Hlavní navigace

Když internetové rádio nehraje

28. 11. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Většina video a rozhlasových služeb na Internetu je placena formou reklamních bannerů při poslechu, někteří posluchači však využívají také jejich placené prémiové varianty – tedy v ideálním případě. Jak dokládají zkušenosti našeho čtenáře, server ABradio od uživatelů vybíral poplatky, aniž by jim dokázal prémiový obsah doručit.

Pan Radek Zajíc se na nás obrátil s nepříjemnými zkušenostmi se jmenovaným serverem, které shrnul do následujícího příběhu:


Protože tu a tam poslouchám jedno středočeské rádio, avšak radiopřijímač mám pouze v autě, dovedou mě často cesty Internetem až na server ABradio.cz, který je jediným „internetovým vysílacím serverem“ oné stanice. Taktéž mám rád rozumnou kvalitu zvuku, a proto vyhledávám vysílání v kvalitě alespoň 128 kbit/s. Server ABradio.cz nabízí tuto kvalitu pro zmíněné rádio pouze posluchačům, kteří si u něj předplatí tzv. službu Premium.

I vrhnul jsem se tedy na registraci. Z několika možností jsem si vybral tu, která mi přišla nejvýhodnější – platbu kartou přes Internet s objednávkou služby na třicet dní. Provedl jsem tedy transakci přes polskou platební bránu, transakce byla ověřena a banka mi o pár dní později strhla odpovídající částku z účtu. Potud šlo vše jako na drátku, jakmile se má platba ověřila, obdržel jsem kód pro službu Premium a radoval jsem se, že mohu začít poslouchat ve vyšší kvalitě.

Avšak poté, co jsem zabrousil zpět na ABradio.cz na stránku své oblíbené stanice, kliknul na odkaz „Nejvyšší kvalita“ a v nově otevřené stránce s přehrávačem zadal prémiový kód, dočkal jsem se pouze oznámení, že můj kód je platný po dobu třiceti dní od soboty 27. října 2007. Rádio bylo hluché, funkční bylo pořád jen vysílání v nižší kvalitě.

Nejprve jsem se domníval, že je chyba na mé straně. Vyzkoušel jsem tedy mimo Firefoxu i Internet Explorer, obojí na Windows XP, ovšem bez úspěchu. Poté jsem vyzkoušel kvalitu Premium u jiného rádia z nabídky serveru. Zkusil jsem i jiný počítač s prakticky shodnou softwarovou konfigurací jako ten první, abych se ujistil, že chyba opravdu není u mě.

Poté, co se nefunkčnost potvrdila i na druhém PC, jal jsem se pátrat po příčinách problému – netrvalo dlouho a našel jsem ono jádro pudla: server ABradia totiž do HTML stránky zobrazené po zadání Premium kódu zapomíná vložit odkaz na vysílací stream. K tomu vám v pravém horním rohu zobrazuje název právě přehrávané skladby – ovšem z jiného rádia.

Říkal jsem si, že chyby se stávají, a zkusím tedy provozovatele kontaktovat a informovat jej o nastalých problémech, ať je může v klidu vyřešit. Hledal jsem tedy na stránkách kontaktní e-mail. Nejprve jsem našel pouze kontaktní formulář v sekci „Napište nám,“ a jelikož tyto formuláře na webu nebývají bez důvodu, rozepsal jsem se do něj o svých problémech s jimi nabízenou službou. Poté jsem klikl na tlačítko Odeslat a čekal na pondělí, co se bude dít.

Bohužel se nestalo nic, nedorazila ani zpráva, že by se problémem někdo začal zabývat. O týden později, v sobotu 3. listopadu, jsem se tedy rozhodl napsat přímý e-mail na jedinou kontaktní adresu, kterou jsem na stránkách ABradio.cz nalezl.

V reakci na tento e-mail jsem 5. listopadu 2007 obdržel odpověď od pana Tomáše Slabého, ve které stálo, že mému Premium kódu přidělil zvláštní privilegia – v tu chvíli jsem doufal, že se tím vše vyřeší a já budu moci konečně začít využívat to, co jsem si zaplatil.

Bohužel ani tentokrát jsem se nedočkal změny. Odpověděl jsem proto panu Slabému, že ani nastavení zvláštních privilegií nepřineslo kýžený efekt a zároveň jsem mu do e-mailu zkopíroval i HTML kód ze stránek ABradia s vyznačením místa, které celou patálii způsobuje, tedy dvou tagů (PARAM pro OBJECT a EMBED), ve kterých chybí cesta ke zvukovému streamu na serveru.

Na tento e-mail jsem už bohužel do dnešního dne (pondělí, 19. listopadu 2007) žádnou odpověď nedostal, ačkoli jsem se připomínal ještě devátého. Kód je stále nefunkční, tedy přesněji řečeno, stránky ABradia jej přijmou, zobrazí, že je platný do 25. listopadu, ale zvuk nehraje. Zobrazím-li si zdrojový kód stránky s přehrávačem, vidím, že chyba dodnes nebyla opravena.

Na závěr mi dovolte malé zamyšlení nad smluvními podmínkami služby Premium, konkrétně nad bodem 3:

Uživatel bere na vědomí a souhlasí, že může dojít ke:

a) špatné dostupnosti služeb, či jejich úplné nefunkčnosti

(…)

Za uvedená omezení dostupnosti služeb provozovatel neodpovídá a uživatel souhlasí s tím, že nebude za zde uvedená omezení poskytovaných služeb požadovat náhradu škody.

Že může dojít k omezení či nedostupnosti, to ví a chápe snad každý, kdo někdy provozoval nějakou službu. Ovšem že by došlo k totální nedostupnosti po celou dobu platnosti kódu (a zákazník by tudíž zaplatil za něco, co by pak vůbec nedostal), to už je velmi neobvyklé a dle mého názoru přinejmenším na hraně zákona…

BRAND24


Radek Zajíc ke svému e-mailu připojil také doušku o tom, že jeho cílem není se ABradiu pomstít, ale varovat případné zájemce o jeho Premium služby před stejnými problémy. Abychom zjistili více, požádali jsme provozovatele serveru o vyjádření. Odpověděl nám Adam Křikava: Jednalo se o chybu v naší aplikaci. Problém jsme vyřešili a p.Zajícovi jsme se omluvili. Zároveň jsme mu zdarma věnovali kód na dalších 30 dní zdarma.

Radek Zajíc nám opravu aplikace potvrdil, jak však dodal: Je zvláštní, že ABradio nabízelo platbu kartou, avšak vygenerované kódy neakceptovalo. Máte stejné či podobné zkušenosti s prémiovým obsahem některého z českých serverů?

Předplácíte si vyšší kvalitu zvuku některého internetového rádia?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).