Hlavní navigace

Komunitní servery: nadšenci versus portály

15. 3. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Na konferenci s názvem "Seznamte se s projekty mladých" vystoupili minulý týden mezi jinými i provozovatelé webového projektu Libimseti.cz a představili své ambiciózní plány na poražení silné konkurence v podobě portálů. Jaká je vlastně situace v oblasti českých komunitních serverů a mají zde nováčci ještě šanci a prostor uspět?

Minulý týden se uskutečnila v Praze konference s názvem Seznamte se s projekty mladých, na které představili mladí podnikatelé a provozovatelé webových projektů své plány a dosavadní poznatky z oboru. Na konferenci vystoupili například Zdeněk Cendra, Tomáš Krcha a Oldřich Neuberger. Jejich příspěvky se týkaly převážně párovacího serveru a seznamky Libimseti.cz. Plány to jsou velkolepé, a tak mě zajímalo, jak se k nim postaví jejich silná konkurence. Oslovil jsem proto zástupce tří českých portálů a seznámil je se záměry již zmíněného webu.

Logo COS
Vybírejte ve čtyřech kategoriích (software, projekt, akce a osobnost) to nejlepší z české open-source scény. Hlasujte ve velké anketě CZECH OPEN SOURCE 2006 a vyhrajte hodnotné ceny.

Nejprve si ve zkratce představíme hráče na poli seznamovacích a párovacích serverů, jejichž provozovateli jsou české portály. Lide.cz navštívilo v lednu podle NetMonitoru 1.368.920 uni­kátních návštěvníků měsíčně. Byla to jedna z prvních služeb portálu Seznam.cz, která sloužila k vyhledávání e-mailových kontaktů. Tyto kontakty na Lide.cz zadávali sami uživatelé. V roce 2002 byl projekt přeměněn na místo pro vzájemnou on-line komunikaci uživatelů, nebo-li chat. Novou verzi mohla veřejnost spatřit začátkem letošního roku. Mimo vzhled se objevily profily uživatelů s možností nahrávání vlastních fotografií, hledání uživatelů podle věku a regionu, automatické doporučení vhodného partnera a některé další drobnosti.

Xchat.cz je server běžící pod hlavičkou Centrum.cz. Poprvé se na českém Internetu objevil v roce 1996 jako klasický seznamovací server, přičemž původní název byl Xland. Jeho tvůrci jej později přeměnili na chat a 25. srpna 1998 se poprvé začal používat název Xchat. Jaro roku 2000 bylo počátkem nadějné spolupráci s portálem. Obě strany vydaly tiskové prohlášení v němž vyvrátily různé spekulace a pochybnosti, které se objevily záhy po převzetí. Ze zákulisí však i dnes prosakují informace, že převzetí Xchatu neproběhlo zcela bez problémů. Dnešní podobu Xchat.cz navštívilo podle NetMonitoru za leden 451.145 reálných uživatelů.

Atlas.cz zřejmě dlouho neměl jako prioritu podporu komunitních služeb. Teprve na podzim roku 2005 představil tento portál komunitní projekt obsahující chat, diskuze, seznamku nebo hodnocení fotek, který pojmenoval podle své vlajkové služby – Pokec. Nově vznikající projekt podpořila také akvizice webu Qhodnoceni.cz, který měl v době převzetí podle údajů provozovatele 80.000 uživatelů. Server Qhodnoceni.cz umožňoval lidem nahrávat do webového profilu vlastní fotografii a navazovat kontakty s ostatními členy komunity. Projekt se po akvizici začlenil mezi jednotlivé služby Pokecu. Portál měl podle neoficiálních informací zájem také o jeden český blogovací systém. Komunitní projekt Pokec navštívilo podle NetMonitoru v lednu 99.577 reálných uživatelů.

