Hlavní navigace

Komerční síť WIA WiFi spustila provoz

29. 11. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Boom veřejných bezdrátových sítí WiFi zažívá v posledních čtyřech týdnech hlavní město České republiky. Nejprve přišla Globe Internet a pak v rychlém sledu Eurotel a GTS. V pondělí spustila testovací provoz rovněž WIA WiFi. Na rozdíl od posledních dvou jmenovaných nepokrývá hotely a letiště, ale centrum Prahy.

Eurotel, Globe Internet a GTS jsou jména společností, které v uplynulých čtyřech týdnech spustily v Praze komerční sítě WiFi. Jejich aktivity však lze považovat za velmi specifické. Globe Internet nabízí síť WiFi v okolí svých kanceláří na Petřinách a jedná se spíše o vstřícné gesto místním nadšencům. Eurotel a GTS se naopak zaměřují na pokrývání lukrativních míst (hotelů, letišť) s orientací na obchodní klientelu a zahraniční zákazníky. A obě společně si nepochybně brousí zuby na superlukrativní lokalitu pražského letiště. Po dvou letech stagnace se stojaté vody internetových služeb mírně pohnuly a kdekdo zkrátka přemýšlí, jak se na tom marketingově přižit. WIA WiFi vykročila jinam.

O projektu WIA WiFi společnosti VanCo, která se zabývá bezdrátovou infrastrukturou, jsme na Lupě již jednou psali s tím, že by měl být spuštěn počátkem září. Kvůli povodním však nabral zpoždění a v provozu je od pondělí 25. listopadu. Nepokrývá ani hotely, ani letiště. Jeho doménou je centrum Prahy, které se zatím omezuje na Václavské náměstí a ulice Štěpánská a Vojtěšská. V průběhu několika týdnů by se však měl rozrůst i o Národní třídu, Jiráskovo náměstí či náměstí Palackého. Cena je zatím stanovena na jednu korunu za jeden megabyte, i když obchodní ředitel Filip Malina říká, že po skončení testovacího provozu patrně vzroste. Maximálně však na desetinásobek, což je stále levnější než mobilní telefon.

Tento článek vznikal mj. v kavárně U Vojtěcha ve Vojtěšské ulici, kam jsem dorazil s notebookem a kartou WiFi (jejíž cena je přibližně tři tisíce korun). Stůl u okna s „vynikající“ kvalitou signálu byl obsazen jejími sličnými návštěvnicemi, takže jsem se musel spokojit s místem v rohu, kde je kvalita signálu pouze „dobrá“ a kolísá v závislosti na poloze počítače na stole. Ale i tak jsem byl připojen rychlostí 1 Mbit/s. Konfigurace probíhá prostřednictvím DHCP a při spuštění internetového prohlížeče jste přesměrováni na stránku wifi.wia.cz, kde se přihlásíte nebo zaregistrujete. S počítačem je to poněkud snazší než s handhaldem, protože odpadají problémy s drivery. Odměnou vám je kredit ve výši 100 korun.

WIA WiFi je unikátní především svým účtovacím (či billingovým, chcete-li) systémem. Na internetové stránce wifi.wia.cz máte k dispozici přehlednou statistiku sessions, kde je uvedeno od kdy, do kdy a co za to, resp. místa připojení, přenesená data a finanční náklady. Například můj dvojhodinový pobyt v kavárně U Vojtěcha mě vyšel na pětikorunu, což je ve srovnání s cenami internetových kaváren částka směšná. Dojde-li vám kredit, webová stránka nabízí možnost jeho přikoupení. Zatím pouze bankovním převodem, ale chystá se také implementace mikroplatebního systému I Like Q. Do pěti minut od převedení platby na účet WIA WiFi je vám kredit připsán, což je výhodné zejména u eBanky, jež je partnerem projektu.

Jeden z rozdílů mezi WIA WiFi a sítěmi telekomunikačních operátorů spočívá podle Filipa Maliny v možnosti zřizování přístupových bodů v místech s libovolnou internetovou konektivitou. Přístupový bod se následně skrze Internet sám připojí k účtovacímu systému. To umožňuje instalovat přístupové body WIA WiFi prakticky kdekoli. Billingový systém dokáže navíc účtovat uživateli v různých lokalitách odlišné ceny, což dovoluje, aby například v lukrativních lokacích byly poplatky za používání WIA WiFi vyšší a naopak. V současné době se rovněž pracuje na podpoře služby Universal IP, která by měla používání WIA WiFi ještě o krok zjednodušit.

BRAND24

WIA WiFi není nikterak rozsáhlá. Jejích služeb patrně rádi využijete v okamžiku, kdy se nacházíte v kavárně či restauraci v centru Prahy a připojení přes mobilní telefon vám připadne příliš drahé nebo pomalé. Trochu to připomíná začátky GSM – nejpravděpodobněji se připojíte u okna, i když VanCo se snaží sbírat zkušenosti z pokrývání vnitřních prostor z vnějšku. WIA WiFi zatím používá pouze pár nadšenců, další by měli být motivováni WiFi kartou zdarma, koupí-li si kredit v hodnotě tři tisíce korun. Do Vánoc bude WIA WiFi nabídnuta na dosud tajeném pražském sídlišti, aby se vyzkoušelo, jak si povede v konkurenci kabelové televize. Následovat budou experimenty s 802.11g.

Napsáno online & wireless v restaurantu EastWest (Štěpánská) a kavárně U Vojtěcha (Vojtěšská).

Půjdete WIA WiFi vyzkoušet?

  • Ano.
    14 %
  • Ne.
    24 %
  • Ještě nevím.
    62 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).