Hlavní navigace

Google WiFi data smazal, kdy měl, Mediafax se do něj strefuje zbytečně [AKTUALIZOVÁNO]

5. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Až na základě výzvy ÚOOÚ smazala společnost Google údaje, které neoprávněně získala před třemi lety,“ uvedl původně svou „kauzu“ Medifax. Je to ale trochu jinak.

Nejde o to, že by se Google tři roky zuby nehty bránil smazání dat nasbíraných při mapování českých ulic, ale jednoduše o nedbale napsanou zprávu. Jak to tedy ve skutečnosti je?

Úřad pro ochranu osobních údajů před několika dny zveřejnil na svých stránkách následující informaci:

28.2.2013 - Úřad pro ochranu osobních údajů reagoval v listopadu 2012 na informaci, že společnost Google má stále v držení údaje z WiFi, výzvou, aby tyto údaje společnost zlikvidovala. Aktuálně Úřad obdržel od společnosti Google Czech Republic, s.r.o. sdělení, že došlo k nevratnému smazání údajů z WiFi, které byly společností v České republice v rámci služby Google Street View neoprávněně sbírány.

Týká se události z roku 2010 (viz Google wardriving? A co má vlastně být?), kdy auta snímkující města a místa pro Mapy Google sbírala i veřejně přístupná data z WiFi sítí, které potkávala cestou. Okolo nepříliš šťastného nápadu na sběr těchto dat se od roku 2010 událo mnoho různých věci, od několika pokut v několika zemích až po poslance Viktora Paggia (LIDEM) dožadujícího se v září loňského roku vyšetřování.

Informace ze stránek ÚOOÚ vedla Mediafax k vydání zprávy Google až po třech letech smazal šmírácká data o Češích, která naznačuje, že až do listopadu 2012 data záměrně nesmazal, ač je vlastně smazat měl. 

Hned jak přišlo povolení

Nejdřív se ohradil český Google: „V roce 2010, kdy jsme se o této chybě jednotlivce dozvěděli, jsme okamžitě zřídili nápravu, zastavili veškeré jízdy Street View aut a informovali relevantní úřady s cílem získat povolení pro smazání nasbíraných dat.

Data samotná byla podle Google smazána poté, co – dle jejich vlastní slov – v listopadu 2012 dostali od ÚOOÚ vyjádření ke zmíněné žádosti z května 2010. „V květnu 2010 jsme oficiálně informovali i český ÚOOÚ s cílem získat povolení pro smazání nasbíraných dat. Hned, jak jsme tuto žádost od ÚOOÚ v listopadu 2012 dostali (pozn. vašimi slovy výzvu, na kterou jsme čekali), data jsme neprodleně smazali,“ dodává k tomu Google.

A tuto verzi Lupě potvrdila i mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková, podle které úřad až do loňského listopadu nevydal svolení se smazáním dat jednoduše proto, že nebylo jasné, zda ještě nebudou potřeba – například v rámci řízení, které úřad s Googlem vedl. A od Googlu teď dostal certifikát, že data letos v únoru opravdu smazal.

BRAND24

Google tedy WiFi údaje skutečně smazal takřka „po třech letech“, ale nikoliv proto, že by je snad smazat odmítal. O svolení k jejich smazání požádal Úřad, ten mu svolení odsouhlasil výzvou v listopadu 2012.

Dotyčná zpráva Mediafaxu má teď mimochodem už poněkud upravený text, který vyznívá mnohem mírněji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).