Nakonec se podíváme na Libimseti.cz a jeho smělé plány. Tento projekt podle iAuditu navštívilo v lednu letošního roku celkem 592.891 unikátních návštěvníků. Oldřich Neuberger na konferenci uvedl, že tento server nyní obsahuje 750.000 uživa­telských účtů, přičemž denně je registrováno 2000 nových profilů a komunita nahraje 22.000 fotografií. Nejedná se tedy o malý web. Mají se ostatní silní hráči na internetovém trhu začít strachovat o své pozice? Odpověď na tuto otázku nalezneme ve statistikách návštěvnosti. Přestože Libimseti.cz měří svoji návštěvnost pomocí NetMonitoru, jeho data se ještě neobjevují ve zveřejněných výstupech. Pro porovnání jsem proto použil statistiku iAuditu, který dříve měřil také komunitní server Lide.cz.

Srovnání návštěvnosti Libimseti.cz a Lide.cz
Měsíc Lide.cz – Návštěvnost UV / měsíc Libimseti.cz – Návštěvnost UV/ měsíc Lide.cz – Trend za měsíc Libimseti.cz – Trend za měsíc
Prosinec 2004 590 089 338 860 22 % 14 %
Leden 2005 715 336 436 060 31 % 33 %
Únor 761 572 396 996 24 % 14 %
Březen 821 035 412 235 22 % 12 %
Duben 867 434 397 788 20 % 4 %
Květen 878 353 447 669 14 % 11 %
Červen 903 215 407 757 10 %  –2 %
Červenec 767 623 362 479  –8 %  –10 %
Srpen 791 603 375 025  –6 %  –6 %
Září 905 056 381 940 6 %  –3 %
Říjen 1 045 014 459 689 19 % 13 %
Listopad 1 121 970 499 279 22 % 20 %
Prosinec 1 171 329 532 846 21 % 22 %

Tvůrci Libimseti.cz chtějí zcela logicky získat co nejvíce návštěvníků. Jejich strategie je zřejmá na první pohled – chtějí si na svém webu udržet uživatele nejdéle. Server se proto postupně rozšířil z pouhé seznamky na web poskytující flashové hry, mobilní zábavu, bezplatný webhosting, SMS bránu, internetové deníčky, horoskopy, magazín, nabídku pracovních příležitostí a další služby. Širokou nabídku různých možností, jak trávit volný čas, však nabízejí i konkurenční projekty českých portálů – Lide.cz, Xchat.cz a pokec.atlas.cz. Komunitní služby českých portálů ovšem vystupují ve srovnání s Libimseti.cz na první pohled konzervativně a omezují se pouze na poskytování klasických a osvědčených služeb. Ve své nabídce nemají videoprofily, vlastní internetové rádio a videochat.

Rádio Líbímseti nemá žádné zázemí, obsah a pořady mají údajně na starosti členové webové komunity. Tvůrci webu na konferenci oznámili, že se na pořadech bude podílet 100 „dramaturgů“. V současnosti na webu běží zkušební verze s jedním hudebním žánrem. Spuštění dalších hudebních stylů je v plánu, správci projektu však ještě nezveřejnili termín startu. Na konferenci se netajili svým záměrem porazit internetové vysílání rádia Evropa 2, které poslouchá podle vyjádření provozovatele 69.000 posluchačů. Na radiopřijímači si tuto stanici naladí dle výzkumu Mediaprojekt 679.000 lidí. Webové stránky Evropa2.cz navštíví podle iAuditu denně přibližně 10.000 unikáních návštěvníků, měsíční návštěvnost se pohybuje kolem 140.000 unikátních návštěvníků. „Evropa 2 se samozřejmě pohybuje v konkurenčním prostředí jak v éteru, tak i na Internetu a v obou případech je lídrem. Stojí za tím jediné – dlouhodobé zkušenosti s přípravou toho správného mixu aktuální muziky,“ tvrdí tiskový mluvčí rádia Richard Klatovský. Obavu z případné konkurence nemá a ve svém vyjádření nenaznačil, že by rádio chystalo nějaké změny online vysílání. Vysíláme identický program jako v éteru, takže toto vysílání nevyžaduje žádné další programové pracovníky,“ dodal ještě ve své odpovědi Richard Klatovský. Údaje o návštěvnosti Evropa2.cz se mi nepodařilo ověřit, protože server není ve veřejném výpisu auditovaných webů iAuditu.

