Hlavní navigace

Je moderování diskuzí nutné zlo, nebo cesta k cenzuře?

5. 11. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Na konci minulého měsíce padla další pomyslná bašta „demokratické“ diskuze na bitevním poli přidružených fór pod články velkých zpravodajských serverů. K moderování diskuzí se již uchýlilo také Aktuálně.cz. Co tomu předcházelo a může vůbec stoprocentně otevřená diskuze pod hlavičkou velkého celoplošného média na českém Internetu někdy fungovat?

Při prvním, pravda, možná trochu povrchním, pohledu je moderování internetových diskuzí pod články zpravodajských webů jasným ústupkem cenzuře. Bez otevřené diskuze není demokracie, prohlašoval ve své době Tomáš Garrique Masaryk. Jenže je opravdu právo neomezené svobody slova na cizích stránkách znakem demokracie?

Proč vlastně začalo Aktuálně s moderováním?

Rozhodnutí diskuze na Aktuálně moderovat nepřišlo jako nahodilý nápad, ale ani jako v pravém smyslu důsledek neúnosné situace, spíše šlo o přirozený vývoj. Moderovat diskuse jsme začali pod blogy na Aktuálně.cz, prakticky dnem jejich vzniku. Naše úvaha byla jednoduchá: zveme sem zajímavé lidi, osobnosti, aby se s námi i čtenáři chodili podělit o své názory. Nenecháme je zde hrubě urážet. Stejně tak jako nikoho, kdo chce na našich stránkách diskutovat. Tento koncept se pod blogy osvědčil, a tak jsme jej rozšířili na celé Aktuálně.cz, říká Libor Stejskal, editor blogů a vedoucí moderátor diskuzí Aktuálně.cz. Stejskal zároveň dodává: Dospěli jsme k závěru, že už dále nechceme poskytovat prostor hrubým urážkám, vulgarismům, porušování zákonů apod. Naopak chceme nabídnout možnost všem lidem, kteří by si rádi vyměňovali své názory, aniž by se přitom museli na diskusích probírat záplavami výkřiků a útoků obsahujících výše uvedené prohřešky, jichž je český Internet bohužel plný.

Je to jen dojem editorů Aktuálně a specifikum jejich čtenářů? Spíše ne, podobnou zkušenost totiž sdílí také nejnavštěvovanější zpravodajský server u nás. Moderování diskuzí funguje od začátku běhu Novinek. Od prvopočátku Novinek nám bylo jasné, že nemoderované diskuse sklouznou do podoby, která nám nevyhovuje, jde hlavně o vulgární příspěvky, napadání a podobně, říká Vladimír Dušánek, šéfredaktor serveru Novinky.cz.

Tip: Jaké jsou vlastně povinnosti a práva provozovatele diskuze a kde již leží hranice mezi zákonem a dobrovolným usměrňováním či autocenzurou? Přečtěte si legislativní pohled v článku Odpovědnost provozovatelů diskusí za příspěvky uživatelů od právníka Josefa Aujezdského.

Jak je moderování zajištěno technologicky? Před spuštěním celého projektu jsem upravili redakční systém, aby moderátorům umožňoval nejen přehlednou administraci, ale v dalších fázích i osobní komunikaci s diskutéry. Jinak samozřejmě editorům pomáhají filtry, které jsou dnes na webech standardem. Ale klíčové je, že za celým tím systémem jsou lidé – moderátoři. Od časného rána až do velmi pozdních nočních hodin sleduje diskuse několik lidí, kteří z nich odstraňují zmíněná porušení pravidel. Existuje Kodex diskutujících na Aktuálně.cz, který má každý možnost si přečíst před vstupem do diskuse, říká Stejskal. Editory ve spojení s filtry využívají také Novinky.

diskuze - aktualne

Moderování diskuzí na Aktualne.cz v praxi.


Podobný přístup, byť s poněkud propracovanější strategií zvolil také konkurenční iDnes. Náš filtr automaticky maže příspěvky s definovanými slovními základy, celými výrazy či souslovími a rovněž automaticky informuje diskutující, že jejich příspěvek byl vymazán, resp. nebyl do diskuze vůbec uložen, prohlašuje Jan Dvořák, správce diskuzí na iDnes.cz. Kromě toho také automaticky upozorňuje editory diskuzí na podezřelé příspěvky a umožňuje čtenářům diskuzí upozorňovat na nevhodné příspěvky, které následně posuzují editoři. Klesne-li úroveň diskuze na takový stupeň, že mazání jednotlivých příspěvků postrádá smysl, diskuzi uzavíráme. Někdy také přímo v diskuzi připravenou hláškou upozorňujeme na to, že se diskuze sklouzává nežádoucím směrem a že hrozí její zablokování – tento nástroj se ale neosvědčuje, vyvolává spíš posměch, upozorňuje na praktické zkušenosti s moderováním Dvořák.

