Hlavní navigace

Je Google zlo?

22. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nedávno jsem narazil na diskuzi, kde byl pravděpodobně největší a určitě nejpopulárnější vyhledávač; ó ano, všemocný Google, označen za zlo. Všude vidí, do všeho leze. Ale jak to zpracovává, co s tím dělá? Behaviorální psychologové by řekli, že uvnitř je black box. Nikdo neví, jak to funguje, a tak jsme - ostatně jako u mnoha léčiv - prostě spokojeni s tím, že to funguje. Google je taková užitečná, ale potenciálně nebezpečná krabička, která jednou může - dle Murphyho zákona musí - vyletět do povětří. A ještě předtím nadělá spoustu škody.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Google je veliký. Ne sice tak moc jako Microsoft, ale srovnání s ním už do určité míry snese. Své produkty přilepuje na nástroje jiných firem a tvůrců (IBM, Mozilla), a tak se stává všudypřítomným, v některých ohledech nepostradatelným. Ona diskuze pak populární vyhledávač vinila hlavně z toho, že získaná data využívá – řekněme – pro svůj prospěch. Ohýbá výsledky vyhledávání, cenzuruje některé weby, jiným záměrně, přímým zásahem, nebo prostě jen vhodnou změnou metodiky snižuje jejich umístění. Proč? Přece proto, aby si koupili reklamu a byli o něco výše. A to je hnusné a podlé! Navíc. Představte si, že by se ten vyhledávač dočista pokazil. Kupodivu, fatální chyba – jakkoliv nepravděpodobná – by s sebou vzala i další vyhledávací servery, které jsou na Google závislé, které de facto využívají jeho systémů a serverů. I když to samozřejmě není hlavní účel vyhledávače, co kdyby se, jako globálně fungující a používaná aplikace, stal terčem útoku globálních teroristů? A co kdyby…

BRAND24

Google je opravdu veliký. A roste. Čím větší je, tím větší pozornost na sebe přitahuje a tím větší potenciál k dalšímu rozšiřování má. Není ale důvod vyhledávač či firmu, která jej provozuje, vinit ze zlých úmyslů. Microsoft také není „zlý“. Jsou firmy, které své zájmy prosazují mnohem agresivnějším způsobem, a přesto jim nikdo nic nevytýká prostě proto, že nejsou tolik na očích. Povyk kvůli možnému šachování s výsledky je povyk na nic, protože soukromý subjekt nikdo jiný než majitelé nedonutí být spravedlivým. Ovšem na druhé straně, vzhledem k tomu, že na očích doopravdy je, takové nutkání existuje.

Na druhou stranu má jediná aplikace značný společenský i bezpečnostní dopad. Skutečnost, že se jedná o černou krabičku, v souvislosti s tímto dopadem může způsobovat určité obavy. Bohužel, krabičku mohou otevřít opět jen vlastníci, a ti to neudělají. Situace je to prekérní, ovšem s jedním východiskem. A to je podporovat konkurenci. V tomto případě především Microsoft. Není to krásně paradoxní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).