Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Je CZ.NIC kartel a ÚOHS slepý? od Dan Lukes - Ja jsem dokonce monopol a UHOS to nevadi....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 9. 2004 9:23

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ja jsem dokonce monopol a UHOS to nevadi. Registrace poddomen pod moji domenou [nereknu].cz zcela a bez vyjimky podlehaji mym pravidlum a memu ceniku. Pritom jsem UHOS dokonce ani nepozadal o udeleni naprosto zadne vyjimky. A tim, ze na pridelovani techto poddomen mam monopol se take netajim.

    UHOS se tim nezabyva, protoze (zrejme) dospel k zaveru, ze existuje spousta jinych domen, kde by si uzivatel mohl poddomenu zaregistrovat a neni duvod, aby tak cinil u me - takze se pusobeni monopolu dokaze pomerne lehce vyhnout.

    Jenze uplne totez plati pro domenu .cz ...

  • 1. 9. 2004 9:35

    pj (neregistrovaný)
    Vase argumentace ma akorat tu chybu ze domena [nereknu].cz neni TLD. To mate stejne jako se st. vlajkou, hymnou, znakem atd. Muzete mit svoji vlastni vlajku a delejte si s ni co chcete.
  • 1. 9. 2004 9:41

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    A jaký je principiální rozdíl mezi TLD a doménou druhé úrovně? Teoreticky žádný. A praxe ukazuje, že ani získání TLD není nijak nemožné - viz ptákoviny typu aero nebo museum...
  • 1. 9. 2004 9:55

    Michal Kára (neregistrovaný)
    > Teoreticky žádný.

    Ale v praxi _ma_ v ceskem prostredi TLD .cz urcite vysadni postaveni... BFU proste lepe prijimaji adresy <neco>.cz nez na <neco>.com, pripadne <neco>.[nereknu].cz

    Pokud budu chtit domenu pro sebe, pripadne pro firmu, ktera ma jen malo B2B zakazniku, tak je mi TLD asi docela fuk. Ale pri orientaci na masu .cz pomaha. (Bez dukazu :-)
  • 1. 9. 2004 10:19

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    V tom pripade mi nezbyva nez si prat, aby domena [nereknu].cz nezacala byt v jakemkoliv okruhu lidi oblibena natolik, ze by se dalo hovorit o vysadni postaveni. Z argumentace se zda, ze pak bych sva, dosud prakticky neomezena, prava k teto domene musel podridit pranim onoho okruhu lidi - a co hur - okamzite by na me UHOS mel vystartovat kvuli memu monopolnimu postaveni. A to by se mi nelibilo. To at radeji zustane neoblibena.

    Takze uvahu chapu. Jakmile se mi podari nejakou vec/cinnost zpropagovat a prosadit do povedomi vetsiho mnozstvi lidi, budu po zasluze potrestan tim, ze ti lide ziskaji pravo si onu vec/cinnost privlastnovat a posilat na me UHOS.

    Logika teto myslenky mi ale ponekud unika.

    Vybavuji si (mozna nepresne), jak chapci okolo root.cz zalozili svij vlastni, alternativni, DNS koren. To proto, aby si mohli vyrobit TLD .exe, kterou jim v tom bezneji pouzivanem DNS stromu nikdo zridit nechtel. Jeste, ze tento jejich pokus skoncil neuspechem - kdyby se pouzivani tohoto korene rozsirilo, ztratili by, podle vyse uvedene logiky, pravo ve svem DNS korenu urcovat pravidla - a mozna by jim "lid" (zastoupeny UHOSem) nakonec onu .exe TLD domenu zakazal a naridil zrusit . Jim by pak nezbylo, nez si zalozit treti alternativni koren, domenu .exe vyrobit v nem - a doufat, ze si lid tento koren neoblibi, jinak o to zase prijdou (ale budou si moci zalozit ctvrty koren).

    No neni to padle na hlavu ?

  • 1. 9. 2004 11:04

    P24L (neregistrovaný)
    Jde o to, že pokud máte větší část trhu jsou pro Vás pravidla na daném trhu přísnější než pro konkurenci, která je menší.
    Na extrémích případech to vypadá padlé na hlavu. Proto velice záleží na citlivém a odborném přístupu UHOSu.
  • 3. 9. 2004 4:48

    xmen (neregistrovaný)
    Citlivý přístup,to je snad vtip?
    Zvláště v tomto bordelu s názvem Czech Republic !
  • 1. 9. 2004 12:17

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Ale Dane, nedelejte se hloupejsim nez jste ;-)

    Verim, ze i Vy chapete rozdil mezi vlastnictvim neceho, co ziskalo zvlastni vyznam usilim vlastnika, a ziskanim neceho, co ma znacny vyznam _z_definice_ (ceska narodni domena).
  • 2. 9. 2004 2:35

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, to se diskuse posouva tak, jak jsem to naplanoval. Takze, jaka je tedy definice narodnich domen, kdo ma byt jejimi uzivateli, kdo ji ma spravovat a jake maji byt zasady ?

    To predpokladam vite a, po mem vzoru, se hloupym stavet nebudete.

    Narodni domeny, navzdory slovy "narodni" v nazvu, nepatri, kdyz uz se dovolavate definic, narodu (statu), ale lokalni internetove komunite. Ta ma mit volny pristup k podilu na sprave domeny. V tech pripadech, kdy ho nema, je treba pozadat IANA o redelegaci s tim, ze aktualni spravce v zajmu one komunity nejedna. V kazdem pripade, protoze domeny nejsou "statni" ale "komunitni", mela by se ingerence statu do techto zalezitosti minimalizovat - ledaze se komunita sama rozhodne veci statu predat.

