Hlavní navigace

Když je špína opravdu zažraná

16. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Určitě jste také četli o prosincovém zátahu na počítačové piráty, pardon, sdíleče. Jistě, nabízet nelicencovaná multimédia není nic poctivého a už vůbec ne hezkého. Na druhou stranu ale kriminální vystoupení TV Nova a dalších médií neukázalo skutečnou podstatu problému.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Tou podstatou je, že špína je prostě příliš zažraná. Pokusím se tento pojem objasnit, aniž bych někoho „silanizoval“. V ČR se každým rokem prodá nemalé množství počítačů pro domácnosti. Ve specializovaných prodejnách, v hypermarketech, přes Internet. I když si většina laiků, kteří pro nové PC spěchají, s sebou vezme někoho, kdo tomu rozumí, hudba gigahertzů a megabajtů běžnému uchu příliš neladí, a tak je potřeba charakterizovat výkon nového domácího miláčka veličinami, které jsou stravitelné každému. Na váš disk se vejde až sto hodin filmů. Kapacita této paměťové karty je pět set písniček. Přesně těmito a podobnými větami je výkon PC charakterizován. Ano, PC je doma dnes hlavně multimediální záležitost.

Počítač jsme pořídili, je na čase připojit se s ním do Internetu. Velký ISP nás ve své nabídce informuje, že typ připojení X je vhodný pro hraní her a stahování a že do dosažení limitu FUP stáhneme odhadem pět filmů. Zástupce o něco menší firmy zase říká, že jejich připojení je optimalizováno pro současné potřeby domácího uživatele, především pro práci s P2P.

BRAND24

(Neautorizovaný) manuál, který má seznamovat uživatele s operačním systémem, začíná zhodnocením jeho multimediálních a komunikačních schopností a zmiňuje nutnost doinstalovat kodeky typu DivX (typické pro filmy na P2P). Počítač s předinstalovaným alternativním operačním systémem má ve výchozím stavu na ploše ikonu programu aMule.

Proti jakémukoliv „zločinu“ nebo deviantnímu chování se dá bojovat jedině za předpokladu, že jde o čin jednotlivce nebo malé skupiny. Jakmile se něco děje v masovém měřítku, pak nelze hovořit o deviaci. Aktivisté proti „pirátství“ by měli spíše uvažovat o změně obchodních strategií dodavatelů multimédií, než o hře na honěnou. Vše, co jsem zde popsal, ukazuje na skutečnost, že se stahováním (a sdílením) multimédií se prostě počítá při prodeji PC, při nabízení služeb ISP, že to chtějí miliony uživatelů. A s tím nezmůže nikdo nic. Špína je zažraná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).