Hlavní navigace

KPNQwest kupuje GTS -- co se bude dít v České republice?

23. 10. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V minulém týdnu se objevily spekulace o tom, že KPNQwest hodlá koupit část aktivit GTS. Vzápětí na to obě společnosti oznámily, že skutečně dojde ke koupi EBONE a aktivit GTS ve střední a východní Evropě KPNQwestem. Co se bude dít v České republice? Můžeme očekávat podobně "obrácený scénář", jako při koupi World Online firmou Tiscali?
Když GTS v minulém roce restrukturalizovala své aktivity tak, aby oddělila jednotlivé komponenty svého byznysu (EBONE, střední a východní Evropa – GTS CE, západní Evropa a aktivity v Rusku), činila tak s cílem pozdějšího prodeje prvních dvou společností. V druhé polovině tohoto roku GTS oznámila, že se prodej ruší na základě hospodářských výsledků právě regionu střední a východní Evropa. Faktem je, že problémy mateřské společnosti (hovoří se o více než 1,5 miliardy dolarů dluhů) byly takového rázu, že k prodeji nakonec došlo.

Ponechme stranou finanční aspekty transakce i fakt, že prodej bude muset být schválen evropskými antimonopolními úřady (Mario Monti si už určitě ostří tužku) a podívejme se na dopad této fúze na trh s evropskou tranzitní konektivitou a důsledky pro Českou republiku. Zajímavostí ovšem je, že současně s transakcí odkoupil Qwest od KPN 10 procent akcií KPNQwestu, čímž se skoro stal většinovým vlastníkem. KPN je jedním z nejzadluženějších operátorů na evropském kontinentě, proto se mu nějaká ta hotovost hodí.

Síť EBONE v současné době představuje jasnou jedničku v prodeji kapacity na evropském trhu. EBONE vlastní optickou síť po celé Evropě (na mapce zeleně) a několik kolokačních center. Optická síť se na většině tras sestává z jednoho páru vláken (plus jeden záložní), na těchto párech je provozováno pomocí DWDM technologie několik typů služeb (například IP nebo SDH). EBONE je ovšem úspěšný v prodeji této konektivity zákazníkům. EBONE také vlastní jeden (plus jeden záložní) pár vláken v transatlantickém kabelu FLAG-1 Atlantic – ve Spojených státech je síť EBONE připojena především na síť MCI WorldCom. Prodávané části GTS navíc disponují 14 metropolitními sítěmi a čtyřmi operátory, kteří provozují hlasové služby (přičemž v České republice jde – co do objemu tržeb – o dvojku na trhu).

520

Naproti tomu KPNQwest disponuje páteřní sítí, která je realizována vlastními optickými kabely (80 párů vláken – KPNQwest říká té síti Euroringy). Tuto síť plánuje dostavět ještě letos (pracuje se na trasách ve Španělsku a Francii). Síť je připojena pronajatými službami na síť Qwestu ve Spojených státech. Faktem zůstává, že zcela jistě je problém takovou síť zaplnit provozem. Navíc se KPNQwestu nepodařilo napodobit svého amerického vlastníka, Qwest, který dodává služby pro síť Internet2, kde je spotřeba kapacit enormní. KPNQwest také provozuje kolokační centra s názvem Cybercentra. KPNQwest ovšem neposkytuje hlasové služby.

V transevropském byznysu je pravděpodobný následující scénář: EBONE převede provoz na síť Euroringů a příslušná vlákna v původních kabelech budou použita pro zálohu nebo spíše prodána. KPNQwest proti tomu zruší většinu nasmlouvané trasatlantické kapacity od ostatních operátorů a začne využívat vláken v kabelu FLAG-1. V USA tento kabel připojí k síti Qwestu (Qwest Macro Network). Zároveň začne KPNQwest využívat kapacit na metropolitních sítích pro end-to-end služby. Pravděpodobně nás nečeká žádná revoluce, ale výrazné zefektivnění nabídky služeb.

Na českém trhu půjde pravděpodobně o několik novinek: Zatímco dnes se orientuje KPNQwest na spolupráci s Českým Telecomem, tato spolupráce bude muset skončit (už proto, že by se nelíbila Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže). KPNQwest získá páteřní STM-4/STM-16 síť po České republiky. Zároveň získá možnost nabízet hlasové služby, což je věc, kterou na trhu nikdy nedělal. Spojením KPNQwestu a EBONE se zúží počet poskytovatelů zahraniční konektivity první ligy ze tří (KPNQwest, EBONE, UUNET) na dva (jména dosaďte). KPNQwest také získá dvě kolokační centra, která má GTS vybudována v Praze a jedno v Ostravě. V Praze také začne využívat služeb metropolitní sítě, kterou koupila GTS spolu se společností Dattel.

Pro místní KPNQwest ovšem neplynou z nákupu pouze výhody. Prvním problémem je zákaznické portfolio. KPNQwest patří na trhu k nejdražším poskytovatelům, zatímco GTS se orientovala především na počet zákazníků. Sladit takový nesoulad bude znamenat „tanec mezi vejci“. Druhým problémem může být integrace jednotlivých společností. Přestože KPNQwest kupuje GTS, velikost lokální GTS přesahuje velikost lokálního KPNQwestu. Že integrace může probíhat na různých trzích různě, dokazuje například pohlcení World Online společností Tiscali, kdy v České republice proces proběhl obráceně, než by bylo logické.

BRAND24

Celá transakce má být završena v březnu roku 2002. Zajímavostí je, že tato transakce je jedna z mála, jejíž prezentace se orientuje nikoli na růst tržního podílu, ale na zlepšení využití kapacit (a příjmů) nabyvatelem.

Faktem je, že ještě v pondělí večer není o transakci na webu GTS ani slovo, zatímco u KPNQwestu je již od pátku tisková zpráva.

Co přinese fúze KPNQwestu a GTS českým uživatelům především?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).