Hlavní navigace

Křesťané hledají cestu na Internet

25. 6. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Křesťanství a zejména katolická církev bývají v povědomí většiny spojováni spíše s nedůvěrou v pokrok a na Internetu zdánlivě převažují „ateisté“. Ve skutečnosti však i věřící pilně využívají výhod nového média k vzájemné komunikaci i k získávání nových duší. Co může v tomto směru křesťanům nabídnout český Internet?

Na první pohled by se mohlo zdát, že křesťané jaksi zaspali dobu. Pokud se podíváme na téměř libovolný blog či diskusi, kdykoli se zde objeví nějaký prokřesťanský názor, je okamžitě smeten lidmi, kterým je zřejmě bližší jiný (řekněme ateistický) způsob uvažování. Vůbec ze všeho nejhůř jsou na tom katolíci – ve veřejných diskusích a médiích jako by se po nich slehla zem. Protestanta či letničního občas potkáme, ale katolíka (nepočítaje patera Tomáše Halíka, který se snad jako jediný katolík těší příznivé kritice) téměř nikdy.

Situace je paradoxní v tom, že po staletí byla církev nositelkou výlučné vzdělanosti a kultury, byla to ona, která utvářela v Evropě první knihovny, diskusní skupiny na akademické půdě a podobně. Je tedy otázkou, zdali svá místa ztratila, nebo se jen schovává.

Začínáme hledat informace

Pokud jsme se o problematiku křesťanství dosud příliš nezajímali, přijde nám jistě vhod místo, kde bude vše jasně stručně vysvětleno a odkud budeme moci v našem exkurzu pokračovat. Na stránce Církve najdeme základní přehled církví působících u nás. Nepříliš logicky působí v seznamu zařazení Armáda spásy. Pokud o křesťanství nevíme nic ani ze základní školy, neuškodí navštívit server Křestanství.cz provozovaný Arcibiskupstvím pražským. Informací zde není moc, ale pro základní přehled to stačí.

Média a církve

Jestliže již máme představu o teoretických základech křesťanství, není nic lepšího než vyzkoušet, jak církve žijí, komunikují či co si myslí. V Česku je asi největším zdrojem křesťanských novinek server ChristNet.cz. Jedná se o projekt stejnojmenného občanského sdružení. Se svými dvěma tisíci přístupy denně patří k nejnavštěvo­vanějším křesťanským serverům u nás. Jeho největším problémem je nedostatek financí (o ty žádá již na úvodní stránce. Pokud si objednáte zasílání zpráv na mobilní telefon, tak asi každá druhá či třetí přijatá SMS je žádost o finanční pomoc.) Není zúžen na žádnou konkrétní církev, jeho snahou je být ekumenický. Představuje články lidí, kteří jsou mu ochotni a schopni přispívat (tyto texty tvoří srdce webu), dále poměrně široký a obsáhlý přehled zpráv, diskusní část na různá – tu více, tu méně – křesťanská témata, přehledný rozcestník odkazů, přehled akcí a možnost poslat sobě či někomu známému pohlednici. Tento server využívá hodně lidí poměrně často – najdete zde tedy velké množství informací i odkazů na akce či aktuální aktivity.

Trochu z jiného soudku je Vatikánský rozhlas. Ten nabízí aktuální informace z dění v nejmenším státě světa. Informuje o programu papeže, nabízí zajímavé reakce kardinálů, papežovy tradiční promluvy a myšlenky, sloupky a glosy od několika redaktorů a homilie kardinála Tomáše Špidlíka, SJ. Pokud je člověk katolík a chce mít přehled o životě církve, je toto místo téměř nenahraditelné. Každý den nabízí asi patnáctiminutové české vysílání ke stažení ve formátu Real Audio. K dispozici je pochopitelně i archiv zvukových záznamů. Stránky české sekce navštěvuje asi 800 návštěvníků denně, rekordní počet přístupů stránky zaznamenávaly v dnech umírání a smrti Jana Pavla II. Provozem Vatikánského rozhlasu jsou pověřeni jesuité. Je to server, který je v Česku limitován hlavně nedostatkem posluchačů či čtenářů – jen málo kdo má potřebu detailně znát každý den programu Svatého otce. Ředitelem české sekce je páter Milan Glaser SJ, mimo něj jsou v redakci již jen dva členové – Johana Bronková a páter Josef Koláček SJ (který rozhlas sám vedl v letech 1971–1991).

