Hlavní navigace

Názory k článku Kauza nadměrných telefonních účtů pokračuje

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 3. 2003 8:10

    MedvídekPů (neregistrovaný)
    Problém dialerů nemá s Internet Explorerem nic společného. Jsou to zcela běžné EXE programy, které se spustí skrz jakýkoliv prohlížeč nebo poštovní program.

    Kompletní přehled v http://www.digiweb.cz/dialery
  • 24. 3. 2003 8:35

    Laďa (neregistrovaný)
    Že to nemá s IE nic společného není tak úplně pravda. Většina uživatelů ho má nastaven defaultně, takže pak přímo vybízí ke spuštění programu. Třeba v Mozille (http://www.czilla.cz) program musíte nejdřív uložit a pak se teprve dá spustit. V Mozille vám nehrozí ani zmiňované ActiveX.
    Spuštění tzv. dialeru je vždy záležitosti neznalosti nebo hlouposti uživatele. Jsou totiž jen 2 možnosti jak se spustí:
    - uživatel spustí a odklikne všechno co vidí;
    - jím používaný program (např. IE) obsahuje bezpečnostní chybu a provede to za něj.
    OT: Na tom digiwebu jsem žádný přehled nenašel, jen zmíňku o dvou. Pan Dočekal by měl poskytovat trochu míň zavádějící informace.
  • 24. 3. 2003 8:52

    MedvídekPů (neregistrovaný)
    S IE to nic společného nemá, uživatel si ten program spustí ať má IE, Netscape, Operu nebo Mozillu - to že se "nejdřív" musí uložit ho od toho neodradí. Bohužel, lidé prostě ochotně spouštějí kdejakou ptákovinu.

    Na "tom digiwebu" je toho víc než dost.
  • 24. 3. 2003 10:31

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    S tím bych tak úplně nesouhlasil. Znám spoustu uživatelů, kteří si v mailu prohlédnou nebo spustí jakoukoli přílohu (bez ohledu na název, typ, odesílatele,...), pokud na ni stačí kliknout. Jakmile si ji mají uložit a prohlédnout, není šance. Totéž platí pro web. A řekl bych, že právě takoví uživatelé jsou typickou cílovou skupinou těchto podvodníků.
  • 25. 3. 2004 9:43

    liquid (neregistrovaný)
    pane pooh
    vy zapominate ze IE ma kazdy mesic celkem nespocet bezp. der, ktere umozni naistallovani a nasledne spusteni takoveho dialeru. nebudeme si nic prece namlouvat, ale v porovnani s ostatnimi prohlizeci je deravy jak cednik :))
  • 24. 3. 2003 8:21

    paolo (neregistrovaný)
    Vždyť řešení by bylo velmi jednoduché, ale Serekom by přišel o zisky, které mu už tak drasticky klesají.
    1. Proč apriori si člověk musí podvodnou službu zakázat a ještě za to zaplatit? Závěr: Serekom podporuje podvodníky. Jednodušší by bylo kdyby, a takový člověk snad není, si to ten jeden člověk v republice zdarma povolil.
    2. Proč když už si chci zakázat mezinárodní hovory, neplatím jenom za prvotní žádost, ale dokonce i měsíční poplatek? Závěr: Serekome vytřískej z toho co jde ... a hlavně dokud to jde.
    3. A rady typu zakažte si ActiveX komponenty, hlídejte si to tak a tak jsou o ničem. Ten kdo tomu rozumí, to tak má už dávno. A ti co tomu nerozumí a chtějí chodit na internet jen jako obyčejný uživatel stejně neví o čem je řeč. Jen nabývají dojmu, že se zde rozšiřují návody na bomby, dětské porno a teď je ještě ten internet okrádá. A co dělá naše Ministerstvo?
    4. A za čtvrté, máte připojení na internet přes telekom ... dobře vám tak. Opravdu vám to přeji, protože kdo podporuje podvodníky je sám podvodník :-). Dnes existují jiné levnější a výkonnější způsoby jak se připojit na internet.
  • 24. 3. 2003 9:56

    Speedy (neregistrovaný)
    "Dnes existují jiné levnější a výkonnější způsoby jak se připojit na internet."

    Jo ? A ktere ?
  • 24. 3. 2003 10:40

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    "Paolo" zřejmě nejvýstižněji popsal podstatu problému.
    Na jedné straně u nás nemůže být provozován systém pro mikroplatby bez bankovní licence, kde převedené částky mohou být jen obtížně získány podvodem. Na druhé straně monopol - Český telecom ("Serekom" :-) - místo zavádění služeb, které by uživateli linky něco přinesly, zavádí "žluté linky" provozované v naprosté většině PODVODNÍKY. Už ze samotné podstaty věci vyplývá, že Český telecom NEMOHL dopředu NEVĚDĚT, že spojení za nesmyslnou cenu 60Kč/min nebude naprostá většina zákazníků dobrovolně používat, že poslouží hlavně podvodníkům. Požadovat po Českém telecomu něco jako DOBRÉ MRAVY je zjevně absurdní (s ohledem na principy chování, které až dosud uplatňuje vůči svým zákazníkům).

    Testoval jsem si, jak snadno si mohu stáhnout dialer.exe do svého počítače... NIKDE jsem se nesetkal s jasným upozorněním na cenu za přesměrování, pokud vůbec byla o přesměrování uvedena jakákoli zmínka. Pravidlem jsou různá okna typu "klikněte sem..." bez jakéhokoli upozornění, co bude následovat, často spíše nastražená tlačítka o nichž vůbec není předem jasné, jaká je jejich skutečná funkce.
    Setkal jsem se i s dialogovými okny systému Windows, která nešla zavřít klasickým Alt+F4 a klepnutím na "storno" kurzorem myši se spustilo stahování dialer.exe, které šlo bleskově zrušit jen pomocí Esc...

    Při prohlížení podobných stránek je skutečně nezbytné nastavit MS IE tak, aby zakazoval "skoro vše" :-), ani potom bych si nebyl jistý, že si "nevědomky" (rozuměj - z neinformovanosti či blbosti) něco nenainstaluji do počítače...
    Podle mého názoru by Český telecom měl podobné služby poskytovat jen těm zákazníkům, kteří si na VÝSLOVNÉ PŘÁNÍ volání či přesměrování na zmíněná čísla VYŽÁDAJÍ (byť i za poplatek třeba 60,- Kč/měsíčně :-), ostatním by tato čísla měla být bez vyžádání nedostupná. Přikláním se též k názoru, že využívání linky (a služby) Českého telecomu je finančním rizikem a pokud je možnost zvolit alternativu, pak váhání není namístě.

  • 24. 3. 2003 13:50

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, to je klasicky problem "svoboda" versus "odpovednost". A take to, jestli "trestani" maji byt ti schopnejsi ci ti "neschopnejsi". Zrovna ja se treba za to co delam citim odpovedny a v oblasti spravy pocitacu se citim byt tim spise schopnejsim - a tak mam radeji, kdyz se mohu dovolat tam kam ja zrovna chci - protoze tam, kam volat nechci proste nevolam (a pokud ano, tak je to skutecne predevsim muj problem). Nestojim o to, aby bez meho vedomi nade mnou stal nejaky kurator, ktery (defaultne) hlida co ja delam a ktereho budu muset specialne zadat o souhlas, kdyz budu chtit delat neco navic.

    Souhlasim ale, ze existuji lide, ktery nejsou schopni za to co delaji nest odpovednost a kuratelu potrebuji. Ti necht' si zaplati nekoho, kdo se jim bude o pocitac starat (a ponese odpovednost za jeho stav), nebo at si, pro me za me, zaplati sluzbu "smim volat jen na predem vyjmenovana cisla" - za primerenou cenu jim to SPT jiste zavede. Nebo si mohou sjednat pojisteni hradici skody, ktere zpusobi svym jednanim.

    Stav, ktery navrhujes, tedy stav kdy je penalizovan ten, kdo je schopny a zejmena je ochotny si plne zodpovidat za sve jednani. To bysme take mohli nakonec dojit k tomu, ze rohliky budou v kramu platit ti, co je nechteji a ti, co je chteji je budou mit zadarmo, nebo bychom mohli mit (pochopitelne z bezpecnostnich duvodu) Internet za nizsi poplatek pokud se spokojime pouze s pristupem na www.iol.cz a pristup na jine IP by se musel zvlast objednat a zaplatit. Pokud nekdo chce, aby ho jiny chranil (tedy omezoval a za nej hlidal na jaka cisla smi a nesmi volat) tak at si takovou sluzbu objedna a zaplati.

  • 24. 3. 2003 19:52

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    No, to je klasicky problem "svoboda" versus "odpovednost". A take to, jestli "trestani" maji byt ti schopnejsi ci ti "neschopnejsi".

    Je to tak, jak píšete, ale...
    Jestliže za (nej)schopnější považujete ty, co dokáží nastražit past na návštěvníka internetu (mluvím o podvodech, jejichž příklad jsem uvedl) a tímto způsobem z něj vytáhnout balík peněz, pak pro tento druh "schopností vyniknout" se staví kriminály (i v těch nejliberálnějších zemích).

    U nás to zatím běžné není, ale někteří mí známí při napadení svého počítače e-mailovým červem (ať už byl spuštěn z blbosti nebo automaticky MS IE) dostali od provozovatelů mailboxů v zahraničí zpět zavirovaný mail s upozorněním...
    Kvalita služeb kterékoli firmy spočívá v ulehčení práce svého zákazníka a jeho ochranou před internetovou KRIMINALITOU. Antivirová ochrana uplatněná na všechny došlé maily totiž zabraňuje jejich lavinovitému šíření, zahlcení internetu a masovému ohrožení jeho uživatelů.
    Podobné je to i se žlutými linkami. Jejich provoz by měl být ošetřen tak, aby bez zcela nepochybného projevu vůle telefonního účastníka tuto linku použít její vytočení
    a) bylo zablokováno a zákazník upozorněn
    b) její použití znemožněno v případech, kdy je volba tohoto propojení zcela evidentně nesmyslná (internetový provoz) resp. umožněno jen po ověření skutečné vůle zákazníka.
    Tímto přístupem a ochranou (drtivé většiny zákazníků) před kriminálními jevy si firma zákazníky chrání a nevystavuje je napospas kriminálnímu zneužití, které je ze zahraničí i z ČR již dobře známo (a bylo známo již při zavedení žlutých linek Českým telekomem).

    V žádném případě nemám v úmyslu bránit mohovitým "úspěšným" jedincům či hazardním hráčům využívání placených a extrémně drahých linek. Nicméně nabízet službu způsobem, který většinu tržeb získá matoucím, podvodným, kriminálním způsobem - zneužitím neznalosti, to je podle mého názoru nahrávání šířící se kriminalitě a nikoli poskytování služeb široké veřejnosti. Tím hůře, že Český telecom je stále vůči svým zákazníkům (obvykle) v monopolním postavení.
    Proto si myslím, že o trestání úspěšných ani nejúspěšnějších nemůže být řeči. Naopak - vy chcete, aby (drtivá) většina zákazníků byla trestána tím, že podobné "služby" si musí za nemalý (opakující se) poplatek monopolu blokovat kvůli pár "úspěšným", kteří při užívané sazbě 60 Kč/minutu už zřejmě nemají na to, aby si za stejnou částku (ale 60 Kč/měsíc) tuto službu přihlásili - a její spuštění autorizovali.

    Nepochybuji o tom, že váš názor výše uvedený se Českému telecomu a jeho obchodnímu (či PR) oddělení bude líbit...
  • 24. 3. 2003 20:29

    W.K. (neregistrovaný)
    1, tyto linky slouzi prevazne zcela legalne, zejmena na hlasovem provozu (chromy pravnik), ale i na datovem. Onehda jsem delal neco jako byzniskejs pro urcitou sluzbu, ktera se platila nekolika zpusoby, Ebankou, slozenkou, datovym volanim na barevnou linku nebo hlasovym volanim na barevnou linku. Tam se generoval kod, po minute byl zakaznik odpojen a pomoci toho kodu si "nabil" user svoje konto na internetu. Druha varinata byla prime browseni pres 4kc/min coz jsem vyhodnotil zejmena kvuli negativni medialni kampani vyplasencu jako nevhodne.
    2, ktera cast toho podvodu je problem? Zakaznik je podveden, uda stranky, uda "operatora".. postup je takovy, ze policie pozada CTc na zaklade vysetrovani o objednavatele sluzby a vyslechne ho. Zbytek je otazka dokazovani.
    3, IOL na muj vkus az moc casto upozornuje na "podvodne volani", maji to na page, vcera mi to doslo na QUICKovou mailovou adresu apod.
    Abych to shrnul... jste zmasirovan nekolika pripady podvodu a ve sve naivite si nedovede predstavit jine vyuziti teto sluzby nez vyuziti podvodne. Protoze neco neznate tak to chcete radeji zakazat. Byvaly kolega me zase chtel udat, ze se podilim na "nejakem desifrovani neceho" (seti@home nebo jak se to jmenovalo)... ve sve omezenosti nebyl schopen se dobrat podstaty. Podstata tady te situace je ta, ze zakaznik ma doma konec dratu a v urcitem procentu toho zneuzije napriklad detska navsteva nebo v urcitem promile nejake koncove zarizeni (PC).
    A situace kdyz firma (CTc) rekne bez svoleni dotycneho kdo je jejim zakaznikem nekomu jinemu nez policii je uvaha trinactileteho ditete (uz nevim kdo to hore navrhoval).
    BTW: nekdo mi rikal, ze CTc zprovoznil proaktivni dohled a v pripade ze se vam hejbne ucet o stovky procent nekdo vam zavola. Ale jestli to opravdu bezi nevim.
  • 25. 3. 2003 0:34

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    "Upozorňování" na podvodné stránky (a tvrdé zpoplatňování blokace "drahých" čísel) je čirý alibismus Českého telecomu. Na jeho stránky (neuvěřitelně zdlouhavě se natahující po dial-upu) chodím jen v krajní nouzi a nerad. Nicméně podvodná přesměrování a vyvolané platby u nás dosáhly již takového rozměru, že bez účinných opatření poskytovatele služby (např. Contactel nabízel už před více než rokem stažení prográmku, který by měl blokovat přesměrování) je její další provozování velkým otazníkem. Za každou pitomost chce Český telecom platit nehoráznými částkami místo poskytnutí webového rozhraní s přehledným ovládáním různých doplňkových služeb a monitoringem provozu na lince včetně vyúčtování za rozumný paušál, jak je již zvykem u některých alternativně se rozvíjejících poskytovatelů (bez zvl. příplatku).

