Hlavní navigace

Kdy se dočkáme ostrého provozu Internet Expres Optimal?

20. 4. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Český Telecom (ČTc) opět ukázal, jak lze elegantně využít sousloví "pilotní provoz" pro udržení výhodné nabídky - bez velké medializace prodloužil nabídku Internet Expres Optimal až do konce května. Podíváme se rovněž na technologické změny v ADSL síti ČTc, o kolik se rozšířilo pokrytí, a také na nabídku ADSL na zkoušku od Volný.
Možná si vzpomenete na rozruch, který vyvolal v půlce ledna Český Telecom svým novým tarifem Internet Expres Optimal (nabízející za 799 korun buď megabitovou nebo půlmegabitou linku, podle vzdálenosti od ústředny), a který zaujal hlavně fintou našeho dominantního operátora. Služba byla označena za pilotní provoz, což vyvolalo pobavení, neboť nikdo netuší, v čem vlastně „pilotnost“ spočívá, kromě toho, že se tak asi ČTc brání případnému tlaku ze strany konkurence, a snad i Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), pokud by se probral ze zimního spánku. Ostatně konkurenci se ČTc pokusil uchlácholit tím, že – dočasně – snížil ceny některých přeprodávaných služeb.

A trik pokračuje dále. Původně se pilotního provozu mohl zúčastnit ten, kdo si službu objednal od 17. ledna do 17. dubna (samotný pilotní provoz má trvat po 12 měsíců od aktivace), a předpokládalo se, že poté ČTc provede příslušné změny ve svých tarifech a provoz buď označí za trvalý, nebo uvede nové služby. Ovšem 17. duben uplynul a jediné, co se změnilo, je prodloužení pilotního provozu do konce května s tím, že i alternativním operátorům byla podle všeho prodloužena sleva rovněž do tohoto data. Co se bude dít potom, si asi nikdo neodváží ani odhadnout.

Mimochodem, za první tři měsíce pilotního provozu si službu objednalo více než 17 tisíc zákazníků, poslední informace o celkovém počtu zákazníků ADSL přes sítě ČTc je z poloviny března, kdy to bylo 120.000 uživatelů.

Nové agregační body

Nyní se trochu vrátíme do prvního čtvrtletí tohoto roku, kdy v průběhu ledna až března ČTc změnil dosavadní strukturu agregačních bodů – tedy míst, kde se datový tok zákazníků jednotlivých poskytovatelů slučuje dle dohodnutého poměru a dál se vede již v agregované podobě, nikoliv jako součet kapacit všech prodaných linek. Do letošního roku měl ČTc takové body čtyři – jeden pro Prahu a Středočeský kraj, druhý pro zbytek Čech, třetí pro oblast jižní Moravy, čtvrtý pro severní Moravu.

Ovšem už od počátku se plánovalo, že agregačních center bude více, v každém kraji jedno – dosavadní řešení vyhovovalo díky nízkému počtu zákazníků, ovšem pokud budou počty stoupat rychle, mohlo by to znamenat přílišnou zátěž pro páteřní sítě. V praxi se totiž každé ADSL spojení vedlo po páteřní síti až do agregačního bodu v plné šíři, tedy kolik bylo prodané kapacity, takový součet kapacity bylo nutné dovést až k agregačnímu bodu. Jak již bylo řečeno, v současné době to asi pro páteř ČTc nepředstavovalo výrazný problém, do budoucna by to však mohlo být jinak.

Nyní se tedy neagregované linky propojují jen do krajských měst, zde se pro každého operátora a pro každý agregační poměr spojují (to jsou ony oblíbené poměry 1:50, 1:20 a podobně) a dále se vede již jen agregovaná kapacita.

Změna pro zákazníky mohla nastat v okamžiku, kdy v novém agregačním bodě bylo méně zákazníků daného operátora, než od kolika se agregace aplikuje – v tom případě mají zákazníci linku zcela neagregovanou, tedy měla by fungovat defacto v nominální rychlosti.

