Hlavní navigace

Konec výmluv, teď bude jasno. ČTÚ spustil mapu pokrytí LTE

9. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Operátoři slibují letos do konce roku pokrýt 90 procent populace rychlým mobilním internetem. Jak na tom jsou, má prozradit mapa ČTÚ.

Operátorům pod prsty se může teď koukat každý. Naslibovali toho totiž během roku dost. „Pokud do toho započítáme i 3G, které je bráno jako broadband, tak nám vychází, že až devadesát procent populace bude moci o Vánocích surfovat rychlostí v mobilu minimálně 2 megabity,“ tvrdil v rozhovoru pro Lupa.cz technický šéf O2 Petr Slováček

ČTÚ umožňuje všem návštěvníkům svých stránek sledovat, jak se rozšiřuje pokrytí signálem sítí čtvrté generace LTE. A to po jednotlivých pásmech, ať už je to „městských“ 1800 MHz nebo venkovských 800 MHz. Mapu rozjel úřad dnes ráno a informoval o tom i předseda Jaromír Novák na svém Twitteru. 

Mapa ovšem nezobrazuje skutečně naměřené pokrytí, ale jeho teoretický výpočet podle parametrů základnových stanic. „Držitelé přídělů rádiových kmitočtů v pásmech 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz a 2600 MHz jsou povinni doručovat Českému telekomunikačnímu úřadu technické parametry základnových stanic provozovaných v těchto pásmech. Na základě těchto dodaných údajů bude Úřad v pravidelném měsíčním intervalu informovat veřejnost o stavu pokrytí území a obyvatel sítěmi mobilního vysokorychlostního přístupu k internetu provozovanými v těchto kmitočtových pásmech,“ popisuje ČTÚ, z jakých dat mapa čerpá. Jak konkrétně se pokrytí vypočítává, pak upřesňuje zde.

Vzniká tak rozpor s mezi mapami na webech operátorů. "Podle našich údajů, mapa ČTÚ ukazuje stav pokrytí k 15. září. V tom jsou informace na webu ČTÚ nesprávné – uvádějí datum k 1. prosinci, " tvrdí Martin Žabka z O2 s tím, že úřad zobrazuje pokrytí s odstupem, který se může vyšplhat až na šest týdnů. 

Podobně se k situaci staví i T-Mobile. „My komunikujeme venkovní pokrytí a zahrnujeme také vysílače v testovacím provozu, které zákazníci mohou plně využívat, a nezaznamenají tedy rozdíl mezi standardním a testovacím provozem. Další rozdíly pak plynou z různých metodik výpočtu map pokrytí,“ dodává Lukáš Hrabal z T-Mobile. 

Možné rozdíly mezi svou mapou a mapou úřadu vysvětluje i Vodafone, jehož pokrytí je zatím podle dat regulátora nejúplnější. „Vycházíme z metriky měření 1 Mbit/s outdoor, zatímco data ČTÚ se počítají dle metriky 2 Mbit/s indoor,“ tvrdí v tiskové zprávě.

Tipy C

Kauza sdílení je pořád živá

K rozjezdu LTE se váže i jedna zatím nedořešená operátorská kauza ohledně sdílení sítí. Tandem O2 a T-Mobile se totiž dohodl na sdílení sítí a rozdělil si republiku na dvě části. T-Mobile má západ a O2 východ. 

Mimo hru se tak víceméně dostal Vodafone, který si musí stavět síť sám. Firmě se to nelíbí a podala stížnost na antimonopolní úřad a hrozila i podnětem Evropské komisi. Zároveň ale před prázdninami prosákly informace o tom, že s konkurenční dvojicí Vodafone vyjednává a snaží se najít nějaký kompromis. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).