    "Aktivitu" Českého telecomu až po překročení mého tlf. účtu o stovky procent považuji za výsměch zdravému selskému rozumu, protože "nestandardní" chování (souvislé delší používání drahých linek pro internetové připojení) musí být zjevné krátce po navázání takového spojení.
    Znáte snad někoho, kdo by se chtěl místo 1 Kč/min připojovat "raději" 60x dráž?
    Doporučuji takového zákazníka vyfotit a fotografii založit do muzea v Kocourkově.
  • 25. 3. 2003 10:49

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    A jak vy předem, nebo po několika minutách, víte, jaké služby chce zákazník ve svobodné zemi a za své peníze využívat? Jaké chování a u koho je na vznikajícím trhu (zpoplatněný obsah inetu) standardní??? Nepracujete náhodou u nějakého vševědoucího a osvíceného státního regulátora?
  • 25. 3. 2003 19:22

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Vycházím z přirozeného chování Homo economicus. Každý hledá tu ekonomicky nejvýhodnější variantu.
    Jestliže v zemi drahého připojení (dial-up) na internet (pod vládou monopolu) vznikají občanské iniciativy za zpřístupnění internetu pro široké vrstvy obyvatel za přijatelnou cenu (tedy za podstatně méně než 1 Kč/min), mám zato, že ten, kdo se připojí na internet (dial-up) za 60 Kč/min, chová se zcela určitě výjimečně (a hrubě neekonomicky). Takový postup je tedy zcela nestandardní.
    Pokud znáte někoho, kdo dobrovolně (ve stavu příčetném) vyhledává připojení na internet (dial-up) za 60 Kč/min, dejte vědět. A odhadněte, jakou část relevantního vzorku uživatelů internetu představuje.
  • 26. 3. 2003 19:04

    W.K. (neregistrovaný)
    "Pokud znáte někoho, kdo dobrovolně (ve stavu příčetném) vyhledává připojení na internet (dial-up) za 60 Kč/min, dejte vědět. A odhadněte, jakou část relevantního vzorku uživatelů internetu představuje." - boze vy jste ve stavu nepricetnem, respektive se vam to neda vysvetlit. Temi penezi neplati konektivitu k internetu ale sluzby. Pro tyto sluzby a tento zpusob placeni jsou operatory tyto linky zrizovany. Dovedu si predstavit i linku za 500 Kc/min pokud by se tam poskytovaly cenne informace ktere by za to staly.
  • 26. 3. 2003 19:41

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Já si taky dovedu představit leccos... :-)
    Ale znáte někoho konkrétního, kdo by takto chtěl platit a přitom nechal tučnou provizi Českému telecomu? Nejsou dnes k dispozici jednodušší či vhodnější metody k zaplacení? Navíc ta otázka má svůj kontext...
  • 26. 3. 2003 19:56

    W.K. (neregistrovaný)
    Ale samozrejme.
    Obecne: hlasove, vysoce tarifikovane linky jsou velmi rozsirene, nejznamejsi je asi milionar, pak poradenske firmy, konkretne jsem to pomahal implementovat jednomu dodavatelovi IT reseni jako placenou hotline podporu, intertni casopisy, odbornici, kteri pracuji od zelenho stolu, humanitarni organizace apod.
    Jiste si dovede predstavit co by se stalo kdyby vam nekdo "skocil na ty vase reci" a implicitne by to bylo false. Okamzite by jste zlikvidoval naprosto OK byznis nekolika stovek az tisic firem, ktere do reseni daly silene penize a pomalu se jim to vraci.
    Datove vysoce tarifikovane linky nejsou az tak rozsirene a "zneuzitelnost" je asi vetsi, ale zrovna minuly mesic jsem delal naprosto serozni implementaci. Ten zakaznik si stezoval, ze ten tarif je paradoxne velmi maly a zjistovalo se jeslti je k dispozici neco okolo 100-200 Kc/min tak aby tam zakaznik nehnil minutu az pet, ale stacilo 10s a dostal kod a neblokloval modemovy pole.
    Opravdu se me zda, ze mate velice, velice laicky naivni pohled. Nevim kolik se toci na takovych linkach, ale to co je na NOVE jako podvod bude zcela jiste par promile objemu.
  • 26. 3. 2003 23:28

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Jsem rád, že jste konečně popsal příklady, kdy lze ukázat oprávněnost použití extrémně vysokých minutových sazeb na telefonní lince. Mým požadavkem také není "zákaz" těchto linek (považoval bych to za pitomost), ale spíše ověření (jakýmkoli způsobem), zda je volající skutečně obeznámen s výší minutové sazby. Znám totiž ve svém okolí rodiny, které raději přešly na mobilní telefony, než by riskovaly, že např. děti v nestřeženém okamžiku udělají do rodinného rozpočtu "černou díru" (nejenom "barevnými" linkami). Poněvadž Český telekom zavedl vysoké poplatky za blokování jednotlivé služby (tedy při více blokacích se poplatky sčítají), stalo se za těchto podmínek používání pevné linky ekonomicky neúnosné (ke škodě monopolu). Dodnes se tedy jeví jako "účinné řešení" nepoužívat raději telefonní dial-up pro připojení k internetu, resp. jen pro dostatečně kvalifikovanou obsluhu počítače. Ale je tohle cesta k využívání internetu širokou veřejností?
    Mnoho desítek milionů "prošustrovaných" občany něvědomky za drahé linky (v posledním roce?) mluví za vše...
  • 27. 3. 2003 8:47

    Janka (neregistrovaný)
    Promiňte, že se vměšuji do diskuze, ale nedá mi to a musím uvést pár upřesňujících údajů :

    1. podvodná volání prostřednictvím Internetu není záležitost vůbec nová, jen je momentálně obludně medializovaná (cca před 3-4 lety se začaly objevovat první případy přesměrování na zahraničí)..takže ŽÁDNÁ NOVINKA a přesměrování na tzv.ŽLUTÉ linky se, bohužel děje již od jara loňského roku..(akorát pod stromečkem se letos nadělovaly asi jen PC a to kdekomu...)

    2. není mi stále jasná věc se zpoplatněním služby Zamezení, takže si dovolím upřesnit :
    I.varianta: Zamezení plně řízené ČTc (tudíž "natvrdo" na ústředně) :
    -Zablokována všechna volání kromě tísňových : 73,50 Kč/měs.
    -Zablokována dálková a mezinár.volání a čísla se zvláštním tarifem (začínající číslicemi 900,906,909,976) a volání na mobil : 63,- Kč/měs.
    -Zablokována mezinárodní volání a čísla se zvláštním tarifem (začínající číslicemi 900,906,909,976): 42,-Kč/měs.
    -Zablokována VŠECHNA čísla se zvláštním tarifem (začínající číslicemi 900,906,909,976) : 0,-Kč/měs
    -Zablokována POUZE čísla se zvláštním tarifem (začínající číslicemi 906,909,976) : 0,-Kč/měs
    -Zablokována veškerá volání do sítí mobilních operátorů : 63,-Kč/měs.

    Pozn.Jak je možno vysledovat, různé druhy zamezení obsahují různé varianty volání, tudíž se nic nesčítá, pokud vycházím z předpokladu, že si vyberu z nabízených "balíčků" (což je více než pravděpodobné u většiny uživatelů)

    II.Varianta : Zamezení plně řízené účastníkem
    (na tomto místě a v této diskuzi je asi nepodstatné), nicméně cena je 73,50 Kč/měs. a různé typy omezení si účastník volí sám a individuálně (tady jen bacha na "profláknuté" heslo, dětičky jsou koumáci ;-) nebo když ve spěchu zapomenete záměrně odblokovaná volání zase zablokovat... ale to je tu fakt asi od věci)

    Jednorázová sazba za ZŘÍZENÍ uvedených zamezení je ve všech případech 63,- Kč.

    No a už jen malá poznámečka na konec... Zamezení 90x (dříve obecně známo jako 0609) používám 4 roky a je po celou dobu ZDARMA ! ...takže to jen pro doplnění a upřesnění.
  • 26. 3. 2003 21:33

    Zdenek Sindelar (neregistrovaný)
    "Nejsou dnes k dispozici jednodušší či vhodnější metody k zaplacení?"

    Vyjmenujte je :) Embosovane platebni karty u nas nejsou zcela masovou zalezitosti, ochota uzivatelu k CNP platbam moc velka neni (aspon u tech poucenejsich :), ochota bank k jejich umoznovani take nekdy ne a k jejich akceptovani uz neni skoro nikde. eBanka vyzaduje eBanku na obou koncich, slozenky jsou drahe, pomale a uzivatelsky neprivetive, bankovni prevody o neco lepsi, ale rozhodne nefunguji online. Mikroplatebni systemy, ktere stejne masovejsiho rozsireni nedoznaly, ze znamych duvodu skoncily. Na co jsem zapomel?
    Kdybych uvazoval o podnikani na bazi placeneho online pristupu k informacim (to je jedno jestli serioznim nebo pornu), asi bych se po barevnych linkach take poohlizel. Co se provize tyce, myslim ze uzivateli je to uplne jedno, pokud o te provizi vubec vi. On si proste plati sluzbu a jak ty penize tecou dal uz ho nemusi zajimat. Co se poskytovatele tyce, prijde na to jak moc ma na vyber a jestli barevne linky i s provizi telecomu nejsou zcela idealnim, ale presto nejlepsim dostupnym resenim.

  • 29. 3. 2003 17:18

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    ochota uzivatelu k CNP platbam moc velka neni

    To, mam dojem, mate jen malou moznost odhadnout. V Cechach prakticky nikdo CNP neprovozuje.

    Smel bych vedet, z jakych informaci jste odvodil prezentovane tvrzeni ?

  • 24. 3. 2003 22:04

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Asi jste to špatně pochopil. Dan Lukeš těmi schopnějšími nemyslel podvodníky, ale ty, kteří na takový trapný pokus nenaletí. A když jim přijde e-mail, že nějaký bývalý africký diktátor potřebuje tiše dostat nakradené prachy ze země, neběží okamžitě do banky.

    Je to stejné jako s tou aumatickou antivirovou ochranou: taky to není jednoznačně pozitivní. Nedávno jsem potřeboval známému poslat e-mailem soubor, o kterém jsme oba věděli, že je zavirovaný. A kvůli supergeniální automatické ochraně v jejich firmě jsem ho nakonec musel vystavit na web a nechat ho, ať si ho stáhne. Kdybych tu možnost neměl, asi bych ho musel zašifrovat.

  • 25. 3. 2003 0:03

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Vysoce (v daném oboru) kvalifikovaných lidí není (v porovnání s množstvím laických uživatelů sítě) významné množství. Proto předkládat chování takového jedince jako "normu" chování laického uživatele považuji za zcestné. Jestliže obdržím e-mail z Afriky a reaguji na něj (jakože jsem jich pár nedávno smazal), je to moje blbost, kterou někde aktivně musím (dosti složitým způsobem) provozovat a navíc "investovat" předem danou částku.

    Podvodné dialery.exe jsou pasti nastražené na ty, co o nich nemají žádné tušení. Přirovnám to k silnici, kterou v noci někdo zakamufluje a falešným značením vyvede do příkopu, kde havarované vozidlo a jeho bezvládnou osádku obere o vše, co zbylo...

    Že ve Vašem případě jste potřeboval někomu přeposlat zavirovaný mail, to je zcela výjimečná situace. Jistě pro tento případ není problémem zřídit si kdekoli mailbox bez antiviru (u nás v převážné většině)...
    Já jsem se zase před rokem potýkal s poskytovatelem (Contactel), který půl roku nebyl schopen zajistit, aby z jedné zahraniční adresy nebyl na můj mail systematicky vypouštěn červ Sircam_A. Neustálé zaplňování schránky megabajty stejných zavirovaných zpráv nebyl schopen vyřešit tak dlouho, až jsem musel nastoupit s (pro dial-up) drahým, ale nakonec účinným svépomocným řešením. Prostřednictvím e-mailové webové brány jsem patřičné dávky těchto mailů posílal odesílateli až do zaplnění jeho mailboxu. Upozornění v angl. jazyce nebral v úvahu. Dokonce si mírně změnil adresu a proud virů odesílal ze stejného počítače dál. Pochopil to, až když jsem mu přeposílal zpět stejným způsobem další maily v množství až do zaplnění nové schránky na telia.com... Pak si nechal odvirovat počítač a všemu byl konec.
    Jistě chápete, o kolik by pro mne bylo jednodušší, kdyby Contactel zavedl alespoň primitivní ochranu nebo volitelný filtr příchozích zpráv. Nezavedl (tuším) dodnes... Potřebu odesílat viry jsem (kromě této nepříjemné události) nikdy neměl, tudíž tuto možnost (jakož i 99,5 % ostatních uživatelů internetu) rád oželím.
  • 25. 3. 2003 0:36

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Nemám nic proti antivirové ochraně. Pouze tvrdím, že musí být opt-in, ne opt-out. Zcela nepřijatelné jsou pak oba extrémní modely - jak mnou popsaný no-way-out, tak vámi popsaný no-way-in.

    Osobně třeba považuji za dobrý nápad automatické zahazování všech e-mailů, které mají v subjectu slovo mortgage. Ale ani ve snu by mne nenapadlo něco takového automaticky nastavovat všem uživatelům.

    A dialer.exe je přesně stejná past jako dopis nigerijských podvodníků. A pokud má někdo snad nastavený svůj prohlížeč tak, že mu automaticky spouštějí spustitelné soubory, pak se nezdráhám tvrdit, že nemá právo tvrdit, že on za nic nemůže, že to ti podvodníci. A už vůbec nemůže svalovat vinu na ČTc (a to je v historii asi podruhé, co se tu zastávám ČTc). Pokud necháte přes noc na ulici auto s nezamčenými dveřmi a klíčky v zapalování, pojišťovna se na to asi bude dívat poněkud jinak než pokud zloděj bude muset překonat zámek a ještě zabezpečovací zařízení. Samozřejmě to ale ani v jednom případě nic nemění na podstatě trestného činu a trestní odpovědnosti pachatele.