    Tlak na UHOS a jakekoliv jine statni organy je typicky tlakem jedne lobyisticke skupiny, ktera neni spokojena s tim, ze jinym lobyistickym skupinam se zrovna dari lepe - a soucasne je ji jasne, ze "standardni" cestou by se svymi naroky neuspela, protoze by se ukazalo, ze jeji zajmy jsou stejne partikularni jako zajmy jinych skupin.

    Porad jeste stojim na svem tvrzeni, ze na sprave domeny muze mit podil prakticky kazdy, kdo ma zajem. Je pochopitelne, ze ti, co nedokazali ostatni presvedcit o svych nazorech a neuspeli hledaji jine cesticky, jak prosadit svou ...

    Ono se to asi nikdy nestane - ale ja bych se nebetycne bavil, kdyby stat konecne vyslysel volani nekterych lobyistu a upravil spravu domeny .cz zakonem - a nasledne by IANA na zadost vetsiny uzivatelu teto domeny (lokalni komunity) prevedla spravu domeny na nejakou cizozemskou spolecnost, ktera nebude podlehat ceske jurisdikci s tedy ani onomu zakonu ...

  • 2. 9. 2004 8:17

    Michal Kára (neregistrovaný)
    No, to je trochu mimo tento thread - jeho cilem bylo ukazat, ze .cz ma urcite vysadni postaveni, ze to neni (v nasem prostredi) "yet another toplevel domain", a to z duvodu, na kterych ma NIC minimalni zasluhu. O (ne)spatnosti NICu jsem diskutovat nechtel. Ale kdyz uz jste to nakousl:

    Pristup ke sprave: Takze se KAZDY clen komunity (treba i ja) muze stat clenem NICu? Pokud vim s tim byly docela problemy...

    Nejde o to, ze by .cz byla nefunkcni, jen mnoha lidem pripada nemravne, ze NIC uctuje za domenu nekolikanasobne vic nez registratori, kteri pritom odvadeji vetsinu prace.
  • 2. 9. 2004 20:36

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Kazdy ma moznost se na sprave ccTLD podilet. Pravnicke osoby primo jako clenove, fyzicke osoby tak, ze zalozi spolecenskou organizaci a nechaji vstoupit tu. Pripoustim, ze to "kazdy ma moznost" uz neni takova pravda jako driv - od te doby, co si clenove zmenily pravidla a vstup dalsiho clean "odsouhlasuji", ale v praxi to zatim stale jeste spis na "kazdy ma moznost" vypada. Z poctu clenu vidime, kolik pravnickych osob vnima problematiku domenoveho prostoru jako natolik vyznamnou, ze jsou ochotni se ve veci angazovat. Neni jich mnoho - ostatnim to dulezite nepripada.

    V pripade fyzickych osob je situace podobna - nejmene dva pokusy o zalozeni nejakeho sdruzeni, ktere by vstoupilo, selhaly pro nezajem ze strany fyzickych osob. Vzhledem k tomu, ze takove sdruzeni muze zalozit kazdy, ale presto se to nedeje, soudim, ze ten nezajem je obecny a nesouvisi jen s konkretnimi parametry tech dvou pokusu o kterych vim.

    Takze ano, i vy muzete mit podil na sprave domeny .cz

    Co se tyce toho, kolik CZ.NIC uctuje a komu a za co - ano, me to take pripada prehnane - a ale je to vysledek dohody vsech, co meli zajem do veci mluvit. Vysledek se mi nelibi, ale respektuju ho. Je to vysledek, na kterem se dohodla vetsina.

  • 9. 9. 2004 8:22

    lubos01 (neregistrovaný)
    Zkousel jste vstoupit do CZ.NIC? Pravidla pro vstup novych clenu jsou velice diskriminujici. Spocitejte si, kolik penez CZ.NIC dostava, kolik vraci zpet na cinnost smerujici ve prospech komunity, ano te komunity na kterou see neustale odvolavate, a kolik penez mizi v ruznych firmach okolo CZ.NIC. At mi nikdo netvrdi, ze tyto naklady jsou prokazatelne, napr. registracni system, ze.
    Tvrdim, CZ.NIC je uzavrena skupina lidi (firem), ktere si do toho nenechaji kecat. A nizky pocet clenu muze byt zpusoben i tim, ze se nevyplati investovat energii do toho mafianskeho spolku.
  • 9. 9. 2004 10:45

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Vam nevadi, ze Vas poskytovatel Internetu je mafian? Proc ho nevymenite? A ostatne, proc to pisete v diskusi na mafianskem webu (Internet Info je clenem CZ.NICu)?
  • 9. 9. 2004 11:07

    lubos01 (neregistrovaný)
    Nemyslim, ze nejaky poskytovatel internetu je mafian. Jen me vadi mafianske praktiky vedeni CZ.NIC, treba kolem vyberoveho systemu na registracni system. Nepiste a nerikejte, ze jsem mel predlozit nabidku. Videl jsem dost na to, abych umel poznat, kdy na zadani pracuje i resitel. Cela debata je o smysluplnem nakladani s prostredky, ktere CZ.NIC vybira od vsech co nejakym zpusobem chteji pouzivat .cz
    <jen_pro_zub>
    Jinak vase prispevky zcela odpovidaji vasemu stylu. Vybrat jeden nepodstatny bod a nem tocit a tocit. Verim vam, ze z funkce v dozorci rade nic nemate, ale v tom pripade jste presne ten clovek, ktereho tam potrebuji. Ten co se bije na verejnych forech za cistou pravdu a nevidi co se deje za nim.
    </jen_pro_zub>
  • 10. 9. 2004 15:58

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Hezke, jenze ja nejsem clen dozorci rady. To si muzete overit :-)

    Vedeni CZ.NIC je voleno zastupci clenu. Predstava, ze nemafiani vyberou do sveho cela mafiany, je prinejmensim usmevna.