Pokud hledáte informace o životě jiných církví, není nic snazšího, než že si na jejich oficiálních stránkách zajdete na odkaz akce. Ony jsou většinou tak maličké, že není problém si konkrétní věci dohledat.

Čistě český je projekt radia Proglas, jako jedno z nejstarších médií na české křesťanské scéně je není třeba představovat. Toto rádio vysílá bez reklam a je také závislé na finančních prostředcích svých dárců. Sídlo je v Brně, ale pobočky se nacházejí i v Praze, Ostravě, Olomouci, Hradci Králové a v Litoměřicích. Z pověření biskupa stojí v čele ředitel páter Martin Holík. Nedávno se objevil i televizní kanál NOE, který však zatím trpí absolutním nedostatkem pořadů. Za jeho existencí opět hledejme páter Martina Holíka a páter Leoše Ryšku.

Katolická církev

Na jejich oficiálních stránkách najdete základní, ale spíše administrativní či novinářské informace. Pokud se chcete dozvědět víc, vaše kroky budou zřejmě plynout na portál Víra; je to asi nejširší a nejkomplexnější zdroj informací v kategorii – najdeme zde publicistické články, odborné texty, celé knihy (třeba od Jiřího Grygara Věda a víra), básně, … Členění do sekcí není sice vždy nejpřehlednější, ale pro základní orientaci postačí. Hledáte-li však něco konkrétního, doporučuji použít vyhledávání. Podobný obsah má i Pastorace, najdeme zde bohatý zdroj návodů, tipů a triků pro výuku náboženství, ale také recenze či základní informace ke křesťanským pojmům. Má se serverem Víra mnoho společného, neboť je oba spravuje také Arcibiskupství pražské.

Pokud opustíme Prahu a podíváme se do brněnských vod, narazíme na server Katolík. Ten je cenný především ohromným množstvím (stále rostoucím) otázek a odpovědí ze všech oblastí víry. Když pro nic jiného, tak pro to by ho stálo za to navštívit, neboť odpovídají téměř vždy fundovaní a vzdělaní lidé (kněží apod.). Dále zde nalezneme křesťanskou seznamku, biblická čtení na neděli, liturgický kalendář či gynekologickou poradnu. Pokud jde o tým lidí, kteří tyto stránky tvoří, je to vedoucí projektu Mgr. Petr Handlar a dále asi sedm kněží brněnské diecéze. Všichni bez nároku na honorář.

Pozornosti jistě neunikne ani, v České republice ojedinělý, projekt pražského kardinála Miloslava Vlka. Na svých stánkách prezentuje své názory, nadaci a přestavuje též několik fotografií. Zde můžeme vidět postoj katolické církve k Internetu jako médiu. Úvodní slovo arcibiskupa Miloslava Vlka: Současný vývoj společnosti a světa, medializace a globalizace napomáhají člověku k jeho vnitřnímu duchovnímu rozvoji. Tyto komunikační prostředky mohou přispívat k vnitřnímu růstu člověka. On je v základu tvor společenský, je stvořen pro společenství s druhými, nese v sobě pečeť božské Trojice, společenství osob. Není dobře, aby byl sám. A dnešní média toho druhu jako webové stránky mu mohou velice pomáhat tuto jeho identitu rozvíjet, umožňují mu nebýt sám, snadno vstupovat do širokého společenství lidí s vlastními myšlenkami, vést dialog, sdílet s nimi své názory, do široka informovat o životě, podílet se s lidmi o své zkušenosti života, které mohou druhého obohatit… Lidem starším, upoutaným na lůžko, osamoceným, pomáhají vystupovat z jejich izolace. Je zřejmé, že tato slova nejsou jen planými řečmi, vždyť pod jeho správou provozuje pastorační středisko arcibiskupství již zmiňované servery víra.cz, pastorace.cz křesťanství.cz, ale také třeba linku důvěry na Internetu a mnohé další.

Pravoslavná církev

I tato církev se na Internetu prezentuje, i když její nejvýznamnější web je možná obtížnější na orientaci a designově není na výši, ale obsahově je téměř nedostižný – server Křesťanská ortodoxie. Zde najdete celou řadu zajímavých textů, úvod do dogmatiky, povídání o svatých východní církve a podobně. Problémem je také malá návštěvnost (méně než deset návštěvníků denně). Tato www publikace je dílem nezávislých redaktorů. Vydavatelem je Pravoslavné publikační dílo.

