Hlavní navigace

Jiří Kysela (Dell): V Česku propouštět nebudeme, naopak tu můžeme růst

20. 9. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Dell
Dell se spojil s EMC a vznikla největší soukromá firma na světě. Co lze čekat v Česku, v rozhovoru popisuje šéf zdejší pobočky.

Dell se před časem stáhl z burzy a před rokem oznámil akvizici EMC za více než 60 miliard dolarů. Firmy se před pár dny finálně spojily a vznikl obr Dell Technologies s více než 140 tisíci zaměstnanci a ročními tržbami 74 miliard dolarů. 

Fiskální roky se spolu s dalšími organizačními detaily sladí v únoru příštího roku. Do té doby také bude známo, kdo povede tuzemskou pobočku Dellu. Možnou volbou je současný šéf Jiří Kysela, který v rozhovoru pro Lupu probíhající změny a situaci blíže popisuje.

Proč se podle vás firmy Dell a EMC spojují?

Protože to dává poměrně velký obchodní smysl. Vzniká krásně propojená organizace, která pokrývá základní infrastrukturní část současného IT, od jednoduchých zařízení typu tablet až po kompletní datacentra a jejich správu. Pokud dlouhodobě sledujete nákupní aktivity Dellu, je to celé kompatibilní. Dell touto cestou jde dlouho. Čistí se infrastrukturní část a odpadávají věci, které do firmy úplně nespadají, třeba softwarová část. Snaha Michaela Della vytvořit end-to-end infrastrukturní firmu je zcela zřejmá a spojení je naprosto logický krok.

Spojení lze každopádně také vykládat tak, že je lepší být velká ryba ve zmenšujícím se rybníčku.

S tím souhlasím. Michael Dell někde prohlásil, že je třeba „buď být velký, nebo jít domů“ (go big or go home, baby – poznámka redakce). To je samozřejmě americké prohlášení, my se tady na to většinou díváme trošku jinak.

Co to ale přesně znamená?

To „go home“, no nevím. Nyní skutečně můžeme nabízet poměrně komplexní, standardizovaná a škálovatelná řešení tak, aby si bylo možné vybrat.

Jde mi spíš o to, že pokud byste se s EMC nespojili, co by tedy bylo dál? Byl by byznys v ohrožení? Bylo nutné zvolit ten model, který jste zvolili?

Byznys by ohrožený nebyl, máme i storage věci (EMC vyvíjí storage – poznámka redakce), EqualLogic a Compellent. EMC nám přineslo další znalosti, další věci, které nemusíme vyvíjet a můžeme použít to, co už je. Samozřejmě je zde také spojení zákaznických bází – jako Dell se dostáváme k zákazníkům, u kterých jsme předtím nebyli, a naopak můžeme protlačit i EMC. Lze dodávat i společně.

Jiří Kysela, šéf českého Dellu
Autor: Dell

Jiří Kysela, šéf českého Dellu

Vy už máte nastavený cross-sell, s EMC si vidíte do firemních systémů a obchodních příležitostí. Podařilo se vám už z toho něco vytěžit? Když jste viděli zákazníka EMC, podařilo se vám mu prodat něco od Dellu? Jinými slovy, může tohle spojení skutečně v praxi fungovat? Nakupují zákazníci skutečně tyto věci dohromady?

Záleží samozřejmě na velikosti zákazníků. Ti největší většinou velice přesně vědí, jakou část si kupují od koho a proč. Ti menší mají tendenci mít to pod jednou značkou. Vy se ptáte, jestli už to něco přineslo. Faktem je, že ten cross-sell funguje od sedmého září, takže zatím nic. Nicméně fakt je, že týmy už dohromady pracují na celé řadě příležitostí, a věřím, že ve velmi brzké době se něco takového podaří. Už dlouhodobě víme, že spolu budeme, takže jsme se na to připravovali. Myslím, že do konce roku už budeme mít řadu zajímavých věcí.