  • 25. 3. 2003 9:53

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Není nejvhodnější uvádět zcela netypické události jako příklad toho, co by mělo (či nemělo) být zavedeno automaticky pro všechny.
    Přesvědčil jsem se u nového poskytovatele připojení na síť, že leccos se dá poskytovat mnohem levněji a s vyšším komfortem, než nabízí monopol Český telecom. A dial-up je pro mne minulostí. Bohužel ne pro většinu českých návštěvníků www...

    Jestliže má prohlížeč MS IE nastavení zabezpečení pro laiky nesrozumitelné, navíc defaultně nízké (mělo by spíš být nejvyšší) těžko můžete očekávat, že si kdokoli bez cizí pomoci dokáže chránit počítač (včetně pravidelných aplikací "záplat") před napadením. Ale to je často diskutované téma (Microsoft a IE), které nechci zde znovu otevírat...
  • 26. 3. 2003 10:59

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nezlobte se na me, ale jestli se rozhodnete COKOLIV pouzivat - auto, holici strojek, mikrovlnou troubu nebo pocitacovy program, musite to bud' umet ovladat a starat se o to, nebo si na takovou starost musite nekoho najit. A jste to vy, predevsim vy a prave jen vy, kdo odpovida za to, ze to bud' umi, nebo si nekoho takoveho najdete - a nesete naprosto veskerou odpovednost za cokolvi co s danou veci spachate sobe nebo komukoliv jinemu tim, ze jste ji pouzival ac jste tomu nerozumel.

    U aut a mikrovlnych trub tomuhle celkem kazdy rozumi - a jeste se pohorsuje nad pripady, kdy pani vysoudi miliony za smrt sveho psa, ktereho nacpala do mikrovlnky ususit. Jakmile ale dojde na pocitace a pocitacove programy - najednou tu mame takovych pani plno a vsechny ty pani se pozastavuji, jaktoze NEKDO JINY nenese odpovednost za to, ze ony neco rozbily, pracujice se zarizenim, se kterym pracovat neumeji ...

    Proc se, zakra, domnivate, ze uzivatel NEMUSI umet ovladat nastroj, ktery se rozhodl pouzivat, pokud tim nastrojem je pocitacovy program ?

  • 26. 3. 2003 12:32

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Řeč je především o podvodech, kriminalitě a odolnosti "statisticky průměrného" uživatele proti těmto nástrahám PROFESIONÁLNĚ vytvořeným (jistě počítačově velmi gramotnými osobami) za účelem podvodného získání vysokých finančních částek.

    Když jsem si kdysi pročítal zakoupenou populární příručku k MS IE a OE, nenašel jsem tam o bezpečnosti a různých e-mailových červech atd. nic. Všechno jsem získával po kouskách a také (až) především díky internetu. Jistě uznáte, že při používání programů, které nesouvisejí bezprostředně s internetovou sítí (např. editory textu či obrazu apod.) si těžko neznalostí či nezkušeností způsobíte řádové zvýšení účtu za dial-up.

    Řeč je také o tom, že ti, kteří by mohli zásadním způsobem zvýšit bezpečnost sítě (poskytovatelé připojení) se (alespoň v ČR) tváří, že se jich to netýká, že oni jsou jen ti, co inkasují peníze... a ty přece nesmrdí...
  • 26. 3. 2003 16:17

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ano, rec je o tom, ze NEKDO JINY (jako obvykle) ma neco udelat. To je ale v realnem svete preci jen malo pravdepodobne - za situace kdyz ten, kdo by na reseni mel mit eminentni zajem vec ve skutecnosti neresi a resit nehodla. Zrejme to s tim jeho zajmem na reseni neni tak zhave. A nema-li zajem na reseni ten, kdo by mel mit zajem nejvetsi, je pomerne malo pravdepodobne, ze budou nejak usilovne resit problem "ti ostatni" - kteri navic nedokazi zasahnout cilene a musi zasahnout plosne, coz ma negativni pruvodni efekty.
  • 26. 3. 2003 17:32

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Samozřejmě, že uživatel musí mít základní znalosti. Ale je k dispozici nějaká konkrétní publikace (ne pět let stará), ve které by byla srozumitelně a dostatečně podrobně popsána rizika vstupu na WWW? Já jsem se zatím s žádnou dobrou (a aktuální) nesetkal. Všechno je někde roztroušeno po částečkách, které je nutno sbírat a skládat do mozaiky.
    Počítačová gramotnost není záležitostí týdenního školení, ale delší praxe s odborným dohledem. Jak ale chcete zajistit, aby se začátečníci nestali snadnou kořistí podvodníků? Jak chcete zajistit, aby dvanáctileté dítě naivně nespustilo přílohu neznámého mailu? Nepustit na síť začátečníky, nebo omezit možnosti podvodníkům?
  • 26. 3. 2003 19:34

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Zacatecnici se mohou nestat snadnou koristi podvodniku tim, ze se pred tim alespon trochu pouci - bude-li poptavka, verim, ze bude i nabidka. Skoleni i publikaci. Jak chci zajistit, aby dvanactitilete dite na mem pocitaci nedelalo to, co nema - a pokud ano, tak aby to nemelo "fatalni" nasledky ? No - pochopitelne tim, ze ho v ramci jeho schopnosti a veku poucim - a zbytek musi zajistit konfigurace pocitace - jak jinak. V obou pripadech samozrejme nezabranite moznosti skod zcela. Zabranite ale tem nejcastejsim a nejpravdepodobnejsim. Chyby jsou neoddelitenou soucasti procesu uceni (u deti i dospelych) - jen je treba zajistit, aby chyby nebyly fatalni. A to rozhodne lze.

    Omezit pristup zacatecniku na sit je reseni jen v pripade, ze se takovy zacatecnik jevi byti totalne nevzdelatelny a soucasne nelze zajistit takovou konfiguraci pocitace, aby mu onen konkretni laik byl nebezpecny.

  • 26. 3. 2003 23:48

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    ...Chyby jsou neoddelitenou soucasti procesu uceni (u deti i dospelych) - jen je treba zajistit, aby chyby nebyly fatalni...

    Tak pod tohle se rád podepíšu, mně také šlo v této diskusi hlavně o poukázaní na skutečnost, že za daného stavu se nezkušený uživatel sítě může snadno fatální chyby dopustit a že by stálo za to přijít na systém, který by jej do těchto chyb přímo nevháněl. Např. soupisem základních bezpečnostních zásad (podobně jako třeba známé "antivirové desatero") a jejich vystavením k volnému stažení třeba na Lupě :-).

    Český telecom by pak bezpečnosti užívání svých linek prospěl zrušením nesmyslných cen (jako přirážek k měsíčnímu paušálu) za blokaci některých poskytovaných služeb, příp. umožněním ovládání volby služeb přes webové rozhraní apod.
  • 29. 3. 2003 17:45

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Obavam se, ze system, ktery "primo vhani uzivatele do fatalnich chyb" vymysleji prave ti podvodnici - a tem se muzete pokouset v tom zabranit (to je prace policie a statnich zastupcu, coz neznamena, ze se to tyka jen jich), ale nikdy jim v tom nezabranite zcela. Neboli, vas pozadavek "vymyslet system nevhanejici uzivatele do chyb" je ekvivalentni pozadavku "nebyt podvodnikem". To Vam, my nepodvodnici, muzeme klidne slibit - ale pokud bych mel mluvit za nas podvodniky, pak je takovy slib spise nepravdepodobny.

    Vy jste ale patrne mel na mysli vymyslet nejaky univeralni system, ktery by zpusobil, ze nikdo jiny (vcetne profesionalnich podvodniku) v ramci nej nedokaze vytvorit takove podminky, ze to nepoucene, duverive a naivni uzivatele nebude primo vhanet do naruci tezke chyby. Takovy system, dle meho nejhlubsiho presvedceni nejenze neexistuje v praxi, ale jeho vytvoreni je nemozne i teoreticky. A proto je tak dulezite, aby se o sebe starali predevsim potencialni poskozeni ve snaze nebyt potencialnimi poskozenymi ...

  • 26. 3. 2003 10:52

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Vysoce kvalifikovanych lidi je vzdycky vyznamne vetsi mnozstvi nez laiku - to je, mimochodem, hnacim motorem ekonomiky - ti laikove si proste objednavaji a kupuji sluzby od tech kvalifikovanych. Ja si taky rohliky doma nepecu sam. Obavam se, ze nelze niceho dobreho dosahnout tim, ze omezovat budete onu kvalifikovanou mensinu. Vase logika se da, s trochou nadsazky, shrnout do pomerne nekolika malo bodu:
    1. Kazdy lidsky vynalez je zneuzitelny
    2. Cilem podvodu jsou casteji laikove nez odbornici
    3. Laiku je o mnoho vice nez odborniku
    4. ... resenim je zakazat vynalezat - mensinu to sice poskodi, ale obrovske vetsine to pomuze

    Myslim ale, ze si stale nerozumime - ja nemam nic proti tomu, aby Vam Contactel nabidnul ochranu a/nebo volitelny filtr zprav - nebo i cokoliv slozitejsiho. Nemam ani nic proto tomu aby, kdyz to nabidne, jste jeho sluzab (at uz je zpoplatni nebo zavede zdarma) zacal vyuzivat. Ja jen NESOUHLASIM s tim, aby je bez ptani natlacil me - a nedejboze - jste by zruseni "ochrany" zpoplatnil.

  • 26. 3. 2003 11:00

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Vysoce kvalifikovanych lidi je vzdycky vyznamne vetsi mnozstvi nez laiku

    To je, doufám, jen překlep... :-)

  • 26. 3. 2003 14:12

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Nejde o to, aby kvůli bezpečnosti laické většiny byla omezována minoritní skupina uživatelů internetu. Jde o to, aby zavedením služeb pro minoritu nebyla ohrožena většina uživatelů. Tedy - automatickou či volitelnou ochranu všem s možností se této ochraně vyhnout, pokud to z nějakého důvodu potřebuji.
    Nikdo přece nechce rozšiřovat vlastní svobodu tak, aby omezil svobodu těch ostatních. "Svobodu" okrádat podvodem laiky ale mezi práva zasluhující ochranu nepočítám. Ani skutečnost, že se někdo jen "přiživí" na podílu z krádeže.
  • 26. 3. 2003 16:41

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    To je jedno. Pochopte jedine - cely problem spociva v tom, ze nekdo uziva techniku, kterou neni schopen kvalifikovane obsluhovat - a v souvislosti s jejim nekvalifikovanym uzivanim si (a nekdy i jinym) pusobi skodu. I kdyz odsouhlasim, ze v tomto pripadu to vyresime za ne - i za cenu neprijemnych side-efektu (napriklad prijdou o sve prijmy ruzna humanitarni konta, protoze kdo si bud evyrizovat nejake povoleni k telefonovani jen kvuli nejakemu kontu ?), ten uzivatelum to stejne globalne nepomuze - najde se nejaky jiny zpusob a zas je nekdo, prostrednictvim jejich pocitace, nejak jinak odrbe. At uz nigerijskymi dopisy nebo jinak. A znovu budou "plakat", anovu se tomu budou venovat sdelovaci prostredky a znovu nekdo prijde na "genoalni" zpusob, jak jim pomoci - ano, mozna to zase trochu odnesou vsichni, ale hlavne aby se tem placicim babickam pomohlo. Jenze se jim nepomuze, protoze uz o tydem pozdeji zase nekdo vymysli neco dalsiho.

    Pochopte, ze jediny zpusob, jak tem uzivatelum OPRAVDU pomoct, je nepresvedcovat je porad, jak jednoducha ta VT je a jak ji vsichni mohou bez obav a znalosti pouzivat. To je marketingovy blud, ktery nikdy neplatil a ktery vede prave k temto koncum. Je treba jim vysvetlit, ze pocitac je nastroj jako KAZDY JINY - vyzaduje pravidelnou a odbornou udrzbu a vyzaduje primerene poucenou obsluhu. Na obe se samozrejme muzete vykaslat, ale nemuzete se pak divit, ze sobe nebo jinemu zpusobite skodu ZA KTEROU NESETE PLNOU ODPOVEDNOST.

    Vase snaha ale smeruje prave k tomu "znovu se nemusite starat - hodny taticek se postara za vas - ne, opravdu se o nic nezajimejte, nic se nestalo" - a ve jmenu okamzite pomoci ten lidem ve skutecnosti v dlouhodobem horizontu jen skodite.

    Navrhnete system, kde se PREDEVSIM TI LIDE staraji o sobe - a ja pak zvednu ruku pro to, ze se jim ma pomoci i nejakymi podpurnymi opatrenimi s globalnim dopadem. Do te doby podle meho nazoru svymi navrhy jen skodite.

  • 26. 3. 2003 18:47

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Nikde nezpochybňuji odpovědnost uživatele počítače na síti za to, co způsobí svým chováním.
    Nikde nezpochybňuji nutnost získat jistý rozsah znalostí k odpovědné práci s počítačem.

    Vy však neustále utíkáte od tématu počítačové kriminality kvalifikovaných uživatelů počítačů a sítě. Jsem si jist, že tato skupina zcela jistě vědomě způsobuje na síti nesrovnatelně vyšší škody, než nedostatečně poučení uživatelé počítače někde na dial-upu z domácnosti. Zatímco ti méně (či málo) kvalifikovaní uživatelé jsou spíše skupinou ohroženou (ve své naprosté většině), vysoce kvalifikovaná skupina provozující kriminální či kriminalitě se blížíci aktivity je skupinou ohrožující všechny ostatní. Zde je ale laik - uživatel v postavení, kdy není schopen se bez cizí kvalifikované pomoci bránit.

