Hlavní navigace

Korporátní startupové nadšení pokračuje. Deutsche Telekom rozjíždí další fond

11. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Půl miliardy eur si připravila německá matka tuzemského T-Mobilu pro investice do technologických nadějí. Odstartovat by měl na začátku roku 2015.

Jak zoufale velké korporace potřebují inovace, dokazují jejich poslední kroky. Startupový program už má v podstatě každá a začínají se objevovat i speciální fondy. 

Intel, Google, Nokia a teď i Deutsche Telekom chtějí nalít další peníze do nadějných firem, které mají přinést buď nové služby, nebo případné zisky v případě úspěšných exitů.  

Deutsche Telekom Capital Partners bude mít od rozjezdu v pokladně 500 milionů eur, na jejichž rozdělení má pět let a nahradí tak už svůj starší fond T-Venture. Ten funguje už od roku 1998. 

T-Venture chce vedení operátora uzavřít s tím, že veškeré investice teď potečou přes nový fond. Dosavadní tým se bude ale dál starat o přibližně stovku firem, do které v průběhu minulých šestnácti let nainvestoval.

Síla korporace

Půlmiliardový balík tak rozšíří startupové aktivity v podobě akcelerátorů hub:raum, který z tuzemských startupů absolvoval třeba ostravský tým Monkey Data.

BRAND24

Nový fond by se měl zpočátku zaměřovat především na německý trh. Podle šéfa Deutsche Telekomu Tima Höttgese by měl propojit výhody obou světů – kontakty a sílu velké korporace a flexibilitu malé investiční firmy. 

Operátoři ale nejsou jediní, kteří se začínají rozkoukávat ve světě investic. Fond se sto miliony dolarů připravil i Autodesk pro vývojáře ze scény 3D tisku. Ekosystém vznikající kolem chytrých aut chce stejnou částkou oživit i finská Nokia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).