Dell se spojením s EMC zvětšil a narostlo i vaše portfolio. Naopak vaše konkurence v podobě HP se rozdělila, Hewlett Packard Enterprise se nadále osekává a rozprodává. Nechci po vás komentovat konkurenci, ale na trhu se evidentně dějí dvě odlišné věci, jsou tu dva různé přístupy. Jak si to vysvětlujete?

Nemohu komentovat, co dělá konkurence, ale spíš je to dáno tím, jak se rozhoduje soukromý majitel a jak akcionáři. Co komu víc vyhovuje a proč to dělají. Tam je základní rozdíl v uvažování a v krocích. Pro akcionáře HP to byl pravděpodobně dobrý krok.

Když jsme u akcionářů – Dell už je nějakou dobu z burzy v soukromém vlastnictví. Změnilo se skutečně něco na fungování firmy? Vidíte v Česku dopady?

Nejviditelnější krok je spojení s EMC, to by se jinak určitě nestalo. Ale i jinak, vidíme to ve vizi. Předtím co kvartál, to sezení akcionářů nad výsledky. Tu jedna korekce, tu větší korekce. Dnes se také hodnotí kvartální výsledky, ale základní orientace je stejná. Korekce se provádějí zlehka, ale směr je dán. Michael Dell má jasnou vizi. Samozřejmě historie ukáže, jestli byla stoprocentně správná. Ale vize se držíme. Pro firmu je nepochybně dobré, že se vyhýbáme turbulencím typu, že akcionářům se momentálně zdá výhodné to či ono, toho jsme ušetřeni.

A jste tedy popotahováni kvůli nějakým kvartálním cílům, nebo se to uvolnilo? Můžete teď třeba spíš než násilím uzavřít obchod počkat do dalšího období?

Kvartální cíle samozřejmě máme, ale vše podporuje hlavní směr, to se nemění. Jeden kvartál sice může být lehký důraz na něco, ale pořád je to jedním směrem.

Kdybychom ve spojení Dellu a EMC brali samostatný Dell, zvýší se mu po spojení nějak tržby, nebo se udrží nějaká konstantní hladina?

Myslím si, že to tržby zvýší. Je tam synergický efekt, k řadě produktů od EMC se poměrně dobře dají dodat produkty od Dellu a opačně. A také je fakt, že trh přece jenom vidí ty těžké váhy, velké hráče. Dell se stal těžkou vahou na trhu. Pomůže to i z tohoto pohledu, i po stránce značky.

Takže EMC vytáhne Dell k obchodům, ke kterým se nedostal, protože byl brán „jenom“ jako výrobce serverů?

Určitě. Některé věci, které má EMC, jsme vůbec neměli a vše se dá dobře sladit.

Jaké teď budete mít vztahy s Ciscem? Protože máte společný podnik VCE, kde se kombinují servery od Dellu, storage od EMC a sítě právě od Cisca.

Veškerá komunikace kolem toho zatím je, že projekt pokračuje dál a bude rozvíjen. Na tom se nic nemění. To je oficiální komunikace z centrály a já to nedokážu komentovat.

Myslíte si osobně, že by se Dellu do celé té skládačky hodily i sítě?

Dell má sítě…

Ano, já teď myslím na nějaké „core“ úrovni, právě typu Cisco či Juniper Networks.

Je možné, že by portfolio bylo možné o něco doplnit, ale jestli směřujete k otázce, zda Dell koupí Juniper… (smích)

Ptám se spíše, jestli by to pro vás z obchodního pohledu mělo smysl.

Síťový trh je poměrně hodně komplikovaný. Dominance Cisca je strašně velká. A Dell tam stále není vnímaný. Odstup je ohromně velký. Myslím si, že před sebou máme dlouhou cestu, abychom podíl na trhu zvýšili a byli viditelnější. V Česku jsme v sítích poměrně úspěšní, když to srovnám se západem, ale pořád jsme malí hráči. Nicméně rozhodně je to jeden ze směrů, kterým půjdeme. Jestli to bude cestou akvizic, nebo rozvojem našich produktů, nejsem schopen říci. Ale nemyslím si, že bychom šli do telco sítí, tam to nesměřuje. Ale umět kompletně vybavit datacentra chceme.