    Otázkou je, co je účinnější. Požadovat po všech návštěvnících internetu co nejvyšší kvalifikaci, aby se dokázali přiměřeně chránit, nebo zavést opatření preventivně potlačující kvalifikovanou kriminalitu? Tady se zřejmě naše pohledy rozcházejí. Vy tvrdíte, že si má každý nést svá rizika sám (já do jisté míry souhlasím). V okamžiku, kdy se začne masově šířit po síti nějaký typ souboru či jakýchkoli destruktivních aktivit, který ohrožuje většinu účastníků, však jednotlivci nezmohou nic. Pak má větší šanci na úspěch systém, který chrání jednotlivé účastníky hromadně (a je nepřetržitě a kvalifikovaně udržován v pohotovosti), než individuální ochrana každého jednotlivého účastníka.

    Jestli se domníváte, že svými názory či návrhy mohu škodit (komu vlastně?), pak vás ujišťuji, že mé návrhy jsou návrhy zákazníka, který požaduje za své peníze jistou (bezpečnostní) službu, o níž ale poskytovatel tvrdí, že ji nepotřebuji, protože ON SÁM ví nejlépe, co je pro mne dobré....
  • 26. 3. 2003 19:10

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    V okamžiku, kdy se začne masově šířit po síti nějaký typ souboru či jakýchkoli destruktivních aktivit, který ohrožuje většinu účastníků, však jednotlivci nezmohou nic. Pak má větší šanci na úspěch systém, který chrání jednotlivé účastníky hromadně (a je nepřetržitě a kvalifikovaně udržován v pohotovosti), než individuální ochrana každého jednotlivého účastníka.

    Myslim, ze tato premisa je od zakladu chybna a jde zcela proti myslence Internetu. Internet je hloupa sit s inteligenci na koncich.

  • 27. 3. 2003 0:05

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Měl jsem na mysli příklad hromadného šíření e-mailového "viru", kde centrální antivirová ochrana poskytovatele e-mailových schránek (pod kvalifikovaným on-line dohledem) je schopna zabránit nejen vpuštění šířícího se souboru do (nedostatečně) chráněných počítačů uživatelů schránek, ale i jejich dalšímu zmnožení a rozesílání. Taková ochrana je podle mého názoru nejen účinnější, ale ve svém důsledku i levnější.
    (Nejsem IT specialista, tak se možná vyjadřuji ne zcela srozumitelně :-)
  • 28. 3. 2003 2:25

    Vladimír (neregistrovaný)
    Nevím v čem je problém. Např. Atlas.cz poskytuje zdarma antivirovou ochranu pro e-malové schránky.
    (Takže mám dvojí antivirovou ochranu, jednu od Atlasu, myslím že NOD, a za druhé mám na svém PC nainstalován AVG.)
    PS:Nyní např. volný napízí antivirovou ochranu taky, ale za peníze.
  • 26. 3. 2003 19:55

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ne, od tohoto tematu ja neutikam. Kriminalita je spatna, at se udava na siti, v metru, v parku nebo pobocce banky. Nevidim duvod, proc by ta na siti mela byt posuzovana oddelene nebo odlisne. Jste to vy, ktery specificky v pripade zcela konkretniho typu kriminality navrhuje reseni, ktere ja povazuji za totalne nesystemove. Popisovana kriminalita neni o nic nebezpecnejsi nebo mene nebezpecna nez padelatele penez, snatkovi podvodnici a jine potvory. Zmineny podvod se v hlavnich rysech NIJAK neodlisuje od jinych podvodu (treba inzeratum s recepty na zbuhnuti, kdy vam za stokorunu prijde strucne "nezer"). Pro prevenci pred nimi jsou zazite urcite postupy (nechci ted zacit diskusi o tom, jak ucinne) - ale naprosto vsechny jsou zalozeny na "rozumnem chovani" potencialni "obeti". A od toho je treba zacit i v tomto pripade. A od toho je uz jen maly krucek k memu odporu - vsechny podvody, ktere ted tak hybou sdelovacimi prostredky jsou PRIMITIVNI a i ty MINIMALNI zbytky odpovedneho chovani pri praci s pocitacem by jim snadno zabranily. Jejich nebezpecnost je opravdu na urovni onech "hubnoucich" inzeratu nebo tzv. Nigerijskych dopisu. Tento konkretni problem lze naprosto SNADNO a prakticky bezezbytku vyresit prave durazem na to, ze se uzivatel MUSI chovat odpovedne - predevsim kvuli sobe. To samozrejme neznamena, ze podvodniky nebudeme stihat - ja mluvim ale o tom, jak ma vypadat prevence.

    A co se posledniho odstavce tyce ? Nazory, kdy navrhujete neefektivni a jen velmi kratkodobe ucinne reseni podle me skutecne skodite - protoze vec je treba vyresit zasadneji a efektivneji, jinak se problem jen mirne odsune a vzapeti bude zpatky v jine podobe, kdy budete, zrejme, navrhovat zase nejake kratkodobe a neefektivni reseni. Ja respektuji, ze vy jako zakaznik mate zajem o jistou bezpecnostni sluzbu - a ja vam neberu pravo ji chtit a nikomu neberu pravo vam ji, za penize, nebo zdarma, poskytnout. Diskuse ale vznikla nad tim, ze jste pozadoval POVINNE zavedeni teto sluzby plosne a pausalne vsem - a navic jste mluvil o moznosti "platit" za jeji "neposkytovani". A nebezpecny jste tim, ze se snazite lecit jeden konkretni symptom - a utikate od priznani, ze PREDEVSIM je nutne lecit pricinu.

  • 27. 3. 2003 0:18

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Jestli platit za poskytnutí služby či za její blokování při plošném zavedení nebylo jádrem mého snažení a zmínil jsem se o tom jen v souvislosti s otázkou, kdo a za co má platit (zda ten, kdo službu z bezpečnostních důvodů odmítá a chce ji z zablokovat, nebo ten, kdo službu požaduje a chce ji využívat).
    Za předpokladu symbolického zpoplatnění změny (či bezplatného výběru z nabídky služeb) je tato otázka nevýznamná.
  • 27. 3. 2003 19:07

    comanchero (neregistrovaný)
    A není to náhodou trochu jinak? Zde přítomní zástupci telecomu se ohání tím proč by měl někdo platit za zprovoznění čísel 9xx, kdyby byly implicitně zakázané.
    Nepovoloval by je náhodou Telecom RÁD a ZADARMO za tu rejži co na tom má?
  • 26. 3. 2003 10:43

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Reagujete na neco trochu jineho, nez ja jsem psal. Celkem bych mohl souhlasit s tim, ze kvalita firmy se pozna podle toho, jak chrani sveho zakaznika. Rozhodne ale nemohu souhlasit, ze zakaznik ma byt chranen PROTI sve vuli a navic by za to, z NECHCE byt chranen mel jeste priplacet - jak navrhoval puvodni prispevek. Jakakoliv ochrana je balancovanim mezi "neopravnenou akceptaci" (tj. propustenim pripadu, proti kteremu melo byt chraneno) a "neopravnenym odmitnutim" (zadrzenim pripadu, ktere zadrzeny byt nemely).

    Co se zbytku prispevku tyce (mam na mysli tu tucne vytistenou cast) - vzhledem k tomu, ze SPT nabizi moznost blokace zdarma, mohu ji jiste povazovat za ulet a nemusim na ni reagovat ...

  • 26. 3. 2003 14:40

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Psal jsem o tom, že má-li být zavedena služba pro minoritu, která vyvolává u většiny (či alespoň významné části) uživatelů nutnost placené ochrany před jejím masovým zneužitím, pak mi logičtější připadá, že danou službu si bude muset minorita zvolit (a třeba i za vyžádání zaplatit), ostatní ji nepotřebují.

    Argument, že to tak je špatně, protože by službu nepoužívalo tolik lidí je falešný. Nikomu přece není omezena svoboda volby a nikomu není "služba" poskytována proti jeho vůli. (Určitě by ale nikdo neutrácel peníze za něco, co si neobjednal či nechce). Pokud je taková volba nabízena zdarma, tak nevidím problém. Ale že Český telecom nabízí blokaci drahých linek ZDARMA, to je pro mne opravdu novinka. Je tomu opravdu tak? (Neprověřoval jsem - možná je to opravdu "hit dnešního dne"... :-)
  • 26. 3. 2003 16:48

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Mel jsem dojem, ze tady tu informaci nekdo uvadel - pokud to zdarma neposkytuje, pak jsem byl oklaman. Nicmene, to na veci nemeni to pdstatne.

    "Viceplacene" linky nejsou zadna novinka a neni to tedy zadna sluzba, ktera by byla nekomu nabizena nahle a proti jeho vuli. Naopak - tyto linky jsou tu dlouho a novinkou je prave ona "blokace". A hodlate ji "nanutit" plosne vsem, navzdory tvrzeni o neomezovani svobody volby a neposkytovani sluzby proti neci vuli. A mluvit o pripadne zpoplatnenem "odblokovavani". Jste to vy, kdo hodla zavadet plosne jakousi novou sluzbu - a tak mam dojem, ze si prinejmensim trochu protirecite. Je ale mozne, ze jsem, podobne jako v pripade informace z Telecomu, neco nepochopil spravne.

  • 24. 3. 2003 19:58

    comanchero (neregistrovaný)
    Doprdele - dyť přece na internet snad chtěké chodit všichni ne jen SPRÁVCI POČÍTAOVÝCH SYSTÉMŮ. To si má moje mám z důchodu zaplatit nekoho kdo jí bude počátač správcovat?
    Taky někdy myslete než začnete ťukat do kláves.
    A že se na tom TELEKOM VĚDOMĚ napakuje, je víc než jasné.
  • 25. 3. 2003 14:13

    Vrt (neregistrovaný)
    > Taky někdy myslete než začnete ťukat do kláves.

    No, to je docela slovo do pranice. Na auto je treba ridicak, na svareni svarecky kurz a na zapojeni elektriny elektrikar... Vse jde i bez toho, ale kdyz nekdo havaruje/vyhori, tak se nikdo tomu nedivi.

    Kdo rikal, ze zvladnuti PC je jednoduche? A s timto pristupem by mel uzivatel usedat pred obrazovku. Je to sice mainstreamova zalezitost a kazdej se chova jako vseznalek. K serioznim produktum existuje manual (mel by existovat) a pokud si tam neumi uzivatel precist rizika spojena s nastavenim zabezpeceni na nizkou uroven, tak po obdrzeni telef. uctu to pochopi. Je to stejne jako s plotnou. Dite neveri (nevenuje pozornost) upozorneni hroziciho byt jen potencionalniho nebezpeci (u plotny spaleni).

    Uz se tesim na reakce :)
    Vrt
  • 25. 3. 2003 15:17

    LK (neregistrovaný)
    Ja kdyz vidim nektere "bezne uzivatele" nebo bezne "webmastery", tak tvrdim, ze na pouzivani pocitace by melo byt neco jako zbrojni prukaz. Vim, ze je to nerealne, ale mnoho veci by to opravdu usnadnilo.
  • 26. 3. 2003 11:28

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    To je skutecne meritum veci - nas oponent tady prosazuje, ze by za nastaveni a bezpecnost jeho pocitace, respektive, za skody vznikle v souvislosti se spatnym nastavenim a zabezpecenim, mel nest odpovednost nekdo jiny. Pritom si ale chtel ponechat plnou svobodu a pravo konfigurovat svuj pocitac libovolnym zpusobem. To je ale proste nesmysl - odpovednost musi nest predevsim ten, kdo ma v dane veci svobodu volby. JEDINY zpusob, jak je mozne prohlasit uzivatele za neodpovedneho z cinosti na jeho pocitaci je ODEBRAT mu pravo instalovat a konfigurovat programy - pak ma odpovednost predevsim ten, kdo instaluje a konfiguruje.

    Varianta "ja tomu nerozumim, nikoho si na to hledat nebudu a nainstaluji si co me napadne a nakonfiguruji si to jak me napadne" a kdyz se mi pak neco stane tak "ale ja za to nemuzu, ja tomu nerozumim" (tak proc se do toho, sakra, hrabe ?) a "preci nemuzete chtit, abych si na to nekoho nasel" (uz vidim, jak si s podobnou filosofii sam leci zapal plic a rozciluje se na Ministerstvo Zdravotnictvi, ze lecba, kterou si sam naordinoval nezabira) je volanim po bezpracnem litani pecenych holubu do huby. Chapu, ze to by se mnohym libilo - kdo by nechtel moc bez odpovednosti. Ale ja tak nejak nemohu souhlasit s tim, ze by to tim smerem melo smerovat ...

  • 26. 3. 2003 12:12

    cc (neregistrovaný)
    To co píšete je bohapustá demagogie.
    Telecom ví o tom, že s jeho pomocí jsou lidé okrádání.
    Musí logicky znát i zloděje. Takže to už je minimálně napomáhání k trestnému činu.
  • 26. 3. 2003 15:14

    anonymní
    NIKDO neupozorní nového majitele počítače (resp. připojení k síti), že internet je prostředím mnoha kriminálních aktivit, díky kterým se (bez jakéhokoli vlastního přičinění) může dostat do velkých problémů.

    Bereme-li existenci internetové kriminality jako holý fakt, pak žádoucí omezení kriminality musí nutně vést k jistým omezením všech uživatelů sítě. Nemůže přece existovat neomezená svoboda, která vede k beztrestnosti a zneužívání sítě některými jedinci na úkor těch, kteří nikoho neohrožují, nepodvádějí, neokrádají. Programy, které jsou určeny pro běžného uživatele (laika), musí být odpovídajícím způsobem defaultně nastaveny do takovéhoto prostředí, musí mít jasné upozornění na bezpečnostní rizika. Pokud je nemají, jsou špatné. Přeberte si sám, do jaké míry musí laik vědět, co jsou to ActiveX, scripty a dialery.exe. Na jedné straně jsou běžnou součástí řady internetových stránek (a neškodí), na druhé straně jich lze zneužít proti zájmům uživatele - nejen laika.

