Hlavní navigace

Názory k článku Která bezdrátová technologie je nejlepší?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2001 12:51

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    ad. Hlavní výhodou DSSS je především vyšší přenosová rychlost, té je však dosahováno na úkor kvality přenosu. DSSS je navíc podstatně méně efektivní a náchylné k rušení a jiným negativním vlivům

    Tedy nevím kde jste vzali
    a) nižší kvalitu přenosu
    b) menší efektivitu

    Čemu říkáte kvalitní a efektivní přenos. Podle mě, jsou-li data přenesena bez ztráty paketu a je-li jich přeneseno více a rychleji. Vzhledem k tomu, že efektivita je u DSSS PODSTATNĚ větší, neboť na celém pásmu uděláte vyšší propustnost, pak jste absolutně mimo.
    Co se týče kvality - dvě nebo tři DSSS zařízení frekvenčně od sebe se neruší. Na rozdíl od toho FHSS se ruší vždy díky pseudonáhodným přeskokům. Jejich propustnost tedy neroste lineárně, ale po křivce, jejíž vrchol je někde u 13 jednotek. 14. už zaruší to samé co přidala.
    Takže ani kvalita (tedy alespoň to co si od ní představuji já) nehraje do karet FHSS.
    Máte ale pravdu co se týče náchylnosti k rušení, neboť FHSS mají výhodu, že když je někde rušeno, tak skočí jinam.
    DSSS to ale vyrovnávají tím, že všecha data jsou ve vyzářeném sloupci obsažena jedenáckrát. Takže i když mu zarušíte část, tak to bude schopen ze zbytku dopočítat. Navíc má DSSS vždy vyšší citlivost, protože zůstává na nosné déle, takže dosahy při stejném vyzářeném výkonu jsou podstatně větší.
    Obecně platný omyl, že tedy Breezenety jsou více odolné je dán tím, že naprostá většina těch, kteří je montují, jsou za podpory distribura absoltní prasata a kašlou na vyzářený výkon. Naprostá většina z nich používá parabolické mříže 24 dBi a výkon na plných 20 dBm. Takže jejich vyzářený výkon je 10000 mW (neboli 10W, neboli 100x přes limit). Kdybych chtěl stejného výkonu dosáhnout třeba s ORiNOCO kartou, musel bych použít 29 dBi anténu (její vyzářený výkon je 15 dBm) ale vsadím se o co chcete, že bych pak měl podstatně kvalitnější signál a podstatně větší dosah (2 tyto antény proti sobě udělají 60 km)
    Další důvod pro DSSS je jejich cena - klient stojí maximálně polovinu. Takže jsou více konkurenceschopné, zejména v menších městech.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).