Hlavní navigace

Kozlové zahradníky aneb Jak kšeftují s doménami jejich registrátoří?

27. 12. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V USA se kolem registrací domén dějí věci podivné. Všechno ukazuje na to, že se registrátoři domén chtějí zbavit dosavadní pevné paušální platby a vrhnout se na bohapusté kšeftování s doménami. NSI už od června usiluje o svou doménovou aukci, registrátor Register.com s ní už vyrazil v honbě za velkými zisky jako první.
Nikdy by mě nebylo napadlo, že se dočkáme něčeho tak ulítlého. Firma NSI (Network Solutions Inc.), která spravuje kořenové DNS a donedávna byla jediným registrátorem domén .com, .org a .net, už půl roku zadržuje nezaplacené domény a nikomu je nedovolí registrovat. Usiluje totiž o to, aby je mohla dávat do své aukce a prodávat je nejvyšším nabídkám. První pokus o otevření této aukce se setkal s tak negativním ohlasem, že NSI couvla. Domény však neuvolnila. NSI je každým coulem cochcárna a nikdo na ni nemůže. NSI totiž není odpovědná nikomu za nic z toho, co činí. To už několikrát potvrdily americké soudy, na které se obrátili lidé, poškození jednáním NSI. Ani jednou neuspěli.

Firma Register.com je jednou z několika, které pověřila nadnárodní ICANN registracemi domén .com, .org a .net – aby prý bylo soutěživé prostředí. Register.com si vzala soutěživost k srdci a nedávno otevřela svou aukci domén. Odkud bere to, co do ní dává, nevědomo. Jde přece o spekulaci a v té je možné cokoli. Že je Register.com přímo u zdroje, z něhož vyvěrají doménové prameny, je pro spekulace s doménami zřejmě úplně normální výhoda. Není proč se nad ní pozastavovat, ne? Úředník, který přiděluje obecní zdroje, je tam přece od toho, aby je přidělil sobě, svým známým a kšeftoval s nimi podle libosti. Že to připomíná banánovou republiku? Neva – hlavně když tečou velké mergle do nastavené kapsy.

Dá se čekat, že ani další „soutěživí“ registrátoři domén nezůstanou stranou. Proč by taky měli? Přece nebudou jen tak koukat na to, jak si jejich kolega notně vylepšuje svůj sociální statut…

Nejhorší je ale situace s NSI, protože je registrátorem i správcem kořenových DNS v jedné osobě. Pokud by otevřela aukci domén, měla by ničím neomezený manipulační prostor pro spekulace s jakýmikoli doménami. De facto by mohla spekulovat i se zcela novými doménami, které si lidi budou chtít přihlásit. Mohla by „soutěživě“ vyšachovat všechny ostatní „soutěživé“ registrátory – už teď nemá přístup k NSI zadržovaným nezaplaceným doménám žádný z nich.

Počínání NSI se pranic nelíbí internetové veřejnosti. Trpělivost došla firmě Eyeondomain.com, která vyvolala podání hromadné žaloby na NSI pro zadržování domén v jejích databázích. Zda soudce vůbec připustí projednání žaloby, není jasné. Může ji hned zamítnout, jak se u hromadných žalob často stává. Ve prospěch žalobců by mohlo hrát to, že NSI je orgán, který má státem zajištěný zisk ze své existence (podíly z plateb za domény jdou na bohulibé, státem dotované činnosti). O tom, zda si takový pověřenec může navrch přebohatě přilepšovat na úkor všech ostatních, by se nejspíš dalo s úspěchem pochybovat. Ale i opak se může stát skutečností. Rozhodování amerických soudců je v takových kauzách často zcela nevypočitatelné. Podklady měl soudce dostat do 20. prosince t.r., takže by se něco kolem toho mohlo dít už zkraje roku příštího.

Snahy registrátorů domén o spekulace s doménami jsou zářným příkladem totálního porušení pravidel správy obecních statků. Obecní statky slouží všem za stejných (ev. podmíněně, leč jasně stanovených) podmínek. Paušální cena za registraci a udržování domény v databázi je přesně v rámci regulí správy obecních statků. Jakmile se ten, kdo poskytuje obecní statky, začne chovat jako spekulant, je se všemi regulemi ámen a obecní statek se stává osobním majetkem „správce“. Převést si takovou situaci můžete třeba na přidělování podpory v nezaměstnanosti. Dostal by ji ten, kdo by úředníkovi nabídl víc. Kdo by na ni neměl, utřel by nos :-). Absurdní? Jistě. Ale snad i dostatečně ilustrativní.

BRAND24

Pokud v USA projde likvidace správy rezervoáru domén coby obecního statku a kozlové si navléknou zahradnické zástěry, hrozí, že se infekce rozšíří i za hranice USA. Jak byste se tvářili na to, kdybyste u tuzemského registrátora CZ.NIC narazili na požadavek, dát za nezaplacenou (uvolněnou) doménu, o kterou máte zájem, třeba 5,000 Kč. Nebo 20,000 Kč. Nebo i mnohem víc. Je jedno, zda v „transparentní“ aukci registrátora nebo zcela netransparentně. Nebo by registrátor sám stanovoval cenu i nově registrované domémy odhadem podle toho, jaká by asi tak mohla být její spekulativní cena. V případě vašeho nesouhlasu s cenou by registrátor dal doménu na měsíc do své aukce. Atd. apod…

Těším se na vaše názory (if any :-).

Přivítali byste, kdyby se popsaným způsobem choval i CZ.NIC?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).