    A teď mi napište, jak může laik poznat, co škodí a co ne? Kdy si má zakázat ActiveX a kdy ne? Kdy si prográmek může stáhnout a kdy ne? Nelehká otázka, viďte?
    :-)
  • 26. 3. 2003 17:05

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Je to predevsim majitel noveho pocitace, ktery si musi zjistit jake jsou konsekvence uzivani pristroje, ktery si poridil. Nepopiram, ze lze rozumne pozadovat i jistou informacni povinnost od dodavatele pristroje - ten ji ale ma POUZE vuci svemu klientovi, nikoli vuci zbytku sveta. Takze az neodbornym pouzivanim cehokoliv zpusobite nekomu skodu, tomu nekomu za ni odpovidate VY. Pokud vas vas dodavatel neinformoval dodatecne, vyridte si to s nim. Ostatne, vybral jste si ho, svobodne a dobrovolne, vy - zbytek sveta rozhodne nemuze zato, ze jste si (treba kvuli tomu, ze mel nejlepsi cenu) vybral dodavatele, ktery vam, ani na vasi zadost, dostatek informaci o tom jak pouzivat zakoupeny pristroj neposkytl.

    A co se tyce zaverecne otazky - vubec neni nelehka. Soudny laik posoudi, ze neni schopen odhadnout nasledky sveho jednani - a informace si nekde sezene nebo si necha nekym poradit nebo si to necha od nekoho udelat. Takovy pak vetsinou problem nema.

    Cely problem se tedy tyka kolem laiku nesebekritickych - ti jsou sobe i okoli nebezpecni ...

    Doufam, ze nepotkam nesebekritickeho laika s nozem - asi by me zapichnul a pak se hajil, ze nebyl upozornen, ze se nozem da nekomu jinemu ublizit - a on tomu, preci, nejsa lekar ani nozir, nerozumi ...

  • 26. 3. 2003 19:18

    W.K. (neregistrovaný)
    BTW: videl jste v TV ty rozhovory s lidmi co volali na vysoce tarifikovanou linku firmy "VEGAS" aby nadiktovali "svuj tajny kod"??? Jsou to stejni lide, kteri si objednavaji "balicky prekvapeni" za 1499 Kc vcetne DPH a jezdi na prezentace "pravych ovcich roun" za 399 Kc a objednavaji "magneticke naramky Dr. Huskota"... s tim proste nic nenadelate.... to by jste je musel chranit celou dobu co nespi.
  • 27. 3. 2003 0:30

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Máte pravdu. Takoví lidé opravdu existují a není jich zrovna málo...
    Na druhé straně je zas okruh obchodníků, kteří své produkty cíleně směřují především na tuto ne nepočetnou skupinu občanů.
    Na lidské blbosti se opravdu dá vydělat hodně peněz. Ale na to musí mít člověk taky žaludek...
  • 29. 3. 2003 17:36

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    O tom neni nejmensich pochyb - ostatne, kazdy jsme v nejakem oboru laik, takze podveditelny je patrne kazdy, i kdyz kazdy patrne v trochu jinem oboru. Prave proto se domnivam, ze vec nelze resit "zakazanymi technologiemi", protoze nakonec by bylo nutne zakazat vsechno. A pausalni blokaci uzivani nejake (pod)sluzby povazuji za "zakaz technologie" - byt' zmirneny "odblokovanim na pozadani" - a tedy nesystemove reseni majici vic zaporu nez kladu.

    Mimochodem, uplne stejne jsem se rozciloval, kdyz moje banka, zablokovala vsem (tedy i me) moznost uzit platebni kartu k CNP platbe - pochopitelne v obave o bezpecnost mych penez. Ja mam proste svoji bezpecnost radeji plne ve svych rukou - pripada mi to tak nejak bezpecnejsi. V kazdem pripade pak ale nekladu vinu druhym za me "neochraneni", kdyz preci jen nekomu naletim ...

  • 27. 3. 2003 20:58

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Už jsme tady napsali různá stanoviska (viz níže...) ale doporučuji všem projít si aktuálnější údaje (z jiného úhlu pohledu) na
    http://www.zive.cz/h/Uzivatel/F.asp?ARI=110049&CAI=2114&HID=21
    Připojení na internet: Jak neplatit 60 Kč za minutu?
    Moc zajímavé... :-)
  • 24. 3. 2003 8:36

    Tom (neregistrovaný)
    Mě hlavně překvapuje fakt, že mi Telecom odmítne říct, komu jsem ty púrachy vlastně zaplatil? To je snad proti občanskému zákoníku, ne?
    Z morálního hlediska je pak jasné, že Telecom lupiče jednak kryje a jednak s nimi přímo spolupracuje. To už je samo o sobě trestný čin napomáhání k trestnému činu (pokud se ovšem dokáže poskytovateli služby, že trestný čin spáchali).
    Další věc - může se to vzít přes "podmínky smlouvy jsou v rozporu s dobrými mravy" to by měl v tomto případě uznat každý soud.
    Poslední věc, kterou bych řešil - zkusil bych zjistil, jestli mají ti lumpové, na jejichž linku se provádí přesměrování, koncesi na telekomunikační služby, resp. jestli ji měli v den, kdy se k nim ti chudáci připojili. Pokud ne, pak si myslím, že se dá celá transakce zpochybnit, protože ti grázlové vůbec neměli právo poskytovat jakékoliv datové služby. Navíc je v tomhle případě čeká tčná pokuta, zřejmě od ČTU.
  • 24. 3. 2003 8:46

    Robert Němec (neregistrovaný)
    Ano, také bych zahájil klasické občansko-právní řízení. Navíc některé dialery (respektive stránky a aplikace, které je stahují a spouští) nastaveny tak, že je NEMOŽNÉ se dovědět cenu. Samozřejmě, že zpětně se vše těžko prokazuje.
  • 24. 3. 2003 12:56

    Pavel (neregistrovaný)
    Vážení, plácáte zde zbytečně slámu, co se týká soudních řízení. Kde není žalobce, není ani soudce. Takže, pokud má někdo z Vás dojem, že Telecom porušuje zákony, podejte žalobu.
    Jinak nechci, aby to vyznělo tak, že se Telecomu zastávám. To tedy ne. Telefonní linku jsem již před více jak rokem odhlásil poté, co jsem si domů nechal zřídit mikrovlnu, takže se mne problémy podvodné firmy jménem Český telecom už netýkají.
  • 25. 3. 2003 16:04

    Prokop (neregistrovaný)
    Přesně tak. Nejsem zastáncem Telecomu (tlf. přípojku naopak nyní ruším) ale zdá se mi, že to s tím obviňováním ČTc trochu přeháníte. Pokud mi kdokoliv cizí / dítě / zařízení jakkoliv zneužije telefonní linku, nemůžu z toho přece vinit operátora.
    To je jako kdyby se mi podělal plovák ve splachovači a já jsem odmítal vodárnám zaplatit účet za proteklou vodu.

    Je jasné, že prográmky, které mění tlf. připojení jsou přinejmenším neetické a podvodné. Ale bojovat proti nim nějakými zákony a nařízeními je přece nesmysl. Copak lze na internetu něco řešit legislativně? Třeba bych nemusel mít firewall, kdyby za nabourání do systému bylo doživotí, ne? :-)

    Chyba je snad trochu někde jinde. Co třeba OS, který umožňuje bez varování změnit konfiguraci připojení.

    Epilog: Pokud bych si například koupil fax, který by mi tajně v noci provolával peníze na žluté lince, náhradu bych hledal u výrobce faxu. Analogicky bych tedy postupoval i teď. Výrobce programu je jistě v nějakém vztahu s příjemcem plateb, tj. provozovatelem služby. Cesta tedy vede tudy. Telekom v trestním řízení jistě bude muset předat policii údaje o provozovateli a tak se snad polici dostane až k jádru povodu. Otázka důkazů je ale druhá věc.

  • 26. 3. 2003 2:51

    ujo (neregistrovaný)
    Presne tak Prokope.Ale az na jednu malickost.Nikomu se nepodelal pocitac ale nekdo vedome prsmeroval smer pres draze placene linky.Takze presnejsi prirovnani.Soused se vedome pripoji na Tvuj vodovodni rad a odcerpa ti vodu za desitky tisic korun podnik Vodovody a kanalizace o tom budou vedet presto budou chtit po Tobe penize.Zda se ti to jeste korektni?A jsi si jist ze tuto castku zaplatis?Ja si osobne myslim ze uz nebude podelanej jenom Tvuj splachovac.
    "Rozume jak hluboko jsi klesl"Nebo ze by dalsi vepro,knedlo,zelo? Telecom nic nemusi predavat jasne jiz informoval ze patri spolecnosti Aliatel.
  • 26. 3. 2003 9:28

    Prokop (neregistrovaný)
    Nesmysl. Pokud dovolíš sousedovi, aby ti vlezl do bytu (a on ti při tom něco ukradne, nebo odčerpá) tak je to opět tvoje chyba. To, že vodárny uvidí zvýšený odběr, je nenutí tě o něm předem informovat.

    O tom, že podvodné dialery nejsou korektní se nehádám, to je snad každému jasné.
  • 26. 3. 2003 12:16

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Souhlas. Dulezite je odpovedet si na otazku "kdo presmeroval".A co se prirovanani tyce - tim padouchem je nepochybne soused. My se ale snazime najit postup, jak takovym padouchum co nejvice pachani jejich podvodu znesnadnit. A v tom nam jen tezko mohou pomoci Vodovody a Kanalizace (no, mohou - treba by mohly vypinat privod vody v dobe, kdy nikdo neni doma) - to, co je predevsim potreba je, aby sis ty odstranil ten kohoutek co mas zvenku na plotu pristupny kazdemu (sousedovi), abys zamknul tu sachtu na dvorku, co v ni mas hlavni privod a vodomer a abys nemavnul rukou nad tim, kdyz jednoho dne z rana objevis cerstve zahrabany vykop vedouci od sousedova domu k dvemu (copak to tam asi v noci tajne kopal ?). Prevedeno zpet od prikladu k puvodnimu problemu - Podvodnik je ten, kdo program vyrobil, podobne jako je zlodej onen soused. Pri hledani takovych opatreni, aby se takove veci nestavaly ma ale klicovou roli a odpovednost ten, v koho jsou nejvetsim zajmu a kdo je muze ovlivnit nejsnaze. Takze zamknout kohoutek a sachtu - nastavit svuj pocitac tak aby byl bezpecny. Bud' sam, nebo kdyz to neumim, tak s neci pomoci.

    Mimochohodem, k tve jasne otazce - pokud se soused napoji az za tvym vodomerem, tak tu castku zaplatis. Zlodej zpusobil skodu tobe - je to tedy mezi tebou a jim. Vodarny jsou v tom dost nesouvisejici subjekt ...

  • 26. 3. 2003 19:02

    W.K. (neregistrovaný)
    A ja bych si doma naprogramoval pracku na prani v dobe kdyz nebudu doma, vy jako vodarny a kanalizace me kdyz zamcu byt vypnete vodu a ja vas pak zazaluji a vyhraji :-)
  • 24. 3. 2003 23:06

    Paja (neregistrovaný)
    zahájit - podat žalobu ale opkamžitě, protože TELCO spol. jsou povinny uchovávat logy tuším jen 2 měsíce a pokud ty uplynou, už můžou klidně začít krýt své zákazníky (proč by proti nim poskytovali důkazy, když jim z nich teče 50% těchto tržeb?)!

    Mimochodem to považuji za zlodějnu za tyto služby brát 50%, proč tomu tak je, to je obvyklé i ve světě?
  • 25. 3. 2003 8:00

    Petr (neregistrovaný)
    Ano, je to tak i ve svete. Duvod je jednoduchy - platebni moralka zakazniku (a fraud protection obecneji). Telco tech 50% nebo 70% (nebo treba 100%) musi poskytovateli sluzby zaplatit, at uz je zakaznik zaplati nebo ne.
  • 24. 3. 2003 9:25

    Dracula (neregistrovaný)
    Je velice těžké zjistit, kdo je ta osoba, která vlastní nějaké telefonní číslo v nějaké banánové republice.
    Vlastně ani u nás nezjistíte, komu patří číslo daného mobilního telefonu.
  • 24. 3. 2003 23:04

    Paja (neregistrovaný)
    ale pouze u anonymní služby! Normální telefon je zjistitelný velmi snadno a i ten anonymní, stačí aby SIMka byla jednou použita v mobilu, krterý anonymní není (zasnamená se vazba SIM+IMEI a to pak může vést k pachateli).
  • 25. 3. 2003 7:53

    Dracula (neregistrovaný)
    Jak chcete soudit někoho, kdo žije v zemi, kde dané není trestným činem? (úplně by stačilo USA)
  • 24. 3. 2003 12:11

    Jouda (neregistrovaný)
    Zkuste se někdy zamyslet něž něco napíšete... Znáte společnost, která zveřejňuje kolik platí a komu? když si koupíte někde předražené kalhoty a jinde mají ty stejné za min. cenu, tak to prodavače taky nezajímá. Buď jste pozorný a nenaletíte a nebo naivní blbec... To je prostě život...
  • 24. 3. 2003 13:36

    Tom (neregistrovaný)
    Mily Joudo, pokud si kupuji boty, tak:
    a) Predem vim, co si kupuji a kolik za to zaplatim
    b) Vim komu platim a komu si tedy mam stezovat v pripade nespokojenosti, at jiz opravnene ci neopravnee

    V tomto pripade naopak:
    I) Postizeni si nejsou vedomi (a v mnoha pripadech objektivne tyto informace vubec nedostali, i kdyz to nyni nemohou prokazat), ze by souhlasili s nakupem nejake sluby, natoz aby byli kdy seznameni s obchodnimi podminkami a cenou
    II) Sluzbu sice nakoupili od Telecomu, ten se ale haji tim, ze on ji tem lidem neprodal, pouze vybral penize.
    III) Telecom, ktery ty lidi zinkasoval, jim nyni odmita sdelit, KDO jim tu sluzbu prodal a NA KOHO si tedy maji stezovat.

    Cili srovnani s botami pokulhava na oba pahyly nohou...


