Hlavní navigace

Kdo neklikne na "Paroubek", nepozná pravdu

7. 2. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Na Internetu se objevila kontextová reklama s klíčovým slovem "Paroubek". Navíc doprovázená možností "aukčně" si přihodit a kliknutí na "Paroubek" dostat právě na ty své stránky. Bude Internet součástí předvolebních bojů? Nebo nedokáží politické strany odpovědět ani na e-mail a k situaci se vyjádřit?

V reklamní síti bbText se objevila kontextová klikací reklama na slovo „Paroubek“. Máte-li to správné štěstí na některém z vybraných webů, můžete se po kliknutí dostat na www.volebnifak­ta.cz – neočekávejte žádné skandální odhalení, za tímhle webem pochopitelně stojí Cevro, alias Liberálně-konzervativní akademie. Ta je liberálně blízká ODS (předsedou správní rady je ostatně Ivan Langer). A do ČSSD se ODS strefuje pravidelně, takže není ani divu, že se rozhodla pro střelbu prostřednictvím Internetu.

Cena je stanovena na základě aukce. Kdo dá více, toho odkaz se bude na dané slovo objevovat. Minimální krok je jedna koruna. Tedy, pokud nyní klient platí X korun a zaplatí-li jeho konkurent (třeba ČSSD) o korunu více, bude se zobrazovat na daná slova on. Původní klient zase může korunu přihodit a takto to může jít do nekonečna.

Zajímavé na zmíněné reklamě je několik věcí. První, že se všeho velmi rychle ujala tradiční média (například Lidové noviny). Druhá, že prodej reklamy pro slovo „Paroubek“ je realizován „aukčním“ způsobem. Někdo by tedy teoreticky mohl „ODS“ přeplatit a nechat slovo „Paroubek“ směřovat kamkoliv jinam. Třeba na www.vlada.cz nebo www.paroubeksro­.cz. Říkám teoreticky, protože v praxi jsem nic takového nezaznamenal. A reakci vlády či politických stran asi očekávat nelze, neumějí totiž ve skutečnosti správně zacházet ani s e-mailem.

Každopádně zpět k informacím o kampani. Bohužel budou skoupé, protože bbText je nesmí poskytnout a pořadatel (Milan Beneda, www.benedagrou­p.com)  nereaguje na dotazy (jak charakteristické). Takže jediné informace, které mám, jsou od Roberta Němce, který byl také jediným, kdo mě okamžitě po dotázání doslova zaplavil informacemi. Kdo umí, ten umí.

Do kampaně byla díky sítím bbText a bbKontext zapojena řada webů – od malých jako www.brouzdej.cz či www.pooh.cz až po větší www.financnino­viny.cz, www.ceskenovi­ny.cz. Zapojen byl ale dokonce www.sbazar.cz – o to více by bylo zajímavé, kdyby klient poskytl nějaké informace o úspěšnosti. Bohužel. Kde nic není, ani čert nebere.

Efektivita negativní politické reklamy

Poprvé tento problém formuloval George Gerber v roce 1980, když nazval účinek, který vyvolávají média a negativní kampaně u veřejnosti, efektem blbé nálady (mean-world effect). Jednou z nejvlivnějších studií negativních kampaní se stala studie Ansolabereho a Lyengara (1995), kteří ve svém výzkumu dokázali, že sledování negativních, útočných kampaní v televizi odradilo voliče od účasti ve volbách a snížilo také politickou výkonnost v USA. Tito autoři dokonce považovali negativní kampaně za hrozbu pro demokracii, protože přeměnili politiku ve sport a občany redukovali na pouhé diváky.

Problematiku účinků negativních kampaní můžeme uzavřít tím, že hypotéza o vlivu negativních kampaní na klesající volební účast a růst politické apatie občanů nebyla plně verifikována.

(Zdroj: Bradová, E. (2005): Od lokálních mítinků k politickému marketingu, Brno, Mezinárodní politologický ústav, s. 90.)

Kampaň je součástí předvolebního boje. O stylu boje, kdy se strany soustředí pouze na zesměšňování protivníka a prakticky zapomínají na vysvětlení, proč by je (třeba ODS) měl někdo volit, nemá smysl na Lupě polemizovat. Smysl má pochopitelně polemizovat o tom, jestli právě kontextová reklama tohoto druhu je pro předvolební boj užitečná. Robert Němec mi k tomu napsal zajímavou pointu:

"Je to velmi efektivní způsob předvolebního boje. Pokud se někde na Internetu objeví cokoliv o oponentovi, může strana přímo v redakčním textu vyvracet pozitivní nebo posilovat negativní tvrzení. Ještě více pak může strana ovlivňovat voliče, pokud klikne na odkaz.

V podstatě se jedná o propagaci na pomezí public relations a reklamy. Inzerenti se takto snadno dostanou do redakčního prostoru, a to navíc přesně v té podobě, v jaké chtějí."

Souhlasím v jediném – je to zajímavá myšlenka. Jist si nejsem reálností předpokladů. Hlavně toho, že se inzerenti dostanou do redakčního prostoru. Na papíře to totiž vypadá pěkně, v realitě se ale dostanou jenom k tomu, aby někde bylo zvláštně podtržené slovo. A když už na něj někdo klikne, dostane se na monotematicky zaměřené stránky – ať už levým, nebo pravým směrem. Nápad je to každopádně dobrý. Ale chtělo by to analýzu.

Zajímal mě názor ODS a ČSSD, stejně tak jako názor Jiřího Paroubka, přece jen on je právě klíčem k téhle reklamě (či anti-reklamě). Bohužel, ani po třech dnech čekání na odpověď jsem se žádné nedočkal. Tedy, abych byl přesnější, od ODS ani ČSSD jsem se ničeho nedočkal, na e-mail tradičně nereagují. S mluvčí vlády, Lucií Orgoníkovou, jsem si vyměnil několik e-mailů, protože bylo nutné jí vysvětlit, o co se vůbec jedná. O „anti-kampani“ na slovo „Paroubek“ neměla tušení. Bohužel ani tak nedorazila žádná odpověď. Po vysvětlení se mluvčí vlády už neozvala.

BRAND24

Závěr?

Závěr je těžké udělat. Klient (pořadatel) této akce nekomunikuje. Politické strany nekomunikují. Pro Jiřího Paroubka je to pravděpodobně nevýznamné, protože od jeho mluvčí také nelze získat vyjádření. Nekomunikující strany jsou o to více paradoxní, že nepochybně vynakládají značné množství prostředků na udržování vlastních webů. A ještě další prostředky vynakládají na vytváření různých dalších webů, ať už to je zmiňované www.volebnifak­ta.cz nebo zpravy.ods.cz. Výsledný dojem je ale ten, že na tohle všechno si najali dost lidí, ale zapomněli na potřebu odpovídat na e-maily.

Můj osobní pohled na věc je nicméně takový, že jde o zajímavou akci, která nebude mít významnější vliv na voliče. Prozatím to navíc také vypadá, že původní myšlenka „aukčního“ přetahování jaksi neuspěla. Možná o tom někdo měl říci Jiřímu Paroubkovi, pak by zapůsobila charakteristická chlapská ješitnost a on by se plácl přes kapsu. Není to totiž drahé, cena za kliknutí je někde mezi třemi a pěti korunami.

Klikli jste na zmíněný odkaz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).