Hlavní navigace

Kdy mobily vykročí z pravěku?

15. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nové mobilní telefony jsou opravdu chytré mašinky. Pokud by šlo jen o technologie, mohly by fungovat jako malé počítače. Většina lidí je ale používá téměř výhradně k "obyčejnému" telefonování a posílání SMS. Co brání většímu rozvoji mobilních služeb?
David Antoš - karikatura. Autor: Nenad Vitas

Ilustrace: Nenad Vitas

Jednou z příčin pomalého vývoje je pevná pozice mobilních operátorů. Dobře vydělávají a v kontrole sítě i distribuce telefonů mají téměř neotřesitelné postavení. Na každém trhu jich je jen pár a nevelké konkurenční prostředí je netlačí k agresivní cenové válce.

Markantním příkladem jsou SMS zprávy: za 160 znaků, jejichž předání operátora nestojí v zásadě vůbec nic, zaplatí zákazník zcela nepřiměřenou cenu. Nic by přitom nebránilo tomu, aby každý mobilní telefon uměl pracovat s kecálky typu ICQ, zprávy se posílaly prostřednictvím Internetu a zákazník platit pouze za datové přenosy. Textová komunikace by se stala užitečnější a neskonale levnější. Jenže tohle je přesně ta budoucnost, které se operátoři obávají. Jejich role by se pak totiž zúžila na pouhé poskytovatele mobilního internetového připojení a ve službách s přidanou hodnotou by jim mohl začít konkurovat kdokoliv.

Služba pro telefonování přes Internet Skype se na několika trzích spolu s operátorem Three nyní snaží o průlom. V Británii se dostal do prodeje tzv. Skypephone, který umožňuje v rámci sítě Skype volat mobilně zcela zdarma. Hovory proudí přes Internet a operátora stojí pouze náklady na datový tok. Profit budou operátorovi Three, jehož tržní podíl se v Británii rok od roku propadá, tvořit hovory v klasické mobilní síti a další služby.

Druhá překážka není zdaleka tak triviální, jak zpočátku vypadá: mobilní telefony jsou nestandardizované. Jen si je srovnejte s PC – naprostá většina počítačů je tvořena z téměř identicky vypadajících klávesnic, myši a monitorů, zatímco u mobilů žádná taková shoda neexistuje. Dokud bylo jejich smyslem prosté telefonování, nebyla to ani potřeba. Každý výrobce design a výbavu svých zařízení řešil individuálně, podle svých představ, takže se u různých firem liší jak ovládání, tak displeje, podporované aplikace i technologie.

Ambici udělat v mobilních zařízeních pořádek teď ohlásil Google a jím zformovaná Open Handset Alliance obsahující například Motorolu a T-Mobile. Jejím cílem je vytvořit otevřenou platformu postavenou na novém operačním systému Android. Ta by měla zajistit alespoň základní standardizaci mobilního prostředí. Na první výsledky si ještě hodně měsíců počkáme. Již nyní se však objevuje jedna velká pochybnost: stranou snahy Googlu stojí tři významní mobilní hráči – Nokia, Microsoft a Apple. Ti totiž sází na vlastní konkurenční platformy, ať už je to Symbian, Windows Mobile nebo OS X.

BRAND24

Google začíná na zelené louce a je hádankou, co tak originálního dokáže vymyslet. Že však mobilní trh přestává být uzavřenou hrou operátorů a výrobců, je dobrá zpráva.


Glosa původně vyšla 12. listopadu 2007 v týdeníku Respekt.

Jaké doplňkové funkce na svém mobilu nejvíce využíváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).