Hlavní navigace

Je libo ADSL za 1489 korun?

20. 2. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Společnost IPEX jako první zveřejnila, kolik si hodlá účtovat za nejpomalejší ADSL přípojku k Internetu: 1489 korun při platbě předem. Kompletní ceník však zveřejní až příští týden. Firma Contactel upozorňuje na kvalitativní parametry velkoobchodní nabídky a předpokládá, že ADSL v nabízené kvalitě bude trhem odmítnuto.

Dění kolem ADSL začíná nabírat obrátky. Včera se konala avizovaná tisková konference společnosti IPEX, na které podle očekávání zazněly i první konkrétní informace o koncových cenách (nepočítám-li včera zmiňovaný „excess“ s Českým bezdrátem). IPEX sice ještě nezveřejnil celý svůj ceník ADSL služeb, ale oznámil alespoň zaváděcí ceny u nejpomalejší přípojky. Nejspíše tedy chtěl být prvním, kdo na sebe strhne pozornost v souvislosti s ADSL a nastaví i určitou laťku. Jak tedy tato laťka vypadá?

Za nejpomalejší připojení k Internetu skrze ADSL (ADSL Basic), s rychlostí 192/64 kbit/s a overbookingem 1:50, bez omezení objemu přenesených dat a povinným překladem IP adres skrze NAT, si IPEX hodlá účtovat 1560 korun měsíčně – včetně DPH, a také včetně jednodušší verze ADSL modemu, bez routeru. Tato cena platí pro platby ex-post. Pokud bude zákazník platit předem, bude měsíční cena jen 1498 korun. Když jsem se ptal na to, co znamená „předem“, odpověď zněla tak, že jsou tím míněny měsíční platby dopředu (a tedy ne např. celý rok najednou).

Jednorázové zřizovací ceny nebyly ještě zveřejněny, stejně tak jako ceny ostatních druhů přípojek – ty budou známy až koncem příštího týdne, v rámci úplného ceníku. Prodej služeb koncovým zákazníkům hodlá IPEX spustit se začátkem března – což je už za pár dní. Na druhou stranu mu už nic neschází, smlouvu s Českým Telecomem má podepsanou (od úterý 18. února) a testování má také úspěšně za sebou. Takže nyní jen nabrat zákazníky a vše rozjet. Zájemci se mohou hlásit skrze formulář na webu IPEX, přičemž firma jim zprostředkuje zjištění realizovatelnosti ADSL přípojky. Nikoli ovšem obratem, ale prý do cca 10 hodin.

Fakticky ale o realizovatelnosti nerozhoduje IPEX, nýbrž Český Telecom. Ten již dříve avizoval, že spustí ADSL v Praze, Brně a Ostravě a další lokality budou přibývat postupně. I tak to ale nemusí znamenat, že například kdekoli v Praze (Brně, Ostravě) bude možné ADSL přípojku realizovat okamžitě. Na příslušné ústředně ještě nemusí být potřebný DSLAM – což by měl odhalit již nezávazný dotaz. I pak se ale může ukázat, že zájemce o ADSL je se svým pevným telefonem připojen po tak nekvalitní místní smyčce, že na ní nelze ADSL zřídit. To je obdobné, jako u zřizování ISDN, kde Český Telecom také nejprve dělá technické šetření a zjišťuje, zda místní smyčka je dostatečně kvalitní pro ISDN (a pokud není, ISDN nezřídí). V případě ADSL jsou požadavky na kvalitu místní smyčky ještě vyšší, takže počty smyček které nevyhoví budou také vyšší.

Kolik zůstane IPEX?

Udělejme si nyní malý orientační propočet toho, co vychází z koncové ceny stanovené IPEX. Z částky 1489 korun nejprve odečtěme pět procent na DPH, které jdou do kapsy státu. Zůstává cca 1414 korun. Od toho musíme odečíst 989 korun za službu Carrier ADSL, pokrývající přenos dat po IP síti Českého Telecomu a po místní smyčce na technologii ADSL. Tato částka jde do kapsy Českého Telecomu a poskytovateli tak zbývá 425 korun. Dalších 150 korun měsíčně spolkne měsíční pronájem ADSL modemu od Českého Telecomu, takže poskytovateli zbývá již jen 275 korun. Z této částky pak musí poskytovatel zaplatit Českému Telecomu ještě za přístup k jeho IP síti (za službu Carrier IP Access). Kolik, to již v velkoobchodní nabídky přímo nevyplývá. Již jednou jsem tuto částku odhadoval, na základě údajů v první verzi nabídky, na cca 100 korun. Když slevím na 75 korun, zůstává poskytovateli pouhých 200 korun (zatímco Českému Telecomu jde do kapsy 1214 korun). Za těchto orientačních 200 korun měsíčně pak musí poskytovatel zajistit:

  • Internetovou konektivitu (bez omezení objemu přenesených dat, 24/7/365).
  • Doplňkové služby typu emailových schránek, prostoru pro WWW stránky (ale již v rozsahu dle vlastní volby).
  • Podporu koncových uživatelů – ti se budou obracet se všemi problémy na internetového poskytovatele, a nikoli na Český Telecom (budou volat na hot-line poskytovatele). Teprve pokud bude závada na straně Českého Telecomu, bude se poskytovatel domáhat nápravy po něm.
  • Veškerý billing (účtování koncového zákazníka).
  • Vlastní zisk.

