Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kauza Delfi: vydavatel může být zodpovědný za urážlivé komentáře pod články od B - Ja jednoznacne nesouhlasim a uz vobec ne z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 6. 2015 14:32

    B (neregistrovaný)

    Ja jednoznacne nesouhlasim a uz vobec ne z danym oduvodnenim.

    Pokud nekdo vyjadri svuj nazor tak je to jeho nazor a ne nazor daneho portalu. Pokud je dany nazor urazlivy stale je to nazor dane osoby. Takze pokud o nekom napisu ze je d***l tak je to moje tvrzeni/nazor a nikdo nevi jestli mam/nemam na svoje tvrzeni dukaz.

    Pochopim pokud nekdo tento "nevhodny" komentar zmaze, ale platit odskodne a jeste take oduvodneni, ze sak voni prachy maj? To jako co? Takze ted utikam psat na velke weby urazlive komentare proti moji osobe a po par dnech je rychle zazaluju a budu chtit prachy? A registrace na webech nic nevyresi pokud tam nebude nutna kopie obcanky a buhvico jeste.

    Takze tohle radoby rozhodnuti ma jedinej ucel obmedzit komentare a v podstate internet. Osobne to vydim tak, ze zase banda starcu rozhodovala o necem o cem vi prd.

  • 17. 6. 2015 16:43

    lol (neregistrovaný)

    Super, takze ked na zastavku napisem sprayom "jozo mrkva je debil", tak jozef moze zazalovat prevadzkovatela MHD, ze tisice ludi si to mohli precitat. A je uplne jedno ze to nie je nazor toho komu ta zastavka patri, a je jedno ci hned ako sa jozo stazoval, tak v ten den to siel niekto na tu zastavku zastriekat...

    ISP ktoremu patrili IP adresy odkial boli tieto prispevky poslane - dufam ze aj on dostal pokutu za to ze ich umoznil preniest cez svoju siet - mal tiez predsa sledovat a zasiahnut.

    Takze nie, nesuhlasim - nieco nie je v moznostiach. Kludne nech sa postihuje ignorovanie poziadavky. Postihovat niekoho za to ze sa nesnazil najst nejake prispevky na forach a nezrusil ich skor je chore.

    Nech radsej zrusia slobodu prejavu, prinutia ludi registrovat sa ako v rusku a postihuju tych co to pisu a nie nejakeho poskytovatela sluzby.

  • 17. 6. 2015 13:43

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Nedělejte nic, v dnešní době denně porušujete tolik předpisů a zákonů, že je to jedno. Buďte připraven se bránit, když vás někdo napadne účelovou aplikací práva. Myslet si, že můžete žít tak, že nic neporušíte, je naivita. Riskování prostě k životu patří.

  • 17. 6. 2015 21:42

    lol (neregistrovaný)

    je to volovina postihovat niekoho koho majetok je umiestneny na verejnom priestranstve (internet je tiez defakto verejnym priestranstvom) a na tento majetok niekto treti umiestni nactiutrhacsky text.

    Ak to ma byt dane zakonom, tak nech je v zakone explicitne dana casova jednotka za ktoru musi kazdy majitel obehnut vsetok svoj majetok a skontrolovat ho, ci na nom nie je umiestneny obsah, ktory by mohol porusovat prava tretich osob.

    Alebo nech je definovany obrat firmy od ktorej je povinna robit taketo kontroly. Vsetko ostatne je len buzeracia sudnej moci.

  • 17. 6. 2015 13:25

    Jenda (neregistrovaný)

    A co mám teda jako dělat? To musím všechny komentáře co někdo napíše číst, posuzovat a promazávat? Má třeba iinfo člověka který fulltime čte flamy ve fórech a maže? Někde je jich i tolik že to snad jeden člověk nestihne.

  • 17. 6. 2015 15:48

    Tomas2 (neregistrovaný)

    Samozřejmě, svůj názor si můžeš vyjadřovat jakým způsobem a formou chceš, nemůžeš ale čekat, že automaticky tvůj názor bude někdo šířit, tj. zveřejňovat na svých stránkách.

