Hlavní navigace

Názor k článku Jsou "pirátské" strany tím, co potřebujeme? od David Antoš - Ono to právě vůbec tak jednoduché není, je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2009 18:22

    David Antoš
    Ono to právě vůbec tak jednoduché není, je třeba zvažovat celou řadu efektů, které taková či onaká úprava duševního vlastnictví má na jednotlivé segmenty tvůrčí produkce. Jiné jsou podmínky vynálezů, jiné ve farmacii, jiné v hudbě, jiné v knihách.

    Pokud zůstaneme u hudby, která je zatím nejvíce zasažena, existuje velmi dobrý komplement k nahrávkám - koncerty. Zcela jistě budou příjmy tvůrců ve světě bez efektivní ochrany nahrávek nižší než ve světě, kde tato ochrana je plně zajištěna. Jenže do značné míry to může být vyváženo jinými příjmy, takže ten propad není tak velký. Pokud dále předpokládáme, že autoři (respektive labely) autorského práva využívají k vydobytí monopolní renty, můžeme si dokonce myslet, že jistá redukce ochrany je "společensky optimální". A konečně nežijeme v ideálním světě, právo nevzniká z ničeho, ale reflektuje reálný běh světa. Pokud je vymáhání autorského práva nemožné, nebo prohibitivně nákladné, prostě jej musíme opustit bez ohledu na nějaké hypotetické úvahy o lepším a horším světě.

    Zdůraznil bych, že Pirátská strana navrhuje legalizaci nekomerčního využití autorských děl. To již tak prý platí ve Španělsku. Ponechává to přitom autorům potenciálně perspektivní zdroj příjmů v podobě licencování komerčním službám. Řekl bych teď YouTube, ale pravděpodobně se objeví jiné služby, které toho dokáží využít a snad i vydělat.

    Pana Šímu si vygůglujte, má na webu krátký článek shrnující liberální přístup k duševnímu vlastnictví, tuším že z časopisu Laissez-faire. Já s klasickým liberalismem ve všem nesouhlasím, ale pokud člověk se základním ekonomickým liberálním vzděláním podporuje duševní vlastnictví, tak jen protože liberalismus pořádně nezná.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).