Pro poskytovatele to znamenalo určité organizační změny, například nové rozdělení adresních prostorů (přidělovaných IP adres).

Přechod na PPPoE

Další technologickou změnou, která zákazníky ADSL čeká, je přechod z dosavadní používané technologie připojování PPPoA na PPPoE. Tato změna souvisí s technologickým vývojem, kdy se začíná postupně preferovat PPPoE na úkor PPPoA. V obou dvou případech se jedná o zapouzdření propojovacího protokolu PPP (který se používá i při klasickém vytáčeném připojení přes telefonní linku) na určitém přenosovém médiu – v případě dosud nasazeného PPPoA se jedná o ATM sítě, u PPPoE je jako přenosové médium použit Ethernet.

Důvodů pro přechod na PPPoE je několik. Nové služby, jako je například IP TV neboli digitální televize přes ADSL, jsou lépe připraveny právě na PPPoE; PPPoE se v Evropě stal defacto standardem v oblasti broadbandových služeb, i když ještě před nedávnem se obdobně intenzivně používaly oba standardy, a nakonec se k tomu také přidávají ekonomické otázky – technologie Ethernetu je levnější než ATM. Proto se počítá s výstavbou tranzitní sítě na Ethernetu a postupném přepojování DSLAMů na tuto síť.

Ovšem noví zákazníci, připojovaní od 1. dubna 2005, již mají nastaveno použití PPPoE díky tomu, že lze pro přenos používat i ATM (PPPoEoA). V jejich případě nebude nutné po přechodu na plné PPPoE na DSLAMech již nic měnit. U zákazníků připojených před 1. dubnem 2005 budou změny nastavení probíhat postupně od 1. září 2005 do 1. listopadu 2006 – po tuto dobu budou podporovány oba způsoby připojení. Zákazníci budou ke změně nastavení vyzváni, změnu provede technik ČTc, případně zákazník sám – dá se předpokládat, že stejně tak budou své zákazníky informovat také poskytovatelé, nabízející služby přeprodávané od ČTc. Podrobnosti a návody pro změnu nastavení některých modemů naleznete na stránkách ČTc, ovšem tyto změny se budou provádět až od 1. září, do té doby na nastavení nesahejte.

Již víc než 1000 lokalit pro ADSL

ČTc také oznámil dalších pokrytí nových 59 lokalit ADSL, celkem je nyní možné se připojit v 1047 lokalitách. Jejich celý seznam je na webu ČTc, stejně tak mapka, na které je perfektně vidět, že ještě stále je velmi mnoho oblastí ADSL naprosto nepostižených.

BRAND24

ADSL na zkoušku od Volný

Podobně jako v loňském roce nabídl připojení na zkoušku ČTc, nyní tuto metodu zkouší Volný (a jeho obchodní partneři). Na 14 dní lze zcela zdarma vyzkoušet připojení přes ADSL, pokud zákazník podepíše smlouvu, služba mu poběží bez přerušení dál, jinak může službu zrušit a nezaplatí vůbec nic. V případě potřeby je možné zapůjčit i ADSL modem. Jedná se o služby přeprodávané od ČTc, takže je možné si takto ADSL vyzkoušet všude, kde nabízí připojení Český Telecom.

Tolik tedy o novinkách v oblasti ADSL u Českého Telecomu. Ale už dnes, ve středu 20. dubna, se dozvíme víc o nových službách, které připravuje pro své zákazníky Telenor Networks, poskytující ADSL především v Praze a dalších městech prostřednictvím pronájmu zpřístupněných místních linek (LLU). O tom, co se chystá, svědčí i oznámení firmy SkyNet – ta bude od příštího týdne nabízet například linku s rychlostí 4096/384 kbit/s (ano, 4 MBit/s) bez omezení přenesených dat za 1290 korun bez DPH měsíčně – právě prostřednictvím sítě Telenor Networks.

Pořídili jste si Internet Expres Optimal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).