Zda to všechno poskytovatel dokáže dlouhodoběji poskytovat, navíc v potřebné kvalitě, je na něm. V každém případě je ale na první pohled jasné, že cesta k výraznějšímu celkovému zlevňování nevede přes snižování částky cca 200 korun, která zůstává poskytovateli. Výmluvný je i poměr 200:1214 ve prospěch Českého Telecomu. Z něj je zřejmé, že prostor ke snižování koncových cen je pouze na straně velkoobchodní ceny za bundle „ADSL na místní smyčce + služby IP sítě“, a pak také v cenách za pronájem modemů a za službu Carrier IP Access (přístup k IP síti Českého Telecomu).

Sám IPEX včera na své tiskové konferenci naznačil, že snad již ve druhém pololetí doufá v možnost instalovat u zákazníků vlastní modemy. To by mohlo „zahýbat“ s částkou 150 korun měsíčně za pronájem modemu. Možná dojde i na možnost jednorázového odkoupení modemu za rozumných podmínek (nabízený Alcatel Speed Touch stojí v zahraničním maloobchodě v přepočtu kolem 4000 korun bez daně).

Pokud bych měl koncovou cenu „nastavenou“ IPEX srovnat s odhady, které jsem již dříve prezentoval zde na Lupě, pak musím říci, že je dokonce ještě o něco nižší než odhad, který zazníval ze strany Českého Telecomu (1450 až 1500 korun bez DPH).

Co ostatní?

Včerejší den přinesl i některé další události a vyjádření, týkající se ADSL. Například již ráno rozesílala tiskovou zprávu společnost Czech On Line a v ní informovala o úspěšném ukončení testování ADSL k 18. únoru. Dále informovala o tom, že služby na bázi ADSL nabídne jak rezidenčním zákazníkům, v rámci služby VOLNÝ, tak i firemním zákazníkům, pod svou značkou Jet2Web. Konkrétní datum nebylo zveřejněno, stejně jako jakékoli ceny. Zmínka nepadla ani o tom, že by Czech On Line již podepsal smlouvu s Českým Telecomem.

Přes den se pak objevovaly neoficiální zprávy o tom, že smlouvu s Českým Telecomem podepsal již i Aliatel. Nezakládaly se ale na pravdě, přímo z Aliatelu mi na dotaz odpověděli takto:

BRAND24

Do této chvíle jsme smlouvu nepodepsali a pokračujeme v jednáních s ČTc o jejich současné nabídce širokopásmového přístupu k Internetu s využitím technologií ADSL; k této nabídce máme určité připomínky, ze kterých nemůžeme ustoupit; pokud však budou připomínky akceptovány, Aliatel s ČTc smlouvu uzavře.

Zajímavou odpověď jsem včera dostal z Contactelu na dotaz, jak jsou oni daleko s podpisem smlouvy na ADSL:

Zatím se nechystáme smlouvu za stávajících podmínek podepsat. Naše výtky se týkají především kvalitativních parametrů služby. Agregační poměr 1:50 považujeme za neakceptovatelný. Tento názor opíráme o zkušenosti TDC i vlastní zkušenosti se satelitním připojením SkyContact. Předpokládáme, že ADSL v této kvalitě bude trhem odmítnuto. Contactel chce svým zákazníkům nabídnou služby ADSL, ale v takové kvalitě, která bude odpovídat ceně.

Významná je zmínka o odmítnutí ADSL služeb trhem kvůli jejich kvalitě. Respektuji argument s vlastní zkušeností i zkušeností TDC, ale jako protiargument mi vychází mj. obrovská „vyprahlost“ našeho internetového trhu po něčem mezi dial-upem a klasickou pevnou linkou, s trvalým charakterem připojení a za alespoň trochu únosnou cenu. A kromě toho, kvalitu či nekvalitu ADSL připojení kvůli overbookingu asi bude každý posuzovat jinak, podle svého individuálního způsobu využití Internetu – a to lidé poznají, až když si ADSL přípojku pořídí. Tady pak bude hodně záležet na konkrétních podmínkách zřizování přípojek, například na délce výpovědních lhůt.

Pořídíte si ADSL za 1489 korun měsíčně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).