Oficiální internetové stránky pravoslaví nabízejí velice dobrý rozcestník do farností, na ortodoxní časopis i některé informace formální a administrativní (přece jen není každý v ČR pravoslavný, takže i základní údaje se hodí). Stránky provozuje pravoslavná církev, ale problémy s návštěvností jsou snad ještě horší než u projektu předchozího www.orthodoxia.cz.

Zajímavé služby

Základní knihou celého křesťanství je Bible. Na stránkách (převážně evangelíky spravovaných) Biblenet.cz najdete fulltextové vyhledávání v českém ekumenickém (či kralickém) překladu, nebo můžete přímo zadat odkaz na místo v Písmu. Za projektem stojí společnost IBS, která, společně s organizací Wycliffe Bible Translators, vydává Bible nebo její části ve více než 600 jazycích pro 127 zemí, sama dokončila 37 překladů celých Biblí a navíc dalších 63 překladů Nového zákona. V současné době IBS pracuje na překladu Bible do dalších 50 jazyků. Na těchto překladech se podílí přes 500 odborníků. V době psaní článku však nebylo na serveru vše OK a ke spoustě stránek se nedalo vůbec dostat. Pro katolíky je klíčový také katechismus. Ten ve výborné formě provozuje Karmelitánské nakladatelství (na www.katechismus­.cz). Můžete ho systematicky procházet (tak jako v knižní formě), fulltextově vyhledávat slova či fráze, hledat po tématech či paragrafech.

Pro všechny, kdo se zajímají o monoteistická náboženství, jsou k dispozici také dvě encyklopedie. První je Encyklopedie náboženství a druhou je iencyklopedie, která slovy tvůrců: …Zpracovává témata spojená s monoteistickými náboženstvími (judaismus, křesťanství, islám). Dále se věnuje religionistice a výhledově i dalším souvisejícím humanitním oborům. Za oběma projekty opět nalezneme Karmelitánské nakladatelství, které kromě pastorační činnosti na českém Internetu tímto způsobem dělá reklamu svému obchodu s knihami. Nové služby přicházejí tak, jak jsou lidé (těch je jen omezený počet) a peníze (řád nemá potřebu bohatnout, jen spravovat budovy a obnovovat techniku).

Na závěr zmíním již jen dva servery o modlitbě – Modlitba.cz je obrovskou databází všech různých modliteb a pobožností. Celá řada se jich zde nachází i vícejazyčně. Člověk ocení i možnost fulltextového vyhledávání (hlavně kvůli hledání autorů). Za projektem stojí v podstatě jen jeden nadšenec, Petr Jeřábek, který třídí a kategorizuje modlitby, které mají čtenáři možnost zasílat mailem, a sám také modlitby přidává. Jinou cestou jdou stránky irských jesuitů, Posvátný prostor, kde na každý den najdeme modlitbu (či přesněji meditaci) v ignáciáckém duchu. Oproti okolním zemím chybí v Česku elektronická kvalitní verze breviáře (ač je na stánkách www.ebreviar.cz k dispozici, stále obsahuje velké množství chyb. Současně je potřeba říci, že se jedná jen o překlad verze slovenské).

BRAND24

Obtížná orientace, pevná víra

Je vidět, že křesťanský Internet není ani chudý, ani zastaralý. Kladný vztah katolické církve k síti podtrhuje i fakt, že internet má i vlastního patrona, kterým je svatý Isidor ze Sevilly – arcibiskup a učitel církve. Pocházel ze Španělska, byl svatý nejen moudrostí, ale i láskou, pokorou, trpělivým snášením utrpení (myslím, že při pohledu na Internet může být mnohdy velice inspirativní). Zemřel roku 636.

Jednoznačně největší slabinou křesťanského Internetu je absence nějakého jednotícího prvku. Pro většinu lidí je téměř nemožné najít vždy to, co hledají a považují za potřebné. Spolu s tím, že SEO je téměř neviditelné, se může jevit situace ještě složitější. Pokud pomineme finance, je zde také problém personální – většinu projektů spravuje pouze jeden člověk, který musí dělat vše od redaktora, editora, webmastera až po (mnohdy) účetního. Nesmíme zapomínat ani na to, že v rámci českého Internetu existuje nesrovnatelně méně konzumentů obsahu těchto stránek než ve státech okolních (to souvisí se sekularizací, ale i s legislativou).

Navštěvujete některý z křesťansky orientovaných webů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).