Hlavní navigace

Končí německé období. Penta koupila vydavatele regionálního Deníku

12. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Poslední německý vlastník tuzemského vydavatelství odchází a největší síť regionálních deníků spadá do rukou investiční skupiny Penta.

Penta kromě 71 regionálních mutací Deníku získává i tiskárny Novotisk a 51% podíl ve firmě Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko. 

A nejen to. Podle mluvčího Penty Iva Mravinace získává nový majitel 70 % ve společnosti Česká distribuční, 35 % v distribuční firmě PNS a 30 % ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

Nová akvizice bude fungovat mimo News and Media Holding, který zastřešuje mediální aktivity Penty na Slovensku. Tuzemské vydavatelství bude přímo odpovědné vedení skupiny. 

„Mediální investice Penty v ČR a na Slovensku je třeba vidět odděleně. Co lze potvrdit, je fakt, že budeme hledat především ekonomické synergie tam, kde mají smysl,“ dodává Mravinac.

Cena, kterou za vydavatelství investoři z Penty zaplatili, není veřejná. První spekulace se pohybovaly mezi dvěma a dvěma a půl miliardami korun. V roce 2013 vydavatelství vykázalo ztrátu 61 milionů korun po ztrátě 22 milionů v roce 2012. 

BRAND24

Skupina VLP je po loňské akvizici časopiseckého vydavatelství Sanoma, přejmenovaného na Astrosat Media, druhou nejsilnější vydavatelskou skupinou na tuzemském trhu. 

Zároveň s papírovými tituly získává Penta i server Denik.cz. Ten podle NetMonitoru navštívilo během července víc než 1,1 milionu unikátních návštěvníků. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).