Kromě vlastního internetového rádia již delší dobu tvůrci Libimseti.cz provozují videochat. Ten umožňuje lidem vzájemnou komunikaci podobně jako na klasickém chatu. Pokud uživatel vlastní webovou kameru, může si nastavit zobrazování svého obličeje v chatu. Uživatelé v místnosti mohou také kreslit na virtuální tabuli. Provoz v jednotlivých místnostech videochatu sleduje aplikace Supervisor. Stejnou technologii využívají na Líbímseti také pro videoprofily. Uživatel se může ostatním představit pomocí videa, které si nahraje do k tomu vyhrazené zvláštní sekce. Společnost NetCentrum provozující konkurenční Xchat.cz zatím o videoprofilech neuvažuje. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že skupinové videochatování není pro uživatele až tak zajímavé, vysvětluje Oldřich Bajer postoj firmy. Obdobně se vyjádřila za portál Seznam.cz tisková mluvčí Rita Gabrielová. Video na chatu přináší větší zátěž, protože přenáší ještě větší objem dat, než dosavadní chat. Pro kvalitu chatování nemá prakticky žádnou přidanou hodnotu. Je k němu potřeba vlastnit web kameru, což není u uživatelů tak zcela běžné, vypočítává mluvčí Seznamu nevýhody takového řešení. Zatímco dva z oslovených portálů video v chatu neplánují, trojka na trhu naopak videochat hodlá podporovat. Výhledově Atlas.cz počítá i se zavedením takovýchto služeb. Do budoucna bychom se chtěli ubírat tímto směrem a vyjít tak vstříc našim uživatelům, slibuje PR manažerka portálu Eva Rajlichová.

Tipy C

Uživatel si může na Libimseti.cz vytovořit i svůj vlastní osobní deníček, což trochu připomíná jednu ze základních služeb blogovacích systémů. Chybí ovšem pokročilé funkce, které běžně poskytuje konkurence blogy.lide.cz a blogy.atlas.cz. Jediným portálem bez vlastní blogovací služby je Centrum.cz. Portál přitom v souvislosti s druhou verzí reality show oznámil, že budou jednotliví soutěžící psát svůj internetový deníček. Každý týden exklusivně pro web zhodnotí svýma očima dění během posledních sedmi dnů. Jak oni sami vidí uběhlý týden, se budou moc dočíst fanoušci pouze na www.vyvoleni.cen­trum.cz, prohlásila šéfredaktorka webu Líba Drdáková. Kdyby Centrum.cz spustilo vlastní blogovací systém, mohlo by využít Vyvolené pro propagaci a odlišení od podobných služeb. Jenže se tak nestalo. Soustředíme se na prioritní masové služby – vyhledávání, e-mail a Xchat, vysvětlil Oldřich Bajer s tím, že blogy Vyvolených pouze posílily informační web věnovaný událostem ve vile.

Snad mimo Atlas.cz tedy zbývající dva české portály nechtějí zavádět videochat, videoprofily a vytvářet vlastní rádio jako Libimseti.cz. Zástupci dvou největších českých portálů se shodují, že tyto technologické hračky nejsou hlavním lákadlem pro uživatele. Poukazují na nevýhody a nutnost technického vybavení na straně uživatele. Naopak Atlas.cz se rozhodl jít vlastní cestou a vážně zvažuje, že podobné služby také zavede. Bude zajímavé sledovat v následujících měsících vývoj návštěvnosti všech zmíněných projektů i další kroky českých portálů v oblasti komunitních služeb.

Navštěvujete některý český komunitní server?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor poskytuje poradenství v oblasti internetového marketingu pro živnostníky, malé a střední firmy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).