  • 10. 9. 2004 15:59

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    mimochodem, je legracni, ze vetsina diskustujicich si neni schopna zjistit ani elemetarni informace o diskutovanem tematu.
  • 11. 9. 2004 9:18

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Asi se neshodujeme v definici pojmu "internetova komunita". A nevim, jak musel kdo uplatit, aby se pres ty diskriminujici podminky mohl stat clenem. Ale ze by se jim za techto okolnosti stala Lupa a neudelala z toho posleze clanek mi pripada jako super konspiracni teorie. Ze stejneho duvodu mi pripada jako podezrely argument o uzavrenosti. Uzaverene skupiny si nenechaji mezi sebe vstoupit media, tedy, pokud je neovladaji. O tom, ze CZ.NIC ovlada Lupu mam urcite pochybnosti. Fyzicke osoby, se zajmem o vstup, se nesesly ani ve dvou pripadech, kdy tu "slozitou administrativu" souvisejici se vstupem nekdo slibil udelat - v jednom pripade zde dokonce byly kryty i vstupni naklady. A kdyz uz jsme u nakladu, o tech na strane CZ.NICu neco vim. Protoze jsem o vec zblizka zajimal. Z "blizka zajimal" znamena neco trochu jineho, nez ze jsem z postele psal nepodepsane prispevky na Lupu. Nemyslim si, ze nektere naklady nebyly neprimerene velke, na druhou stranu, ani "po bitve" neznam moznost, jak za podobne situace podobnemu vyvoji spolehlive zabranit tak abych nevyvolal hrozby daleko vetsi.

    Date-li verejnosti moznost, aby si vzala veci do svych rukou - a ona to dlouhodobe z vetsiny neudela - je to jeji volba. Rozhodnuti te mensi casti verejnosti, ktera se rozhodla delat neco vic nez jen ty prispevky na Lupu tim nejsou mene legitimni.

    Zatim jsem si nevsiml, ze byste byt' jen naznacil nejakou predstavu, jak by mela byt sprava ceske domeny (mluvim o principech spravy - ne o konkretnich rozhodnutich) delat lepe. Ledaze, na rozdil ode me, patrite do skupiny, ktera je, navzdory vsem INDOSum, Telecomum a jinym podobnym projektum, presvedcena, ze nejlepsi spravu by vykonaval stat.

  • 2. 9. 2004 8:32

    Dusan (neregistrovaný)
    IANA nepujde do sporu s zadnym statem a uz vubec nepreda spravu narodni domeny (a to ze je narodni domena domenou narodni je vicemene uznavany fakt) do zahranici, kdyz bude schvalen zakon, ze sprava nalezi ceskemu statu. Mimochodem jsou tu priklady kdy podobny presun byl proveden, napriklad Nigerie, ale i spousta dalsich zemi. Koneckoncu vetsina redelegation reportu za poslednich par let je o tom, ze se stat rozhodl prevzit zpravu (at uz na sebe nebo neziskovou organizaci) a IANA proto predala spravu do statnich rukou. Pokud by v CR byl schvalen zakon o prevedeni zpravy .CZ na nejaky statni urad, tak by to IANA zcela urcite akceptovala.
    K tomu zbytku bych dodal, ze vzdy jsou tlaky ruznych lobistickych skupin, ale primarni problem v CR je, ze ti stavajici u toho koryta strasne mlaskaj. :-) Diky jejich nenazranosti se .CZ domena stala jednou z nejdrazsich na svete.
  • 2. 9. 2004 20:40

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Vice-mene souhlasim, az na zaverecnou vetu. Domena cz neni, v zadne me zname rozumne metrice, nejdrazsi domenou na svete. Mluvite s nekym, kdo si ceny na celem svete zjistoval (a nakonec ty udaje dokonce vysly tady na Lupe jako clanek). V dnesni dobe jsou sice nepochybne zastarale, ale lepsi nez nic. V te dobe byla cena za domenu v rozmezi 500-1500Kc druhou nejoblibenejsi cenou - a byla prakticky stejne caso zastoupena jako cena v rozsahu 1500-2500Kc/rok. Domena .cz, podle techto dat, rozhodne nepatri k nejdrazsim domenam sveta.

    Z ceho jste, pri tak kategorickem prohlaseni, vychazel Vy ? Nebo jde o prohlaseni typu "proti nepriteli kazdy argument dobry" ?

  • 7. 9. 2004 9:08

    Jerry (neregistrovaný)
    Trochu aktuálnější data by nebyla? Rok 2001 je přece jen už trošku daleko. Nemám náladu prolejzat příslušné weby, vím pouze to, že za tři domény (.org, .info a .net) platím dohromady téměř totéž, co jsem do loňska platil za doménu .cz
  • 7. 9. 2004 12:40

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Prumerna mzda v teto republice je nekde okolo okolo 75Kc/hod. Cena domeny, ac mozna vyssi nez jinde, tedy odpovida cca 10 pracovnim hodinam. I kdybych si vzal za cil snizit cenu domen na nulu, vynakladat na tento cil vic nez 20 hodin rocne je tedy neekonomicke (ja platim dve domeny). Na mensi cile (jako treba snizit cenu na polovinu) se vyplati vynakladat primerene mensi mnozstvi casu. Mimochodem, podobny vypocet si, zrejme, udelal kazdy a vysledku odpovida zajem o podileni se na sprave domeny. Osm stovek je sice vic nez jinde, ale porad je to tak malo, ze se proste nevyplati s tim cokoliv delat.

    "Vyroba" zmineneho clanu zabrala 50 hodin a ekonomickeho hlediska to byla ciste ztratova cinnost (Lupa tak dobre zase neplati). Jestli to nekoho zajima, pak takovou resersi zvladne udelat sam. Jenze, to je uplne stejne jako se spravou domeny - vsichni by chteli, aby "to" (samozrejme k jejich spokojenosti) udelal nekdo jiny - ale aby neco udelali sami - na to "nemaji naladu" ...

