Hlavní navigace

Kybernetická válka

15. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Konflikt Ruska a Gruzie se odehrával také na úrovni kyberprostoru. Gruzínské servery se ocitly mimo provoz nebo se na nich zobrazovaly nekorektní informace. Získává válka nový rozměr?
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Podle všeho z území Ruské federace proběhl útok na některé vládní servery Gruzie. Ministerstvo obrany mělo zablokované stránky a muselo „emigrovat“ na Blogger, stránky parlamentu napřed přirovnávaly Michaila SaakašvilihoAdolfu Hitlerovi (alespoň na obrázek se můžete podívat na iDnes), pak přestaly fungovat úplně. Prezidentské stránky již nefungují vůbec.

Rusko samozřejmě popřelo, že by do akce bylo oficiálně zapojeno. Připomeňme jen ještě, že z Ruska se o první útok nejedná. Podobná situace byla loni, když masivní útoky paralyzovaly vládní i soukromé weby v Estonsku. I zde se Moskva od útoků distancovala.

Kdo je za útoky, není zcela jasné. Již po prvním internetovém útoku přineslo zajímavou reakci NATO, které se nechalo slyšet, že vznikne Centre of Excellence, které se bude zabývat ochranou proti internetovému terorismu.

Vše nasvědčuje tomu, že se boj o Internet (a informace) stává bojem o strategický zdroj. Již se nebudou objevovat jen informace o tom, že ten který subjekt narušil dodávky ropy či plynu, ale přibude k nim Internet. Sám Internet má díky paketové struktuře dat značnou schopnost vyrovnat se s lokálním problémem. To se ovšem nedá příliš říci o jednotlivých webech.

Co může způsobit takový internetový terorismus? To bude hodně záležet na metodice a strategii boje. Může to být cokoliv od paralýzy bankovních webů (což způsobí ekonomické problémy během několika dní poměrně značné), přes snahu o zablokování Internetu jako celku až po snahy o odposlechy a získávání osobních údajů.

BRAND24

Proč se namáhat s dlouhým válečným přetlačováním, když celou řadu ekonomik poměrně snadno vykolejí i relativně malý útok. Jistě by bylo zajímavé sledovat reakce investorů všeho druhu, kdyby se na stránkách ČNB a vlády objevila informace o tom, že došlo například ke změně hodnoty koruny 100:1. Asi nemálo investorů by se snažilo co nejrychleji opustit region. Důsledek? Ohromný růst koruny, inflace, pád akcií. Následky pro ekonomiku dost možná těžce poškozující. A přitom napadnout dva tři weby nemusí být tak strašně obtížné.

Zdá se, že bychom s kyberválkou či kyberterorismem měli počítat. Způsob, jak se ubránit, je velice obtížný, ne-li nemožný. Zajímavým řešením by byla povinná vojenská služba v oblasti internetové bezpečnosti, během niž by se branci učili nejen účinně zabezpečit web, ale především, jak přistupovat k informacím. To je možná ještě vážnější věc než kyberterorismus. To už je ale jiné téma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).