Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kauza nadměrných telefonních účtů pokračuje od MilanR - Upozorňuji všechny postižené, že podvodná volání mají i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2004 12:32

    MilanR (neregistrovaný)
    Upozorňuji všechny postižené, že podvodná volání mají i další aspekty, které uživatelům zatím sdělována nejsou.
    Číslovací plán ČTÚ hovoří o číslech skupiny 976... jako o "Přístupu se zvláštním tarifem ke službám na síti Internet", na rozdíl od číslech skupiny 971... "Přístup k síti Internet".
    Přidělení každého číslo skupiny 976.. podléhá rozhodnutí ČTÚ. Stanovenou další podmínkou ČTÚ provozu na těchto číslech je, že na tato čísla nesmí být uživatel přesměrován zásahem do počítače bez jeho vědomí, současně při každém novém spojení musí být uživatel řádně informován o ceně služby.
    Držitelem rozhodnutí jsou ve velké většině telefonní operátoři a pozná se to podle čísla na 6 a 7 místě (976XX00YY má Aliatel, 976XX11YY má Telecom).
    Zodpovědní za dodržení podmínek provozu na těchto číslech jsou telefonní operátoři, neboť rozhodnutí jsou vydaná na jejich jména, bez ohledu kdo je "poskytovatelem obsahu" na koncovém zařízení.
    Tato opatření ČTÚ se porušují a současně je tímto porušován i telekomunikační zákon.
    Povinnost dodržovat všechna opatření ČTÚ je zakotvena i do propojovacích smluv.
    Principem podvodných volání není pouze neoprávněný zásah do počítače, ale současně přepojení na běžný Internet, aby uživatel nic nepoznal. Nikdo zatím neinformoval, že po vytočení čísla skupiny 976... měla být poskytnuta konkretní služba a provoz běžného Internetu tímto způsobem není povolen.
    Samozřejmě se nikdy nenajde člověk, který by chtěl surfovat za tyto peníze. Pokud ale vědomě vytočíte číslo skupiny 976... nic tam neobjevíte, pouze běžný Internet.
    Operátoři pouze službu inkasují, zda jsou služby skutečně poskytovány, se nestarají (asi ví proč).
    Ano, pokud by tam konkrétní služba za drahé peníze skutečně byla, tak by to uživatel ihned poznal.
    Většina čísel 976... je provozována nepovoleným způsobem, je porušován Telekomunikační zákon za tichého požehnání telefonních operátorů.
    Nikoho to nevzrušuje, myslím ty kompetentní.
    Takže pokud jste byli při pěnězích a chtěli si užít např. porno, vytočili číslo 976..., tak jste si max. mohli listovat v jízdních řádech!
    Operátoři si musí udělat pořádek sami u sebe, proč by to ale dělali? Lehčí je obrátit se na slabšího partnera a z něho peníze vytlouci (cituji zde slova pracovníka Telecomu při ústním jednání).
    Pokud je telefonní služba poskytnuta v rozporu s Telekomunikačním zákonem, jedná se o vadu služby a pádný důvod k úspěšné reklamaci. Telefonní operátoři za tyto vady zodpovídají. Samozřejmě je nutno zabezpečit důkazy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).