    Řikej si o kom chceš cokoliv, ale neschovávej se za roušku anonymity a nes odpovědnost za svoje názory, tj. nemusíš ho přímo prezentovat svým jménem, ale provozovatel by měl mít možnost tě kontaktovat.

    S odškodným to je trochu jinak, nesmíš brát vše v článku doslova, já v rozsudku četl, že 320 EUR nemá zmrazující a omezující dopad na společnost. Vzhledem k tomu, že došlo k porušení zákona a omezení nemajetkových práv je pokuta očekávatelná a výše přiměřená.

    Tohle jsem konkrétně vyčetl z vět: "The Government concluded that the applicant company’s civil liability had not had a “chilling effect” on the freedom of expression, but was justified and proportionate."

    a výši pukuty senát komentuje tady: "Finally, turning to the question of what consequences resulted from the domestic proceedings for the applicant company, the Court notes that the company was obliged to pay the injured person the equivalent of EUR 320 in compensation for non-pecuniary damage. It agrees with the finding of the Chamber that this sum, also taking into account the fact that the applicant company was a professional operator of one of the largest Internet news portals in Estonia, can by no means be considered disproportionate to the breach established by the domestic courts"

    Samozřejmě to udělat můžeš, ale mám obavy, že by se to již dalo posoudit jako trestný čin, kdy účelově vytváříš důkazy.

    To je ale přece již na každém provozovateli, jaký způsob regulace komentářů si vybere. Řada technických blogů je jen na pozvání nebo jsou komentáře schvalovány, i to je jedno z řešení.

  • 17. 6. 2015 17:14

    Tomas2 (neregistrovaný)

    ano, právě takhle fungují naše zákony a žalovat majitele zastávky (nejspíš MHD) může. V tomhle případě je ale dost absurdní, že by soud vinu uznal. Vem to ale dál, představ si, že někdo tu zastávku polepí plakáty s fotkou, adresou, telefonem a jménem. To pak už je jasně postihnutelné a záleží na tom majiteli jak dobře svůj majetek chrání a jak dlouho tam nechá ty plakáty viset.

  • 17. 6. 2015 14:17

    Tomas2 (neregistrovaný)

    jednoznačně souhlasím s verdiktem soudu a rád bych, kdyby naše velké zpravodajské portály začaly trochu více o to dbát. Je to jejich web a jejich zodpovědnost.

    Nesouhlasím s omezováním projevu lidí, ale stačí si otevřít komentáře na idnes, novinky a spol. a pod každým článkem se dají najít kousky už za hranicí slušnosti, které nemají nic společného s vyjádřením názoru, ale pouze s urážením, pošpiněním nebo vyhrožováním komukoliv.

    Obrana nemusí probíhat přímo blokováním, ale stačí autory důrazně upozorňovat, že takové chování není správné a že za to mohou nést strestněprávní odpovědnost.

    Pokud si člověk chce zanadávat, pořád tady má facebook a soukromou timelinu, privátní zprávy atd.

  • 17. 6. 2015 21:29

    Jenda (neregistrovaný)

    > Vem to ale dál, představ si, že někdo tu zastávku polepí plakáty s fotkou, adresou, telefonem a jménem. To pak už je jasně postihnutelné a záleží na tom majiteli jak dobře svůj majetek chrání

    Jak se dá chránit venku vystrčený povrch proti nalepení plakátu? Kouzelnou vrstvou na které nedrží lepidlo? Taková je asi zatím jenom ve scifi.

    > a jak dlouho tam nechá ty plakáty viset

    V článku se píše že to odstranil hned jak na to byl upozorněn. (mám pravidelně obcházet všechno co kde mám jestli mi na to někdo něco nenalepil? stačí vašemu blahorodí kontrolovat to jednou denně nebo si přejete každou minutu?)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).