Hlavní navigace

Jiří Hlavenka: Hodinky! Potřebuje někdo z vás hodinky?

16. 9. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Apple
Už nepotřebujeme hodinky. Apple a ostatní výrobci se nás ale snaží přesvědčit, že kromě mobilu v kapse potřebujeme ještě nějakou jinou hezkou věc na zápěstí.

Applu se musí nechat, že umí udělat show, kterou sleduje celý svět. Jeho představení nových produktů devátého září přenášely živě stovky dalších webů, komentáře zaplavovaly Internet už průběžně a na pódiu se promenovala kapela U2. Firma představila dva nové mobily a docela propracovaný, dotažený platební systém (asi to nejzajímavější z prezentace vůbec).

Jo, a hodinky. Nemluví se o ničem jiném.

Po chytrých mobilech chytré hodinky

Apple není zdaleka první, kdo s chytrými hodinkami přišel; navíc prodávat se začnou až někdy za půl roku, zatímco hejno konkurentů je nabízí dva roky. Zajímavé je, že konkurenti vyběhli s chytrými hodinkami na trh ponejvíce v reakci na to, že několik let běhají po světě zvěsti, že Apple chytré hodinky (iWatch) chystá. Na výsledku – že se chytré hodinky prodávají celkem mizerně – to ale mnoho nemění.

Nechci zabředávat do polemik, jestli jsou či budou applovské chytré hodinky lepší než existující konkurenti, nebo ne. Co se týká funkcí, bude to asi víceméně vyrovnané – nic zázračného se ostatně nedá vymyslet – design je hezký, ale nic, co by přinutilo svět usednout v úžasu. Uživatelské rozhraní bude asi po applovsku vyladěné; dokonce i řemeslné zpracování je nesmírně pečlivé, propracované, „hodinářské“. V zajímavé diskusi špičkových industriálních designérů, která stojí za přečtení, je vidět zřetelná opatrnost, až jakési „úsilí neurazit“. Vždyť přece jenom, je to Apple a prodávat se to bude…

K čemu jsou člověku hodinky? Aby věděl, která bije. Jenomže dnes, s mobilem v kapse či jinde neustále po ruce je potřeba vědět, kolik je hodin, poměrně slušně naplněna. Další čas ukazující zařízení už moc není potřeba. Jistě, hodinky jsou pohodlnější, mobil ale je dnes považován za nezbytnější, takže pokud byste si měli vybrat „hodinky nebo mobil“, jistě by zvítězila druhá volba. Pokud pak někdo nosí i hodinky i mobil, pak, řekl bych, ty první spíše z dlouholeté setrvačnosti.

Tedy: už nepotřebujeme hodinky. Apple a ostatní výrobci se nás ale snaží přesvědčit, že kromě mobilu v kapse potřebujeme ještě nějakou jinou hezkou věc na zápěstí. Nějakou novou šikovnou technickou vymoženost. Nic nového pod sluncem, komerční firmy potřebují prodat zboží, a tak pracují na vytváření dojmu potřebnosti. 

Užitečnost – zatím nevelká

Chytré hodinky fungují jako periferie mobilu, což je z komerčního pohledu chytré: periferie vázaná na konkrétní centrálu je pobídkou k vyšším prodejům obojího. Chytré hodinky mohou sloužit jako „pohodlíčko“: u řady činností nemusíte vytahovat z kapsy mobil, stačí plesknout na sklíčko hodinek. Důvod ke koupi je to ale pořád poměrně slabý, ten jeden pohyb navíc je snad každý schopen udělat. Je to ale i slabina – chytré hodinky nenahradí mobil v případě, kdy chcete nebo potřebujete odlehčit vaší kapse, například při plavání.

Chytré hodinky, které jsou neustále přitisklé ke kůži, doslova volají po využití v oblasti zdraví a zdravotnictví. Jsou nenápadným a nenásilným senzorem, který nepřetržitě umí měřit několik parametrů „fungování člověka“ a posílat je do mobilní aplikace, odtud pak mohou mířit do cloudu či k vašemu lékaři. Není samozřejmě potřeba být nemocný, abyste si užili periferii plnou senzorů – lidé, kteří například běhají či cvičí pro zdraví, mohou získat informaci o tepu, tlaku, tělesné teplotě atd.