Co je pro firmy typu Dell největší možnou hrozbou a konkurencí? Jsou to věci typu open hardware, kdy si velcí provideři vyvíjí vlastní technologie, nebo jsou to čínské značky typu Huawei, které mají značné ambice?

Je to obojí a pravděpodobně přijde ještě něco dalšího. Trh je hodně dynamický. Na druhou stranu setrvačnost je značná. Občas lze slyšet, že spojení Dell a EMC už nedává smysl, ale já si myslím, že ještě hodně dlouho se bude infrastruktura stavět na renomovaných jménech. Samozřejmě OEM výrobci část trhu berou, ale někteří z nich si tyto servery u nás nechávají dělat. A čínská konkurence je hrozbou pro všechny.

Dell
Autor: Jan Sedlák

Dell

A vidíte už teď, že by vás nástup Číny nějak více trápil?

No… zatím ne. Čínským výrobcům se zatím podařilo dobře převzít klientské systémy (třeba Lenovo a počítače – poznámka redakce) a uplatnit tam velmi dobře svůj prodejní model a zázemí velké Číny. V serverech a storage prozatím zdaleka tak úspěšní nejsou.

Jak se třeba jako Dell díváte na ambice Seznamu, který zvažuje vývoj vlastních serverů? Seznam je váš velký zákazník. Díváte se na to s nelibostí?

Díváme se na to s přátelským porozuměním a budeme se snažit jim pomoci v tom, aby je vyráběli u nás (smích).

U velkých providerů je nicméně vlastní hardware velkým trendem. A pakliže svět jde směrem velkých datacenter a providerů, ta hrozba u vás nějak musí rezonovat, nebo ne?

To ano, ale tito velcí hráči jsou jedním segmentem trhu. A je samozřejmě otázka, kde je to kritické množství pro daného providera, aby se mu vlastní výroba vyplatila. Já to úplně nevím, ale vím, že to, co vyrábíme pro některé jiné zákazníky, jsou čísla, která jsou minimálně o řád, možná dva vyšší než u Seznamu.

Co vám v Česku dělá největší byznys? O co byste nechtěli přijít?

Střední a větší firmy. Dodáváme prakticky do všech velkých firem u nás, ale naše síla tam není až tak veliká. V tomto nám spojení s EMC pomůže. Ale naše hlavní síla je v mid-marketu. Samozřejmě dodáváme také malým a středním firmám a také koncovým zákazníkům, a to není nevýznamný byznys, ale větší síla je v tom mid-marketu. Tam se chceme posunout výš a neztrácet dole.

V Česku meziročně rostete v tržbách?

Rosteme.

Lze to vyjádřit alespoň v procentech?

Částku vám neřeknu, ale za loňský rok jsme rostli v jednotkách procent. Rostlo v podstatě všechno – rostli jsme dobře v serverech, ve storage a celkem dobře jsme se drželi i u počítačů. To je trh, který klesá a náš podíl na trhu rostl. Trh klesal rychleji, než jsme klesali my. V posledním kvartálu jsme dokonce rostli. Nemáme tak velkou prezenci na koncovém trhu, který klesá nejvíce. Firemní segment se v loňském roce začal zvedat.

Ze serverů se často stává komodita, nejsou na nich tak velké marže. Jsou pro vás servery ziskové?

Otázka je, jaké servery jsou komoditou. U těch nejjednodušších to tak je, to jsou taková lepší PC udělaná tak, aby nepadala a měla dobrá chlazení. U serverů pro konvergovanou infrastrukturu, tam už to tak jednoduché není. Rozhodně je to pro nás ziskový segment.

K finálnímu sladění fiskální roků Dellu a EMC dojde v únoru 2017. Stane se organizačně v Česku něco dalšího?

