Hlavní navigace

Jednotný evropský telekomunikační trh napřesrok nebude

29. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroes podlehla tlaku operátorů a vzdala svůj záměr zásadně snížit platby za roaming na úroveň blízkou tarifům domácím.

Neelie Kroes na jaře ohlásila smělý záměr — rychle snížit platby za roaming natolik, že by se dalo v ostatních zemích Evropského hospodářského prostoru (EU+3) telefonovat i připojovat k mobilnímu internetu za ceny podobné jako doma.

Agentura Reuters se dostala k návrhu toho, jak si to Neelie Kroes představovala — nařídila by omezit velkoobchodní roamingové poplatky mezi operátory na 3 eurocenty za minutu hovoru anebo na 1,5 ¢ za přenesený megabajt. Omezení mělo platit od července 2014 až po červen 2022.

Od letošního července je to prozatím deset centů za minutu hovoru a dokonce 15 centů za megabajt. Podle nyní platného nařízení bude od příštího července strop pěti centů za minutu i za megabajt.

Připomeňme, že roaming se na tržbách operátorů podíli asi pěti procenty a že tradičně na něm mají vysoký zisk. Místní operátoři jsou přitom někdy dcerami týchž nadnárodních skupin a v EU rozdělené na 28 převážně nevelkých národních států není nutno pro roaming cestovat daleko.

BRAND24

Podle zdrojů Reuters se s komisařkou koncem července setkali šéfové společností Orange, Telecom Italia, Telefóniky a také vysoce postavený zástupce Deutsche Telekomu. A z posledního pracovního dokumentu, do kterého Reuters nahlédl, už návrh na rychlejší snížení zmizel.

Neelie Kroes má hotový návrh další regulace telekomunikací představit desátého září.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).