Hlavní navigace

Je tu soumrak epochy SIM karet. Pracují na tom Samsung i Apple

17. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Klasické kartičky, které fungují jako vstupenka pro telefony do světa operátorských sítí, mají nahradit takzvané E-SIM, tedy „karty“ zakomponované rovnou do mobilů.

A není to jen aktivita dvou tahounů světového trhu chytrých telefonů. Podle zdrojů deníku Financial Times totiž na projektu E-SIM spolupracují s GSM Asociací. Výhodou novinky by bylo jednodušší přecházení mezi operátory. 

Něco podobného už zkoušel Apple u svých iPadů, ale nápad tehdy podpořilo jen pár operátorů. Univerzální SIM karta měla majitelům iPad Air 2 pomáhat k připojení během cestování, bez nutnosti složitě řešit operátory. 

Zapojení GSM Asociace do nového projektu znamená ale mnohem větší sílu. Podporu už novince přislíbili všichni velcí operátoři - AT&T, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Whampoa, Orange, Telefónica a Vodafone.

BRAND24

Je jasné, že E-SIM nenahradí klasické karty hned, ale na novém standardu už se pracuje. „Všechny strany teď pracují na dohodě o obecných principech,“ tvrdí šéfka GSMA Anne Bouverot deníku FT s tím, že chtějí společně s Applem i Samsungem vytvořit jednotné řešení pro celou scénu spotřební elektroniky. 

Pokud dohoda klapne, tak by první specifikace měly být na světě během příštího roku. Alespoň tedy podle představ GSM Asociace.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).