Hlavní navigace

JuniorInternet: konference pro mladé podnikatele

9. 3. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Již pošesté se v rámci akce Březen - měsíc Internetu koná také "dětská" konference JuniorInternet, kterou si organizují mladí sami. Snaží se zde něco nabídnout jak těm mladším, kteří s Internetem teprve začínají, tak těm již odrostlejším, kteří chtějí na Internetu začít podnikat. Kromě soutěží došlo také k založení platformy, na které se mohou zájemci scházet.

Krátce po zahájení tradice akce Březen – měsíc Internetu byla založena také konference JuniorInternet, kterou si v podstatě od počátku vedou nejaktivnější z mladých. Ti, kteří začínali s organizováním ve svých 12 letech, jsou dnes již v podstatě dospělí. Záměr byl jednoduchý – nabídnout v rámci BMI také něco pro mládež, místo pro setkávání, soutěže pro projekty mladých, a také svým vrstevníkům pomoci. S organizací konferencí samozřejmě pomáhají také dospělí z BMI, například se sháněním sponzorů a podobně, ovšem aktivita mladých je nezanedbatelná. Mimochodem, v rámci konference mají šanci i postižení mladí – je zajištěn překlad do znakové řeči.

Letos se JuniorInternet konal nově v objektu FHS UK v Jinonicích a kromě zastoupení z ČR a Slovenska se dostavili také návštěvníci z Lucemburska a Litvy. Nad konferencí měli záštitu evropský komisař Ján Figeľ a ministryně školství ČR Petra Buzková.

V rámci dopoledního programu byly předány ceny vítězům všech vyhlášených kategorií, do soutěže bylo přihlášeno 250 prací (jejich kompletní přehled najdete zde).

Do soutěže Webík, určené pro webové stránky dětských knihoven, s věkovým omezením do 14 let, se sešlo deset přihlášek, vítězem se stal 14letý Ondřej Staněk, který vytvořil webové stránky pro dětské oddělení Knihovny Kroměřížska.

V soutěži JuniorText, zaměřené na slohové práce na téma Internet, pro mladé ve věku do 18 let, se objevilo celkem 60 přihlášených prací, oceněné práce můžete najít (spolu se všemi ostatními vítězi i z minulých ročníků) na stránce projektu.

Pro mladší tvůrce webů byla připravená kategorie JuniorWeb, pro děti do 14 let, ve které ze 74 přihlášek zvítězili: Eva Došková (14 let) se svými weby Mooneye (osobní web s fotkami autorky) a XA8 (webová stránka třídy), web Radka Zapletala (14 let) MFC a C++ o programování, a ze Slovenska byli oceněni Martin a Monika Minárikovi (13 a 11 let) za web Hviezdička, internetovou verzi dětského časopisu.

Nejpočetněji byla obsazena sekce JuniorProject pro mladé do 18 let, určená pro rozsáhlejší webové stránky a projekty, kde se sešlo 102 přihlášek. Oceněni byli: Šimon Grimmich (17 let) za svou příručku k tvorbě webů, která slouží jako manuál pro autory webových stránek a popisuje JavaScript, XML, XHTML, CSS a další. Lukáš Kořínek (16 let) získal ocenění za web Be inspired, zaměřený na uživatele mobilních telefonů Siemens, Marek Soldát (17 let) byl vybrán rovnou za dva weby, MusicWeb, kde rozsáhlý redakční tým poskytuje zpravodajství o dění v oblasti hudby, a O životě.cz, jehož zaměření je dané již samotným názvem. Jakub Tománek (17 let) se do soutěže přihlásil s projektem simulační hry ColdWar neboli studená válka. Ze Slovenska byli vybráni Marek Hattas (18 let), který provozuje webové studio DesignServis, vytvářející na zakázku webové stránky, a Michal Hornický (17 let) byl oceněn za webovou stránku hudební skupiny Mantinels .

V odpolední části byl program rozdělen na dvě skupiny – pro mladší to bylo spíše seznamování s tvorbou webů a podobně, pro starší tu byly nejdříve kolegové ze zahraničí a poté praktické přednášky. Mladí návštěvníci z Lucemburska a Litvy pohovořili o situaci ve svých zemích, ocenit je nutné především Litevce, jejichž prezentace byla důkladně připravena a zahrnovala i porovnání cenových podmínek za připojení a podobně. Za zmínku stojí, že v Litvě lze využít například vrácení 33 procent ceny počítače od státu či že místní telekom poskytuje pro dobré studenty slevu 50 procent za připojení k Internetu.

Praktické stránce se věnoval Robert Němec, který pohovořil o základech SEO neboli optimalizace pro webové vyhledávače, zajímavější však mohla být pro potenciální mladé podnikatele prezentace Jana Řežába, zakladatele firmy RedBoss, která se zabývá prodejem a výrobou javových her pro mobilní telefony – a podle všeho se jedná o velmi dobře nastartovaný projekt, který se již uchycuje i v zahraničí. V prezentaci představil svou firmu a její postupný růst a také radil, jak začínat, na co si dávat pozor a podobně.

Zajímavá je také burza internetových projektů pro všechny, kdo mají nápady a shání kolegy na realizaci – kompletní seznam projektů je opět k vidění na stránkách konference.

BRAND24

Je nutné také zmínit B4Y neboli Business for Youth, projekt setkání, který si založila část mladých z JuniorInternetu pro ty, kteří se více chtějí věnovat podnikání a chtějí se scházet častěji (plánuje se setkání čtyřikrát ročně). Je to platforma, na které je možné se scházet, vyměňovat si zkušenosti a kam naopak mohou docházet také případní partneři z řad současných podnikatelů, kteří hledají zajímavé nové projekty.

Je samozřejmé, že mnoho (i podnikatelských) projektů na Internetu vzniká i mimo podobné konference a skupiny, ale je nepochybně dobře, že existuje podobný projekt, kde se mohou mladí aktivní lidé a případní budoucí podnikatelé scházet a vyměňovat si zkušenosti. Pozitivní také rozhodně je, že konferenci si dělají sami mladí pro mladé. Přes všechny úspěchy, které již nyní přináší podnikání na Internetu, až nastupující mladá generace je ta, pro jejíž většinu již bude Internet naprostou samozřejmostí.

Zúčastnili jste se konference JuniorInternet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).