  • 24. 3. 2003 14:48

    Nedialer (neregistrovaný)
    Kdybys ty inteligente pořádně četl, tak by jsi zjistil, že Telecom ty prachy zaplatil Aliatelu. K čemu by ti taková informace byla? Neměl by jsi se radši nejdřív naučit pořádně číst (ne písmenka, ale věty) a potom něco někam psát?
    U lidí s tvým uvažováním mně ani nepřekvapuje, že se nechají takto podvést. Vlastně vám to patří.
  • 24. 3. 2003 10:06

    Trotl (neregistrovaný)
    Jdi do hajzlu i s tim tvym Trotlikem ty trotle. Uz by mu mel prosim vas nekdo pristrihnout hrebinek at si ty svoje kydy nedava do kazde diskuze.
  • 24. 3. 2003 10:28

    Trotl (neregistrovaný)
    Trotl to dal i sem na idnes: http://special.idnes.cz/diskuze.asp?all=Zobraz+v%9Ae&a=vyber&iddiskuze=A030324_014349_zpravy_irak_kot
  • 25. 3. 2003 0:49

    profix (neregistrovaný)
    Naklonujes mi novyho oskara? NE!, protoze to NEJDE ty lamere! A das mi zaruku, ze mi neodpalis origos simku poctem pruchodu A3A8? NE! BEZ DO HAJZLU! A toho ukradenyho, zparchanteliho a nefunkcniho trotla si vem sebou!
  • 25. 3. 2003 2:29

    Paja (neregistrovaný)
    jen doplneni, kdyz nekdo rekne, ze TO NEJDE, tak by stalo za to toho jedince opravit s tim, ze to neumi, protoze kdo muze s urcitosti rici, ze neco nejde?
  • 26. 3. 2003 5:14

    iddqd (neregistrovaný)
    Ale ano, oskar jde naklonovat, jestli ma novou ctecku! Stoji sice cca 2500, ale jde i ten oskar a paegas za 10 minut. Je to novinka!
  • 25. 3. 2003 22:49

    Ashtar Sheran (neregistrovaný)
    Vážení,

    je snad nad slunce jasné, že budete-li využívat těchto nedocenitelných služeb, pak Vám odpadnou problémy s tvz. podvodnými dialery a Váš život bude moci postoupit do vyšší dimenze.

  • 24. 3. 2003 14:40

    monika (neregistrovaný)
    Možná Vás překvapuje, že někteří lidé chtějí mít možnost volat na linky začínající 9. Někteří to třeba využívali po povodních při volání na linku se sbírkou na oběti povodní.
    Dále, možná Vás to překvapí, mezi námi žijí lidé, kteří sledují TV Nova a kteří třeba touží vyhrát balík peněz v jisté, nejmenované soutěži. A k tomu také potřebují volat na linku začínající číslem 9 a to dost často. A asi by nebyl rád ani Telecom ani daná TV, aby si to museli nejdříve povolit a pak teprve mohli volat. Co kdyby si to mezitím rozmysleli?
  • 24. 3. 2003 15:09

    David Viktora (neregistrovaný)
    To je pravda. Nicméně na druhé straně takové linky většinou sedí "automatická paní" nebo operátor, ne modem. Čili dojde-li k přesměrování, Váš modem sice vytočí číslo této linky, ale stejně nedojde k navázání spojení. Tudíž Internet Vám ani ne po minutě spadne, čehož si všimne snad opravdu každý. I kdyby se modem pokoušel připojit několikrát, přijde Vám účet na maximálně několik stovek, nikoliv desítky tisíc.
    V článku je řeč o linkách, které byly zřízeny HLAVNĚ pro dial-up spojení s cílem vylákat z lidí podvodným způsobem peníze.
    Osobně si myslím, že došlo-li u mého PC k podvodnému přesměrování spojení, znám tedy cílové číslo (ať už přímo, nebo později z výpisu tel. hovorů). Pak není nic jednoduššího než podat trestní oznámení na provozovatele tohoto čísla...
  • 24. 3. 2003 15:39

    Zdenek Sindelar (neregistrovaný)
    Jak se pozna normalni zluta linka od zlutych linek "které byly zřízeny HLAVNĚ pro dial-up spojení s cílem vylákat z lidí podvodným způsobem peníze" ??? Ja mel dotedka za to, ze datove spojeni pres modem je v telefonni siti realizovano jako libovolny jiny hovor. To ma operator pronajimajici linku kazdou z nich kontrolovat jestli je na druhem konci zhava slecna, automaticka pani, fax nebo modem a kontrolovat jejich obsah?
  • 26. 3. 2003 11:17

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    To nesmi. A budiz vyjimecne zakonum dik za to, ze nesmi. Ja si rozhodne nepreji, aby jakykoliv operator "ve jmenu bezpecnosti" odposlouchaval obsah hovoru. A jinak zjistit o co ve spojeni jde u klasickych (myslim tim non-ISDN) hovoru (kterych je vetsina) nemuze.
  • 24. 3. 2003 17:53

    anonymní
    Na to je nejlepsi > Zablokování plně řízené účastníkem a je klid
    http://www.telecom.cz/sluzby_business/telefonni_sluzby/sluzby_k_telefonni_lince/omezeni_odchozich_hovoru_ucastnik.php
  • 25. 3. 2003 8:55

    anonymní
    Máš naprostou pravdu - až to bude stát 0,-Kč za měsíc, tak to bude optimální řešení. Ale dnešních 80 Kč/měsíc je trochu dost.

    Takže: stále není nad eletronický zámek na telefon.
  • 24. 3. 2003 17:26

    Vlada Kuzelka (neregistrovaný)
    Precetl jsem si reakce a nejak nemuzu pochopit v cem je problem na zjisteni vlastnika dialeru.

    Uvedu priklad (kdyby to poskytovala treba lupa.cz):

    Mam nainstalovany dialer, tocim drahou linku za 60kc/min. Pripojim se na stranku www.email.cz. Ta mi napise, ze jsem pripojen z adresy "Vaše adresa: 81.31.5.7".
    Pak se kouknu na www.lupa.cz/whois, zadam tam IP 81.31.5.7
    a v popisu se dozvim, ze je to Internet Info, s.r.o.
    Pak se podivam na www.obchodnirejstrik.cz, zadam jiz
    zminenou firmu a vidim, ze ji vlastni pan Antos a Krause.

    Pokud jsem udelal nekde spatny predpoklad (nepouzivam dialer :-) tak se necham rad poucit.

    S pozdravem
    Vlada
  • 24. 3. 2003 18:04

    W.K. (neregistrovaný)
    Predpokladam, ze na tvorbe dialer.exe se podilel Altair a web ktery dela redirect delal Satrapa... :-)
    Jinak na jinych strankach toto co navrhuje Vlada nekdo udelal a vylezla z toho docela dost znama firma :-)
    Tvar cisla pro hlasovou zlutou linku a datovou ma byt oddelen.
  • 25. 3. 2003 8:09

    Petr (neregistrovaný)
    Tvar cisla pro hlasovou a datovou sluzbu bude oddelen v blizke dobe, Telecom snad uz dostal radu 976 pridelenou za timto ucelem.

    Problem je ale v tom, ze spojeni modemem a spojeni hlasem je v siti realizovano stejne. Pokud neocekavate, ze vam laskavy dohled druhe spravy statni bezpecnosti (nebo jak se to jmenovalo) cas od casu zkontroluje, o cem se na lince mluvi, nemuzete cekat, ze se da modemove pripojeni zachytit.
  • 26. 3. 2003 11:27

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Myslim, ze spravne reseni by bylo, kdyby mel kazdy operator u specialne tarifikovanych cisel sdeloval kdo je objednatel (a tedy poskytovatel) sluzby na danem cisle. Nemyslim si, ze by to komukoliv, tedy samozrejme krome podvodniku, melo vadit a spotrebitel je tak lepe ochranen.

    A neni ani potreba nejaka zmena zakonu - on by to SPT delat klidne mohl. Jenze SPT aktivne pomaha podvodum tim, ze zamerne uzavira smlouvy znemoznujici mu sdelit identitu provozovatele telefonniho cisla se specialni sazbou a tim aktivne brani uzivatelum v tom, aby se mohli podvodnikum lepe branit. Je to pochopitelne - ackoliv popira, ze by to byla nejaka motivace preci jen ma z podvodu podil ...

    Aby nedoslo k poskozeni jednoho subjektu - ackolvi je v predchozim odstavci pouzita zkratka SPT, uvedene plati pro prakticky vsechny AO poskytujici sluzby na techto cislech.

  • 26. 3. 2003 11:54

    telekoumak (neregistrovaný)
    Telecom vám neřekne ani majitele normální domácí stanice,když budete vědět číslo.Pokud víte jméno a adresu majitele,tak se dovíte jeho telefonní číslo (pokud není utajené),ale obráceně to není možné - a nerozhoduje jestli to je domácí stanice,firemní stanice nebo žluté linky.Kdokoliv si může za daných podmínek pronajmout žlutou linku (třeba fyzická osoba) a provozovat tam co uzná za vhodné pokud dodržuje provozní podmínky pro daný typ přípojky.Telecom je pouze servisní organizace,která zprostřekovává službu a vůbec ho nezajímá co přenáší.Je to stejné jako když si objednáte kurýrní službu na převoz balíku z místa A do místa B,taky je nezajímá co je uvnitř.Váš telfonní hovor je taky takový balík,Telecom ho pouze dopraví z místa A do místa B.
  • 27. 3. 2003 8:57

    Jezevec (neregistrovaný)
    Pokud znate telefoni cislo, tak podle nej umi hledat Telefoni seznam vychazejici cas od casu na CD, takze v tom nevidim problem.
  • 27. 3. 2003 10:04

    telekoumak (neregistrovaný)
    Oficiálně zjisti vlastníka podle telefonního čísla nejde.Onen seznam na CD taky není oficiální.Myšlena byla možnost oficiálně a legálně něco zjistit.
  • 29. 3. 2003 17:28

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nemam jine vysvetleni nez to, ze jste svuj prispevek pripojil do spatneho mista diskusniho stromu. Druha moznost je, ze jste necetl na co odpovidate.

    To, ze telecom nerekne majitele normalni stanice je fakt, nicmene, fakt irelevantni k probihajici diskusi - bavime se o specialnich sluzbach na ktere se uzaviraji individualni smlouvy, nikoli o sluzbe regulovane se smlouvami v podstate pevne danymi. To, ze si "kdokoliv" (i kdyz se nemohu zbavit dojmu, ze u fyzicke osoby-nepodnikatele by se jednalo o nedovolene podnikani, takze uplne kdokoliv to, zrejme, nebude) muze pronajmout za STANOVENYCH podminek zlutou linku je dalsi neprilis relevantni fakt k probihajici diskusi - to vsichni vime a nikdo s tim nepolemizoval. Rec byla o tom, ze nic nenuti SPT a AO, aby (ony sjednane) podminky neobsahovaly klauzuli umoznujici sdelit koncovemu odberateli kdo je poskytovatelem sluzby, kterou (prostrednictvim SPT nebo AO) odebira. I zbytek Vaseho prispevku se nijak nedotyka tohoto vlakna diskuse - rec nebyla o OBSAHU baliku, ale o tom, aby mi ona servisni organizace v miste B sdelila, z jakeho mista A onen balik prenesla. A to v idealnim pripade jeste pred tim, nez danou sluzbu odeberu.

  • 24. 3. 2003 20:23

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Problém je v tom, že spousta dialerů.exe přesměrovává linku do různých exotických zahraničních zemí, kde šance cokoli zjistit a domoci se spravedlnosti je předem jasná - NULOVÁ. Překvapuje mě, že nedáváte celý problém do souvislosti s internetem jako celosvětovou sítí, ale pouze s provozovateli podvodných "pastí" na "browsiče" v České republice...
  • 26. 3. 2003 11:29

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Mozna proto, ze novinkou je, ze oproti minulosti se stale casteji presmerovava na cisla tuzemska a tak se zabyvame alespon tou casti problemu, kterou jeste jakz-takz resit lze ...
  • 25. 3. 2003 10:57

    telekoumak (neregistrovaný)
    Zodpovědnost je pro většinu lidí problém.Myslí si,že když si koupí počítač a připojí se na internet,tak se jim nic stát nemůže a pokud se něco porouchá tak zato můžou ostatní.

    1) nic není zadarmo,pokud někde ušetřím,tak se to zákonitě musí projevit zvýšením někde jinde
    2) pokud něčemu nerozumím,pak si to musím objednat od toho kdo tomu rozumí
    3) pokud si všechno dělám sám - OK,ale také za vše sám zodpovídám

    Pokud si koupím počítač a nerozumím mu,musím si správu počítače objednat u toho kdo tomu rozumí.Když to neudělám ušetřím,ale musím počítat,že mohu tratit následně při problému způsobeném vadným nebo špatně nastaveným počítačem.

    Osobně zastávám názor,že na počítače se má vydávat zbrojní pas a ještě pouze omezenému počtu zájemců.
    To co se děje v dnešní době,kdy si počítač kupuje každý moula,neobjedná si odborný servis a pak se diví,že mu něco nefunguje (v lepším případě) nebo prodělal kalhoty a pak to svádí na ostatní okolo,je docela neúnosné.
    Pokud jde o samotné spojení na žluté linky,tak Telecom pouze zprostředkovává spojení na Layer1 a Layer2,zatímco internetová komunikace se odehrává v Layer3 a výše a tu Telecom pouze transparentně přenáší a nezasahuje do ní.A je jedno kdo ono číslo vytočil - zda člověk,stroj nebo cokoliv jiného a zda to bylo vědomě nebo nevědomě.
  • 25. 3. 2003 11:36

    Myšel (neregistrovaný)
    Pánové..
    Vysoce zpoplatněné linky se používají na spoustu věcí a podvody určitě netvoří statisticky významnou část. Telecom (ani jiný provider) opravdu neřeší, co jeho zákazník chystá. Provider nikdy majitele placené linky nesdělí a ani to není potřeba. Kdokoli se může obrátit na policii, ta v rámci šetření info získá.
    Ano, je nešťastné, že blokování odchozích hovorů je zpoplatněno nehorázným způsobem.
    Pobavil mě diskutující, který lál na svého ISP, že nezamezil přílivu spamu do jeho mailboxu. To je skutečně zábavný příspěvek..
    Je smutné, naletí li internetový novic, ale ostatní upozorňuji: pokud neumím řídit, nesedám si za volant! Je přece na vás, co se naučíte o inetu a sw, který používáte (máte k němu od výrobce manuál? :o)) ).
    Nevím, co máte proti nigerijským dopisům. Mě vždycky docela pobavily. Zatím jsem viděl po známých asi 5 kousků.. (Je to samozřejmě svinstvo.)

