Hlavní navigace

John Stotter (Data Hub Verne): Z ČR chceme provozovat cloud pro Evropu

22. 7. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
U Chomutova roste další datové centrum podpořené dotacemi. Provozovat bude vlastní cloud zaměřený na Evropu.

Koncem příštího roku má v lokalitě poblíž Chomutova vyrůst další dotované datacentrum. Data Hub Verne vyjde na 270 milionů korun, čtvrtina by měla přijít z Evropské unie. Za projektem stojí britský podnikatel v realitách John Stotter, který pod značkou Verne v lokalitě vybudoval i průmyslovou zónu.

Stotter v rozhovoru pro Lupu přibližuje plány svých nových aktivit. Jak říká, do byznysu s datacentry naskočil teprve před dvěma lety. I tak chce z Česka skrze svůj cloud obsluhovat zákazníky z Evropy. Na zdejší trh necílí.

Co přesně nakonec Data Hub Verne bude? Datacentrum, kam si firmy mohou umístit vlastní hardware, nebo váš cloud s vlastní budovou?

Cloud je přesně to, o co nám jde. Nechceme hostovat servery, chceme poskytovat cloudové prostředí. Budeme mít vlastní hardware a IT vybavení a na tom budeme provozovat služby. Budou to všechny části cloudu, IaaS, PaaS i SaaS. Budeme cloudový operátor. Myslíme si, že tam je budoucnost.

Budete si cloudové technologie vyvíjet sami, nebo budete stavět na technologiích partnerů?

Děláme na tom s partnery.

Můžete říct jejich jména?

Do konce roku budeme připraveni jejich jména zveřejnit. Během příštích šesti měsíců se toho stane hodně. Určitě vytvoříme zajímavé příležitosti pro mnoho subjektů.

Zažádali jste o dotaci Evropské unie. Šli byste do projektu i bez těchto peněz?

Bylo by to možné realizovat i bez dotací. Ale pokud EU tyto peníze nabízí, je to pohodlnější. Beru to tak, že EU má zájem o to, aby Evropa hrála roli v datacentrech a trzích okolo a že se prostřednictvím dotací stává takovým akcionářem.

Proč jste se vrhl do byznysu s datovými centry?

Je to byznys současnosti a fascinující sektor. Jsem v této hře nový člověk, datacentra jsem začal řešit teprve před dvěma lety. Stále se hodně učím, ale jde mi to rychle. Odvětví se hodně rychle pohybuje a dost se tomu věnuji. Ta oblast se mi líbí, proto jsem do toho šel. Začínal jsem v realitách a datacentra jsou do jisté míry reality, je to jeden, i když speciální sektor realit. Dávalo mi smysl se tímto směrem posunout, je to jedna z vertikál. Postavíme budovu a naplníme ji technologiemi.

John Stotter, Data Hub Verne.
Autor: Jan Sedlák

John Stotter, Data Hub Verne.

Objevují se ale názory, že samotná datacentra už jsou spíše komodita. Proto především cloud a ne hosting?

Jak jsem říkal, byznys s datacentry se pohybuje velice rychle. V poslední době jsem byl na řadě konferencí, třeba v Las Vegas, Londýně a Monaku. A věc, kterou na těchto konferencích slýchám, je, že se celá oblast polarizuje. Je tu posun k obřím cloudovým projektům a pak koncovým zařízením. Firmy svojí infrastrukturu přesouvají do datacenter. Tento „hyperscale“ model nás zajímá, hýbe se velice rychle.

Jaká bude vaše pozice na trhu? Projektů kolem datacenter je v Česku hromada.

Nechceme se pozicovat na českém trhu, míříme na evropský trh. Jako česká entita chceme soupeřit s dalšími regiony ze starého kontinentu. Zajímá nás například také iniciativa Evropské unie na „eurocloud“ a myslíme si, že Česká republika je pro tento typ byznysu dobře umístěna.

Ale váš objekt bude poblíž hranice s Německem. A tam je Frankfurt, obří datový hub. Jak s tím chcete soupeřit?

Ano, to je nejspíše největší evropský telco hub. Ale myslím si, že je to o konektivitě, ne tak úplně o lokalitě.

V Česku je řada datových center podporovaných z evropských dotací. Podle dostupných čísel jsou ta mimo Prahu naplněná a vytížená pouze asi z třetiny, možná i méně.

