Hlavní navigace

Kolik bude Lupa stát a kdy?

29. 10. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zkusme se podívat na možnosti Lupy a placeného obsahu. Placení za obsah by mohlo poskytnout redakci lepší zpětnou vazbu a čtenáři by se pak dostali k hodnotnějšímu obsahu. Existují dvě cesty: první vede přes obsah s přidanou hodnotou, druhá přes spojení do portálu. Kam byste rádi viděli, aby se Lupa ubírala?

O atraktivitě tématu placeného obsahu webu svědčí počet článků, které se v aktuální složce Bude internetový obsah za peníze? nashromáždily za poslední rok. Protože se o zpoplatnění magazínů na webu začalo v poslední době opět hovořit v souvislosti s možností vykoupit se na Ebizu z reklamy a placení za Lupu se zhusta věnují i další média, rozhodli jsme se otevřít k diskusi o placení za obsah regulérní eWorkshop, jehož první díl právě čtete.

Pokud mi dovolíte pohybovat se v oblasti úvah a nebudete za každým slovem vidět plány vydavatele Lupy, podělím se s vámi o svůj pohled na věc. Miloš Čermák pod svůj článek Salónní představy o budoucnosti webu připojil anketu, kde se ptá, kdy bude Lupa za peníze. Inu do konce roku určitě ne, ale když si tipnu, že už do léta, berte to prosím jen jako můj soukromý odhad. Zároveň si ale tipnu, že kdo nebude chtít za Lupu platit, dostane zdarma totéž co dnes.

Myslím, že není třeba zastírat fakt, že ani server typu Lupy si nebude moci dovolit zpoplatnit svůj běžný obsah. Když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že nemáme jinou možnost, než ponechat komentáře a aktuální články nadále přístupné zdarma – velmi brzy by se totiž objevil server, který by rád nějaké články o českém Internetu poskytl ke čtení zdarma. Na Lupě je nejzajímavější její čtenářská obec, a ta se stejně dobře může sejít kdekoli jinde, a nemusí to být ani na webu – reklamní branži docela dobře vyhovuje elektronická konference.

Z počátku roku se na Lupě hodně uvažovalo o předplatném, které by odstranilo ze stránek reklamu. Server Ebiz dokonce k tomuto kroku už přistoupil. Domnívám se, že připravovat Lupu bez reklamy by asi nemělo smysl. Předplatné by mohlo vydavateli umožnit snížení objemu reklamy na serveru – s tím by se ostatně zvedla cena imprese. Jinou diskutovanou možností bylo tuším připlacení za textovou verzi. Ani v tomhle případě nepředpokládám, že by se za Lupu platilo. Na zvážení je jen zpoplatnění nějaké offline verze pro uživatele mobilních počítačů.

Za přístup na Lupu se platit nebude. Tak za co tedy? Existuje obecná shoda o tom, že nynější podobu internetových magazínů, a to i Lupy, nelze zpoplatnit. Logickým vývodem tedy je myšlenka nynější stav magazínů změnit. Změnit, ale jak? I na to už máme vcelku jasnou odpověď: Pro čtenáře neplatící musíme zachovat nynější podobu, kdy denně publikujeme články a krátké zprávy – k tomu je třeba ovšem nabídku ještě rozšířit o tzv. prémiový obsah. Známe z případů ve světě několik možností realizace takového prémiového obsahu. Může se jednat o zvláště povedené články, nebo o detailní analýzy a hloubkové studie. K obojímu má náš vydavatel – Internet Info – dostatečný potenciál.

Druhou cestu naznačuje Tomáš Kapler v diskusním příspěvku u zmiňovaného Čermákova článku. Kapler navrhuje sloučení stávajících serverů do jednoho velkého technického portálu. Touto cestou se vydává společnost Mobil Media, která může do svého vertikálního portálu zahrnout Mobil, Bonusweb, Plné hry, Češtiny, Technet, GameStore a Palmare, a už dříve tak učinila Grafika Publishing, která od počátků sází na satelitní uspořádání projektů (MůjMac, Printing, Builder, WebTip, Fotografování, Galerie a Svět Tisku) se sluncem v Grafice online. V tomhle trendu trochu zaostává Computer Press, který má kvalitních technických serverů málo, a Český Telecom jde cestou úplně jinou. V případě Internet Infa a Lupy tento přístup zvolit nemůžeme – snad ledaže by nás někdo koupil (pochybuji, že by se Marek Antoš zřekl své vlajkové lodi).

UX DAy - tip 2

Ty dvě možnosti tu jsou, a přestože jsem byl u té druhé skeptický, je možné, že by se třeba Lupa (nebo jiný magazín) mohl přidat do portálu k serverům jiného vydavatele, jak to navrhuje Tomáš Kapler, a o příjmy by se pak vydavatelé spravedlivě dělili. V případě Lupy mi ale přijde daleko rozumnější představa prémiového obsahu.

Abychom měli v diskusi pod článkem o čem debatovat, chci se vás zeptat na vaše mínění o několika otázkách:

  • Považujete za reálné, aby se platilo za přístup k nynějším článkům? Případně, jak vysokou částku jste ochotni denně do přečtení Lupy investovat?
  • Považujete za vhodné zpoplatnění Lupy ve verzi pro PDA?
  • Postrádáte prémiový obsah? Co si pod tím výrazem představujete?
  • Chybí vám na webu výrazný technický portál?
  • Kam myslíte, že se Lupa vrtne? Založí si Internet Info vlastní portál? Přidruží se Lupa volně k někomu dalšímu? Půjde směrem k prémiovému obsahu?

Má smysl pokoušet se zpoplatnit obsah internetového magazínu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).