Hlavní navigace

Je libo paušál? Prosím...

20. 6. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Chcete být trvale připojeni na dial-upu, pouze za paušál? Prosím, Český Telecom tuto možnost připravuje. Budete si ale muset pořídit linku ISDN a spokojit se s nominální rychlostí 9,6 kbit/s, prakticky spíše kolem 5 kbit/s. Pokud budete potřebovat rychlost vyšší a síť právě bude mít z čeho brát, poskytne vám jeden nebo dva další B kanály.

Představa o nové podobě internetových služeb, kterou Český Telecom nedávno přednesl na Fóru pro vytáčený přístup k Internetu, se netýká pouze ADSL služeb (o kterých jsem psal zde na Lupě včera, v článku ADSL: Zrychlení ze 192 na 64?). Zahrnuje také dial-up, a nechybí ani ISDN služby.

Hned na úvod však musím zklamat všechny, kteří snad doufali že se konečně dočkají neměřeného (24hodinového) paušálu na (analogovém) dial-upu. Návrhy Českého Telecomu nic takového neobsahují. Osobně jsem si z celého dosavadního jednání Fóra odnesl přesvědčení, že právě otázka neměřeného paušálu pro koncového zákazníka (i paušálního zpoplatnění na rozhraní mezi operátory), je pro Český Telecom absolutně nestravitelná. Mám spíše pocit, že Český Telecom raději spáchá technologické harakiri, než aby dopustil smysluplný neměřený paušál. A právě takovým „technologickým harakiri“, byť s určitou dávkou nadsázky, je podle mého názoru návrh, se kterým Český Telecom nyní přichází v oblasti ISDN.

Pravda, je to paušál – dokonce skutečně neměřený, 24hodinový. Technicky to také není žádná novinka, kdyby to Český Telecom býval zavedl před lety, hned při startu svého ISDN, mohlo to být docela zajímavé. Navíc to prý má Český Telecom vyzkoušené i po provozní stránce, údajně na tom již řadu měsíců funguje připojení mnoha škol v rámci projektu Internet do škol.

V nejlacinější podobě by to mělo přijít na 1100 korun měsíčně. Jak to tedy vypadá?

Co je AO/DI?

Pro správné pochopení podstaty navrhovaného řešení je nutné si nejprve udělat malý exkurz do oblasti ISDN a vysvětlit si podstatu služby, označované jako AO/DI (Always On/Dynamic ISDN). Právě ona je totiž základem nového návrhu.

ISDN přípojka, určená domácnostem a nejmenším kancelářím (přípojka Basic Rate, BRI, v České republice euroISDN2), nabízí dva B kanály o rychlosti 64 kbit/s, fungující na principu přepojování okruhů. Každý z nich se dá využít samostatně, buď pro jeden hlasový hovor, nebo pro datovou komunikace rychlostí 64 kbit/s. Nebo se dají použít oba B kanály současně (čím vzniká přenosový kanál o výsledné rychlostí 128 kbit/s).

Kromě dvou B kanálů však BRI (euroISDN2) přípojka obsahuje ještě jeden kanál, a to kanál D. Hovoří se o něm jako o 16kilobitovém kanále, a je používám zejména pro potřeby signalizace. Tedy například pro přenos údajů identifikujících volajícího, oznamujících příchozí hovor atd. K tomu je oněch 16 kbit/s více než dost, a tak je v rámci D kanálu možné provozovat ještě samostatný datový kanál, fungující již na principu přepojování paketů. Pro odborněji laděné čtenáře: využívá protokol X.31 (X.25 over the ISDN D channel). Jeho nominální přenosová rychlost je 9,6 kbit/s.

Podstatou služby AO/DI pak je „nahození“ tohoto datového kanálu, kterým může být uživatel trvale připojen k Internetu (anglicky: Always On, z toho první část zkratky AO/DI). Nominální rychlost je 9,6 kbit/s, ale „podle zkušeností zahraničních operátorů je průměrná (trvalá) komunikační rychlost při přístupu do internetu s využitím D kanálu cca 5 kbit/s“. To opravdu není mnoho, dokonce ani ve světě analogového narrowbandu. Proto když uživatel potřebuje vyšší rychlost, větší než je nastavená prahová hodnota, je mu dynamicky zřízeno spojení na jednom B kanále, případně na obou B kanálech (odsud Dynamic ISDN, druhá část zkratky AO/DI). Samozřejmě za podmínky, že síť má k dispozici dostatek kapacity (pro příslušné B kanály).

Dynamické zřízení spojení po B kanálu sice určitou dobu trvá (zřejmě v řádu sekundy), ale rychlost dostupná uživateli tím stoupne na 64 kbit/s, resp. 128 kbit/s, v případě aktivace obou kanálů (s tím že datový přenos po D kanálu se naopak přeruší).