    Provozovatelé podvodných linek jsou ZLOČINCI. Pokud trestné činy postižení ani neoznámí, proč nadávají na Telekom? Stěžujete si na Správě a údržbě silnic, že vás okradl stopař? :o)
  • 25. 3. 2003 16:29

    P.Dvořák (neregistrovaný)
    Přece po přesměrování na "drahou" linku na ní musí někdo poskytovat dial-up.
    Na to přece potřebuje licenci a tak snad není problém zveřejnit někde seznam těch firem, které takovéto linky pro dial-up mají.
    A potom ať si každý dělá dál, co už chce sám. (A ony firmy také.)
  • 25. 3. 2003 19:45

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    ...Pobavil mě diskutující, který lál na svého ISP, že nezamezil přílivu spamu do jeho mailboxu. To je skutečně zábavný příspěvek...

    Ujišťuji vás, že pro mě to tedy zábava nebyla, protože na vlastním webu dlouhodobě zveřejněný mailbox není možno jen tak jednoduše zrušit. Podotýkám, že jsem Contactel žádal o filtraci konkrétní adresy odesílatele. Ten mi odpovídal, že takovou ochranu neposkytuje a že se mám obrátit na abuse@telia.com (ISP odesílatele virů). V dané situaci dobrá "pomoc"...
    Samozřejmě, že jsem s odstupem času volil jinou alternativu, ale když ISP ani na požádání není schopen udělat jakékoli bezpečnostní opatření ve prospěch zákazníka, který mu přináší tržby, tak je kvalitou na stejné úrovni, jako Český telecom. Když vám nějaký neznalý idiot ze zahraničí zaplní 10 MB mailbox viry, tak se s tím dá (přes dial-up) těžko něco hned a účinně dělat.

    A teď mi, prosím, vysvětlete, co na tom vidíte zábavného....
  • 26. 3. 2003 11:51

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    My samozrejme citime s vami a chapeme, ze jste se dostal do problemu. Na druhou stranu, byla to vase volba, kdyz jste si vybral tohoto ISP - a asi jste to udelal proto, ze vam nejakym zpusobem pripadal vyhodny. Volba ISP byla vase svoboda a je to tedy vase odpovednost. Vy jste si vybral ISP, ktery (jak pisete) neni, a to ani na pozadani, udelat opatreni ve prospech zakaznika, ktery mu prinasi trzby. Muzete sice, a mozna i opravnene, na nej nadavat, muzete se rozhodnout, ze prejdete k jinemu ISP, ktery se o vas bude starat vice podle vasich predstav - tim to ale cele hasne.

    A co na tom pripadu vidime zabavneho ? To vam reknu, i kdyz se vam to mozna nebude libit. Bud' ten mailbox pro vas NENI prilsi dulezity - pak chapu, ze se prilis nestarate o podminky, za kterych je poskytovan - nicmene, neni-li pro vas dulezity, pak patrne NENI takova tragedie, kdyz vam ho nekdo obcas preplni. Nebo ten mailbox pro vas dulezity JE - pak je opravdu s velkym podivem, ze se NEZAJIMATE o podminky za kterych je vam poskytovan, nemate odhadnuta rizika, ktera s pouzivanim teto sluzby souvisi, nenechal jste si (nejlepe od odbornika, pokud veci nerozumite sam) poradit jak je mozne tato rizika snizit nebo je zcela eliminovat. Usmevne je to, ze je pro vas ten mailbox, zrejme, velice dulezity - ale vy jste se naprosto nestaral o to, jak a za jakych podminek tato, pro vas velice dulezita vec, funguje - a ted jste prekvapen, kdyz "nahle" zjistite, ze ona nefunguje tak, jak jste si (bez jakehokoliv realneho opravneni) vysnil. Usmevne je to, s jakou naivni duverou a neznalosti jste pristoupil k uzivani veci, ktera je pro vas, podle vseho, podstatna.

    I ja bych pribeh oznacil za usmevny. Abychom si rozumeli - mluvim-li o tom, ze je to usmevne, tak to neni vysmech a ani nejde o to, ze by vam nekdo z nas problemy pral ani nerikam, ze slo o veselou historku. Je to usmev nad tim, s jakou naivitou se naprosto nestarate o veci, ktere pritom sam povazujete za dulezite. A usmev, v mem pripade, prameni z toho, ze se mi takove veci take obcas stavaji a jde tedy o usmev nostalgickych vzpominek. Jen si nepamatuji, ze bych se svoje chyby tak vehementne pokousel svest na druhe ...

  • 26. 3. 2003 17:00

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Děkuji za projev soucitu... :-)

    Faktem je, že v květnu 2000 při zřizování mailboxu mnoho možností k výběru nebylo (antivirová ochrana), nemyslím, že bych zvolil až tak špatně, ikdyž problémů bylo dost. (Zjistil jsem tehdy, že za placený mailbox Českého telecomu - iol.cz zákazník dostane horší výsledek, než od Contactelu "zadarmo"...) Pravdou je, že tehdy to byl můj první vstup do sítě a rozhled a znalosti jsem neměl žádné. Později už by změna adresy přinesla řadu problémů, tak jsem u ní zůstal. Není to (dlouhodobě) otázka antivirové ochrany (umím si poradit), spíš mi vadila ta neschopnost a neochota. A také to není o nestarání se či (ne)důležitosti. Prostě tam, kde byly nabízeny placené produkty, nebylo k rozeznání, za co vlastně ty peníze utratíte. Byla to snad moje chyba?
    Dodnes mám dojem, že kromě mnoha lidí, kteří na netu udělají spoustu práce "pro ostatní zadarmo" je řada subjektů, které by chtěly hodně peněz za nic... Nakonec o tom je i článek, ke kterému začala tato diskuse.
  • 26. 3. 2003 14:48

    Myšel (neregistrovaný)
    Pokud vím, Contactel už prý nějakou filtraci spustil. Mám jejich RazDva mail, tak to vyzkouším, kamarád to chválil.

    Přes dial-up se s tím dá dělat spousta věcí, znáte třeba telnet? ;o) Co třeba webmail? Několikrát mi na help-lince na požádání promázli mailbox sami (hned - během rozhovoru)!

    ...jinak předpokládám, že od nich máte nějakou placenou službu, když zdůrazňujete, že jim přinášíte peníze. U služby zdarma bych já osobně nečekal, že by mi někdo blokoval konkrétního odesílatele on demand.

    ..a s tou Telií mají pravdu, je to tak všechno, co s tím mohou/můžete.

    Především vzhledem ke druhému odstavci je zábavné, jak jste rozhořčen.
  • 26. 3. 2003 16:22

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Nejsem rozhořčen, případ, kdy mi nějaký zavirovaný počítač na síti posílal nepřetržitě opakovaně stejný mail se stejnou přílohou byl zcela výjimečný a stal se pouze v popsaném případě (jednou za tři roky).
    Popsal jsem situaci, která napomáhá k šíření e-mailových "virů" po síti geometrickou řadou. Za tichého souhlasu poskytovatele připojení. Takový stav považuji za nenormální, ikdyž jsem se s ním už dávno naučil žít. (Do Contactelského mailboxu mi zavirované zprávy prošly tuším ještě v únoru 2003...) Díky tomu jsem se také leccos o problematice přiučil :-) ...

    Peníze jsem přinášel prostřednictvím dial-upu (není zadarmo :-), Contactel z něj měl podíl. Možnost zřídit mi pevnou linku (za peníze :-) nevyužil...
  • 25. 3. 2003 20:58

    comanchero (neregistrovaný)
    Telecom o tom ale už ví, že s jeho pomocí jsou okrádání lidé, a nic s tím nedělá. Není to už náhodou trestný čin?
  • 25. 3. 2003 21:19

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Škoda Auto o tom ale už ví, že s její pomocí jsou zabíjeni lidé, a nic s tím nedělá. Není to náhodou trestný čin?

    Neberte to vážně, jen se vám pokouším naznačit, jak zcestný je váš model uvažování...

  • 25. 3. 2003 22:15

    comanchero (neregistrovaný)
    Jenže Škoda Auto vám neprodá (pomocí dealerů) auto se zamontovaným skrytým zařízením, které zdesateronásobí spotřebu paliva bez vašeho vědomí.
    (To už vůbec neříkám, že vám neprodá auto, které bude samo zabíjet lidi, bez vašeho vědomí.
    Neberte to vážně, jen se vám pokouším naznačit, jak zcestný je váš model uvažování...)

  • 26. 3. 2003 4:12

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    A ČTc vám prodal telefon (nebo něco jiného) s takovým skrytým zařízením? Nikoli. To "skryté zařízení" si tam musíte dobrovolně nainstalovat sám.
  • 26. 3. 2003 0:36

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Pozor na takovéto příklady... :-)
    Kdyby se prokázalo, že někdo zahynul v důsledku výrobní vady (jakéhokoli výrobku - třeba jen za prodané jedovaté houby...), mohli by příbuzní poškozeného vysoudit značné částky (alespoň v zemích, které lze nazvat právním státem). Ostatně - i výrobci automobilů při zjištění nějaké konstrukční vady ZDARMA tyto vady odstraňují na celé poškozené sérii aut.

    Desítky (možná stvky i více) milionů dolarů, které se v USA podařilo vysoudit na tabákových firmách, kerým bylo prokázáno, že dlouhá léta zatajovaly životu nebezpečné důsledky kouření, také nejsou právě důkazem "zcestnosti uvedeného modelu uvažování"...

    Český telecom jistě máslo na hlavě má, jenomže v našem státě nikdo nemá sílu s tím něco udělat (o množství peněz, kterými ČTc disponuje a může uvolnit do různých lobbystických a možná i korumpujících aktivit jistě netřeba pochybovat...).
  • 26. 3. 2003 4:15

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    A jakou výrobní vadu má podle vás ta linka od Telecomu? Že se dá použít k volání na všechna existující čísla? Nebyla by spíš vada, kdyby tomu tak nebylo?

    Příklady absurdit právního systému USA jako argument neberu. V Evropě na tom snad tak špatně ještě nejsme, abychom si z něj museli brát příklad.

  • 26. 3. 2003 8:53

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    ...A jakou výrobní vadu má podle vás ta linka od Telecomu?...
    ...Příklady absurdit právního systému USA jako argument neberu...


    Já jsem příklad USA použil proto, že se jedná o jeden z nejliberálnějších (a díky tomu i nejúspěšnějších) hospodářských systémů na Zemi. Že tam sotva najdete firmu, které by stát a vláda poskytly takovou výlučnou MOC NAD ZÁKAZNÍKY, jakou má u nás Český telecom (a také se podle toho chová).
    Pro mne je příklad chování Českého telecomu a jeho vztah k zákazníkům stejně absurdní, jako pro vás skutečnost, že v USA může poškozený zákazník vysoudit (s pomocí šikovných právníků) nebývale vysoké částky jako odškodné za nekorektní chování firmy...
    Nemám nic proti tomu, aby si pár šílenců v tomto státě vybralo internetové připojení za 60 Kč/min, ale vadí mi, když na většinového zákazníka Telecom nastaví "past" ve formě vysokých poplatků za blokování náhodného (rozuměj neúmyslného) použití této (či jiné drahé) služby. Připadá vám normální platit za to, že něco potenciálně nebezpečného z nabídky ČTc nechci (a většina zákazníků jakbysmet)? Proč by měla většina platit kvůli pár jednotlivcům, kteří chtějí extrémně drahou službu využívat?
    Není už v tom zakódována nekorektnost (či skrytý úmysl) pustit svým zákazníkům pěkně žilou za služby, které si neobjednali?

    Zkuste se nad tím zamyslet a představit si, jak by Český telecom mohl dopadnout, kdyby se postižené skupiny zákazníků (jejichž ekonomická existence je ohrožena deseti- či statisícovými účty za službu, kterou nepožadovali a byla jim vnucena lstí a podvodem) ujali schopní právníci v právním státě (třeba v USA) a z principu (např.) prokázaného chování firmy v rozporu s dobrými mravy vysoudili vysoké odškodné?
    Směšné pokuty, které ČTc vyměřil protimonopolní úřad, se jistě ve výnosech přinesených nekorektním chováním ztratí v účetnictví jako "drobná položka"... Tedy - v krátkodobém (přesněji krátkozrakém) pohledu. Z dlouhodobého hlediska na tom firma určitě prodělá. Systematické stresování zákazníků se žádné firmě dlouhodobě vyplatit nemůže. Ani Českému telecomu pod ochranou českého státu.
  • 26. 3. 2003 9:36

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Ne, odškodné za kočky usušené v mikrovlnce nikdy za projev zdravého rozumu považovat nebudu. Je mi líto, to není nekorektní chování firmy. Ani omylem nehodlám přijmout myšlenku, že lidstvo je na tom se svou celkovou inteligenci tak špatně.

    Ano, připojení na Internet za 60 Kč/min zní jako šílenost. Uvědomte si ale, že samotné připojení probíhá prostřednictvím hlasového spojení. ČTc nerozlišuje, zda se jedná o hlasovou nebo datovou službu - samozřejmně s výjimkou speciálních čísel s tarifem Internet 2001 (nebo kolik). Navíc není příliš těžké si představit rozumné využití datového spojení i na speciálně tarifovaných linkách, například pro placený přístup do nějakého intranetu (informační systémy). Aby to ČTc dokázal rozlišit, musel by analyzovat PPP spojení až na úroveň IP hlaviček (a ani to by, striktně vzato, nemuselo stačit). Doufám, že se shodneme, že takové počínání ze strany ČTc by vzbudilo v zákaznících oprávněné obavy o jejich soukromí.

    Opravdu považuji za normální a správné, že standardně lze volat na všechna čísla a pouze ten, kdo požádá o blokování, může volat jen někam. Můžeme se bavit pouze o tom, zda má být tato služba placená a zda je její cena přiměřená. Souhlasím s názorem, že cena přiměřená není, ale nemohu souhlasit s tím, že některá čísla mají být automaticky blokována a volání na ně by si musel zákazník vyžádat.

  • 26. 3. 2003 16:13

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Nemyslíte, že s tou kočkou je to od vás dost silná demagogie? Já jsem uváděl zcela jiný příklad...