  • 7. 9. 2004 16:30

    Jerry (neregistrovaný)
    Dokážete věci úžasně bagatelizovat. Napsal jsem pouze srovnání s generickými doménami, které bije na první pohled do očí v kterémkoli ceníku doménových registrátorů. Pokud má někdo chuť registrovat si doménu v Peru, ať si poslouží. Obávám se ovšem, že takových subjektů bude minimum.
    Argumenty typu "tak si to udělej sám" si příště raději nechte od cesty. To, že něco užívám, neznamená, že tomu rozumím na takové úrovni, abych to byl schopen sám provozovat. Já sám jsem dospěl k závěru, že nemá cenu platit nenažrancům z NIC, když si mohu zaregistrovat některou z generických domén. Ovšem já tyto domény nepoužívám pro komerční účely - narozdíl od jiných nebožáků.
    Samozřejmě, v mém rozpočtu by i platba za původní .cz doménu byla takřka neznatelná. Ovšem nevidím důvod, proč zbytečně vyhazovat peníze oknem, když jinde tutéž práci zvládnou za zlomek daných nákladů.
  • 11. 9. 2004 9:18

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pak jsme si nerozumeli. Clanek byl o vsech domenach, o tech trech jste se zminil pouze v souvislosti "ze tyhle platite".

    Nicmene, neshledavam zadny prakticky rozdil mezi "generickou" domenou, ve ktere si mohou registrovat zajemci z celeho sveta a "narodni" domenou, ve ktere si mohou registrovat zajemci z celeho sveta - tedy, az na ten rozdil ve formalnim oznaceni typu. V dobe, kdy registraci vyrizuji elektronicky a platim kartou je celkem fuk, jestli "ta druha strana" sedi na severu nebo na jihu nejakeho kontinentu. Ostatne, sprava nekterych domen je provadena mimo uzemi statu, takze je otazka, jestli by "druha strana" ve zminenem pripade opravdu mela kancelar v Peru. Nevim, pri registraci mi (neelektronicka) postovni adresa registratora velke starosti nikdy nedelala.

    Vybrat tedy ze vsech dostupnych domen tri, ktere jsou lacinejsi a provest srovnani je, podle me, nekorektni metoda (proto jsem take venoval cas na clanek, kde byly vsechny). To bych take mohl vybrat proste jine tri, ktere by byly drazsi, a dokazovat, jak jsme nejlacinejsi. Zatimco v druhem pripade bych byl nepochybne obvinen ze zaujatosti a manipulace, v prvnim pripade by to bylo totez - bez ohledu na to, ze by se nekterym vysledek takto vznikly "hodil do kramu".

    A nakonec, pokud vam jde jen o tri domeny - tak jejich ceny uz si snad dokazete zjistit sam behem par minut. Na to me snad nepotrebujete ...

  • 11. 9. 2004 12:06

    Jerry (neregistrovaný)
    Dobře, udělejme znovu rozbor mého prvního příspěvku:
    > Trochu aktuálnější data by nebyla? Rok 2001 je přece jen už trošku daleko.
    je reakcí na vaše
    > Mluvite s nekym, kdo si ceny na celem svete zjistoval (a nakonec ty udaje dokonce vysly tady na Lupe jako clanek).
    Váš výrok byl zavádějící, neboť vzbuzuje dojem, že máte aktuální údaje, přestože opak je pravdou. Pokud někdo tvrdí, že dané údaje má, nechť je poskytne; v opačném případě jde o obyčejné mlžení.
     
    Co se týče zbylé věty, doplnil jsem jen svoje aktuální zkušenosti. Toť vše. Doufám, že již rozumíte, neboť já již tuti diskusi dále sledovat nehodlám.
  • 11. 9. 2004 12:10

    Jerry (neregistrovaný)
    Ech, zrada, sám píšete, že ty údaje jsou zastaralé. Tuto větu jsem přehlédl, v tom případě se omlouvám.
  • 1. 9. 2004 14:42

    Jantar (neregistrovaný)
    gTLD .exe zridila skupina kolem netmag.cz ... Strasne nerad bych podcenoval tym kolem root.cz, ale mam dojem, ze na tohle jim chybi nadhled :-)
  • 1. 9. 2004 14:57

    Datel (neregistrovaný)
    To je ponekud blbost. Domena CZ je defacto majetek statu urcite vyznamne hodnoty, neexistuje k ni plnohodnotny ekvivalent a lide jsou primo nuceni nakupovat od monopolniho dodavatele/drzitele. Neexistuje zadny duvod proc by si melo nejaky sdruzeni zabrat tento verejny statek a vyuzivat jej monopolistickym zpusobem. S vasima poddomenama to souvisi asitak stejne jako s pristupem na vase WC.
  • 1. 9. 2004 15:25

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Dobry den,
    de facto je pravo disponovat domenou .cz pravem lokalni komunity. De iure je to toto pravo pravem federalni vlady USA (obhospodarovanou ministerstvem obchodu teto vlady). To, ze momentalne probihaji nejake procesy, ktere se zabyvaji zmenou spravy Internetu, neznamena, ze je nejaky finalni vysledek.

    Lide mohou "nakupovat" domeny od libovolneho spravce domeny (ccTLD, gTLD nebo dokonce libovolne domeny libovolne urovne). S primerem k WC mate cast pravdy. CZ.NIC ma pravo deklarovane ICANN/IANA disponovat s domenou cz. Zrovna tak ma Dan pravo disponovat domenou [nereknu.cz]. Kazdy z nich naklada s tou domenou tak, jak se rozhodne. Rozhodnuti muze (ale nemusi) konzultovat s relevantnimi autoritami.

