Hlavní navigace

Kdo má nejrychlejší Internet v Praze

20. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V loňském roce zaznamenal speedmeter na Lupě téměř milion měření. Připravili jsme pro vás přehled devíti pražských providerů, kteří dosáhli v roce 2011 nejvyšších průměrných rychlostí připojení.

Je to již více než rok, co Lupa prošla zásadní proměnou. Na první pohled nejviditelnější byla změna designu a rozložení hlavní stránky, změnilo se toho ale mnohem více. Od přechodu na nový redakční systém až po podstatně vylepšený speedmeter neboli nástroj na měření rychlosti internetového připojení, který jsme předělali jak po vizuální, tak po technologické stránce.

Od začátku roku 2011 proběhlo na našem speedmeteru téměř milion měření, přičemž u více než tři čtvrtě milionu měření jsme byli schopni určit kraj, ze kterého se uživatel k Internetu připojil.

Rozhodli jsme se tedy podívat, kteří z poskytovatelů internetového připojení dosahují dle měření na speedmeteru nejvyšších přenosových rychlostí. Tentokrát jsme se zaměřili na hlavní město a představíme vám devět internetových providerů, kteří jsou na špičce, co se týče dosažených rychlostí v Praze.

Jsou mezi nimi ti poskytovatelé, u kterých za poslední rok registrujeme alespoň 10 měření měsíčně (zpravidla je toto číslo podstatně vyšší) a kteří nabízejí internetovou konektivitu zákazníkům z řad domácností.

Pokud bychom výsledky takto neomezili, kralovaly by v metropoli, co do průměrně dosahované rychlosti připojení, akademické sítě, potažmo CESNET či sítě některých ministerstev.

Centronet (průměrná rychlost: downstream 19,3 Mbit/s, upstream 13,2 Mbit/s)

Centronet je telekomunikační firma, která se původně zaměřovala na centrum Prahy. Na Starém městě vybudovala a provozuje vlastní optickou síť. Zaměřila se na poskytování rychlého připojení k Internetu pro soukromou sféru. Postupem času začala rozšiřovat své pokrytí i do dalších lokalit, zejména do oblastí panelových sídlišť. 

Pod značkou CenTrio dnes nabízí služby pro domácnosti na bázi triple-play kombinující televizní, hlasové a datové služby. Nejnižší internetový tarif s rychlostí 15/15 Mbit/s přijde na 250 Kč měsíčně. Služby pod značkou CenTrio jsou dostupné na sídlištích: Dědina, Horní Měcholupy, Chodov, Modřany, Lužiny, Stodůlky, Velká Ohrada, Nové Butovice a Řepy.

UPC (průměrná rychlost: downstream 12,6 Mbit/s, upstream 1,7 Mbit/s)

Kabelového operátora UPC není třeba dlouze představovat. Na českém trhu pod tímto názvem působí už více než jedenáct let, její předchůdce firma Cable Plus ale vznikla už začátkem roku 1991. 

Stejně jako Centronet nabízí jak televizní a hlasové, tak i datové služby. Díky postupným akvizicím lokálních poskytovatelů kabelového Internetu jsou její služby dostupné napříč městy po celém Česku. UPC je po Telefónice O2 druhým největším tuzemským provozovatelem telekomunikačních služeb.

Víte, jaká je rychlost vašeho připojení k Internetu? Dosahuje podobných hodnot jako u poskytovatelů z první desítky v Praze? Můžete si to ověřit díky speedmeteru na Lupě

T-Systems Czech Republic (průměrná rychlost: downstream 11,8 Mbit/s, upstream 8 Mbit/s)

Společnost T-Systems je jednou z divizí Deutsche Telecom. Tuzemská pobočka se zaměřuje na komplexní ICT služby pro firemní zákazníky, v nabídce má ale i služby triple-play pro domácnosti. Každý objekt, kde je tyto služby možné využívat, je připojen přímo pomocí optického kabelu.

T-Systems v minulosti ovládl tuzemskou telekomunikační firmu Pragonet, která vznikla v polovině devadesátých let, a do přelomu tisíciletí ji vlastnilo město.  Koupí Pragonetu získal T-Systems optickou síť o délce stovek kilometrů, která z části vede i v tunelech pražského metra.

T-Systems nabízí rezidentním zákazníkům služby pod značkou via. Má přitom zasíťované stavby vybraných developerů na území Prahy. 

Planet A (průměrná rychlost: downstream 11,2 Mbit/s, upstream 4,8 Mbit/s)

Firma vznikla už v roce 1990, výhradně poskytování kompletních telekomunikačních služeb pod obchodní značkou AIM Networks se věnuje od roku 2006. Svými službami pokrývá více než 15 tisíc pražských domácností. Zákazníkům nabízí pevné připojení k Internetu pomocí optické FTTH nebo opticko-metalické sítě FTTB. 

Kromě internetu nabízí také televizní a hlasové služby. Nejlevnější tarif Basic s rychlostí 15/4 Mbit/s přijde na 369 Kč měsíčně.

CATR (průměrná rychlost: downstream 10,7 Mbit/s, upstream 5,4 Mbit/s)

Firma vznikla na konci roku 1993 a původně se zabývala výstavbou sítí kabelových televizí. V roce 1998 rozšířila svoji působnost také na oblast datových služeb.

Připojení k Internetu a kabelovou televizi nebo IPTV nabízí v Chodově u Karlových Varů, středočeských Milovicích nebo na pražském sídlišti Jarov a Chmelnice.V Praze přijde tarif Mini 12 s rychlostí 10/10 Mbit/s na 300 Kč měsíčně.

GREPA Networks (průměrná rychlost: downstream 9,5 Mbit/s, upstream 7,7 Mbit/s)

Firma sídlí v Jablonci nad Nisou. Ve městě disponuje vlastní optickou sítí, stejně tak jako bezdrátovou sítí, která pokrývá i okolní obce a města.

Optickou síť má ale i ve dvou lokalitách v Praze: v Kobylisech a Řeporyjích. Rychlost 10/10 Mbit/s přes optiku přijde měsíčně na 399 Kč.

CoProSys (průměrná rychlost: downstream 8 Mbit/s, upstream 5,6 Mbit/s)

Společnost CoProSys byla založena v Chrudimi v roce 1992. Zpočátku se specializovala na dodávky informačních technologií, počítačových sítí a distribuci komponent pro datové sítě.

V současnosti jsou hlavní aktivity společnosti směřovány do vývoje a výroby mikrovlnných systémů. Kromě toho firma nabízí internetové a hlasové služby v Praze a dalších městech.

Družstvo EUROSIGNAL (průměrná rychlost: downstream 7,9 Mbit/s, upstream 4,2 Mbit/s)

Firma se od roku 2001 zabývá poskytováním bezdrátového připojení k Internetu v Praze a Středních Čechách.

BRAND24

ABAK – Újezd.net (průměrná rychlost: downstream 6,5 Mbit/s, upstream 2,3 Mbit/s)

Firma nabízí bezdrátové připojení a připojení přes kabelové linky ve východní části Prahy a okolí.

Příště se podíváme na „nejrychlejší“ poskytovatele Internetu v Moravskoslez­ském kraji.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).