Hlavní navigace

Kolik účtů máš…

19. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Používáte aktivně Instant Messaging? Předpokládám, že stejně jako většina profesionálních uživatelů Internetu ano. A byli byste rádi, kdyby existovala jedna velká, kompatibilní IM síť? Já ano.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Před více než pěti léty jsem zde publikoval malou jízlivost na téma „proč existuje tolik různých služeb Instant Messagingu, když by stačila jedna globální s různými, leč kompatibilními klienty i servery“. Chtěl jsem tehdy poukázat na nesmyslné roztříštění světa okamžité komunikace v porovnání se sice heterogenním, ale navzájem komunikujícím světem elektronické pošty (za elektronickou poštu nepovažuji homogenní a nekomunikující datové schránky). Myslím, že to byla jízlivost čtivá.

Měl jsem v úmyslu ji časem oprášit a podívat se na věc očima znalýma současné reality. Realita to ale udělala za mě. Článek o nejpopulárnějším čínském IM systému, který svými rozměry přerostl v sociální síť (navíc takovou, za kterou její uživatelé ochotně platí, viz zde) vedl k  reakci, která přistála v mé skvostně kompatibilní e-mailové schránce. Cituji (volně):

BRAND24

QQ používám už dva roky. Komunikuji s asi tak padesáti partnery. Někteří jsou z USA, někteří z Beneluxu, z Francie, další z Číny, z Indie. V USA používají Windows Live Messenger. Evropané dávají přednost Skype, kromě Francouzů, se kterými používám Jabber. Číňané mají QQ. Mí kamarádi a rodina ICQ. Zkoušel jsem programy, které spojí všechno dohromady, ale žádný mi nevyhovoval. A tak mám v počítačích od každého klienta jednu instalaci a všechno to běží najednou. Nedovedete si představit ten chaos, který vám odhadem sedm současně běžících komunikačních programů dovede způsobit. Jednu dobu jsem měl v kanceláři vyhrazený počítač jen na tohle a na e-mail…

Zajímavé že? Upřímně řečeno si to dovedu živě představit a svou výtku o vhodnost nebo potřebnosti sjednocení IM systémů do jedné kompatibilní podoby tímto beru zpět. Víte proč? Výše uvedený příklad totiž ukazuje nejen na to, že lidé, kteří komunikují s celým světem, potřebují dedikovaný IM počítač. Jací jsou totiž lidé, kteří potřebují pomocí IM hovořit s desítkami „partnerů“? Jsou to lidé zaměstnaní. Jací jsou lidé zaměstnaní komunikací s tolika partnery? Jsou to lidé úspěšní. Čili platí co? Že kolik IM účtů máš (tj. aktivně používáš), tak úspěšný jsi! Dámy a pánové, vzhůru do IM komunikace. Nejlépe každý jiným protokolem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).