Podivná aura velkých zpravodajských serverů

Na zpravodajských serverech typu a velikosti Novinek, iDnes nebo služebně mladšího Aktuálně se můžeme setkat s jedním velmi specifickým uživateli generovaným jevem, na který nenatrefíme prakticky nikde jinde. Ten se týká právě onoho prostředku, který byl vytvořen za poměrně chvályhodným účelem budování uživatelské komunity a získávání zpětné vazby od čtenářů, tedy možnosti komentování uživatelských článků. Zatímco na většině soukromých blogů a prakticky na všech globálních komunitních serverech, jako je třeba Techcrunch nebo Slashdot, se uživatelé přinejmenším alespoň snaží psát zajímavé, konstruktivní a věcné příspěvky k diskuzi na téma pod článkem, v případě plošných zpravodajských webů s vysokou návštěvností tento aspekt nefunguje.

Nerad bych zde někomu křivdil, ale zběžný pohled na zhruba desítku nejnavštěvova­nějších diskuzí na Novinkách a iDnesu mne přesvědčil, že jejich informační hodnota se (a to přes veškerou snahu o jejich moderování) blíží kelvinovské nule. Zato zde naleznete zpravidla několik osobních útoků na osoby zmiňované v článku (podobné příspěvky bývají v poslední době čím dál tím častěji cenzurovány), vzájemné osočování diskutujících a zvěstování jediných správných politických názorů pisatele, s kontextovou vazbou na článek zhruba v takové míře, která připomíná mizerně zacílenou PPC kampaň. Pokud již jsou příspěvky „on topic“, minimálně polovina z nich bude pouhý projev souhlasu či nesouhlasu bez nějaké argumentační podpory. S tímto nešvarem se aktivně snaží bojovat například iDnes. My jsme dosud nepřistoupili na moderování diskuzí ve skutečném smyslu toho slova, cílem hlídání diskuzí je v současné chvíli to, abychom uhájili prostor pro svobodnou, leč pokud možno co nejkultivovanější a smysluplnou diskuzi, to jest, aby zde mohl každý čtenář vyjádřit zcela svobodně svůj názor k dané problematice a byl uchráněn vulgárních, urážlivých, rasistických apod. reakcí, prohlašuje Dvořák.

diskuze - idnes

Americké volby, diskuze u otvíráku dne na iDnes.cz


Nemoderovanou diskuzi si na úrovni velkého českého zpravodajského portálu nedokáže představit již nikdo. Obávám se, že za současné úrovně morální desintegrity české populace a na základě roční zkušenosti s diskusemi mi nezbývá než říci, že zcela nemoderovaná diskuze není možná, tvrdí Dvořák. Nemoderované diskuze považujeme za zcela nereálnou utopii, zvláště pak na Novinkách, při návštěvnosti cca milion uživatelů a se zhruba 50 tisíci příspěvky denně, je přesvědčen Dušánek. Stejskal si myslí, že zcela korektní a slušně vedená diskuze nemůže u deníku bez vymáhání jistých pravidel fungovat. Vždy se najde někdo, kdo dokáže strhnout lavinu, vyprovokovat k urážkám, hrubostem apod. Moderování prostě k diskusi, na níž se podílí více lidí, patří.

Zajímavé je, že tento trochu úsměvný neutěšený stav diskuzí na zpravodajských webech, velmi kontrastuje s tím, co nabízejí v diskuzích odborné servery a weblogy. Můžete si otevřít libovolnou větev pod většinou příspěvků a zjistíte zajímavý posun v diskurzu. Když už ne vstřícnost, naleznete zde alespoň ohleduplnost k spoludiskutujícím a kritičnost zpravidla pouze věcnou, i když i zde pochopitelně existují výjimky, ale jsou spíše zanedbatelné. Mohou za to zpravidla povinné registrace nebo schvalování příspěvků a jiná moderátorská činnost? Ta se zde objevuje spíše zřídka a spolu s přímou cenzurou nepohodlných příspěvků bývá více doménou osobních blogů. Svoji roli nepochybně hraje sevřenější komunita uživatelů i velikost publika. Je ale problém opravdu jen v té velikosti?

BRAND24

diskuze - novinky

Stejné téma, tentokráte na serveru Novinky.cz


Pravdou je, že v záplavě článků a zpráv na masově orientovaných zpravodajských serverech vzniká nemístný a nezdravý pocit anonymity, která některé čtenáře přímo vybízí k provokaci a sebeprosazování za každou cenu. Jak z toho ven? Přijít o diskuze úplně by byl nepochybně krok zpět kamsi do digitálního pravěku a cenzurovaná diskuze postrádá jakoukoli hloubku a smysl, jaké je tedy východisko? Zahraniční zpravodajské servery v četně webů tiskových agentur (Reuters) provozují zpravidla částečně moderované diskuze s nutností uživatelské registrace. Některé servery příspěvky schvalují, ale úplně bez diskuze si dovolí být jen málokdo (Yahoo News).Moderování se podle všeho jeví jako nejmenší možné zlo: Chceme diskuse omezovat co nejméně. Naším cílem je diskusi umožňovat, ne ji blokovat. Stejně tak není primárním záměrem příspěvky mazat, odstraňovat, ale naopak chceme zasahovat co nejméně, komentuje Stejskal, který dodává: číst příspěvky před jejich publikací je druhá možná cesta (volí jí například BBC, pokud s nepletu), ale podle našeho názoru debatu poněkud brzdí, ubírá jí dynamiku, uzavírá téma.

Přispíváte do diskusí pod články, kde je nutná registrace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).