

Soud nakonec rozhodl, že Google nemusí Oraclu nic platit, což je nejenom dobrá zpráva pro Google (9,3 miliardy dolarů není přeci jenom maličkost), ale také pro všechny podobné případy, které se kdykoliv v budoucnu mohou stát. Pokud by totiž býval vyhrál Oracle, nebylo by možné vytvořit software, který má stejné API (tedy rozhraní, pomocí kterého je využíváno dalším softwarem) bez nutnost mít svolení a, jak jinak, platit poplatky.

Nejásejme ale předčasně, byť prozatím bude chvíli klid. Oracle se nepochybně ještě odvolá. Nakonec se spor doposud táhl jenom šest let.

API je důležité pro otevřenost

Celý spor je tak trochu absurdní, API je totiž jednou ze zásadních věcí, která umožňuje, aby spolu různé softwary komunikovaly. Běžně se dělá to, že autoři nového softwaru chtějí zachovat kompatibilitu a využijí API, které již nějaký software má. Pro někoho, kdo potřebuje takový software použít, je pak jednoduché přecházet mezi různými softwary od různých tvůrců.

K soudu se Google dostal v roce 2010 a o dva roky později to vypadalo, že je vše jasné. Soud v roce 2012 rozhodl, že API není možné autorsky chránit. Odvolací soud v roce 2013 ale rozhodnutí zvrátil. Nové čerstvé rozhodnutí sice říká, že API Javy je autorsky chráněné, ale využití Googlu spadá pod specifickou část autorského zákona nazývanou „férové užití“ (fair use).

Google v rámci Androidu použil API (část API) přesně takové, jako má Java proto, aby programátoři zvyklí programovat pro Javu mohli snadno programovat právě pro Android. Samotnou Javu ale Google nijak nepoužil, pouze onu část zprostředkovávající „styk“ s dalším softwarem udělal stejně, vše ostatní si napsal kompletně vlastní.

V celém sporu ale tak jako tak stále zůstává zásadní problematický moment: rok 2013, kdy odvolací soud zrušil rozhodnutí předchozího sodu a přinesl nepříjemné omezení v tom, že API je možné autorsky chránit. V praxi to totiž znamená, že případné využití jakéhokoliv API je možné jen v rámci výše zmíněného férového užití, ale při jakémkoliv dalším soudním sporu se něco takového bude vždy obtížně (a nákladně) řešit.

Budeme-li se bát API, potlačí to rozvoj

Což znamená, zejména ve světě tak velmi ovládaném právníky a právničinou, že řada programátorů a firem se bude obávat použít cizí API, stejně jako to, že některé firmy „vlastnící“ nějaké API se mohou pokoušet zpeněžit své vlastnictví, ať už vyžadováním poplatků, nebo pozdějším popotahováním po soudech.

Rozhodnutí soudu z minulého týdne naštěstí ty nejzásadnější problémy řeší alespoň v tom, že soud dal za pravdu, že Google jednal v rámci férového užití.

EFF se případu věnuje v Oracle v. Google a vysvětluje například i to, že Google, pochopitelně v rámci kopie API, použil nejenom stejné mechanismy, ale také veškeré další detaily, organizaci, struktury, funkčnost a také stejná jména. Najdete tam i řadu zajímavých dokumentů, které se sporu týkají.

Ve hře bylo původně i to, že Google měl (podle Oraclu) porušovat patenty. Soud ale v roce 2012 rozhodl, že tomu tak nebylo. A od roku 2012 se vše točilo právě okolo toho, zda je API možné chránit autorsky a zda ho někdo smí použít bez svolení a placení.

Menší pohled do historie

Javu vytvořili v Sun Microsystems už někdy v roce 1991, Android vznikl v roce 2003, ale do Googlu se dostal až o dva roky později, kdy ho Google koupil. První beta Androidu se ale objevila až v roce 2007 a už tehdy používala „technologie Java“. Android SDK z listopadu 2007 skutečně obsahoval Apache Harmony a implementaci některých API z Java SE.

Zajímavé na této vzdálené době je, že se Google tehdy pokoušel se Sun Microsystems dohodnout na partnerství, ale nepodařilo se jim najít společnou řeč. V roce 2010 nakonec Sun Microsystems kupuje Oracle, přicházejí pokusy dohodnout se na licenčních podmínkách, ale poté, co zkrachovaly, Oracle žaluje Google pro porušování autorského práva i patentů.

Nutno dodat, že před deseti lety to ještě stále vypadalo, že snad Java bude hrát podstatnou roli v budoucnosti informačních technologií. Dnes už je něco takového s otazníky (tedy alespoň ve srovnání s tím, jak to vypadalo tehdy) a Java je v počítačích známá hlavně jako jeden z nejděravějších softwarů a spolu s Flashem je nejčastějším nástrojem napadání počítačů. Ale k tomu je nutno dodat, že to není až tak ona Java, o které je řeč – ta užitečnější je používána v nepočítačových zařízeních.

Čistě teoreticky je možné říci i to, že kdyby v Sun Microsystems (a poté v Oraclu) nebyli tak příliš nenasytní, možná by role „skutečné“ Javy v Androidu byla alespoň nějaká, nikoliv nulová. A také se dá říci, že se nelze divit Googlu, že si raději potřebnou funkčnost napsal kompletně sám a zvolil ideální řešení, tedy doplnění API, které je plně kompatibilní s Javou.

Soudní spor tak trochu fraška

Jak už to tak u podobných soudních sporů bývá, i tento byl nakonec tak trochu fraška. Zatímco Jonathan Schwartz, dřívější CEO Sun Microsystems, u soudu potvrdil, že Google mohl volně použít Java API, ze strany svědků Oraclu zaznívaly tak dramatické věci, jako že vlastně Google zapříčinil to, že je Java v koncích.

Opakují to nakonec i ve vyjádřeních v médiích, kde zaznívají slova o „nelegálním okopírování jádra Java technologie, aby (Google) uspíšil vstup na trh s mobilními zařízeními“. Nebo to, že Google vlastně „zničil pro Javu trh“, dokonce včetně slova „nevratně“. 

UX DAy - tip 2

Pláč Oraclu má nicméně poměrně reálný základ, stovky milionů zařízení s Androidem by pro Oracle znamenaly placení nemalých poplatků za to, že se uvnitř skrývá právě Java. Nehledě na stoupající množství dalších zařízení, televizí, nositelné elektroniky či automobilů.

Kdyby měl Oracle možnost celých posledních deset let (minimálně) získávat nemalé finanční prostředky z každého zařízení na Androidu, jistě by to znamenalo velmi výraznou pomoc pro technologii, která je poslední roky v poměrně těžké pozici. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).