    Druh spojení (přesněji: datové) jistě lze analyzovat zcela automaticky bez jakéhokoli "odposlechu", jeho odlišnost od hlasového je zásadní a snadno identifikovatelná.

    Jistě se shodneme na tom, že pokud přihlášení či zablokování nějaké služby bude zdarma či jen za symbolický poplatek např. prostřednictvím webového rozhraní (což už v některých případech funguje - viz změna tarifu), je vcelku jedno, jestli musím službu přihlásit nebo zablokovat (tady záleží na rozumném rozhodnutí zda to či ono).
    Jenomže tady už jsme zase u problému Český telecom - monopol a kvalita (resp. cena) jeho služeb. O tom zas až někdy příště...
    :-)
  • 26. 3. 2003 22:50

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    S tou kočkou to není demagogie, je to pouze ukázka, kam až mohou principy toho vámi vychvalovaného právního systému vést.

    Mezi opt-in a opt-out je obrovský rozdíl, i kdyby ta změna měla být úplně zadarmo. Podívejte se třeba na statistiky počtu transplantací ve státech s modelem opt-in a ve státech s modelem opt-out. V tomto případě by sice model opt-in nestál lidské životy jako u transplantací, ale životy většiny projektů postavených na placených linkách docela jistě.

  • 26. 3. 2003 12:05

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Tu past nenastavil SPT ani zadny jiny AO tim, ze takova cisla zavedl. Tu past vytvoril ten, kdo vyrobil a do obehu pustil ten program, ktery tajne na ta cisla vola. I kdybych pripustil teorii, ze SPT umoznil tento typ podvodu tim, ze takova cisla zavedl - neumoznil uplne stejne tento typ podvodu Microsoft tim, ze jim dodavany system umoznil "skryte" nainstalovani podvoneho programu (pokud se program nainstaloval "sam") ? Neumoznil tento typ podvodu predevsim uzivatel pocitace, kdyz program se nainstaloval diky tomu, ze pouziva pocitac o ktery je postarano neodborne a je nevhodne nastaven (pokud ho tam dokonce uzivatel nenainstaloval aktivne!) ?

    Pokud povazujete za podvodnikova spoluvinika SPT, pak musite, alespon se domnivam, zakonite, za stejne spluviniky povazivat i Microsoft - a NEMUZETE pominout, ze NEJMENE stejnym dilem je vinen i uzivatel pocitace.

    S tou pasazi, ze u nas neni rozvinuty trh i pravni ochrana naprosto souhlasim. Souhlasim i se zaverem prispevku. Navzdory tomu nesouhlasim s tim, ze pri hledani reseni NAPROSTO pomijite odpovednost uzivatele pocitace a snazite se prosazovat (navic jako pro vsechny POVINNA) pouze takova reseni, kdy ma "nekdo jiny" ochranovat "hlupacka uzivatele".

  • 26. 3. 2003 2:08

    ujo (neregistrovaný)
    Kubecku Kubecku.Ty taky asi patris do skupiny lidi co maj misto mozkove tkane tucne veprove.Kdyz nemas mozek svuj porad se s nekym kdo ho ma.Placas prirovnanim jako Ti ostatni oslove co si zde pripadaji stasne moudri,protoze pouze tady je nekdo vyslechne.Skoda auto, samozrejme pokud se ukaze nejaka vazna zavada stahuje auta do opraven kde zavadu odstrani.Treba si jednou take koupis auto a pak poznas co pises za voloviny.Ja jich mam nekolik a muzu ti rict ze se vsichni vyrobci chovaji stejne zodpovedne ke svemu klientu.Pokud jde o zavadu vaznou okamzite te obeznami,pokud zavada neni nebezpecna odstrani ji pri garancni prohlidce.
  • 26. 3. 2003 4:10

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Aha. To, že z telefonní linky jde zavolat na jakékoli existující číslo, je podle vás závada?

    P.S. když chcete někoho urážet, laskavě se aspoň podepište. Takhle vypadáte jako trapný zbabělec.

  • 26. 3. 2003 15:01

    Myšel (neregistrovaný)
    Jsem s Vámi a s p. Lukešem. Ta nehoda s vepřovým hrozí spíše "ujovi".
    Včerejší "zprávy" na N@vě to opravdu vzaly za správný konec. :o)) Doporučuji shlédnout online! (Dost lidí to vůbec nechápe už takhle, po takových šotech to bude určitě ještě lepší.)
  • 30. 3. 2003 1:50

    ujo (neregistrovaný)
    Ne nechci nikoho urazet,chci jen poukazat na nesmyslna prirovnani.Ani netvrdim ze vina CT je v tom ze doslo k presmerovani zrovna pres jeho linku,ale jistou zodpovednost na tom ma a to v nedostatecne informovanosti zakaznika.Nemyslim tim soucasnost ale jake informace poskytoval treba v lednu tohoto roku.Nechal jsem si instalovat linku v prosinci lonskeho roku neslo nic raz na raz trvalo to dva mesice nez instalace probehla po celou dobu jsem s CT nekolikrat telafonicky hovoril,nikdo ani pracovnik
    ktery linku montoval se nenamahal na nejaky probem upozornit
    Jsem pro to ze zakaznik ma dostat veskere informace ne jenom ty kladne ale i ty zaporne .Moje jmeno by Vam stejne nic nereklo mohl bych se podepsat treba jako Michal Kubecek
    nebo Karel Got a nemyslim ze bych pak vypadal jako hrdina.
  • 27. 3. 2003 22:26

    W.K. (neregistrovaný)
    Tak jsem tomu venoval trochu casu a i kdyz IP kterou dostane clovek preklopeny pomoci dialeru je Skynetu, tak v Ripe je udaj "Skynet costumers", takze to vypada spis na zakaznika Skynetu. (Pokud tedy v Skynetu dodrzuji co si sami urcili).
  • 29. 3. 2003 1:02

    Jiří Šimek (neregistrovaný)
    Pokud si uživatel prověří výchozí připojení, poskytne mu hardware 100 % bezpečnost. viz www.simek.elektronika.web.worldonline.cz
  • 22. 10. 2004 21:32

    J.S. (neregistrovaný)
    „Lidičky bacha!“ aneb „Rychlé vystřízlivění po drahé zkušenosti s Českým Telecomem“.

    Taky jsem patřil mezi ty spousty nadšenců internetu, kteří se z nedostatku jiné cenově a místně přijatelné příležitosti připojovali k této síti prostřednictvím DIAL-UP Českého Telecomu s tarifem Internet 2002. Stejně jako Vy jsem byl též naivně přesvědčen, že pokud budu mít počítač přiměřeně zabezpečen, nehrozí mi horentní vyúčtování za telekomunikační služby, o kterých jsem mnohé četl. Přesně v duchu doporučení Českého Telecomu jsem měl instalován a aktivní Optim Access Dial, který ani Vám samotným bez deaktivace nedovolí jakoukoli změnu dial-up připojení. Taky jsem měl aktivní a aktualizovaný antivirový program a zapnutý firewall. Jistě již z tohoto textu tušíte, že jsem se nakonec i já dočkal nemilého „překvapení“ v podobě několikatisícového účtu za telekomunikační služby. Jistou kuriozitou mého případu je, že jsem v daném měsící, za který jsem obdržel toto vyúčtování, vůbec vědomě služby Českého Telecomu nepoužil!!! Tedy netelefonoval jsem ani vteřinu ani jsem se nepřipojil prostřednictvím dial-up (volný). Takže mé vyúčtování vypadalo takto: telefon 0 minut, internet v tarifu 2002 – 0 minut využito, 780 minut nevyužito, ovšem přibyla ta „kouzelná“ položka „datové služby se zvl. tarifem“. Jak se to stalo? I když jsem si zařídil rychlé bezdrátové připojení k internetu, nechal jsem telefon zapojen přes modem (co kdyby nové připojení třeba přechodně nešlo?). A toto se mi stalo osudným. Cosi se jaksi samo připojilo, aniž bych musel zadat heslo a aktivovat připojení dial-up na číslo 976 701 137, cena připojení cca 60,- Kč za minutu, což je bratru přes 4.000,- Kč za hodinu …. no nechci být příliš konkrétní. S nadějí, že tento případ je evidentním výsledkem podvodu kohosi jsem vyúčtování reklamoval. Přeci jsem telefonní linku nepoužíval, nikam se připojit nechtěl a vědomě nepřipojil, nebyl jsem nijak upozorněn, že dochází k připojení dial-up ve zvláštním tarifu. Český Telecom, přestože takových reklamací právě s tímto číslem eviduje podle vlastního přiznání nejméně stovky, neshledal moji reklamaci oprávněnou. Vždyť mi přeci služby poskytl a upozornil mne na rizika připojení dial-up předem na svých internetových stránkách, že ano …. ale!

    Všimli jste si někdy, že Vás nikdy ČT neupozornil na nebezpečí tzv. podvodných připojení v rámci různých zasílaných informací a reklam v souvislosti s doručením pravidelného měsíčního vyúčtování nebo přímo v tomto vyúčtování? Proč asi? Všimli jste si, že informace o nebezpečí, že zaplatíte za měsíc bez své viny za „služby“ ČT tisíce, popř. desítky až stovky tisíc Kč navíc, jsou jaksi objevitelné jen při pečlivé prohlídce www stránek ČT? Postřehli jste někde jasné upozornění, že reklamace na takové vyúčtování je vždy hodnocena jako neoprávněná? Není Vám divné, že ČT není divné, že spousty chudáků, který platí měsíčně za 13 hodin připojení kolem 400,- Kč, se naráz velkoryse připojují za 46.800,- za 13 hodin a ještě to drze a samozřejmě neoprávněně reklamují? Napadlo Vás, že na podvodných připojeních vlastně ČT nehorázně vydělává? Tedy namísto 18,- Kč za hodinu, při uvažovaném a jím přiznávaném 5-10% podílu na zprostředkování připojení na Vás vydělá za tutéž hodinu 200,- až 400,- Kč, a to už přece stojí za to. Proč by se pak vedoucí pracovníci ČT měli zabývat otázkami, jestli se ČT náhodou nepodílí takto na trestné činnosti kohosi, kdo je jim zřejmě znám (formou pomoci podle § 10 odst. 1 písm. c/ trestního zákona)? Že by stačilo snadné opatření v podobě aktivace služeb se zvl. tarifem pouze na přání zákazníka? Máte pravdu, ale to by tedy ČT moc nevyděl a riziko podvodů by přešlo na něj. Je mi z takové obchodní politiky špatně. Jaké z toho plyne poučení? ČT radí, ať si připlatíte za zrušení zvl. datových služeb. Vidím to jinak. Dnes, kdy se nabízí spousta jiných možností bezpečnějšího připojení k internetu za mnohonásobně výhodnějších podmínek (z hlediska poměru cena-rozsah služeb) a kdy jsou i jiné zajímavé alternativy telefonování než pevná linka ČT, si každý může vybrat sám. Pokud ovšem nejste naivní hlupáci jako jsem byl já, kteří si myslí, že Vám se to prostě nemůže stát. Až Vám přijde účet za telefon s nějakou horentní částkou, v klidu ji zaplaťte, nerozčilujte se, je to naprosto zbytečné. Ujišťuji Vás, že rychle získáte na tento problém úplně jiný náhled, jak se to stalo mně …
  • 29. 10. 2004 12:32

    MilanR (neregistrovaný)
    Upozorňuji všechny postižené, že podvodná volání mají i další aspekty, které uživatelům zatím sdělována nejsou.
    Číslovací plán ČTÚ hovoří o číslech skupiny 976... jako o "Přístupu se zvláštním tarifem ke službám na síti Internet", na rozdíl od číslech skupiny 971... "Přístup k síti Internet".
    Přidělení každého číslo skupiny 976.. podléhá rozhodnutí ČTÚ. Stanovenou další podmínkou ČTÚ provozu na těchto číslech je, že na tato čísla nesmí být uživatel přesměrován zásahem do počítače bez jeho vědomí, současně při každém novém spojení musí být uživatel řádně informován o ceně služby.
    Držitelem rozhodnutí jsou ve velké většině telefonní operátoři a pozná se to podle čísla na 6 a 7 místě (976XX00YY má Aliatel, 976XX11YY má Telecom).
    Zodpovědní za dodržení podmínek provozu na těchto číslech jsou telefonní operátoři, neboť rozhodnutí jsou vydaná na jejich jména, bez ohledu kdo je "poskytovatelem obsahu" na koncovém zařízení.
    Tato opatření ČTÚ se porušují a současně je tímto porušován i telekomunikační zákon.
    Povinnost dodržovat všechna opatření ČTÚ je zakotvena i do propojovacích smluv.
    Principem podvodných volání není pouze neoprávněný zásah do počítače, ale současně přepojení na běžný Internet, aby uživatel nic nepoznal. Nikdo zatím neinformoval, že po vytočení čísla skupiny 976... měla být poskytnuta konkretní služba a provoz běžného Internetu tímto způsobem není povolen.
    Samozřejmě se nikdy nenajde člověk, který by chtěl surfovat za tyto peníze. Pokud ale vědomě vytočíte číslo skupiny 976... nic tam neobjevíte, pouze běžný Internet.
    Operátoři pouze službu inkasují, zda jsou služby skutečně poskytovány, se nestarají (asi ví proč).
    Ano, pokud by tam konkrétní služba za drahé peníze skutečně byla, tak by to uživatel ihned poznal.
    Většina čísel 976... je provozována nepovoleným způsobem, je porušován Telekomunikační zákon za tichého požehnání telefonních operátorů.
    Nikoho to nevzrušuje, myslím ty kompetentní.
    Takže pokud jste byli při pěnězích a chtěli si užít např. porno, vytočili číslo 976..., tak jste si max. mohli listovat v jízdních řádech!
    Operátoři si musí udělat pořádek sami u sebe, proč by to ale dělali? Lehčí je obrátit se na slabšího partnera a z něho peníze vytlouci (cituji zde slova pracovníka Telecomu při ústním jednání).
    Pokud je telefonní služba poskytnuta v rozporu s Telekomunikačním zákonem, jedná se o vadu služby a pádný důvod k úspěšné reklamaci. Telefonní operátoři za tyto vady zodpovídají. Samozřejmě je nutno zabezpečit důkazy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).