Hlavní navigace

Končí éra ICQ?

29. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Při pohledu na statistiky se to zdá být nad slunce jasné: ICQ v Česku předává svou vládu. Tedy jako program, nikoli protokol. Ale je to tak doopravdy?
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že jen na máloco se tak dobře píše článek jako na téma, které je podepřené čísly. Čísla dávají všemu, co napíšete, na vážnosti a autoritě. Říká se dokonce, že čísla nelžou.

Na začátek tři nedávné informace. Server Slunečnice.cz na začátku týdne vydal tiskovou zprávu se slovy: Ačkoliv se v předchozích měsících na prvních příčkách žebříčku stahovanosti dlouhodobě držely programy Atlas ICQ 6 a Skype, v červenci je suverénně předběhl stále oblíbenější software QIP 2005. Počtem stažení převýšil software Atlas ICQ 6, který skončil na 2. místě, o více než 120 %. Při pohledu na žebříček na Stahuj.cz se vše zdá být opravdu zřejmé; ICQ 24,7 tisíc stažení, QIP 2005 21,5 a QIP Infium 4,8 (tedy QIP dohromady asi 26,3 tisíců stažení).

Čísla hovoří jasně. Novým králem instant-messengerů (IM) se stává ruský QIP. Druhou informací je, že Seznam se chystá masivně podporovat Jabber. V zásadě není o čem mluvit a psát. ICQ prohrálo a končí. Je ale tento triviální závěr správný?

Čísla pochopitelně nelžou, ale je to podobné, jako bychom podle počtu stažení Firefoxe a IE rozhodli, že IE končí. Koneckonců podle Stahuj.cz má Firefox asi pětkrát více stažení než právě IE, který je až za Operou. Z čísel lze tedy číst jediné: ICQ jako program má problém. Jeho uživatelům se něco nelíbí (zřejmě změna protokolu, i když mně by více vadila ta reklama) a chtějí něco jiného. Něco, co bude umět to, co ICQ, kde budou stejné kontakty a přihlašovací údaje a bude to dobře fungovat. Absence reklamy je zřejmě pro většinu příjemný bonus.

Zajímavé je, že po letech nerovného boje Miranda a ICQ přijde QIP, který není ani open source, ale jen freeware a v počtu stahování přejede oba. Paradoxně nikoli ve verzi Infium, která umí více protokolů (například Jabber), ale pouze jako “parazit” na síti ICQ. Návaznost na plány Seznamu veškerá žádná. Kdyby uspěla právě ona víceprotokolová verze, může to být velice zajímavé v možném nástupu Jabberu. Takto je to jen další zabarikádování pozic na protokolu ICQ.

BRAND24

Něco již bylo naznačeno, ale nezaznělo zcela přímo. To, že se QIP stal stahovanějším programem než Atlas ICQ, neznamená v podstatě téměř nic pro podíl na trhu. Mnoho (drtivá většina) uživatelů ICQ již nainstalované má a nemusí ho stahovat. Jeho podíl tak bude klesat velice postupně (a to za předpokladu zachování současných disproporcí ve stahování).

Ač to pro mnohé bude znít tvrdě, faktem je, že éra ICQ u nás ještě ani zdaleka nekončí. Ale je užitečné, že alespoň část uživatelů vyjádřila svůj nesouhlas. Je to takové pražské léto 2008. O tom, jaký bude podzim, ale nic nevypovídá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).