Nevím, jak moc jsou plná. Neznám jejich trh ani jejich strategii, zdejší trh jde mimo nás. Český trh je z většího pohledu stále dost malý, nás zajímá ten evropský. Společně s růstem věcí jako IoT, big data a podobně. A tady je Česko myslím v dobré pozici se na evropských trzích uplatnit.

A skutečně věříte tomu, že Česko může být mezinárodní datový hub? Často zaznívají názory, že jsme kvůli poloze dobrou tranzitní zemí, ovšem na velká datacentra tu jsou Frankfurt, Londýn, Amsterdam.

Otázka je, proč by nemohlo? Je zde NIX, velice dobrý peeringový uzel, je v TOP 10 na světě…

…ale Frankfurt je hned za rohem a ten je úplně na špici.

Také je v Česku velice vzdělaná společnost zaměřená na IT. Prahu má každý rád, hodně lidí sem chce jít a dělat zde byznys. Není zde důvod, proč by Česko nemohlo být součástí evropského datacentrového prostoru.

Také není jednoduché ten zahraniční byznys dělat a přesvědčovat zákazníky, že mají svá data ukládat právě u nás. Myslíte, že vy toto zvládnete lépe?

Neskáčeme do toho po hlavě, pozorně se díváme, do čeho investovat. Prostě dodáme to, co trh potřebuje. Dáváme dohromady jednotlivé komponenty a pak je představíme trhu. Někdy do konce příštího roku.

Může vám nějak pomoci odchod Velké Británie z Evropské unie?

To zatím nevím, je zde stále hodně otázek, co a jak bude.

A chcete z toho případně těžit?

Nemyslím si, že by zde byla nějaká výhoda, které lze využít.

V poslední době se dost spekulovalo o tom, že by k vám měl jít Google. Kde se tento drb objevil?

Tak to opravdu nevím (smích). Je zde hodně spekulací. Velké firmy se neustále dívají po místech, kde něco vybudovat. Ale s Googlem jsme žádná přímá jednání neměli, i když by nás to samozřejmě těšilo. Každopádně propagace je to dobrá (smích).

Jak velký projekt Data Hub Verne bude?

Zrovna buduji tým, tento měsíc jsem najal finančního ředitele. Budeme malý tým, tak deset lidí. Do konce roku chceme najmout IT zaměstnance zaměřené na telekomunikaci či cloud computing.

Už víte, kdo vám datacentrum postaví?

Na to budeme vypisovat tendr, někdy v prvním kvartálu příštího roku. Teď pracujeme na projektu.

A jak tedy budete postupovat? Co jsem pochopil, tak bude více etap?

V první fázi půjde do IT asi 1 MW. Pak uvidíme, jak trh zareaguje, a podle toho zvolíme další kroky. Projekt stavíme tak, aby byl modulární a mohl růst. Nechceme hned postavit obří datacentrum, to by bylo drahé. Začínáme s tím, co si myslíme, že je reálné, a jakmile trh ověříme, porosteme.

Máte už nějaké zákazníky? Alespoň předjednané?

Bavíme se s nimi, jsou to klienti ze zahraničí. Chceme do Česka přinést velké zahraniční zákazníky. Jsme v rané fázi. V prvním kvartálu příštího roku bychom měli něco oznámit.

Když jste teď naskočil do ICT byznysu, co říkáte na přístup zdejší vlády k digitální oblasti?

Naneštěstí nečtu české noviny, takže možná mi něco uniklo (smích).

A je něco, co by podle vás vláda měla dělat, aby se vám lépe žilo?

Jsem apolitický, jsem byznysmen. Vidím tady především nemalé příležitosti. Jsem Brit v Česku a možná je pro mě jednodušší je vidět. Soustředím se na příležitosti a vidím, že největší hodnotou tady jsou lidé. Jsem tady 15 let a viděl jsem vyrůstat generaci a jsem imponován.

Možná by stálo za to Českou republiku venku více propagovat, jiné země to dělají. Já často zjišťuji, že v zahraničí nejdříve propaguji Česko a až poté mé projekty. Je důležité, aby investoři věděli, co tato země nabízí.

BRAND24

Vybudoval jste průmyslovou zónu Verne. Je tento projekt komerčně úspěšný?

Neztratil peníze a ani nevydělal obrovské peníze. Letos jsme prodali část pozemků německému investorovi, pro ICT projekt toho nepotřebujeme tolik. Díky ICT nyní diverzifikujeme a můžeme služby doplnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).