    Jiste k praci CZ.NICu muzeme mit spoustu vyhrad, ale to by nemelo byt motivem k tomu, ze piseme zjevne nepravdy, ze? :-)

  • 1. 9. 2004 16:08

    J (neregistrovaný)
    Kdyz to tak ctu, mozna je na case zalozit paralene dalsi jmeny prostor. Nikdo mi totiz nemuze zabranit abych siril ze svych ns pro domenu [nereknu].cz uplne jinou IP nez je "oficialni", pripadne si vytvoril vlastni tld pro svou sit.

    A pokud se takto dohodne dostatecne mnozstvi lidi, muze si NIC strcit sve ns ... . Pokud si dobre pamatuju, tak internet funguje na zaklade "dohod" mezi sitema o vzajemnem propojeni.

    Pak by alespon existovala "konkurence", kazdy by si mohl vybrat, zda bude pouzivat NS "A" nebo "B".

    Prikladem budiz treba czf. ktera funguje sice na privatnim rozsahu, ale nevidim v pripade pouziti verejnych IP problem v jejim beznem pouzivani. Staci mit v NS nastaveno "kde ze se to ma na czf. zeptat".

    Nechapu totiz, za CO mam platit nejakych 700Kc/rok. Za ten dejme tomu 1kB textu ? Za elektrinu ? Za pripojeni ? Kdybych platil 70, bylo by to stale dost.
  • 1. 9. 2004 16:38

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Klidne ten prostor zalozte. Uz tu nekolik pokusu bylo a technicky tomu NIC nebrani. DNS serveru si u klientu muzete nastavit, kolik a jakych chcete.

    Pokud mate problem s rozklicovanim nakladu, nezbyva, nez se zacit zajimat. On ten 1 KB textu musi lezet nekde na nejakem serveru s nejakou konektivitou. Taky jsou tam nejake naklady na obsluhu takovych serveru.

  • 1. 9. 2004 16:50

    bln (neregistrovaný)
    ano jiste, ale u domeny .net napriklad jmenne servery nikde nejsou? a nikdo je neobsluhuje? Tak proc to tam jde za +- 200Kc/rok a u .cz to je 800+600/rok?
  • 2. 9. 2004 14:01

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Pravdepodobne se provozovateli .net podarilo sehnat lepsiho dodavatele nez CZ.NICu.

    Druhy duvod je jednoduchy. Velka cast prvotnich nakladu na provoz systemu je fixni. V domene .net je, pokud vim, ponekud vice domen nez v .cz. Tudiz se fixni naklady lepe rozpousteji.

  • 4. 9. 2004 13:09

    -- (neregistrovaný)
    ale to uz tady nekdo na lupe take zminil, slovenska domena fungovala dlouhou dobu zdarma - ono to asi s temi naklady nebude zas tak horke..
  • 4. 9. 2004 14:03

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Naklady nikdy nejsou problem, dokud existuje nekdo, kdo je ochoten je nest. Ceskoslovenska a pozdeji ceska domena byla taky pomerne dlouhou dobu zdarma ...
  • 1. 9. 2004 17:03

    bln (neregistrovaný)
    jeste dodam, pokud dobre pocitam, tak podle statistiky na http://www.domeny.cz/?&s1=registrace&s2=statistika&redirected=alias mas ceska TLD 175511 domen, cz-nic od kazdy vyinkasoval pro zacatek 800 Kc (je to tak?) takze 140 milionu Kc, plus kazdy rok mu plyne do pokladny 105 milonu (600/domena).

    Z toho se asi zaplatit konektivitu a koupit par pocitacu zvladne.

    Nevim kolik bere obsluha tech par serveru, ale vim ze bych tam pri tedlech penezich chtel delat. ;)
  • 1. 9. 2004 19:32

    J (neregistrovaný)
    Asi tak nejak. Kolik ze stoji clenstvi v NIX (pak se totiz o cene konektvity do CR prakticky nema smysl bavit) ? Konektivita do zahranici uz takova byt nemusi.

    Takze dejme tom 1M/mesic za konektivitu (to bude "nakej ten Gbit") + 1M/mesic ostatni "naklady" . Predpokladam, ze se mi do toho vpohode vejde i ten plat pro nekolik adminu (pocitam ze 50k Kc/mesic by mohlo stacit), ale dejme tomu jeste dalsi 1M za nevimco.

    To mame nejakych MAXIMALNE 40M/rok (spis odhaduju, ze cely to divadylko by se dalo poridit za 1/2). Hmm, ze by NIC nebyl az tak neziskovy jak se tvrdi ? Nebo vymenuje komlet HW kazdy rok 2x ?
  • 2. 9. 2004 13:54

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Vidim, ze skutecne netusite, jak vypada system, na kterem se provozuji domeny druhe urovne. Ale to nevadi, staci to nastudovat. Pro zacatek doporucuju podivat se na to, jak vypadaji adresy systemu, kde bezi ccTLD .cz ...

    Jinak CZ.NIC vybral dodavatele soucasneho systemu ve vyberovem rizeni. Mohl jste se zucastnit take a pokud byste splnil technicke predpoklady, myslim, ze byste s nabidkou za 20M rocne zvitezil. Je skoda pro celou internetovou komunitu, ze jste nabidku nepodal.

  • 2. 9. 2004 13:47

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Cena konkretni sluzby je dana nabidkou a poptavkou. Holt na ceskem trhu nejsou dodavatele schopni dodat za definovanych podminek definovanou sluzbu za nizsi cenu.

    Pokud se chcete uchazet o praci v CZ.NICu, klidne to zkuste.