Když potřeba rychlosti na straně uživatele zase pomine, je spojení po B kanálu či kanálech ukončeno, příslušné kapacitní zdroje získává telefonní síť zpět, a komunikace uživatele s okolním světem se vrací zpět na D kanál a maximální rychlost 9,6 kbit/s (resp. průměrnou 5 kbit/s).

Za kolik a v jaké podobě?

Potud tedy naznačení samotné podstaty služby AO/DI. Nyní k tomu, jak vypadá předběžný návrh na její zavedení, v podání Českého Telecomu.

Uvažovány jsou dvě varianty, pracovně označované jako AODI I a AODI II. Každá z nich by měla datový kanál (po D kanálu BRI přípojky) trvale připojený k Internetu, 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu.

Součástí služby, tj. zahrnuté v ceně, by dále bylo dynamické přidělování B kanálů (jednoho či dvou), a to:

  • AODI I: v době mimo špičku, která by pro tento program byla definována jako doba od 14 hod. do šesti hod. (zřejmě v pracovní dny, plus celé svátky a víkendy)
  • AODI II: v době špičky

Mimo uvedené doby by se za provoz B kanálů platilo extra (tj. navíc), na základě minutové sazby, byť ne v plné výši:

  • AODI I: v době špičky (do 14 hod.) by se za každý B kanál platilo 75 procent minutové sazby, platné pro dobu špičky
  • AODI II: v době mimo špičku by se za každý B kanál platilo 75 procent minutové sazby, platné pro dobu mimo špičky

No a to nejpodstatnější nakonec – ceny (zatím s pětiprocentní DPH, která se od příštího roku zvýší na 22 procent):

  • AODI I: 500 korun měsíčně
  • AODI II: 800 korun měsíčně

K těmto cenám je třeba dodat, že nezahrnují samotnou ISDN přípojku – jsou to nadstavbové programy, které by si zákazník mohl přikoupit ke své ISDN přípojce. Navíc půjde o tzv. dedikované připojení, tj. vázané na konkrétního ISP.

Varianta AODI I by měla být přikoupitelná již k programu ISDN Basic, který dnes (při pětiprocentní DPH) přijde na 599 korun. Společně s nadstavbou AODI I za 500 korun měsíčně by tak zákazník získal, bez jedné koruny za paušálních 1100 korun měsíčně, trvalé připojení s nominální rychlostí 9,6 kbit/s – s možností rozšířit jej v době mimo špičku (již od 14 hodin) na 64 kbit/s, případně až na 128 kbit/s. Po novém roce by celá kombinace přišla již na cca 1280 korun měsíčně (samozřejmě stále bez minutových poplatků za využití B kanálů v době špičky).

Varianta AODI II by měla být přikoupitelná až k programu ISDN Standard, který dnes přijde na 699 korun. Spolu s 800 korunami za samotné AODI II to dohromady dává (bez jedné koruny) rovných 1500 korun (po zvýšení DPH by to bylo již cca 1740 korun) – opět bez minutového hovorného za B kanály v době mimo špičku.

Máte zájem?

Kanály pod kontrolou

Na závěr si neodpustím malou úvahu na téma toho, proč místo jednoduchého a prostého neměřeného paušálu (na analogovém dial-upu) nabízí Český Telecom takovéto komplikované řešení (na ISDN). Jádro pudla vidím v tom, že Český Telecom se zřejmě nehodlá za žádnou cenu vzdát vlivu nad tím, jak dlouho zůstává uživatel připojen k telefonní síti. Argumentuje tím, že jeho telefonní síť není dimenzována na to, aby uživatel zůstával „viset“ libovolně dlouho a nebyl nucen se odpojovat. Při minutovém zpoplatnění působí jako účinná „odpojovací síla“ samotná cena, závislá na délce připojení. V případě skutečně neměřeného paušálu by tato „síla“ přestala působit.

Návrhy ZUI, aby se tento problém řešil stejně jako v zahraničí, kde paušály již mají (tj. odpojováním uživatelů po určité době souvislého připojení, a to ze strany ISP), Český Telecom neakceptoval. Místo toho nyní přichází s nabídkou, která mu „odpojovací sílu“ ponechává nadále v jeho rukou, skrze technické řešení  – skrze mechanismus dynamického přidělování (ale také dynamického odebírání) B kanálů, podle aktuálních možností sítě.

BRAND24

Pokud je pravda to, čím Český Telecom tak vehementně argumentuje – tedy že jeho síť není kapacitně dimenzována na současné a dlouhodobé „visení“ větších počtů uživatelů – pak ani mechanismus dynamického přidělování B kanálů nemusí mít vždy a za všech okolností k dispozici dostatek B kanálů. Služba AO/DI proto z principu nebude moci poskytovat skutečně garantovanou přenosovou kapacitu, ale bude fungovat pouze na principu „best effort“.

Na druhé straně pravděpodobnost, že nebude moci poskytnout požadované B kanály, bude zřejmě velmi malá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).