Budeme začlenění do jiného regionu, než jsme nyní. Budeme ve střední Evropě. Navíc budeme země, která nebude segmentovaná. To znamená, že nebudeme mít zvlášť „commercial“ a „enterprise“ větve, které jinak v Dellu budou fungovat. Dell a EMC od prvního února budou fungovat jako jedna firma a našim úkolem bude do té doby spojit obchodní kolektivy, konzultační týmy, integrovat vše do sebe.

Je už rozhodnuto, kdo u nás spojený Dell povede?

Zatím ne. Naposledy bylo oznámeno uspořádání regionů. A hlavy regionů teď pracují na tom, jak budou obsazeny jednotlivé země. Myslím si, že do půlky října by mělo být jasno, aby se stihly udělat další kroky. Každopádně celek v Česku bude mít jednoho šéfa. Já a kolega Jiří Svěrák (šéf EMC pro Česko – poznámka redakce) už jsme s vedením regionu měli rozhovory a z toho vyplyne nějaké řešení.

Kdybyste neměl být šéfem nového Dellu, zůstal byste ve firmě?

Dobrá otázka (smích). Pokud bych dostal nějakou zajímavou nabídku, tak ano.

A případné nabídky na českém trhu by pro vás byly?

Rozhodně ano, ale já je v podstatě nereflektuji. Nyní se soustředím na to, abychom se integrovali a dali dobře dohromady.

Bude se u nás propouštět? Na globální úrovni se po spojení oznámil odchod tří tisíc lidí.

Na našem trhu v podstatě žádné funkce, které by se zdvojovaly, nemáme. Takže nepředpokládám, že by docházelo k nějaké redukci, naopak si dovedu představit, že v horizontu následujícího roku, až se usadí týmy, bychom mohli začít růst. Lidi možná budou potřeba do obchodu a konzultačního byznysu. To bude záležet na tom, jak týmy dokážeme spojit. Bude snaha, aby obchodní týmy měly méně zákazníků a byly schopné se jim věnovat více do hloubky.

Kolik bude mít Dell u nás ve výsledku zaměstnanců?

V současné době má Dell asi 130 lidí a EMC kolem třiceti. A to je bez VMwaru (ten nyní spadá také pod Dell, ale operuje samostatně – poznámka redakce). Na druhou stranu nás opustí lidi v Ostravě, kde máme vývoj (Dell v minulosti koupil firmu Quest Software, která koupila ostravský Charonware. Quest byl nedávno prodán. – poznámka redakce).

Jak to lidé v Ostravě vnímají?

Myslím, že už si zvykli, že jsou prodávaní z místa na místo, a přitom stále sedí na tom samém. Vzhledem k tomu, že to jsou vývojáři, jejich práci to nijak zvlášť neovlivní.

Manažeři Dellu každopádně do Ostravy celkem dost cestovali a měli s tamním vývojem určité plány.

Myslím si, že to zůstane, plány se moc neredukují. Žádné útlumové projekty nejsou, Dell i s tou novou společností chce spolupracovat. Myslím si, že rozvoj v Ostravě pojede pořád.

Jak vnímáte spojení firemních kultur Dellu a EMC? V Česku je vás málo, znáte se. Ale na globální úrovni se spojuje firma z Texasu s trošku elitářským podnikem z Bostonu.

BRAND24

Dokážu odpovědět na českou část. Tady to bude poměrně jednoduché, firmy se úzce znají, dlouhodobě jsme spolupracovali. Poslední „oslavné dny“ proběhly velice dobře, týmy spolupracují, tady bych se vůbec nebál. Nikdy není všechno růžové a snadné, ale myslím si, že problémů bude málo a budou snadně řešitelné. 

Bavil jsem se už dříve s kolegy z EMC tady z Česka a v podstatě u všech je to vnímáno velice dobře a jako přínos pro firmu. Oni nebyli úplně spokojení s tím, jak byli přiřazeni regionálně, a brali to (spojení s Dellem – poznámka redakce) jednoznačně jako kladný posun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).