  • 1. 9. 2004 20:43

    Datel (neregistrovaný)
    No, tak nam reknete jediny duvod, proc by mely byt naklady NICu vetsi nez naklady registratoru, kteri viditelne odvadeji vetsi cast prace - minimalne celou administrativu, kterou jeste nedavno pouzival NIC jako hlavni duvod pro nesmyslne vysoky poplatky, a kteri to co delaji dokazou zvladnout za par desetikorun.
  • 2. 9. 2004 13:59

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Do detailu nakladu noveho systemu nevidim, nicmene garance, ktere pozaduje po svem dodavateli CZ.NIC jsou trosku jine, nez garance registratoru.

    Nejsem si jist, ze by CZ.NIC pouzival jako hlavni duvod pro vysi poplatku administrativni narocnost procesu. Mate nejaky dukaz, ktery by potvrzoval toto tvrzeni?

  • 2. 9. 2004 14:56

    Datel (neregistrovaný)
    Dukaz? Mam pamet. Hledejte v dobovych periodikach. Urcite potvrzeni tvrzeni najdete.
    Obavam se, ze NIC muze pozadovat co je mu libo, nicmene zduvodnit garancema rozdil cca 10ti nasobku(?) ceny, navic pri nesrovnatelnym objemu plateb, to je dost odvazne... ;-)
  • 2. 9. 2004 15:40

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Možná jsem něco nepochopil, ale žiju v přesvědčení, že CZ.NIC nemá na starosti jen samotné registrace, ale především funkčnost delegovaných nameserverů té TLD. Že je neprovozuje sám, ale outsourcuje to, na věci moc nemění.
  • 5. 9. 2004 9:59

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    To je nejaka novinka, ze dukazy na podporu Vasich tvrzeni ma hledat protistrana?
  • 1. 9. 2004 22:34

    Martin Kalenda (neregistrovaný)
    A taky naklady na Vas a Vam podobni, na sluzebni cesty letenky BC (jak jinak) a tucny vyvar za casto nefunkcni (jeste k tomu vykonove nestiha) system ktery se ladil za pochodu, casto vypadava (za ty penize) hotline (ani obsluha k nineni dedikovana (jsou to ti sami lide co hlidaji housing - co dedikovana cert to vem neni vubec kvalifikovana) takze to takova mala domu neni.
    A to ze domena nejde zamcit znamena jedno - je jasne naco decentralizovany system je - NA NIC, sluzby registratoru se navzajem temer nelisi protoze nemaji cim.
  • 2. 9. 2004 13:49

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Dobry den,
    bavit se na teto urovni znamena spinit se zbytecne s nekym, z koho mluvi zcela evidentne zavist. O Vasi motivaci je mozne se presvedcit v nekterych z predchozich threadu o CZ.NICu.

    Michal Krsek

  • 1. 9. 2004 17:16

    Mormegil (neregistrovaný)
    S alternativnim jmennym prostorem nebudete prvni a asi ani posledni. Viz napr. http://en.wikipedia.org/wiki/Alternate_DNS_root
  • 1. 9. 2004 16:15

    Datel (neregistrovaný)
    Moment, to je na me nejak moc podivnych slov v jednom celku. Monopol je subjekt ktery ma dominanci v urcitem odvetvi, muze stanovit cenu nad meznimi naklady a na vrub zakazniku realizuje nadmerne zisky a snizuje bohatstvi spolecnosti.
    Proto nejaky slovni kotrmelce s deklaraci, disponovanim, nakladanim, konzultovanim, atd, maji relevanci u toho WC, nikoliv vsak tam, kde je na konani subjektu zavisla vyznamna skupina obyvatel, bez ohledu na vlastnika, spravce, atd.
    Stejne jako u nas nemuze deklarovat a disponovat zcela libovolne kterykoliv jiny monopol, nemel by tuto moznost mit ani NIC, jehoz zpusob stanovovani cen a pravidel na trhu odpovida definici monopolu s presnosti zadku na hrnci usazeneho...
  • 1. 9. 2004 16:39

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Obavam se, ze se mylite. Nicmene nema cenu opakovat argumenty z predchozich diskusi o CZ.NICu :-)
  • 1. 9. 2004 20:44

    Datel (neregistrovaný)
    a to se zase klidne rozepiste. Vazne by me zajimalo proc bych si mel myslet ze monopol NICu neni monopolem a eventuelne proc by viditelne monopolisticky praktiky mel UOHS trpet ;-)
  • 2. 9. 2004 2:55

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ve zkratce receno - monopol, o kterem mluvite vy, vzniknul tak, ze jste sikovne nakladl podminky tak, aby je nemohl splnit nikdo jiny nez ten jeden dodavatel - a tim jste monopol vytvoril. Takhle dokazu vytvorit monopol z cehokoliv. Napriklad samoobsluha u nas v ulici je take zjevne monopolni - je sice pravda, ze okolo je samoobsluh plno, ale v te nasi ulici je jen jedna - a je pochopitelne, ze pro nas tady ma zvlastni vyznam. Asi by na ni taky mel vystartovat UHOS.

    A uplne stejne je to s temi Vami vzpomenutymi "viditelne monopolnimi praktikami".

    Domenu druhe urovne si muzete zaregistrovat skoro kdekoliv (no, ve skutecnosti to jde v mene nez polovine TLD). A mnozi to skutecne delaji - bezne se pouziva i .com, .org a .net, (nektere) akciovky pouzivaji domenu .as, pouziti .biz a .info neni sice nijak caste, ale take se objevuje. Je pomerne tezke obhajit, ze domena .cz ma nejake obzvlast vyznamne postaveni - ledaze je to axiom, o kterem se nediskutuje ...

    Mimochodem - nema vyznamne a monopolni postaveni PREDEVSIM koren DNS stromu ? Nemel by UHOS zakrocit PREDEVSIM proti IANA ? Ostatne, je to ona, od ktere se odviji autorita narodnich NICu ...