Jenomže je tu znovu stejná otázka: skutečně je potřeba zařízení za pár stovek dolarů „tvářící se“ jako hodinky, které bude ve skutečnosti zdravotnickou periferií (za pár stovek dolarů, u nás tak za deset tisíc)? Nebude to mít naopak negativní dopad na pověst chytrých hodinek jako módního výstřelku, když lidé budou vědět, že je máte na zápěstí, protože vám hrozí infarkt? Moc to k sobě nesedí.

Do chytrých hodinek se jistě dá nacpat spousta funkcí: kalkulačka, překladač, hry, přehrávač hudby, fotoaparát, teploměr, měřič polohy, výšky, kompas, mapový navigátor – všechno co si vzpomenete. Jenomže čím víc funkčnosti, tím větší chytré hodinky budou a tím větší bude jejich náročnost na baterie. Zprávy hovoří o tom, že firma Apple je zatím s výdrží Hodinek velmi nespokojena a že to je jeden z důvodů pro odklad na jaro roku 2015. Dobře hodnocené chytré hodinky od Motoroly (Moto 360) se dle recenzentů – sám jsem je zatím na ruce neměl – při intenzivním používání musí nabíjet až třikrát denně, což je dle mého názoru extrémně diskvalifikuje. 

A na módní doplněk to zase není až tak módní

Důvod ke koupi také může být – a v mnoha případech i bude – prostě to, že to je pěkný módní doplněk. Výrobci se snaží svoje chytré hodinky tvořit jako designově elegantní produkty, dojem pak podpoří značkou a Apple samozřejmě onou top značkou je, ať si kdo chce co chce myslí, a řemeslo průmyslového designu zvládá jako málokdo. Už to, kolik diskusí se vede kolem skutečnosti, že Watch budou mít (snad až) tisíce různých pásků, často tzv. „designových“, svědčí o tom, že se i-hodinky skutečně hodí jako módní doplněk pro slečny korzující po pasážích módních center. 

Ale ani zde to úplně nesedí. Módní doplněk je šperk, tedy zboží s nulovou užitnou hodnotou, kdežto chytré hodinky jsou high-tech produktem nabitým funkcemi, který je „taky hezký“. Myslím, že módnost chytrých hodinek se – na rozdíl od diamantů, které jsou věčné – rychle ohraje. Ostatně ještě nedávno se lidé chlubili smartphony, nyní to už nikoho nebere. 

(Ovšemže, hodinky taky umí být šperkem, a jakým! Ale jsou to docela jiné hodinky než plastikový slitek dovezený z Číny). 

BRAND24

Zdá se, že jdou trochu dopředu

Chytrý přístroj na zápěstí není hloupost; zápěstí je jedno z míst, kde jsme zvyklí něco neustále nosit, kde to naprosto minimálně vadí, kde je možné mít nějakou věc na pásku takřka nepřetržitě. Zápěstí je užitečnější než kapsa, náprsní kapsička, pánská taška či dámská kabelka. 

Zdá se mně však, že tyhle hodinky jdou trochu dopředu – že přišly na trh dříve, možná o řádku let dříve, než budou technologie řádně připraveny. Jednoho dne chytré hodinky budou moci mít tisíc užitečných funkcí, nebudou jen periferií mobilu, ale „uživí“ se i samostatně. Vydrží na baterii týden, budou ovládané hlasem (nebo myšlenkou?), takže jejich malý rozměr, který velmi znesnadňuje dotykové ovládání, nebude vadit. Nyní ale představují od všeho něco, ale nic pořádně: nejsou ani moc užitečné, ani moc módní, ani moc levné a nevydrží dlouho naživu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatel společností Computer Press a InternetShops, novinář a autor odborných publikací, v současné době soukromý investor (mj. Fayn Telecommunications.). Jeho další materiály naleznete na www.bloc.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).