  • 2. 9. 2004 13:25

    Datel (neregistrovaný)
    Uffm tak to uz je pomalu zrale na to abych vas odkazal na nejakou ucebnici ekonomie pro zacatecniky, cast idealni trh vs. idealni monopol. Jednak monopol neni absolutni pojem, ale existuje ukazatel miry monopolni sily, podle ktereho treba zjistite ze kramek ve vasi ulici je coby monopol spis pro srandu kralikum, zatimco NIC je proste monopol jak se patri a se vsim vsudy. Pro laika - zatimco NIC si muze diktovat cenu od stolu (coz mimochodem dela), vase oblibena samoobsluha se cenove muze hybat mozna v nejakych jednotkach procent, pac desitky by ji uz hrave polozily.
    Laicky po druhe - potrebujete li pro podnikani domenu, nezbyva vam casto nez vyplaznout za .cz prakticky jakoukoliv cenu, protoze alternativa neni. Sice se vam muze stat, ze pro preservativ budete muset dobehnout do samosky nejblizsi, pac to chvata, ale presto ve vetsine pripadu, nejste li jeste nejak jinak postizeny, hrave odhalite kdy se vam uz vyplati udelat par kroku jinam a mistni samosku i c enovou strategii nechat svemu osudu a eventuelne konkursnimu spravci. Laicky potreti - zatimco vas kolonial ma vliv na pat desitek nebo stovek lidi kteri musi jit jinam, NIC ma vliv na deset milionu potencialnich zakazniku kteri by museli hledat jinou plnohodnotnou alternativu, pro kterou by jaksi nemeli kam jit. Laicky poctvrte - zatimco u vas v konzumu zvyseni ceny zmeni spotrebu potravin vzhledem k alternativam minimalne, u NICu zvyseni ceny snizi celkovou spotrebu vyrazne, pricemz ubytek je omezen vsehovsudy elasticitou poptavky. Takhle by se dalo pokracovat jeste hodne dlouho a vzit vsechny aspekty monopolu poporade, pres zvysene naklady zakazniku, snizeni narodniho bohatstvi, kvalite sluzeb, dopad na konkurencni prostredi a ostatni firmy s potencialem v teto oblasti pusobit, atd. Nicmene nepochybuji ze i vy nyni jiz shledavate rozdil mezi ruznou silou monopolu, resp. zneuzivani monopolni sily a v prime umere jdouci nutnosti zasahu regulatora.
    Postup byva klasicky - je li mozne monopol rozbit, je tak treba ucinit. Neni-li to mozne, je treba orezat monopol na nezbytne minimum objemu poskytovanych sluzeb a jejich cenu regulovat na urovni meznich nakladu. Pro urceni nakladu existuji ruzne postupy, ruzne ucinne tlacici k nezbytnym, racionalne vyuzitelnym nakladum. Nektere dokonce srovnavaji naklady konkurence v pribuznem oboru, coz muzou byt v tomto pripade registratori. Nepochybuji ze by se velkoobchodni cena domeny hrave dala dostat pod stokorunu.
    A k te temerrecnicke otazce proti komu postupovat - proti tomu, kdo cenu sluzby urcuje. Tedy proti NICu. Atak na IANA by mel vyznam pouze v pripade, ze by nastavil pravidla ktery podporuji monopolni praktiky bez toho aby to bylo nevyhnutne.
    NIC je jednoznacne pripad pro UOHS.
  • 2. 9. 2004 13:48

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    zatimco NIC si muze diktovat cenu od stolu

    Přehlížíte realitu, která je taková, že ve skutečnost CZ.NIC není nějaká entita s vlastními cíli a zájmy. Je to uskupení různorodých organizací, z nichž každá má své cíle a zájmy. Všimněte si například, že jedním z největších iniciátorů humbuku hrr na CZ.NIC je firma, která je jeho členem a fakticky má jen vztek, že se jí nepodařilo přesvědčit ostatní, aby hlasovali v souladu s jejími cíli a zájmy. A opravdu nemám v úmyslu podporovat někoho, kdo na jednu stranu ve své agitaci proti CZ.NIC tvrdí, že ceny za registraci domén druhé úrovně pod cz jsou přemrštěné, a na druhou stranu na jeho jednáních vehementně prosazoval jejich zdražení na čtyřnásobek. To bych byl sám proti sobě.

  • 2. 9. 2004 14:19

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Oprava. Správně jsem měl napsat: ...a na druhou stranu na jeho jednáních vehementně prosazoval jejich ještě větší zdražení než na ten čtyřnásobek, který byl nakonec přijat.
  • 2. 9. 2004 14:59

    Datel (neregistrovaný)
    To je sice asi pravda, ale navenek je NIC jeden subjekt, ktery stanovi ceny. Ze se na jejich tvorbe podili vic elementu je pekny, ale neni to konkurence... :(
  • 2. 9. 2004 22:24

    Upuaut (neregistrovaný)
    Nicméně, pokud vím, tak tento článek není o monopolu, ale o kartelové dohodě, kterou jste tímto vlastně potvrdil.
  • 3. 9. 2004 15:23

    -- (neregistrovaný)
    Datum: 03.07.2003, 14:51
    Od: Zdenek Smarda <smarda@impossible.cz>
    WWW: http://www.linuxzone.cz
    Titulek: CZ NIC je uzavren
    Přihlásit se k odběru názorů:



    No jen tak pro informaci,
    vite jak CZ NIC se haji tim, ze kdo chce vedet informace, ktere nezverejnuje a ktere se probiraji na valnych hromadach, tak mu nebrani nic v tom, aby do sdruzeni vstoupil? Az potud je to pravda, nicmene by panove okolo GTS meli jasne uvesti, ze zalezi ciste na nich, zda-li ho prijmou ci nikoliv a ze pokud nebude vas nazor stejneho smeru jako jejich, tak vas neprijmou?
    To je presne priklad Impossible, s.r.o., kterou jsem prihlasil do CZ NIC. Prijeti uz nedoporucilo primo predstavenstvo, udajne z duvodu, ze jsem se nekolikrat ve verejnych diskuzich zminil, ze cinnost CZ NIC je netransparentni a ze by sdruzeni melo byt vuci verejnosti otevrene. Coz je samozrejme proti srsti nekterym spolecnostem, ktere v dnesni dobe kontroluji financni toky uvnitr a nepreji si transparentnost. Jaky pak ma smysl se snazit, kdyz uz ted si to zaridili tak, ze svoboda slova je diskriminujicim faktorem. Zadny, proto jsem napsal otevreny dopis ministru Mlynarovi, ze regulace tohoto monopolu je nutna a ze je potreba striktne vymezit pravidla fungovani, aby si jiz zadna skupina nedelala z teto cinnosti svuj "maly" business a veskere informace o chodu byly verejne. Jak je mozne, ze ICZ uz hlasa, ze ma kompletni software pro registratory, kdyz jeste nebyla vydana specifikace pro verejnost? To je preci jednoduche, kazdy clen mel moznost nahlednout do jednotlivych nabidek ve vyberovem rizeni a navic ICZ nemohlo vyberove rizeni prohrat, vzdy by se podilelo na jeho vyvoji. Coz je take kouzelne. Ano, chovani teto "sekty" je treba medializovat, dokud nepohledne tlaku, at verejnosti ci statni spravy a nebude vuci vem aplikovat informacni otevrenost.
    A moje malickost hodla tomuto venovat dosti sveho casu a svych kontaktu v ruznych tistenych mediich. Toliko k otevrenosti CZ NIC pro vsechny, kdo maji zajem se na chodu podilet.






    Datum: 03.07.2003, 17:25
    Od: Michal Krsek <michal@krsek.cz>
    Titulek: Re: CZ NIC je uzavren
    Přihlásit se k odběru názorů:



    Ja netusim, proc ostatni clenove hlasovali proti prijeti Vasi spolecnosti. Napriklad ja jsem hlasoval proti, protoze p. Ohnesorg nedokazal uspokojive vysvetlit vetsinu otazek, ktere tam byly polozeny. Ale ruzni jini clenove mohli mit ruzne jine duvody.
    Je samozrejme smula, ze se tam nemohl dostavit nekdo, kdo skutecne vi, jake byly a jsou zamysly Impossible, s.r.o. (napriklad Vy). Poslat tam nekoho, kdo na vetsinu otazek odpovi, ze nevi, ze neni zamestnancem, je velmi divne v pripade, ze firme zalezi na vstupu.

    Bohuzel nevim, zda a co I.CZ vyhlasuje. Predpokladam, ze jste schopen toto tvrzeni dokazat (staci mi poslat e-mail s dukazem). Myslim, ze takova vec by byla velmi spatna a take si myslim, ze je v zajmu CZ.NIC, aby byla prosetrena a byla ucinena naprava.


  • 3. 9. 2004 22:17

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    No vidite. Vyjimka potvrzujici pravidlo. Pokud ovsem poslete na valnou hromadu nekoho, kdo zcela evidentne neni pripraven odpovedet pomerne trivialni otazky, tykajici se nove vstupujiciho clena, pak se nesmite divit, ze vas nevezmou. Dan ma sice velmi dobrou odbornou reputaci, ale nevstupoval Dan, ale Vase spolecnost.

    Podotykam, ze dodnes jsem zadny e-mail, ktery by potvrzoval Vase tvrzeni (o prohlasenich I.CZ), nedostal.

  • 2. 9. 2004 21:26

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ja myslim, ze si na polemiku sam se sebou vystacite sam. Podivejte se na svoje vlastni slova:

    ... potrebujete li pro podnikani domenu, nezbyva vam casto nez vyplaznout za .cz prakticky jakoukoliv cenu, protoze alternativa neni. Sice se vam muze stat, ze pro preservativ budete muset dobehnout do samosky nejblizsi, pac to chvata, ale presto ve vetsine pripadu, nejste li jeste nejak jinak postizeny, hrave odhalite kdy se vam uz vyplati udelat par kroku jinam

    To je presne v intencich toho, co rikam ja s tou nepresnosti, ze se mylne domnivate, ze "cz" je jedina top-level domena. "cz" neni jedina top-level domena - a tak, pokud nejste v akutni tisni, muzete domenu s podminkami, ktere vam nevyhovuji, nechat svemu osudu - a udelat tech par kroku jinam.

    Jsem rad, ze ja, ac v ekonomii laik, jsem dospel, po oprave chybnych predpokladu, k obdobnym zaverum jako vy, odbornik na ekonomii.

    To, ze nejste soucasne odbornik na domenove otazky a uniklo Vam, ze top-level domen je vic nez ta jedna, nase, je ospravelnitelne - ja take nerozumim vsemu do ceho mluvim ...

  • 2. 9. 2004 22:04

    šlengr (neregistrovaný)
    jenže zatímco ten prezervativ kupuje maximálně kvůli slečně, které asi bude jedno, z které sámošky je (hlavně, že bude rychle) a navíc si může koupit prezervativ v obou prodejnách plně srovnatelný, tak doménu si člověk většinou pořizuje proto, aby ji použil "navenek" (nejtypičtěji web, e-mail, ftp - v tomto pořadí) a .cz si může koupit jen u jediné sámošky (maximálně přes pár dealerů). U prezentace navenek už velmi záleží na konkrétní věci - a ušetřit pár stokorun na doméně a následně vydat mnoho tisícikorun navíc na reklamu, to už není zrovna ideální kšeft.
  • 2. 9. 2004 23:36

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Jiste. Poddomenu pod [nereknu.cz] si taky muzete koupit jen u jednoho dodavatele. Asi by na me taky mel vystartovat UHOS. Ale to uz jsme probirali ...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).